Fórum témák
» Több friss téma |
Persze... 2 db ícét hídba lehet kötni, ahogyan az adatlapján is szerepel.
Oké köszi!
És a hidalt verzióban lehet használni a két darab 2200µF helyett 1000µF-os kondikat mert mindenem meg van hozzá kivéve a 2200µF-es kondikat.?
Hello
Persze, meglehet építeni, azok csak Puffer kondik, viszont az a 2200µF kevés lesz a hidalt IC-knek. A tápba használj legalább 2×22 000µF kondikat, és akkor az erősítőn lévő 2200µF helyett ha 1000µF-et raksz bele, az már elhanyagolható. A pufferkondik hiánya, a hangcsúcsok torzult kiadását eredményezi. a Pufferkondikat valamelyest lehet csökkenteni ha erős a tápod. A pufferek arra szolgálnak hogy a hangcsúcsokhoz szükséges áramot, gyorsabban le tudják adni mint a trafó, a belső ellenállás miatt. Röviden a kérdésedre a válasz, Igen
Nekem is lenne egy kérdésem a párhuzamosítással kapcsolatban, ez hogy működik? mitől lesz erősebb a kimenő jel ha 2 ugyanolyan erősítőt párhuzamosítunk? És ez hogy változik a táp függvényében? Annyit tudok hogy ilyenkor a terhelés megoszlik az IC-k között. ha ugyanolyan táppal hajtunk párhuzamosított erősítőt, mitől lesz erősebb?(hisz a kimenő fesz. nem változik) kösz a válaszokat
Idézet: „A két 1000 µF-os kondi az oszcillációs veszély elhárítása érdekében kapott helyet a nyákon a gyári ajánlással összhangban, tehát nem a táp része, nem hagyható el !” Csak annyi a változás, hogy a hidaltban 2200 mikro van. Tehát döntsd el de én beletenném a 2200-at.
De a kimenete nagyobb áramot képes leadni. Tehát 2 ic 4 ohm helyett 2-vel is terhelhető lesz. Persze ezt a tápnak ki is kell tudni szolgálni.
Értem, végülis logikus hogy kisebb impedancia esetén nő az IC-k kihasználtsága, de ezt már nem 1 IC-nek kell elbírnia, mert megoszlik a 2-n a teljesítmény. Viszont ugyanakkora impedancia mellett nem lesz hangerő, illetve hangzásbeli különbség ha jól értem, vagy nem jól gondolom?
Idézet: „hisz a kimenő fesz. nem változik” De dupla akkora áramot vehetsz ki belőle. Na, ezért erősebb! Jól gondolod, a hangzása nem változik (én nem vettem észre különbséget)
Hát sokan azt mondják, hogy nem ront a helyzeten ha 4 ohm-al használod mert sokkal dinamikusabb lesz ha két ic dolgozik 4 ohmra mintha csak 1.
[/OFF]Ma nem megy a fogalmazás [OFF]
Én azt mondanám, 4 Ohm-ra kötelező :smoke:
Aha, hát 4 Ohmon persze +-40V mellett 8 Ohm-ra van tervezve. +-40V-on már 10W leadott teljesítmény után trotyogni kezd (hogy Bassmaster szavaival éljek), ilyen esetbe természetes a párhuzamosítás. Viszont akkor 8 Ohmra inkább hidalás mint párhuzamosítás ha jól értem (ha nagyobb teljesítményt akarunk elérni).
lenne még 1 extra kérdésem hozzátok, disszipációt hogy számolunk? azt szeretném megtudni hogy hány W lehet a "fűtés" +-35V-on 4 Ohm-ra
Akkor szerintem teljesen rendbe lesz az 1000 µF-el is,ez az én véleményem.
Azt nem tudom, hogy számítani lehet-e.
Talán a meglévő adatokból ki lehet következtetni, hiszen Vs=+/-25,27,30,40-nél ismert. Nekem +/-35V mellett 10W kimenő teljesítményhez: 40W, Maximum disszipációnak 64W jött ki. Hozzáteszem +/- 5% pontossággal
Oké köszi. Lehet nem ide tartozik de ha már a torzításról is beszéltünk akkor mégkérdezem, hogy lehetséges e az, hogy sokkal jobban fog szólni a hangfalam egy Quad 405 erősítővel (már mindgyárt kész)mert annak sokkal kisebb a torzítása és ennek az erősítő csúcsteljesítménye felé már elég nagy a torzítása és inkább csak torzít mint szólna, a Quad 405-nek pedig nem és ezért lehetséges, hogy erőteljesebb hangot fog adni mint ez a TDA 7294-es 100W-os erősítő.?
Szerintem ez azért van mert a Quad egy jó kis tranzisztoros erősítő, ami sosem fog vetekedni egy IC-sel, és teljesen más lehet a karakterisztikája, ezt másképp nem nagyon tudom elmondani, inkább csatolok 1 képet, amin láthatod a 7294 karakterisztikáját (függőleges a torzítás, vízszintes a leadott teljesítmény). És csatolok még egy STK karakterisztikát is. Látod, ennek sokkal szebb a hangja nagyobb teljesítményen, más a görbe.Tudom hogy a kérdés pont az volt hogy ez miért van. Ezt talán egy tőlem sokkal okosabbtól lehetne megkérdezni, vagy magától a gyártótól, nyilván felépítésben különbözik.
A válasz a kérdésedre annyi hogy természetesen tisztábban és szebben fog szólni nagyobb teljesítményen ha kisebb a torzítása
A tda igazából csak 70 wattig szól hallható torzítás nélkül. A Quad viszont mind a 100 wattját leadja tisztán.
Idézet: ,„Szerintem ez azért van mert a Quad egy jó kis tranzisztoros erősítő, ami sosem fog vetekedni egy IC-sel” A QUAD egy olyan erősítő, amelyik áll egy teljesen közönséges IC-s erősítőből, ami után van kapcsolva egy ( minden ajánlás ellenére) jól működő rettenetesen szorosan visszacsatolt alig-erősítéssel rendelkező tranzisztoros erősítő. Tehát a végerősítők között pont a QUAD az, amit IC-s erősítőnek kellene nevezni, mivel a feszültségerősítését gyakorlatilag egy IC-s kapcsolás adja. A QUAD egyetlen, de soha el nem évülő erénye az, hogy egy tiszta B osztályú erősítőt, ami ezt az alig-erősítőt alkotja, egy zseniális kapcsolással sikerült rákényszeríteni arra, hogy ne termeljen keresztezési torzításokat.
Akkor elnézést kérek, akkor el kell olvasnom EZT.
Egyébként mennyiből jön ki ez a fajta QUAD erősítő?
Gondolom sokan ismeritek itt a TDA2030A-s erősítőt jobban mondva egy NE078 KIT volt az első erősítőm.hidalható és hidalva mono 60W-ot tudott híd nélkül pedig 2x20W-ot 8 Ohm-on. Torzítás(THD) 0.3%.
És ez az erősítő transzitorokkal van megfejelve és szerintem ezzel jobban szólt a mélynyomóm mint a mostani TDA 7294-el bár ennek nem tudom a torzítását de úgy érzem, hogy amikor azt feltekertem maxra akkor azért bikásabb hangja volt mint ennek.Igaz ezt csak +/- 32V-al hajtom a +/- 42V helyett mert 35V-os kondikat tudtam beszerezni de ezt még módosítani fogom de nem hinném, hogy sokkal jobb lenne. Gondolom a tranzisztorok miatt volt jobb a régi erősítőm de ez a két erősítő szerintem még csak meg sem közelítik a quad 405-öt.
A 7294, sokkal jobb lesz +/-40V ról, mint +/-32-ről :yes:
Rendesen megépítve, jó táppal, a hagminösége simán összemérhető a quaddal, csupán ízlés kérdése, hogy melyiket ítéled jobbnak. A quadnak pontosabb mélyei vannak, kicsit színesebb a hangja és nagyobb teljesítményt tud leadni mint egy szimpla 7294, ugyanakkor jóval bonyolultabb és költségesebb is, no és a jó táp nála is alapkövetelmény.
Mellé merném tenni a quad omat A hidalt az leszólja de a sima nem.
Én sem a power-re gondoltam
Boccs este van Az pedig tényleg csak ízlés kérdése.
Nekem a quad jobban tetszik.
Igen holnap ki is fogom próbálni nagyobb fesszel csak annyit segítsetek, hogy megmondjátok, hogy el lehet e hagyni a két darab 1000µF/50V-os kondit. Mert ez ugyan az mintha a táp pufferjében lenne beípítve csak éppen a panelon van bocs ha nem így van. A tápegységemben pedig áganként 20000µF-os puffer van gondolom ez elég mert nekem a hidalt verzióra mondtak 2x22000µF-et.A mellékelt erősítőm van.És valaki tudja mekkora ennek és a quadnak külön külön a torzítása?
Idézet: „A két 1000 µF-os kondi az oszcillációs veszély elhárítása érdekében kapott helyet a nyákon a gyári ajánlással összhangban, tehát nem a táp része, nem hagyható el ! Bővebben: Link” Tehát az nem véletlenül van ott. |
Bejelentkezés
Hirdetés |