Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor most mivel kezdjem az egészet ?
Kicsit tanácstalan vagyok
Készíts 3-4 m átmérőre lapátokat és ahhoz rögzítést, tornyot. Mire elkészülsz, adunk részletes útmutatót a generátorépítéshez.
Oké
Akkor neki állok a lapátoknak . A tornyot lehet fa villany oszlopból fogom készíteni , mert olcsón de lehet hogy ingyen szert tudok rá tenni . Ha elkészül a lapát , akkor fel is rakom hogy hogyan pörögne . Köszönöm a segítséget .
Üdv mokuli!
Ezeket küldtem volna, csak nem ment át a mail:
Üdv Urak !
Egy normál szélgenerátort (generátor+"propeller) ugye a generátortartót forgathatóra kell készíteni, hogy szélirányba álljon? Az én tervem az, hogy a generátor függőlegesen áll és kanál-szerű lapátokat raknék rá.(kb. 20cm szélesre szétvágott bojler palástjából félkörívek) Kívül az egész acélhuzat keretbe fogva, kiegyensúlyozva. Ez életképes megoldás lehet?
Ha visszaolvasgatsz sok hasonló megoldást találsz.
Két nagyon fontos dolgot kell szem előtt tartani ha vertikális turbinát akarsz készíteni.
1. meglegyen a megfelelő fordulata a szükséges feszültség eléréséhez. 2. legyen nyomatéka ami ahhoz kell, hogy amikor töltésbe lép a generátor, ne lassuljon vissza. Elég nehéz úgy összehozni, hogy mind két feltételnek megfeleljen. Sajnos most én is épen e miatt szívok. Csináltam egy jó gyorsan forgó turbinát, de sajnos csekély nyomatékkal. Most aztán lehet alakítgatni. Először készíteni kell egy generátort és ahhoz a turbinát, ami meghajtja.
Terhelés nélkül ne tedd föl. Szétröpülhet, ha túlpörög. Majd a generátorral, fékkel együtt.
Sziasztok!
Megcsináltam az ötletemet. A két szélső fémtárcsa rögzített, a belső két fémtárcsán vannak a szélső mágnessorok. A középső tárcsa nem fém hanem plexi, így nem kell középre két oldalra mágnes hanem csak egy középre.(1 és kép) A (2 kép) másodikon látni hogy a mágnesek egymással szemben vannak. Az (3.kép) utolsón a mágnesek közti távolságot, 1.05mm és még lehet kisebb a tekercsek vastagságának megfelelően. A tervezett tekercsvastagság 6 mm. Ebben az állapotban 2-2 mm a légrés de mint mondtam lehet kisebb. Várom a véleményeket az ötletről?
Nem rossz ötlet! Effektíve csökkenhet a a légrés.
Igy elsöre nagyon szép munka.Kiváncsian várom hilyen eredményeket érsz el,hogy fog müködni a gyakorlatban.További sok sikert!.Persze miután rajta lesznek a tekercs tömbök is.Arrol is tegyél fotot.
Lehet nekem is ilyesmiben kell gondolkodnom,van a baji-nál is csak nem tudom pontosan miként működik.Ismerí valamelyíkötök?(Komparátorról van szó)
Most tekertem meg az első tekercset.
120 menet 0,315-ös drót. Az jelent valamit hogy 3,3 ohm ellenállást mértem rajta?
Sokat nem.Ez lessz 1 tekercs belsö ellenállása.Mivel sok tekercs fog párhuzamosan ,,,dolgozni,,, , a generátor belsö ellenállása ennyivel fog csökkenni.
Max. annyit, hogy egy tekercs k.b. 14,4m hosszú huzalból van.
A mágnestárcsáid nagyon szépek! Én is gondolkodtam valamikor ilyenen. A tekercseket próbáld minél laposabbra készíteni, hogy a mágnestárcsákat minél közelebb tudd álítani egymáshoz.
Megépítettem a Baji elektronikás fesz duplázót.
De valami nagyon nem jó... Már mindent cserélgettem,csak a tekercset nem. Borzalmas a hatásfoka. Igaz működik,de 1:5-höz zabálja az ampert... Igy használhatatlan. És 16 voltnál le is szabályoz. Terheletlenül 0 az áramfelvétele. Ahogy elkezdem terhelni,azonnal felugrik 1 amperre,miközben a kimenetén kb 180 ma jön ki... Próbáltam a szélkeréken,lefogja az egész gépet... Minden megtermelt áramot felzabál
Én az eredeti képeken meg a beültetésen is 2 diódát láttam.
Vagyez nem ugyanaz csak hasonló?
Ha összehasonlítom az eredeti képpel, a BD tranzisztor fordítva van betéve. Athor77 képén a szitázás szerint a fémlap van kívül. ?
De igen,ugyanaz.
Úgy is próbáltam. Ez már amúgy is a második panel. Első be sem indult,valoszinuleg panelhiba volt
Igen,mert nem tükröztem át a paneltervet.
Minden fordítva van az enyémen
Ha megfordítanám a tranyót,azonnal meghalna az egész
A bekötés jó. Vedd le a diódákat a bázisról és próbáld úgy. Korábban olvastam, hogy az a 2 dióda csak nagyobb teljesítménynél kell. Nem túl nagy a C2-es kondi? A szövegben 3 gyűrűhöz 10 nF-ot írnak, a tieden a látható 100 nF + még 1. Ráadásul ki tudja, mit tud a vasad?
200 nano van ott... 100+100
Annyi kell,hogy rendesen működjön... 10 n volt benne először... Avval alig jött ki valami picike áram. Mértem az áramot a kimeneten,és próbálgattam rá a kondikat... így már 12 voltról képes 16-ot csinálni. 5 voltról meg 10-et. de hatásfoka az katasztrófális. Tekercset kellene szerintem próbálgatni. Biztos ott lesz a bibi!
"Tekercset kellene szerintem próbálgatni. Biztos ott lesz a bibi! "
Valószínű. Próbáld meg másik vason. Az eredetiben ha jól emlékszek szürke volt. Próbálkoztam már egyszer gyűrűmagokhoz színjelölés táblázatot keresni, de ez nem olyan egységes, mint az ellenállás kód. A 200 n azt jelzi, hogy túl kicsi az induktivitása. Nem erre való a mag, hanem nagyobb frekire.
Az előző oldalon puding elküldte a bekötést műterheléssel, és szigorúan biztosítékolni kell. Ha kell, én is felrakom az én képeimet (komplett papír). Most vettem kettőt, 2000Ft/db.
De csak a D3-D4 dióda nem kell mert "60W felett gyengít".
Ez is számit hogy milyen szinu?
Ez pc tapbol valo toroid mag. Az biztos nagy frekis lehet.
A fajlagos induktivitása kicsi a magnak, ezért amit rátekertél annak is kicsi az induktivitása.
Kell bele egy hozzávaló mag, ez fojtó szetrepet játszott a pctápban és nem teljesítményátvitelt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |