Fórum témák
» Több friss téma |
Szia,
Nincs se interrupt portja, se lába. Legalábbis kivezetve erre hardveresen használva nincs, de vannak más megoldások. Amúgy mindent köszi, la hetene itt még pontokat adni (ha lehet tegye eki teheti) akkor adnék néked. Ugyanis összeállt a kísérleti eszköz. Nagyon jó adatok gyűltek össze. Egyrészt az összeállításomban a vevőnél a 6.os lábat lekötöttem földre egy 100 ohmmal. Ez kellett, mert egyébként iszonyat érzékeny volt. A kimenetet a kondival egy lábra kötöttem. Jelenleg a BasicStamp ad és vesz is. Kiküldök 5 periódusnyi 41KHz-et és utaána várom a beérkező jelet. Fantasztikusan jók az eredmények. Alig van szórás a mérési pontosságon belül. Amúgy jelenleg hihetetlen: 0,25 mm a pontosság! Igaz teljes rálátással. Egyéb esetekben is megvan az 1cm. És ez a pontosság 2m-en van mérve.
Szevasztok.
Arra esetleg tud valaki reagálni,hogy lehetne a távolságmérőbe visszajutott jelet PC-n megjeleniteni?
Szia
Elkészült a teljes anyag és idő hiányában csücsül a szekrényben. 3 irányból képes a távolságérzékelésre.
Honnan lehet szerezni Devantech fele SRF-XX ultrahangos modult?
a tba2800-s melyik kimenetét kössem be? a pozitív vagy a negatív pulzusút?
Tudna valaki olyan helyet belföldön, ahonnan vízmentes ultrahang adót, ill. vevőt be lehet szerezni?
Üdv mindenkinek! UH-ban nem igazán vagyok profi sőt semmiben Az lenne a kérdésem hogy víz alatt hogy és mennyire működnek ezek a dolgok? Gondolom a hatótávolsága a többszörösére nő mivel a víz sokkal jobban vezeti a hangot.
Nekem egy tengeralattjáró modellhez kellene sonar-nak. Arra gondoltam ,hogy először 5 másodpercenként "pendítene" amíg a közelébe nem ér valami (10m) majd minél közelebb ér a tárgy egyre többször. Rádión pedig küldene egy "Ping" majd egy "Echo" jelet a vevő pedig kiszámítja a távolságot.
Ki tud esetleg Devantech SRF05 modulhoz nyakrajzot? Ezen a modulon tenyleg a pic hajtja meg a piezot?
Hello mindenkinek! Ultrahangos távolságmérőt szeretnék építeni.SRF xx modult nem sikerült beszereznem,de helyette vettem T4016 és R4016 modulokat.Ezekkel a modulokkal szeretném az SRF xx modult helyettesíteni.Találtam kapcsolási rajzokat,melyeket saját ízlésem szerint átdolgoztam,ezeket mellékelem.Várom az észrevételeket a kapcsolási rajzokkal kapcsolatban előre is köszönöm
Üdv mindenkinek! A karácsonyi szünetben ultrahangos távolságmérőt szeretnék építeni LCD kijelzőre PIC mikrovezérlővel. Beszereztem egy T4016 és egy R4016 ultrahangos hangszórót és mikrofont. Összeállítottam egy kapcsrajzot,ezt mellékelem.Várom az észrevételeket a kapcsrajzal kapcsolatban előre is kösz
Hali!
Légyszi magyarázza el valaki nekem, hogy ez a kapcsolás mit csinál és mire jó. Bővebben: Link Előre is köszi! Én is akarok csinálni egy ultrahangos távolságmérőt és ezen fennakadtam...
Szerintem ez állítja elő a megfelelő frekvenciát, amit kiad az ultrahang sugárzó. Az inverterekkel egy kvarc, vagy a piccel előállított frekvenciát tesszük alkalmassá arra, hogy a hangsugárzót is megrángassa.
>Erről< van valakinek tapasztalata esetleg? Egy infrás távszenzor és eközött vacilálok. Ez messzebbre lát, de nehezebb szoftveresen kezelni, és rettentően kényes a talajtól való távolságra. Elvileg azt tudja, hogy egy I/O lábbal adsz neki egy impulzust, ő pedig utána a mért távolsággal arányos ideig tartja magasan azt a lábat. Sok hardveres nyűgtől megkímél...
Bővebben :
Ez egy 1 ellenütemű digitális erősítő. A bejövő jelet IC1A invertálja ... elválasztja az előző fokozattól , tehermentesíti a meghajtó port lábat . IC1B : mint inverter van használva , ezáltal lesz ellenütemű a rendszer. Mivel előtte lévő jelet is visszük tovább és az általa invertált jel további fokozatra kerül. IC1C és IC1D : BUFFER Mivel párhuzamosan vannak kapcsolva akkor a kimeneti terhelhetőségük növekszik "teljesítmény" erősítőnek foghatóak fel a NEGÁLT jelúton. IC1E IC1F : BUFFER Hasonlóan mint az előző 2 kapu csak ezek a PONÁLT (értsd : nem negált (nagyon leegyszerűsitve a fogalom magyarázat) ) jelutat erősítik. C1 : DC leválasztást biztosít nem fogja egyen feszültség a sugárzó piezzóját folyamatosan feszíteni.
Köszi, így már érthető
Sziasztok!
Nekem egy kis méretű, minimum 40 centis hatótávolságú, néhány ezer forintos modulra van szükségem, amivel lehet távolságot mérni, és az adatait egy PIC-kel feldolgoztatni. (Lehetőleg analóg módon.) Nem tudom, hogy ilyen távolságokban az infrafény vagy az ultrahang a nyerőbb. Pontosságnak legalább 4-5 cm-es felbontás kell. Milyen modult tudtok nekem ajánlani? Lehetőleg azt is linkeljétek be, hogy hol lehet megvenni. Köszi!
Szia!
Szerintem neked jó lenne a Parallax-os PING))) szenzor. Én most kaptam egy ilyet, nagyon pontos, 2cm-től 3m-ig mér. AVR-rel egyszerűen fel tudtam dolgozni a jeleket.
Köszi.
Nagyon megtetszett nekem az itteni ultrahangos távolságmérő. A rezgőkörben alkalmazott 22mH induktivitás hol szerezhető be? Vagy kézzel készül?
Neten csak fojtótekercset találtam 22mH-ra, az is jó lenne? Tudtommal az nem ide való.
Sziasztok!
Szeretnék építeni a robotomRA egy UH-s távolságmérőt, gabi20 kapcsolása pont jól jött. A cikkben azt írja, hogy 10cm és 1,5m között mér, számomra sajnos a minimális érték túl sok. Az érdekelne, hogy hogyan lehetne csökkenteni a min. értéket(vevő áramkör módosítása vagy a program átírása)?
Üdv mindenkinek, sajnálom, ha olyat kérdezek ami elhangzott.
Belső zárt térben használt poziciónáló rendszerek milyen frekvenciát használhatnak, van -e olyan ultrahangos rendszer, ami nem direkt rálátásban is tud mérni? Persze definiálni kell, hogy honnan , stb. de milyen frekvencia ami még elhalással hallható?
bocsánat elirtam, nem elhalással, hanem elhajlással
üdv néktek!
van egy feladatom Ultrahangos távolságmérőben kell ügyeskednem. A probléma az, hogy a transcuderhez szükség van 130Vpp-re(ezt meg is mértem!) Ennek a végfokozatát nem tudom megcsinálni. Mondjuk 20-25 csomag ami 40KHz-es feltranszformálni kb 130Vpp-re és úgy meghajtani. Az áramfelvétel nem sok, alig látszódik a szkóp képernyőn. Egy autós tolatóradarból próbáltam ötletet lopni, de sikertelenül...(kép) A végén van induktivitás ami állítható, nincs galvanikus elválasztás sem(mérhető ellenállás van a multiplexer és a kimenet között). ja a multiplexer nem látszódik, egy cd4052-es. és 4 csatorna van(4 adó/vevő, az adó és vevő ugyanaz) Valakinek ötlet?
555-ös IC-vel kapcsoló üzemű tápot próbálhatsz csinálni. Pl a nixie csöveket meghajtó tápok ilyenek.nixie óra
Nekem nem távolságot, hanem folyadék áramlását kellene detektálnom egy cső belsejében. Arra gondoltam, hogy a cső két oldalára, de egymáshoz képest pár centire elcsusztatva felrakok egy uh adót és vevőt. Az adót inpulzusokkal gerjesztem, és mérem az eltelt időt, mig a vevő meghalja. Ha a csőben áramlik a folyadék, akkor ennek a sebessége hozzáadódik +- az ultrahang sebességéhez, és változik az általam mért alapidő. Ezt az eltérést lehetne használni annak az eldöntésére, hogy van-e áramlás, vagy nics.
Szerintetek működhet ez az elgondolás?
Sziasztok!
Ultrahangos méréssel szeretnék kis távolságban, nagy pontossággal mérni. (Pl. 20mm-100mm, kb. 0,1-0,2mm felbontással). A kis távolság miatt nem a kiadott és a visszaérkező hullám közti időt szeretném mérni, hanem a két hullám fáziskülönbségét. Szerintetek ez mennyire megvalósítható?
Sziasztok!
A következőben szeretnék segítséget kérni: Azt kellene megoldanom, hogy egy szénszálas autóalkatrész, amit egy robot mozgat, és egy fém ragasztóanyag kiadagoló csőr közötti távolságot kellene mérnem. Az optimális távolság 5 és 7 mm között kellene hogy legyen. A mi feladatunk az, hogy beállítsuk a robotot, és ehhez kellene nekünk egy kis segédeszközt, mert szemmel nagyon macerás. Valami olyasmire gondolok, hogy mágnessel, vagy valamivel rárakok (a kiadagoló 10 000€, nincs kedvem eltörni ) egy kis optikát, vagy egyéb eszközt, ami 3 színnel, vagy skálával kijelzi, hogy mennyi a távolság. Ha mondjuk a kütyü tudna 2-10 mm távolságban mérni 0,1 mm felbontással, az tökéletes lenne. Vannak ismereteim és tapasztalataim az elektronikában, mikrovezérlők területén is. Igazából alapötleteket várnék, mivel lehetne ezt megvalósítani. Mivel saját magunknak csinálnám, nem tudunk elszaladni a költségekkel, de nyilván költenénk rá, ha a behozott idő behozza az árát. A segítséget előre is köszönöm.
Hali!
Alapvetően nem zárkózom el semmitől. Tehát ez a valami hozzáérne a darabhoz, ugye? A munkadarab szabad 3D-s felület. Tartok attól, hogy amikor robot fordul akkor az oldalirányú erők hatására elhajlana, vagy eltörne. Vagy rosszul gondolom?
Futási időmérés. Van egy vivőfrekvencia, ez kétfelé ágazik, egyik ága közvetlenül az etalont adó mérőbe, a másik meg elindul az útjára. A visszatérő jel fáziskülönbséggel jut be a vevőbe amit összehasonlit az etalonnal. A fáziskülönbség a távolság kétszerese. A jól megvállasztott frekvenciával, tizedpontosságal mérhető a távolság.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |