Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem készítés
 
Témaindító: kissto, idő: Okt 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) lgyk válasza kobold hozzászólására (») Nov 27, 2007 /
 
Idézet:
„Ha ez így menne, Paksról hazaküldenének mindenkit... Én inkább azt gyanítom, hogy kellően szegény volt a talaj hasadóanyagokat tekintve, de valamennyi mégis volt ott, és szép lassan lebomlott. Grafitrudakat biztos nem ástak ki a földből.”


Pedig a geotermikus energia nukleáris bomlásból származik. Ha ez nem lenne, már rég kihűlt volna a Föld közepe...

Idézet:
„Nemrég voltunk pár napot a Kékesnél, külön vittem krumplit, szöget, rézdrótot. Nem zizegett, pedig vagy öt ismerősöm is esküszik erre, hiába próbáltam ki minden nap a torony tövében is. Rossz lehetett a krumpli...”


Pedig a "krumplirádió" működőképes dolog... Persze ennek is sok trükkje van. Érdemes galenitdetektorral is próbálkozni.

Idézet:
„Épp ez az, nanoszint. Nekünk még nem nagyon megy, atomi szintű folyamatokat meg vagy soha, vagy csak jó soká fogunk reprodukálni. Drótot tekerni könnyű, mert látom; mivel nézzem a gyenge kölcsönhatás változását?”


Hajjajjaj... Oldalakon keresztül lehet írni a fotoszintézis biokémiáját, azért nem olyan egyszerű, hogy a klorofill megfogja a fotont, osz jóvan'. Hihetetlenül bonyolult a mechanizmus mind kémiailag, mind biológiailag... Itt van egy kis ízelítő a témából... Mellesleg a fotoszintézis hatásfoka elég alacsony; alacsonyabb, mint a high-end napelemeké.
(#) Mest válasza kobold hozzászólására (») Nov 27, 2007 /
 
-nem csak grafitfékes reaktorok léteznek Bővebben: Természetes reaktor.:

-Sajnálom, hogy nemsikerült a kisérlted, lehet, hogy a krumpli volt az oka, bár a kékesi, csak egy cbrádió a soltihoz képest (2,2MW) ha a soltinál jársz eső után, szúrj a földbe kb 1m-es vasat és egy másik vasat tarts közel hozzá. Néhány milliméterről szikraiv jön létre és a Kossuthot zizegi (az antenna közelében).
A glimm és a fénycső is világít, elég csak megfogni.

-Én anno a pécsi urándúsító öntödéjéből szereztem egy marék (4-5 diónyi rög) sziliciumot, a dunaujvárosi ismerősöm a Dunai vasműből tett szert a detektora lelkére..nem tudom milyen tisztaságú, de a rádió működött vele..

-
-Én arra szerettem volna rávilágítani a példáimmal, hogy teljesen természetes módon magától, a természetben is létrejöhetnek olyan dolgok, melyeknek eléréséhez az emberiségnek, egészen más módon évezredekre volt szüksége. Ha pesszimista módon állunk hozzá, sehova se érünk el, akkor lapos a Föld!. Amikor A. Volta bemutatta békacombos kísérleteit kiröhögték, és ez még sokszor előfordult a tudomány történetében, vagy egy másik eset pl.: Lord Kelvin az absulut hőmérsékleti skála névadója az Ő idejében nem erről volt híres, hanem arról, hogy kiszámolta a Föld korát ami 6577 éves és megeggyezik a bibliai korral!- és persze egy nem is oly régi akadémista megjegyzés emberöltő távlatából "a levegőnél nehezebb testek nem képesek repülni".

-a dongóról olvastam az idézetet valahol.

-Nem baj, ha az írásom vihart kavar.- Szerintem elgondolkodtató-. Minden újdonság fantazmagóriának számit amíg megnem valósítják,--akkormeg pislognak az emberek, hogy jéé, ilyen is van? azután meg kiderül, hogy itt volt az orrunk előtt mindvégig csak nem vettük észre. Te elhiszed, hogy lehet tüzet gyújtani bármi civilizációs ezköz nélkül az erdőben ? Hidd el, hogy lehet! Meg kell találni a módját a dolgoknak. Ilyen szemlélettel meg fogjuk találni a fény jó felhasználásának a lehetőségét is. Ez biztos!
(#) kobold válasza lgyk hozzászólására (») Nov 27, 2007 /
 
A geotermikus energia oké, de ásatásokat nem a magban szoktak végezni
A fénycső nekem is üzemelt, az akkor is tud, ha csak megmarkolom a végét, kompaktfénycső meg a tövénél fogva dereng egy kicsit. Gondolom, ha a bennük lévő gázt az UV-nél nagyobb freki gerjeszti, akkor is emittálnak valamit. Csak azt nem tudom, hogy a kezem vajon mivel gerjeszt.
Ha látnék végre egy krumplirádiót, bizisten elhinném, addig muszáj vagyok kísérletezgetni
Idézet:
„a fotoszintézis hatásfoka elég alacsony”

Ennek sem néztem még utána, de azt hittem eddig, hogy ez egy hatékony dolog. Különösen az őserdő növényeinek növekedési sebessége miatt
(#) kobold válasza Mest hozzászólására (») Nov 27, 2007 /
 
Elolvastam, érdekes dolgok ezek, még ha gyakorlati haszna nem is nagyon van
Olvastam már olyan tudósokról is, akik maguk is kiröhögték saját elméleteiket, az utókor viszont szépen igazolta őket. Meg fordítva, hogy az utókor röhög ezerrel... bár mentégükre szolgálhat, hogy a vallás akkoriban erősen meghatározta a kutatási irányokat, és gyakran ajánlatos volt "elvárt" eredményeket produkálni.
Visszatérve a napelemhez, szerintem a jelenlegi technológia és anyagismeret korlátai már nagyon szorongatnak bennünket (vagyis a kutatókat), komolyabb áttörést új anyagok, módszerek jelenthetnének, na meg szemléletmódok.
(#) szlori hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
Napkollektort sörösdobozokból is lehet építeni házilag ha valakinek kell ! Nem is nehéz ! Neten találtam én is rá ! Valami olyasmi elven működik, hogy az üres dobozokat be kell festeni matt feketére, hogy szívja a meleget azták vizet kell benne keringetni ! De ez pontosabban megtalálható a neten ha valaki utánakeres.
(#) Ant hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
HI!
Nem akarok csatlakozni a PSP készítésehez, de amit írtak a fénykapun az részletekben igaz. Tényleg lehet készíteni olyan napelemet, amiben van egy oxidréteg és vezetőréteg. Ugyanis a ebben az esetben, ha napfény éri az elektronoknak lesz akkora enerigájuk, hogy átugorjanak a másik vezető rétegbe.
DE ezzel van egy hatalmas hiba! : az elektronok nem biztos, hogy nem ugranak vissza a másik vezető rétegbe. Ennek kivédése érdekében, van a sóoldatos módszer-és igen ahogy az előbb említették van neki ebben az esetben galván elem beütése. Hogy ne legyen ilyen probléma, ahhoz különböző fémekkel kell helyettesíteni a sóoldatot. Bár így sokkal kisebb lesz a hatásfoka...Ezért általában nem ezt alkalmazzák.
(#) Lalli1987 hozzászólása Jún 20, 2008 /
 
Tiszteletem mindenkinek!

Régebben sikerült abszolút házi eszközökből egy kis gyengécske galvánelemet csinálnom:
Fogtam egy darab rézdrótot és egy darab forrasztóónt és belelógattam egy pohár 20%-os ecetbe, a két kilógó drótégeken meg akár 1 V is akadt! ( tudom, nem volt kisérlet fizikaórán, különben is tök izgi ezt kipróbálni otthon, ha a világ megpusztul, mert atomtámadás és nem lesz áram, akkor esetleg tudok majd magamnak csinálni egy kevéskét ideiglenesen... )
Viszont én seretnék hasonló módon egy napelemet is. Hogyan lehet ezt otthon megtalálható elemekből összeállítani, vagy mi kell hozzá, mert mindenhol csak at látom, hogy a szilíciúm izé így, meg a másik elem úgy és akkor a fotoérzékeny részecske, de engem érdekel, hogy hogyan tudnék olyat csinálni én.( vagy ha a TESZKÓ-ba lehet kapni hozzá anyagot, akkor az ok... )

Köszönet mindenkinek a válaszokért előre is.
(#) Medve válasza Lalli1987 hozzászólására (») Jún 20, 2008 /
 
Hello. Volt már ez téma, házilag nem lehet napelemet készíteni. (Hacsak nincs tisztaszobád ))
(#) lali hozzászólása Jún 28, 2008 /
 
sszevasztok:Én végigolvastam ezt a napelemes teoriát ,és bizony lehet házilag napelemet késziteni,én ugyanis nagy szelént,sziliciumos eegyenirányitót bontottam szét és öszekötöztem50 db-ot és lám csodát a zseblámpa égő világitott,az alkotó szelelemű nagy tudósok kiprobálhassák, mert müködik , és a szelén a napon bizony áramot termel ezt ki lehet 1db-on is probálni nem kell hozzá egy db szelén plusz egy műszer,és ha merőlegesen ,vagyis neki bizonyos szögben van anap irányába,akkor müszeren lehet látni hogy egy cellától a feszültség felmegy akár 2-3tized voltra,tehát még szelén van, ki kell próbálni és innen lehet tovább? korrozio stb szevasztok lali
(#) wg_kezdo hozzászólása Jún 28, 2008 /
 
Napelemre egy tipp:

Kell egy napkollektor (ami nem napelem előbbi napfény->áram utóbbi napfény->hőenergia). Ha ez megvan akkor az ebből nyert hőmennyiségből kell áramot csinálni például stirling motorral ami egy "egyszerű" hőerőműnek felel meg. Az egyik dugattyút hűteni a másikat fűteni kell. Van már ilyen "napelem" amerikában egész napelem parkot csináltak belőle. Kb úgy néz ki, mint egy parabolaantenna aminek a vevő feje helyett egy ilyen motor van (leegyszerűsítve).

Én azért nem állnék neki, de állítólag aki elszánja magát.....

Generátornak hallomásból a régi Trabant, Zsigulik generátorát lehetne használni, de ez csak egy tipp.

Stirling motor

Napkollektor
(#) rdi hozzászólása Jan 9, 2009 /
 
Nagyon érdekesek a hozzászólások. Alap gondolatra visszatérve, hogyan lesz elektron áram a nap sugaraiból? Emlékeim szerint kiüt a foton egy elektront a fém rétegből amelyet egy fölötte elhelyezett (átlátszó? ) vezető rétegbe kerül. Itt sokasodnak amíg valaki vissza nem ereszti a helyükre. Ha nem vezetjük el időben telítődik az egész és további elektronok nem ugranak át a felületre.
Házilag is lehet hasonlón kisérletezni, nem feltétlenül fontos szilicium, valamikor régen a "lámpás" időkben vákuumcsövekben helyeztek el különböző elrendezésben fémeket, amely hol dióda hol tranyó szerepét töltötték be. Nos mi a helyzet ha egy fém felületet vákuumba teszünk és fölé fémrácsot helyezünk amelyre átugranak az elektronok. Spékelni lehetne a fő fémet úgy, hogy töltés többlettel ruházzuk fel (magas fesz).

Másik:

A detektoros rádiót mindenki kipróbálhatja nem kell hozzá a kohóba menni Gyermek koromban csináltam párat. A legegyszerűbb ha, hagyományos "dinamikus" telefon fülhallgató kivezetései (2 van ) közé egy közönséges kristálydiódát (átlátszó olcsó dióda) forrasztunk, majd szintén az egyik végére ráforrasztunk egy darab vezetéket amelyet bekapunk a szánkba (földelünk) majd a másik kivezetésre is ráforrasztunk egy darab szigetelt vezetéket amelyet a legközelebbi szárítódrót vagy ereszcsatornára kötünk.

Annó a hangerővel versenyeztünk úgy, hogy ki milyen sikeresen tudott jobb földelést és földtől elszigetelt antennát készíteni, gondolom a potenciál különbséggel növekedett a feszültség ezáltal nőtt a hangerő.
(#) DigitalSilence válasza Topi hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /
 
Össze kell gyűjteni egy halom kidobott optikai meghajtót(cd-rom, dvd-rom).
A fejegységből ki lehet szerelni az érzékelődióda panelt, az rögtön 8db fényérzékeny felület, valamint a lézerdióda után lévő un. FS-diódát, ami szintén az.
Azután lehet szépen sorba kötögetni.
Nekem volt kis zsebszámológépem, ami erről táplálkozott.
(#) kissto válasza DigitalSilence hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
hmmm, nemrosz! de 1,5 voltos energizer akkuk töltéséhez kellhet egy pár darab
(#) szsrobert válasza kobold hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Ehh. A torony tövénél nem nagy a térerő.
A soltinál a fénycső világít a térerőtől.
(#) lgyk hozzászólása Ápr 14, 2009 /
 
Na, találtam házilag (többé-kevésbé) elkészíthető napelemkonstrukciót, egy átlagos vegyi laborban elkészíthető, nem kell hozzá übertiszta szilícium + tisztatér + 1000 fokos diffúziós kályha + vákuumgőzölő...

Itt van.
(#) Dr.God Man hozzászólása Jún 6, 2009 /
 
ÜDV!

Ne vergődjetek feleslegesen! NEM KÉSZÍTHETŐ HÁZILAG OLYAN NAPELEM AMIVEL LEHETNE VALAMIRE IS MENNI!!! Amit meg max egy számológéphez lehetne használni annak nincs értelme mert 200-300Ft-ért megkapod számológéppel együtt! Előállítani meg több 10.000Ft-ba kerülne!Én láttam , hogy hogyan készítik az amorf napelemeket , nem egy nagy dolog de a szükséges anyagok és felszerelések hiányában semmi esélye nincs , hogy valaki is otthon összedobjon akár egy kicsi napelemet is!

De ha valakit érdekel kb a bolti ár feléért is tudok vadonat új amorf napelemeket! A mérete 125cm x 64cm és 6,5mm vastag ütésálló üvegből készült! A súlya 13kg. A szállítás akár postán is megoldható!

Teljesítmény :

36-40W : 60V üresjárati , 45V üzemifeszültség. 1A rövidzár és 0,8A üzemiárammal rendelkeznek.

40-45W : 62V üresjárati , 45V üzemifeszültség. 1,1A rövidzár és 0,9A üzemiárammal rendelkeznek.

Ha valakit érdekel nyugodtan írjon privát üzenetet!
(#) sprofan válasza Dr.God Man hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Ebben azért van igazság. Vagy ha nem akarunk nagyon drágán feleslegesen nagy napelemeket venni mert nekünk nem kell, akkor tessék venni a boltban napelemes kerti lámpát. Ha azt nézzük, hogy kapunk 3V-os 60mA-es napelemet, 1,2V-os 600mA-es akkumulátort és ledet 400FT-ért, akkor ez nagyon olcsó. Én már vettem belőle 12db-ot, ez került 4000FT-omba, és tessék rendelkezésre áll 12V 180ma -em ami egy aksival kiegészítve máris 12V 1,8Ah. Szerintem olcsó, olcsóbb mintha otthon szórakoznék.
(#) lgyk válasza Dr.God Man hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Hi!

Idézet:
„NEM KÉSZÍTHETŐ HÁZILAG OLYAN NAPELEM AMIVEL LEHETNE VALAMIRE IS MENNI!!!”


És mégis!

Néhány végtelenül leegyszerűsített festékkel érzékenyített napelem leírása található a csatolt cikkekben. A napelem létrehozása során elsődleges szempont volt a könnyen elérhető anyagok (háztartási vegyszerek, hulladékok) felhasználása. Nem nagy a hatásfoka, de nagyobb méretekben igenis versenyképes lehet a kínai amorf Si csodákkal, főleg úgy, hogy filléres anyagokból készül.

DSSC.zip
    
(#) szsrobert válasza sprofan hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
9750-ért pedig kapsz 12W-os napelemet...
(#) sprofan válasza szsrobert hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Azért az egy kiscsit sok érte, amikor a 3W-os celából 20db-ot lehet kapni 10.000Ft-ért e-bay-en, és akkor ez még nem is aukciós ár hanem villámár.
(#) szsrobert válasza sprofan hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Azokat még össze is kell forrasztani, valamint el kell jutniuk valahogy hozzám.
De érdekel 10-ért 60W a 12 helyett.
Rossz helyre születtünk?
(#) lanti válasza szsrobert hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Off

Igen rossz helyre nagyon rosszra! Mivel elég átlépni az osztrák határt még az istálló teteje is feketéllik a napelemtől! A családi házé meg a kollektortól!

On

lesz az olcsóbb is
(#) dani4 válasza DigitalSilence hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
küldenél róla egy képet, mert engem érdekel a dolog és nem jött össze, de ha képen megnézem talán sikerül...
(#) dani4 hozzászólása Júl 17, 2010 /
 
sziasztok, én most arra jutottam, hogy csinálok szélgenerátort és ahhoz kötök egy villogó kulcstartóból kiszerelt napelemet és úgy csinálok egy töltőt...szerintem jó terv...kb. 2 percenként fúj a szél de akkor 1 percen keresztül, és, ha napenergiával kombinálom.....szerintem beválik...ti mit mondtok?
(#) Stewe válasza dani4 hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Az a villogó kulcstartó néhány mikroampernél több áramot nem ad, naponta annyi energiát szolgáltat, amennyit te is előállíthatsz, ha kétszer ráfújsz a szélkerékre.... a terv jó mert tanulságos, de gyakorlati haszna kétséges.
(#) dani4 válasza Stewe hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
de azért szerinted fel tud tölteni egy 1,5 V-os ceruzaelemet 6-8 óra alatt???
(#) Stewe válasza dani4 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
A szélgenerátor bármit tudhat, de a kulcstartó napeleme egyetlen LCD ellátását végzi, akkumulátor töltésre teljesen alkalmatlan.
(#) Stewe válasza dani4 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
1,5V-os ceruzaelem töltéséről pedig ne is álmodj, nem lehetséges. Ha 1,2V 800mAh AAA ceruzaakkumulátor töltésére gondoltál akkor is kb. 1A töltőáramra van (lenne) szükséged.
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Pardon!

0.1A vagyis 100mA (bocsánatot kérek, túl gyorsan fejszámoltam )
(#) dani4 válasza Stewe hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
és ha összekötök belőle (a napelemből) pl.: 4-et? Akkor sem tudja tölteni az elemet, vagy te mit tanácsolsz, mennyi ilyen kicsi napelemet kellene összekötni???
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem