Fórum témák
» Több friss téma |
Heló
Autó hátsó lámpát akarjuk megcsinálni LED-esre. Vettem Vaterán 160db piros, 80db sárga, 10 db fehér ledet. A LED-eket úgy vettem, hogy 20 candela a fényerejük, tehát elég erősek. A honlapon azt írta az eladó, hogy 20mA az áram felvétele. Ez már eleve gyanús volt nekem, hogy 20mA-ről nem fog túlságosan világítani. Így is lett, elég rosszul világítanak. Impulzus üzemmódban mekkora áramot bírnak ezek elviselni? kb 50%-os kitöltés 20Hz. Egyenlőre csak sima táprol próbálgatom, nagyobb áramnál világítanak rendesen, csak nem tudom meddig bírja így...
sziasztok
segítsége lenne szükségem terveztem magamnak egy helyzetjelzőt + féklámpát a helyzetjelző és a féklámpa is ha jól tudom 12V az ajzatban a motoron ( ha nem így van javítsatok ki) ez csak simán világításra kell nem kell hogy villogjon meg semmi. a középső 13 led a fék oda fehér nagyobb fényerejű ledek lesznek, kívülre a lámpa részbe csak piros ledeket akarok. szóval abban kérném a segítségeteket hogy ebben az elrendezésben hova és milyen értékű ellenállásokat tegyek. csatoltam a rajzot nyugodtan firkáljatok bele úgy jobban megértem. válaszokat előre is köszi Robi
Ehhez tudni kellene a LED-ek áramát. Én a helyedben minden LED elé tennék ellenállást, mert nem fognak egy fényerővel világítani, az alkatrészek gyártási szórása miatt. Középre nem tennék fehéret, mikor én is kipróbáltam, hogy fehér leddel világítottam át a piros burán, akkor még véletlen sem volt piros színű, inkább rózsaszín...
Közben én is tervezem a lámpát, már az index lámpa elkészült. Nemsokára rakok fel képeket.
akkor ugy csinálom hogy a lámpa rész alsó és felső 2 ledjével sorba egy 1,2k-sat a széleire meg ugye egy 560 ohmosat mer ott 2 van sorba kötve
a fék részbe meg mind1ik elé egy 1,2k-s vagy ugye ledszámnak megfelelően az egésszel sorba egy valamekkorát mert ott a hibák miatt (szakadás lábtörés) nem egyből a tápvonalra raktam őket amugy megnéztem és csak 5 fehér nagyfényű ledem van az lesz a fékrészbe középre és van pont 8 nagyfényű piros itthon szóval azok meg mennek alá meg fölé azért köszi kíváncsi vagyok a tiedre képeket minél hamarabb lécci
nem értem miért nem jó, ha sorban vannak a ledek...
így baromi sokat kell huzalozni a nyákon, bonyolult lesz, és nagyobb teljesítményű ellenállás is kell... mondjuk 5W-os ellenben ha sorba lennének kötve, akkor elég lenne egy vonalat körbevinni, kicsi ellenállás kéne, és tuti mind ugyanúgy világítana, mert ugyanakkora áram folyna át rajtuk...
a fék rész ledjei nagyfényerejűek lennének a lámpa része pedig simán normál piros ledes úgy gondoltam de lehet hogy igazad van
robogóra kellene arra nem kell műszaki egyenlőre hálistennek
Hi
szerintem sorba kösd a ledeket. négyessével kötheted sorba őket, így kb 3 volt esik 1-re, ha mindegyik elé előtét ellenállást teszel (mint én 1x, de kár volt.....) 1.- nem fog egyformán világítani mind 2. -ami elektromos áramot megspórolsz a ledek jó hatásfoka révén, az előtétellenállások elfűtik. 3. -nem akarok jönni a kresz baro..ságaival, de a féklámpa fényereje a helyzetjelző 2,5 szerese kell, hogy legyen. üdv
Sziasztok!
Csináltam már pár ledes hátsó lámpát kismotorra, és a következők voltak a tapasztalatok: - Alapjáraton leesik a feszültség, fordulaton meg vadul 13-14V felett jár, emiatt főlé kellett rendesen mérni az ellenállásokat. Mivel a jóember magának kötözte be, az indexre került egy polaritásvédő dióda is. -Ugyanazok a ledek voltak fékre és helyzetjelzőre, a helyzetjelzőn egy 3-3,5V-os zener dióda ejtette a feszültséget és így a fényerőt. A két betáp diódával volt egymástól elválasztva. -A ledek kettesével voltak sorbakötve/ellenállásozva, és 50-55 Cd körül tudtak, 100mA névleges árammal. -Az indexrelé megkergült, mert nem volt rajta elegedő terhelés, így az is cserés lett egy astabil multivibrátorra (555 alapú). Hirtelen ennyi. Remélem, segített.
mármint, hogy minimum 2,5 x kell, hogy legyen... elírtam, bocsi
Sziasztok!
12V-ra szeretnék készíteni féklámpát kismotorra. Kb. hány Led-ből kell megcsinálni és ezek kb. mennyibe kerülnek? Köszi Üdv.
képet, doksit, kapcs. rajzot akármit adj lécci féklámpához az talán kisegítene
köszi
Üdv. mkinek!
Vettem a kocsimba LEDeket a féklámpába, meg az indexbe hátra. Igen, a villogási sebességgel kéne valamit csinálnom. Tudom, hogy miért gyors, azt is sejtem, hogy párhuzamosan kéne mellé ellenállás. Kérdésem, hogy MEKKORA? Szeretném minél hamarabb megoldani a dolgot, így arra kérek minden bütykölőt, hogy akinek van ide illő ellenállása (2db) eladó, amit ma du. átvehetnék tőle, az kérem jelezze!!! Köszönöm a segítséget!
R=U/I , ezzel megtudod mekkora ellenállás kell oda!
Sziasztok!
Féklámpát szeretnék csinálni. Feszültség stabilizálásra egy 7809 IC-t használnék, ami ha jól tudom 9V-ot ad. A ledeket hármasával sorba kötöm és ezeket a sorokat párhuzamosan kapcsolom rá a motorra. Találtok valami kivetnivalót? Az IC ismeretem szerint hűtést fog igényelni, szerintetek ezt hogy oldjam meg? Ha hozzácsavarozom az alvázhoz az jó? Vagy hűtőborda kell? A motor kb 13V-ot ad az IC-nek. A ledek összesen pár wattot fogyasztanak majd.
A led sorok elé mindenképp tegyél ellenállást
és úgy kösd őket párhuzamosan ! Az alváz jó lehet hűtőborda helyett, ha - testelésű az akksi akkor még szigetelés sem kell a váz és a stab fémrésze közé .
Mért kell ellenállás? A lednek 3V a nyitója, 20mA, és a IC 9 voltra csökkenti a feszt. Három led lesz soronként az úgy pont kijön.
LED-eknél nem annyira a feszültség a gond, hanem az áramerősség. A 20mA-es LED nem olyan okos, hogy magától csak 20mA-t vegyen fel, ezért kell elé egy áramkorlátozó ellenállás, különben megtudod, hogy füsttel működik...
Én ezt nem így tudom... Az indexek amiket én csináltam nincsenek védve semmilyen ellenállással, mégis működnek.
Csak úgy van összerakva hogy kijöjjön a 12 voltra.
Egy darabig Az áramot be kell állítani a ledeknél ez alapszabály! Ez nem izzó nagyon kényes a túlhajtásra! Azért megnéznim,hogy egy index ,hogy jelez vissza leddel Műszakin bukta van!
Amúgy ha kiszámolod, hogy mekkora ellenállás kell akkor kijön esetemben a 0
Sziasztok!
Megcsináltam működik minden, de a motoromnál úgy van megoldva a hátsó helyzetjelző, hogy az egyenesen a generátorról kapja az áramot, ezért alapjáraton nagyon villódzik (erősítsetek meg, de a ledeknek ez nem tesz jót). (A villódzás nem tudom mért van, de a ledek elé tettem feszültségszabályzót is, ami 9V-ra szabályoz a 12V ról. Ezt úgy gondoltam megoldani, hogy az akksira kötöm rá és úgy fog működni, ha a gyújtást ráadom. A fék is így van bekötve, csak ott még van egy kapcsoló is. Elméletileg nem lesz gond, az akksi nem fog lemerülni, mert a ledek jóval kevesebbet fogyasztanak mint az eredeti izzó. Mit szóltok?
Köszi a gyors választ!
Hármasával kapcsoltam sorba őket és ilyen sorokból van 8 párhuzamosan kapcsolva, tehát 24 darab led. Ezek elé tettem sorosan egy 16 ohm-os ellenállást, ez egy kicsit levesz a feszültségből, de ez az egész egy feszültségszabályzó (7809) IC-re van rákötve, így elvileg már nem kaphat túlfeszültséget. Ha több ellenállás lenne, akkor meg a fényéből veszítene. Szóval akkor hagyhatom így, ha engem nem zavar a villogása?
Oké! Köszi!
Bár nem ide tartozik azért leírom: Az jutott eszembe, hogyha az első lámpát xenonra szerelném, akkor mi lenne ebből a feszültség ingadozásból.
most itt sok mindenki írt mindent és számomra nem derült ki hogy melyik a legoptimálisabb és legkönnyebben kivitelezhető megoldás
vki leírná?
Kösd sorba a ledeket és párhuzamosítsd az egyes ágakat, de ezeket ki kell számolni, nem olyan egyszerű, engem proli007 világosított fel. Olvasd el ezt és megérted!
te mire jutottál? ha jól láttam neked a kör sr-re kellett a megoldás? nekem meg az old-ra légyszíves írd le a tapasztalataidat és azt hogy végülis melyik lett a legoptimálisabb megoldás..
előre is köszönöm
még annyi hogy pesten nem tudjátok hol érdemes LEd-eket vásárolni? mert én ma vettem nálunk egy kis boltban ahol 80Ft a piros 5mm-es és állítólag 60cadminos (ha jól írtam )
még annyi, hogy Bővebben: Link
ezek jók lennének bele? |
Bejelentkezés
Hirdetés |