Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tölcséres hangsugárzó építése
Lapozás: OK   12 / 30
(#) Flatlander hozzászólása Feb 8, 2010 /

Az én esetemben akkor úgynézki a reflex fog maradni
Ma találtam egy kb 50éves 20centis textilperemes hangszórót kegyetlen... hangváltó nélkül csak úgy simán egyszerűen nemtudom megunni a hangját Soha többet gumiperemes hangszóró az viszont tuti.
(#) hammer14 válasza karpi hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Szia karpi!

Köszi az infót akkor a válasz egyértelmű több kisebb tölcsér építek és azt jobban be tudom úgy állítani hogy ne legyen irányított a hangzásom. Azokat az osztásokat amiket írtál az tudtam,de nem gond hogy írtad. Ez azért is van mert az emberi fül az egyes frekvenciákra sokkal érzékenyebben reagál. Főleg a közép fekvenciákra. Ezért is kell mindig durva mélynyomó mert azt halkabbnak fogod érzékelni. Ha tévednék akkor javítsatok ki

A multicell horn link már sajna nem jön be,de a fórum az igen. Csak kár hogy Not speak englis. De valamit majd csak megértek középsulis angollal is.
(#) hammer14 válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

szia flatlander!

Előre elnézést kérek shalafi-tól!

A rutsche ha jól meg van építve és nincs műszered amivel méregesd össze vissza,fülre jó hangot ad! Legalábbis a nagyágyúm meg a rutsche ládám közt hát mit mondjak. Jó volt különbség meg minden,de a reflex illetve rutsche között sokkal több mint a nagyágyú és a rutsche között!
De hozzáteszem szobába a relfex sztem sokkal mélyebbre és hatásosabban is megy! Kis helyen csak bizonyos részein lesz a szobádba olyan mély hogy rosszul leszel, többi helyen meg csak lesel hogy na mi van????

Mélyközép tölcsért meg hozzáteszem az életbe nem építesz! Azaz ha mélyre engedett akkor 200hz fölött ne nagyon gondolkodj mert akkor egy foooo... lesz az egész.
(#) shalafi.66 válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Tévedsz. Akkora hangnyomáson már nincs nagy különbség a mély és középtartomány észlelése között, de még ha lenne is, nem a hallásunk sajátosságait kell kompenzálni, mert az állandó, ugyanolyan ha CD-ről hallgatjuk, vagy ha ott ülünk a koncerten.

karpi az "erőarányon" azt érti, hogy legtöbbször a hangsugárzóknál a bejövő jelek energiatartalma nagyrészt mélytartományra koncentrálódik.
(#) hammer14 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

szia!

Sokat én sem tudok róla de amit igen azt megosztom veled! A karlson doboz az egy szeléssavú rezonátor lenne,
sajnos csak az eredeti hangszórójával működik jól(altec)! Legalábbis ezt írták több helyen is! Ha a rezonátorokra rákeresel akkor meg már több dolgot is megérthetsz a működéséről Vagy ha shalafi jobban ismeri akkor sima liba. Elmondja.

Ne kérj, mert nincs igazad.

A rutse, vagyis Back Loaded Horn, BL tölcsér (tessék már végre megjegyezni a rendes nevét) Ha jól meg van építve, akkor nem olyan, mint a neten keringő rajzok, azoknak semmi köze a jól megépítettséghez, alapvető probléma, hogy a méretei miatt eleve nem tölcsérként működik, jellemzően rezonáns gyenge mélytartománya van, 60Hz-től többet várni nem lehet.

Idézet:
„Kis helyen csak bizonyos részein lesz a szobádba olyan mély hogy rosszul leszel, többi helyen meg csak lesel hogy na mi van???”

Normális mélytartománya sehol nem lesz, esetleg a helyiség olyan pontjain hallasz valamit, ahol egy mélyebb frekvenciájú állóhullám nyoásmaximum pontjába kerülsz.

Idézet:
„Mélyközép tölcsért meg hozzáteszem az életbe nem építesz! Azaz ha mélyre engedett akkor 200hz fölött ne nagyon gondolkodj mert akkor egy foooo... lesz az egész.”
A BL tölcsérek, vagy a TL-ek is pont ezt célozzák. A hangszóró szól szélessávban, és maga a tölcsér, vagy a rezonátor csak a mélytartományra segít rá. Nade 380mm-es hszhez tényleg soha nem fog tudni normálisat építeni a méretkorlátok miatt.

Annyi igaz, hogy a Front loaded tölcsérektől 2-3 oktávnál szélesebb átviteli tartományt nem érdemes várni.

Idézet:
„sajnos csak az eredeti hangszórójával működik jól(altec)!”
ezt olyanok mondják, akiknek a hangszóróparaméterek az öntvénykosárnál kezdődnek.
(#) shalafi.66 válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Pedig nem a szélétől függ, hogy mit hallasz.
(#) hammer14 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Áhh értem kössz akkor kicsit félre értettem karpit. Én a hangosság érzékelésére gondoltam. De akkor itt a teljesítmény eloszlásáról van szó. Ezért is akarom én is a 3 utas rendszert úgy hogy közép az 4x100w-ra jön ki. a mély meg 2x300w magas az meg majd elválik mi elég. 2x50w talán...101db érzékenységű driverrel.
A harman hangszórómat most hétvégén sikerült bemérni klinger szerint elég jó paraméterű! 94db es érzékenység jött ki,meg az impedancia menet is abba a tartományba ahol én használni fogom elég jónak tűnik. Elvileg a h2000 rakta ezeket is össze,beszállításra valahova németbe.

Én is olvastam és azt hozzá is tedtem.
(#) Flatlander válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Tudom de végülis azis számít valamennyire

Nah de akkor mostmár legyen tényleg világos milegyen Reflexel járnék a legjobban szobában akkor?Vagy ha van bármilyen más megoldás amitől nagyobb a hangnyomás az is jó.És nemkell hogy minél mélyebbre menjen mivel nem sub lesz!!

Az ő hangszóróikhoz semmi köze a H2000-nek. Harman meg HSS fehérváron autós hangszórókat gyártanak, picikéket.
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

karpi, megnéztem amit linkeltél. Azt ők csak álmodják hogy úgy van.

Ez 30cm-es szóval nem pici. Na mind1 akkor én már nem tudom tényleg hogy ezt akkor melyik gyárból hozták ki,de az tuti hogy szf-vári. Lényegében ugyan mind1 ha jó

Mi van ráírva?
30 centiben fehérváron csak H2000 van. Tudtommal.
A többi gyárban autós hszek mennek.
(#) Tök Ödön válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

probálkozz ezzel a dobozzal. bassreflex.

15" hangszoro felülete kb 900cm2. reflexnyillás felülete a fele 400-500cm2. doboz térfogat 160 dm3 (140-170). rezonancia 40hz.
dobozméret 60x55x50 cm. (50 széles az eleje) reflexnyillás (csö) 50x10 cm. (az elölap allján) 20 cm mély. valoszinüleg majd hangolni kell. anyaga lakásba pozdorja, haknira mdf. éleknél ragasztani és csapozni is kell.
pontos méretezés egy hatvanas évekbeli megsárgult rádioteknika évkönyvben. sajnos nem tudom hogy mikori mert eleje hátulja hiányzik.
(#) djgombi válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Értem. Végül is akkor lehet esély a jó hatásfokú után építésnek.
(#) Tök Ödön hozzászólása Feb 8, 2010 /

ha már tölcsér. ez:

celestion.jpg

(#) Flatlander hozzászólása Feb 9, 2010 /

Közben megtaláltam a nekem valót
Kár hogy az ára már nem nekemvaló

Bővebben: Link
(#) Flatlander válasza Tök Ödön hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Amugy köszi a rajzokat hát majd kiderül milesz mostmár......
(#) shalafi.66 válasza Tök Ödön hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Az biztos, hogy hangolni kell(ene), de hogy hangolja, ha a reflexnyílás (egy l) a dobozból van kialakítva? Sehogy...
Egyébként szép volna, ha a dobozméretezés csak így működne... Sajnos a legtöbb általam ismert 380mm-es hangszórónak már eléggé sok a 160 liter.
Idézet:
„éleknél ragasztani és csapozni is kell.”
Meg belül merevíteni, különben a doboz jósága leromlik, és hiába a nagy méret, a jó hangszóró, mégsem lesz jó a mélytartomány.

Ui: a pozdorja az inkább faforgácslap, vagy bútorlap lesz sztem.
(#) shalafi.66 válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Egy picike csalás ebben is biztosan van, a 100dB gyanúsan sok ehhez az 57Hz-hez.
(#) shalafi.66 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Hova használnád a Karlsonos dobozt? Bele kell számolni, hogy főleg nagyobb távolságokról működik elfogadhatóan.

Egyébként múltkoriban linkeltem a weblapot ahol az eredeti mérések, és rajzok megtalálhatók...
(#) karpi válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Nekem csukott ladaim vannak othon 160 liter koruli egy 12" szubfelevel ,2 x 10W-0s erositovel nagy a hangnyomas 2 x 50W-ossal mar kibirhatatlan.vagyis kiprobalod duborog aztan nem birsz igy zenet halgatni.

Ugyanevel a hangszoroval kisebb ladat lehetne hasznalni bessreflex-el es meg egy kicsit lejebb lehetne vinni a melyet. De minek ? Esetleg film morajokhoz?
Hogy jojjon az urhajo es rezegjen -duborogjon minden a legures terben?
(#) karpi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Azert nem hiszem hogy eppen olyan almodozok lennenek .Azert ok is azon vannak hogy optimizaljak a kiserletekre koltott penzt es munkaidot .

Mert ugye minden ki van reges reg talalva csak hat a megepites a bemeres, beallitas , probalgatas megis rengeteg idot es penzt zabal.

Ott egy mondjuk nem HiFi tolcser mukodjon valahol a melykozepen .Kit erdekel hogy a tervezesi hibak miatt nem lessz 50% a hatasfok hanem csak 47% mikor mar a 10% -os hatasfok is fantasztikus a normal hangfalak 1% -ahoz kepest.

A tolcser nagyjabol nem "hangszotrocsere erzekeny " eppen a mind hangoztatott tulajdonsagok miatt .Hogy a hatasfok valamivel csokken a meghajthatosag romplik egy keveset az igazan nem olyan veszelyes.

Persze jobb lenne a maximalisat kivenni egy cuccbol minden szempontbol .

Tudtommal egyetlen nagy problema a fazisbahozas .
A nyomokamra es a membran kialakitasa olyanra hogy ne jelenjenek meg a fazisjkulombsegek a membran fizikai meretei miatt.( a membran nem pontszeru sugarzo dugattyu). Kozep/magas tolcsereknel van "faziskompenzalo" .Melyeknel a hullamhoszhoz kepest a membran atmeroje "kicsi" igy nem erdekes .Altalaban a nyomokamra sincs rendessen megoldva .
Ugy emlekszem nyomokamra nelkul iranyito tolcsernek nevezik .mindenesetre az illesztes-akusztikus transzformalasi arany kisebb a nyomokamra nelkul .
Aztan van mindenfele mas kompenzalo illeszto kifejlesztve az idok soran a karakterisztika javitasara.

"horn-loaded compression drivers" -re ra kel keresni a GOOGLE-val aztan peldaul a WIKI-be van cikk amibol rengeteg link tovabb vezet a rengeteg cikk,leiras, tanulmanyhoz.
(#) Tök Ödön válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

a hangolás roppant egyszerü. azt a terelölapot ami a reflexcsövet jelenti a hangolásig csak lájtosan kell rögziteni. majd utána véglegesen.
a dobozméretezés nem hasraütésszerüen megy, hanem számitás után. egyébbként azok a hangszorok amikkel meg én találkoztam ekkora ládát igényelnek. mondjuk ezek egyik sem volt sal vagy videoton.
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Rosszul tudod, a probléma ott kezdődik, hogy a kettéhajtott 2*1m cső nem egyenlő 1*2m-el, a program egyenes csővel számol, ők pedig úgy gondolják, hogy simán kettéhajthatják, és kész. De a cső másképp gondolja. Meglepődnének, ha egyszer meg is mérnék, amit csináltak. És nem ez az egyetlen baj.
Ez még ott a fórumon az álmodozás kategória.
Pár napja linkeltem tölcséres irodalmat, MJK oldalán kell szétnézni elsőre.
Ui: hol tanultál meg így hablatyolni?
(#) shalafi.66 válasza Tök Ödön hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Nos Lehet, hogy rosszul gondoltad. A hangszórók térfogatigénye nem csak a T-S paramétereiktől függ. És persze nem is a gyártótól.
Általánosságban kimondható, hogy 380mm-hez főleg PA közeli hangszóróknál sok a 160 liter.

Ui: azért ez a módszer elég macerás és bizonytalan is. Én simán becsövezném.
(#) hammer14 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

üdv!

Ez 30cm-es ráírva nincs semmi de akitől vettem ő a gyárba dolgozott,nem autós,8ohm-os viszonylag jó érzékenységű gitár pa hangszóró. Hamarosan belinkelem a közép tölcsérem tervrajzát,és aztán mindenki elmélkedhet mi a rossz benne Mert még később építem,mondjuk madárcsicsergés idején. Legalább ha vmi rossz fény derül rá.

Valakinek ígértem itt egy elméleti mély-tölcsér tervet,csak már elfelejtettem ki volt. Bocs
(#) shalafi.66 válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Ránézésre kiedrül.

Ha H2000 akkor csak 92dB@1W.
Következő: »»   12 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem