Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   37 / 227
(#) Pseudo hozzászólása Jan 27, 2010 /

(#) Hodinka válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

5A-es zajszűrő 500W-os neontrafóra, túl jó lesz,akár kettőt is köthetsz rá,de egy mikrosütőé is megteszi,meg aztán lehet olcsóbban is megúszod.
(#) Collector válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Teljesen mindegy, mivel tökéletesen szűrni nem tudja majd.
(#) belganarancs hozzászólása Jan 27, 2010 /

OFF

Jó látni,hogy él a topic!

Ez sem volt nagy érvágás, 1500 Ft, csak be kell kötni, és amúgy sincs a közelembe egy belezhető mikró...
A földelés hova is legyen? Mehet a hálózatira?

Találtam két fajta kapcsolást a primerre. Melyik a "jobb"?
Későbbi
Korábbi

Lényegében Collector-nak igaza van,sokat nem fog védeni a zavarszűrő,főleg teslánál,ugyanis nagyfrekvenciás impulzusok nemcsak a hálózaton belül terjedhetnek,hanem magasfeszültségű koronakisülés során is,ugyanis ilyenkor hatalmas elektromos,és egyuttal elektromágneses tér szabadul fel,ami pedig egyfajta jeladóként zavarhatja a háztartási berendezéseket,ennek csökkenhet az esélye,ha esetleg valami vasbeton szerkezetű pincében próbálod ki, de ezen szerintem még egy kicsit korai filóznod,először a teslát kéne összehozni,a zavarszűrés már csak hab a tortán.

Értelek. Össze lesz hozva a tesla
Csak gyűjtöm az információt.
(#) Collector válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Azért googlét is érdemes néha használni. Rengeteg információt találsz neten főként angolul. Elég, ha a képeket kezded nézegetni, máris tanulsz egy csomót belőlük.
(#) Mallar hozzászólása Jan 27, 2010 /

Számolgattam és úgy döntöttem én is haladok a teslával. A meghajtásom 2 mot, amik ha 2000Wattal számolok akkor 4200 Volt 1 amper kimenő feszt adnak együtt. ebből jött a tekercs átmérője 20 centi, 60 centi magas, 900 menet. (ebből ugye megvan hogy milyen vastag huzal kell) ezt majd lelakkozom, valahonnan kerítek szigetelő lakkot. egy kalkulátor kiadta nekem, hogy 0,075uFes kondi kell nekem, azt megépítem fóliából. Ezek után, milyen frekvencia lenne optimális nekem? és a szikraközt ha kiszámolom szépen hogy milyen sebességgel szaggasson, akkor már ugye nem kell fordulatszámszabályozás rá? Vagy megoldhatom ilyen többlépcsős statikus szikraközzel is? sok helyen láttam már olyat. (én persze a forgót preferálom, de a fölösleges sarokcsiszolónk racsniai elég gázak és kis terhelésre is meghal, szal motor hozzá még nem biztos.)

Idézet:
„Találtam két fajta kapcsolást a primerre. Melyik a "jobb"?”
Tudomásom szerint Tesla a „korábbi” kapcsolással kIsérletezett,a külömbség lényegében nem sok,csak annyi,hogy a korábbinál hosszabb periódusidejű impulzust kapsz,a későbinél pedig rövid periódusidejűt.
A földelés megoldására még annyit szólnék hozzá,hogy bőven elég,ha egy 50cm hosszú 8-10-es vasrudat leütsz a földbe,ugyanis a tesla szekunderén annyira kicsi az áramerősség,hogy nagyobbat értelmetlen lenne használnod,még a neontrafó 50mA-jére is elég,bár ott csak a „csillagpont” földelődik.
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Idézet:
„Számolgattam ... A meghajtásom 2 mot, amik ha 2000Wattal számolok akkor 4200 Volt 1 amper kimenő feszt adnak együtt.”

Nem számolsz te egy kicsit furcsán?
Idézet:
„0,075uFes kondi kell nekem”

Inkább 100nF-os.
Frekvenciát fel kell tornászni, de csak óvatosan, mert a nagy primer kondit nem érdemes csökkenteni, csak a primer tekercs marad.. viszont a primer tekercs menetszám csökkentése esetén meg a csatolás romolhat.
Idézet:
„ugye nem kell fordulatszámszabályozás rá?”

De kell.
Idézet:
„Vagy megoldhatom ilyen többlépcsős statikus szikraközzel is?”

Nem.
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Idézet:
„tesla szekunderén annyira kicsi az áramerősség,hogy nagyobbat értelmetlen lenne használnod”

Ebben azért ne legyél annyira biztos. Egyrészt a többszáz kHz miatt vasrúd, és egyéb rudak belseje számításba se jön. Másrészt folyhat ott igen nagy áram is, az impulzusok miatt. Az áram átlag, vagy effektív értéke viszont kicsi, ez tény. De vasat semmi esetre nem érdemes használni semmilyen nagyfrekvenciás körben.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

De ha mondjuk kiszámoljuk, hogy milyen szaggatás kell neki a szikraköznél, akkor nem elég ha úgy tesszük rá a csavarokat hogy a motor maximális fordulatszámán majd a megfelelő szaggatás legyen?
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Hát, ha pl ugyan azt megépíted, mint ami nekem van, ott a sarokcsiszolót közel maxon hajtom most. 8 elektródás, 11krpm fordulatszámú (1333bps).
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Idézet:
„a többszáz kHz miatt vasrúd, és egyéb rudak belseje számításba se jön.”

Itt igazad van, nyilván a skin effektusra gondoltál,ez esetben egy cső is megteszi.
Idézet:
„De vasat semmi esetre nem érdemes használni semmilyen nagyfrekvenciás körben.”
Bocs ,de ebben viszont nem látok semilyen logikát,szerintem a vas épp olyan jól leföldeli majd,mint mondjuk a réz, az alumInium,vagy bármely más fém, semilyen nagy változás nem lesz.
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Idézet:
„Bocs ,de ebben viszont nem látok semilyen logikát,szerintem a vas épp olyan jól leföldeli majd,mint mondjuk a réz, az alumInium,vagy bármely más fém, semilyen nagy változás nem lesz.”

Hát akkor te földeld vassal.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Akkor egy két motos meghajtáshoz ha 100nF es kondim van, akkor hány bps-es szaggatást csináljak és nagyjából hány khz-esre kéne komponálnom a művet?
20cm*60 centis primer 900 menettel
(#) TheBartucz hozzászólása Jan 28, 2010 /

Hali!

A topicba valahol szó volt egy boltról az oktogonnál, valaki megtudná mondani a pontos címét, üzlet nevét? Úgy olvastam, hogy ott lehet kapni, méretre/súlyra szigetelt rézhuzalt. Olyan 0.2mm körülire lenne szükségem a freki számoló progi kb 0.45 km-nyi hosszúságot írt ez kb 120gramm. Mire számíthatok, pénzügyileg, úgy nagyságrendileg, milyen az árfolyama a huzalnak?
És még annyit, hogy Skori 24V verzióhoz kell, a progival 290 kHz-es frekit kaptak, tetőkapacitás nélkül, ez nagyjából megfelelő lenne? Kb 1700 menet 80mm átmérőn, 350mm magas. Ha teszek rá egy 100mm-is tetőt akkor 250 kHz-et kapok.

Köszönöm!
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Idézet:
„Hát akkor te földeld vassal.”

Csigavér! Ne kabd fel a vizet.
(#) _BiG_ válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Szervusz!

A neon primer körébe igen. De ilyet össze lehet dobni bontott PC-tápból is... Igaz, nem lesz ilyen dizájnos, de olcsóbb, az tuti

Üdv!
(#) _BiG_ válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Ebben a hozzászólásomban megadtam a választ (EMI.png).

Üdv!
(#) belganarancs válasza TheBartucz hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Így van.
Conrad.hu ...
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Arra számíthatsz,hogy méterre árulják,meg van adva,hogy egy tekercsen hány méter van 100,200m stb.
Pici kék tekercs. A honlapon megnézheted.Lakkozott réz huzal.Én vettem,azzal csináltam miniteslát,tökéletes a célra.
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Rezonancia frekit úgy lődd be,hogy a legközelebb legyen a Skori-féle tekrenc frekijéhez.Ilyen egyszerű.A kalkulátorra nyugodtan támaszkodhatsz,tetőkapacitásokkal is rengeteget tudsz kísérletezni majd.
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Te miről beszélsz?
(#) TheBartucz válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Köszönöm, a nevét. Megnéztem, de az az igazság, hogy bár az oldalukon találtam olyat, ami jó keresztmetszetű, de az is bőven rövidebb, mint amire szükségem lenne, de gondolom a boltba van egyéb méretezésű is, meg ahogy számoltam, egy kicsit húzós lenne az az ára, amennyire szükségem volna. Na mindegy, még kérek egy ajánlatot a Villért-től talán ott némileg kedvezőbb, de természetes köszönöm a címet.

Igen próbáltam számolgatni, hogy mégis milyen frekvenciáról üzemel a szerkezete, de hiányosak az információk a tekercsével kapcsolatban :| ... ezért is kérdeztem, hogy szerintetek, megfelelő-é amit kiszámolgattam. Hát mindegy elvileg, ezekkel a opciókkal, szépen kell majd menni, meglátjuk.

Még egyszer köszönöm!
(#) belganarancs válasza TheBartucz hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Villérttel jobban jársz,ha sok drót kell.
Skori sztem minden adatot leírt,ami fontos.Leírta,hogy 1000-1800menet 0,1..0,2mm CuZ,63-as pvc csőre..Fogod a kalkulátort,bepötyögöd 1000 menettel,majd 1800-menettel(63-as csőmérettel,0,2-es vezetékkel) kapsz két értéket,ezek között kell legyen valahol a rezonancia frekid.Szépen számolsz a két érték között egy szimpatikus menetszámot 80-as csővel,és a huzalod vastagságával.Mindenképp 1000 menet felett lesz,de ez lesz a legkisebb bajod a szerkezettel
(#) TheBartucz válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Ohh, most már értem hogy érteted, akkor így kalkulálok, köszi
(#) Pseudo hozzászólása Jan 29, 2010 /

Kiszámoltam a primer kondi paramétereit. 3mm-es, 120x120-as üveglap lesz, 80x80-as alufólia fegyverzetekkel.
Most a szekunder huzalt hajtom, vajon árulnak 400m-t egyben? Mert ugye egyben kéne rátekerni, toldás nélkül...
Aki csinált már, megírhatná. Meg "variac" is jó lenne a trafó elé (sajnos magyar nevet még nem találtam neki, meg nem is láttam sehol). És nagyon drágák is. Vagy rossz helyen keresem? Esetleg nem is szükséges, simán egy ON/OFF kapcsoló, és hagy szóljon? Olvastam egyéb helyen ballaszt kondiról a trafó elé, mert külömben le fog égni...
Következő: »»   37 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem