Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
5A-es zajszűrő 500W-os neontrafóra, túl jó lesz,akár kettőt is köthetsz rá,de egy mikrosütőé is megteszi,meg aztán lehet olcsóbban is megúszod.
Teljesen mindegy, mivel tökéletesen szűrni nem tudja majd.
OFF
Jó látni,hogy él a topic! ![]()
Ez sem volt nagy érvágás, 1500 Ft, csak be kell kötni, és amúgy sincs a közelembe egy belezhető mikró...
A földelés hova is legyen? Mehet a hálózatira?
Lényegében Collector-nak igaza van,sokat nem fog védeni a zavarszűrő,főleg teslánál,ugyanis nagyfrekvenciás impulzusok nemcsak a hálózaton belül terjedhetnek,hanem magasfeszültségű koronakisülés során is,ugyanis ilyenkor hatalmas elektromos,és egyuttal elektromágneses tér szabadul fel,ami pedig egyfajta jeladóként zavarhatja a háztartási berendezéseket,ennek csökkenhet az esélye,ha esetleg valami vasbeton szerkezetű pincében próbálod ki, de ezen szerintem még egy kicsit korai filóznod,először a teslát kéne összehozni,a zavarszűrés már csak hab a tortán.
Értelek. Össze lesz hozva a tesla
![]() Csak gyűjtöm az információt.
Azért googlét is érdemes néha használni. Rengeteg információt találsz neten főként angolul. Elég, ha a képeket kezded nézegetni, máris tanulsz egy csomót belőlük.
Számolgattam és úgy döntöttem én is haladok a teslával. A meghajtásom 2 mot, amik ha 2000Wattal számolok akkor 4200 Volt 1 amper kimenő feszt adnak együtt. ebből jött a tekercs átmérője 20 centi, 60 centi magas, 900 menet. (ebből ugye megvan hogy milyen vastag huzal kell) ezt majd lelakkozom, valahonnan kerítek szigetelő lakkot. egy kalkulátor kiadta nekem, hogy 0,075uFes kondi kell nekem, azt megépítem fóliából. Ezek után, milyen frekvencia lenne optimális nekem? és a szikraközt ha kiszámolom szépen hogy milyen sebességgel szaggasson, akkor már ugye nem kell fordulatszámszabályozás rá? Vagy megoldhatom ilyen többlépcsős statikus szikraközzel is? sok helyen láttam már olyat. (én persze a forgót preferálom, de a fölösleges sarokcsiszolónk racsniai elég gázak és kis terhelésre is meghal, szal motor hozzá még nem biztos.)
Idézet: Tudomásom szerint Tesla a „korábbi” kapcsolással kIsérletezett,a külömbség lényegében nem sok,csak annyi,hogy a korábbinál hosszabb periódusidejű impulzust kapsz,a későbinél pedig rövid periódusidejűt.„Találtam két fajta kapcsolást a primerre. Melyik a "jobb"?” A földelés megoldására még annyit szólnék hozzá,hogy bőven elég,ha egy 50cm hosszú 8-10-es vasrudat leütsz a földbe,ugyanis a tesla szekunderén annyira kicsi az áramerősség,hogy nagyobbat értelmetlen lenne használnod,még a neontrafó 50mA-jére is elég,bár ott csak a „csillagpont” földelődik. Idézet: „Számolgattam ... A meghajtásom 2 mot, amik ha 2000Wattal számolok akkor 4200 Volt 1 amper kimenő feszt adnak együtt.” Nem számolsz te egy kicsit furcsán? ![]() Idézet: „0,075uFes kondi kell nekem” Inkább 100nF-os. Frekvenciát fel kell tornászni, de csak óvatosan, mert a nagy primer kondit nem érdemes csökkenteni, csak a primer tekercs marad.. viszont a primer tekercs menetszám csökkentése esetén meg a csatolás romolhat. Idézet: „ugye nem kell fordulatszámszabályozás rá?” De kell. Idézet: „Vagy megoldhatom ilyen többlépcsős statikus szikraközzel is?” Nem. Idézet: „tesla szekunderén annyira kicsi az áramerősség,hogy nagyobbat értelmetlen lenne használnod” Ebben azért ne legyél annyira biztos. Egyrészt a többszáz kHz miatt vasrúd, és egyéb rudak belseje számításba se jön. Másrészt folyhat ott igen nagy áram is, az impulzusok miatt. Az áram átlag, vagy effektív értéke viszont kicsi, ez tény. De vasat semmi esetre nem érdemes használni semmilyen nagyfrekvenciás körben.
De ha mondjuk kiszámoljuk, hogy milyen szaggatás kell neki a szikraköznél, akkor nem elég ha úgy tesszük rá a csavarokat hogy a motor maximális fordulatszámán majd a megfelelő szaggatás legyen?
Hát, ha pl ugyan azt megépíted, mint ami nekem van, ott a sarokcsiszolót közel maxon hajtom most. 8 elektródás, 11krpm fordulatszámú (1333bps).
Idézet: „a többszáz kHz miatt vasrúd, és egyéb rudak belseje számításba se jön.” Itt igazad van, nyilván a skin effektusra gondoltál,ez esetben egy cső is megteszi. Idézet: Bocs ,de ebben viszont nem látok semilyen logikát,szerintem a vas épp olyan jól leföldeli majd,mint mondjuk a réz, az alumInium,vagy bármely más fém, semilyen nagy változás nem lesz. „De vasat semmi esetre nem érdemes használni semmilyen nagyfrekvenciás körben.” Idézet: „Bocs ,de ebben viszont nem látok semilyen logikát,szerintem a vas épp olyan jól leföldeli majd,mint mondjuk a réz, az alumInium,vagy bármely más fém, semilyen nagy változás nem lesz.” Hát akkor te földeld vassal.
Akkor egy két motos meghajtáshoz ha 100nF es kondim van, akkor hány bps-es szaggatást csináljak és nagyjából hány khz-esre kéne komponálnom a művet?
20cm*60 centis primer 900 menettel
Hali!
A topicba valahol szó volt egy boltról az oktogonnál, valaki megtudná mondani a pontos címét, üzlet nevét? Úgy olvastam, hogy ott lehet kapni, méretre/súlyra szigetelt rézhuzalt. Olyan 0.2mm körülire lenne szükségem a freki számoló progi kb 0.45 km-nyi hosszúságot írt ez kb 120gramm. Mire számíthatok, pénzügyileg, úgy nagyságrendileg, milyen az árfolyama a huzalnak? És még annyit, hogy Skori 24V verzióhoz kell, a progival 290 kHz-es frekit kaptak, tetőkapacitás nélkül, ez nagyjából megfelelő lenne? Kb 1700 menet 80mm átmérőn, 350mm magas. Ha teszek rá egy 100mm-is tetőt akkor 250 kHz-et kapok. Köszönöm! ![]() Idézet: „Hát akkor te földeld vassal.” Csigavér! ![]() ![]()
Szervusz!
A neon primer körébe igen. De ilyet össze lehet dobni bontott PC-tápból is... Igaz, nem lesz ilyen dizájnos, de olcsóbb, az tuti ![]() Üdv!
Így van.
Conrad.hu ...
Arra számíthatsz,hogy méterre árulják,meg van adva,hogy egy tekercsen hány méter van 100,200m stb.
Pici kék tekercs. A honlapon megnézheted.Lakkozott réz huzal.Én vettem,azzal csináltam miniteslát,tökéletes a célra. ![]()
Rezonancia frekit úgy lődd be,hogy a legközelebb legyen a Skori-féle tekrenc frekijéhez.Ilyen egyszerű.A kalkulátorra nyugodtan támaszkodhatsz,tetőkapacitásokkal is rengeteget tudsz kísérletezni majd.
Köszönöm, a nevét. Megnéztem, de az az igazság, hogy bár az oldalukon találtam olyat, ami jó keresztmetszetű, de az is bőven rövidebb, mint amire szükségem lenne, de gondolom a boltba van egyéb méretezésű is, meg ahogy számoltam, egy kicsit húzós lenne az az ára, amennyire szükségem volna. Na mindegy, még kérek egy ajánlatot a Villért-től talán ott némileg kedvezőbb, de természetes köszönöm a címet.
Igen próbáltam számolgatni, hogy mégis milyen frekvenciáról üzemel a szerkezete, de hiányosak az információk a tekercsével kapcsolatban :| ... ezért is kérdeztem, hogy szerintetek, megfelelő-é amit kiszámolgattam. Hát mindegy elvileg, ezekkel a opciókkal, szépen kell majd menni, meglátjuk. Még egyszer köszönöm!
Villérttel jobban jársz,ha sok drót kell.
Skori sztem minden adatot leírt,ami fontos.Leírta,hogy 1000-1800menet 0,1..0,2mm CuZ,63-as pvc csőre..Fogod a kalkulátort,bepötyögöd 1000 menettel,majd 1800-menettel(63-as csőmérettel,0,2-es vezetékkel) kapsz két értéket,ezek között kell legyen valahol a rezonancia frekid.Szépen számolsz a két érték között egy szimpatikus menetszámot 80-as csővel,és a huzalod vastagságával.Mindenképp 1000 menet felett lesz,de ez lesz a legkisebb bajod a szerkezettel ![]()
Ohh, most már értem hogy érteted, akkor így kalkulálok, köszi
![]()
Kiszámoltam a primer kondi paramétereit. 3mm-es, 120x120-as üveglap lesz, 80x80-as alufólia fegyverzetekkel.
Most a szekunder huzalt hajtom, vajon árulnak 400m-t egyben? Mert ugye egyben kéne rátekerni, toldás nélkül... Aki csinált már, megírhatná. Meg "variac" is jó lenne a trafó elé (sajnos magyar nevet még nem találtam neki, meg nem is láttam sehol). És nagyon drágák is. Vagy rossz helyen keresem? Esetleg nem is szükséges, simán egy ON/OFF kapcsoló, és hagy szóljon? Olvastam egyéb helyen ballaszt kondiról a trafó elé, mert külömben le fog égni... ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |