Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Szia!
Nagyon köszönöm a visszajelzést. Javítom.. A két jel ott megy egymás mellett, könnyen át lehet huzalozni... Még egyszer köszönöm... Szia
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy hol található meg a microchip által közzétett dokumentáció a PICkit2-ről? Esetleg ugyanígy van más közzétett doksi is (pl.: ICD2)? Átnyálaztam a keresőket de nem találom. Lehet hogy csak béna vagyok. ![]() Köszi!
Szia!
Microchip Development tools honlap. Innen nyitható az ICD3, ICD2, Pickit3, Pickit2 lapjai. A User's guide dokumentumokban benne vannak a kapcsolási rajzok. Van még sok eszközről fent leírás: Pickit Serial analyzer, LIN Analyzer, CAN Analyzer Szia
Sziasztok!
A második, javított, kibővített verzió... Javítások: - L1, R40 a +V_TGT -re kötve, - ICSP game port kivezetésen a vezetékek sorszáma Bővítés: - Programmer-To-Go memória méret beállítása a PicKit2 programban, - További memória bővítési lehetőség. Előkészületben: - Microchip CAN és LIN analizátorok furatszerelt klónjai... Sziasztok
Érdekes az az AVR dolog lehet kipróbálom főleg,hogy van két működésképtelen doplerem mivel nincs az AVR-ben semmi
![]()
Végigolvastam pár hozzászólást, megnézegettem a fájlmellékleteket is, és arra lennék kíváncsi, hogy itt a topikban közölt PICkit2 variánsok közül melyik (kinek a kapcsolása) amelyik teljesen egyenértékű a gyárival?
Szerintem Hp41C verziója mert abban van eprom is watt félében csak az nincs másban teljesen egyenértékű! Amúgy akinek eprpmos kell mindennapi használatra az vesz egy gyárit szerintem
![]()
Nem mondanám, hogy félek az smd-től elképzelhető hogy SMD-vel fogom csinálni, hiszen a laminálós megoldás már bizonyított, nemde?
Amúgy meg a HP41C félében ugyanazok az alkatrésztípusok vannak mint a gyáriban? Ez lesz a nyerő nekem ![]()
Szia!
Nem minden alkatrész az eredeti típus... Olvasd el a leírást is, ami a csomagban van. Szia
Ez igen! Elismerésem, nagyon jó és színvonalas építési leírások!
Valószínűleg SMD változatot csinálok majd, remélhetőleg sikerül beszerezni az alkatrészeket. Köszi a hasznos infókat!
Sziasztok
A Hestore-ban miVel lehet helyettesíteni a MCP6001T-I/OT alkatrészt panel változtatás nélkül? És ugyanitt Schottky diodából melyik a megfelelő típus? A válaszokat Köszönöm
Csak egy gyors kérdésem lenne. Megépítette, vagy ismeri valaki ezt a pickit2 klónt ? Mennyire használható, ill. jól működik, érdemes összedobni?
Hello! Egy kis segítség kellene, szeretnék egy pickit2 klónt építeni, és mivel főleg 16f628-as pic-eket fogok vele programozni, csinálnék hozzá egy adaptert is. Még igazából csak kezdő vagyok, és a kérdésem az lenne, hogy az icsp-ről jövő vezetékeket (VPP, VDD, VSS, PGD, PGC) csak simán mehetnek a pic lábaira, vagy kell vmi ellenállást vagy kondit rákötni? Google-ba láttam pár dolgot csak egyiket se értem igazán, találtam egy 40 lábú pic-ekhez készült adaptert ott a Vdd és Vss vezeték volt összekötve egy 100nF-os kondival, ez az én esetemben is elég lenne? A segítséget előre is köszönöm! Ezt a klónt szeretném megépíteni: PICkit2
Többen megépítették már ezt a szilva féle klónt és jólműködik de csak 5V-os PIC-ek programozhatók vele alapból. Ha elkészíted a 3,3V-os adaptert is hozzá akkor az ilyen tápfeszültségű PIC-ek is programozhatók vele.3,3V-os adapter
A PIC lábai közvetlenül mennek az ICSP csatlakozóra nem kell semmi kondenzátor és ellenállás. Az a 100nF-os kondenzátor a tápfeszültséget szűri ártani nem árt, el is hagyható.
Nekem is a szilvaféle van megépítve tökéletesen működik! Nem kel semmi kondi mehet egy az egybe a PIC lábára az ICSP!
Köszi a választ! Ezen a fotón, mi az az utólag beépített vezeték a 3V3 adapter és a PK2 klón között?
Idézet: „Az a 100nF-os kondenzátor a tápfeszültséget szűri ártani nem árt, el is hagyható.” Ekkor a marhaságokat miért kell ide leírni!? ![]() ![]() Az a kondi szükséges és nem hagyható el, akkor sem, ha egyes esetekben nélküle is működik! A probléma nem az egyes esetekben van, hanem a kettesekben...
Szia!
Ha most kezditek a PicKit2 építését, mindenképen olyat javasolnék, amiben beépítve szabályozható a pic tápfeszültsége. Sokasodnak a nem 5V -os kontrollerek - ahogy más modern ic-knél is látható - a fix 5.0V ill. 3.3V megoldás már rövid időn belül sem lesz használható. Az új kontrollerek ára megdöbbnetően alacsony (16F1936 - 370+áfa, míg a nála sokkal kevesebbet tudó 16f886 - 410+áfa, a 16F876A - 920+áfa, ... az a szegény 16F84A pedig 860+áfa)... A legújabb típusok már 3.3V tápra készülnek 12LF1822, 16LF193x, 16LF194x, 16LF182x, 16LF72x, a 18F szériában már nagyon sok típus, a 24F, 30F, 33F szériákról nem is beszélve. Vannak - lesznek - alacsonyabb feszültségről (1.8V) működő típusok is. A csíkszélesség csökkenése kisebb felületet, árat, nagyobb sebességet hoz, de a tápfeszültséget csökkenteni kell. Ezenkívül az illesztett áramkörökben is sokasodnak az alacsony tápfeszültségűek (LCD-k, memóriák, A/D, D/A, stb.) - az ICSP miatt ezeket is figyelembe kellene venni. Sziasztok
Egyetértek. Én is ezért építettem az ICD2-t már évekkel ezelőtt olyanra, hogy az alacsony feszültségű chipeket is lehessen vele programozni. Őszintén, mekkora plusz összeget jelent az a néhány alkatrész? Néhányszáz forint szerintem nem kellene, hogy egy ilyennél számítson.
Az az utólagos vezeték a 3.3Vos adapter "túloldaláról" hozza vissza a leszabályozott tápfeszültséget a PK2 Vdd feszültségérzékelő pontjára. Ezzel azért kísérleteztem, mert az MPLAB visszaolvassa a tápfeszültséget és ordibál, ha nem megfelelőt talál.
Sajnos tökéletes sosem lett, valószínűleg az MPLAB túl keveset vár a Vdd bekapcsolása és a visszaolvasás között (még a gyári PK2-vel is volt ilyen problémám MPLAB alól), és emiatt rendszeresen kevésnek érzékeli a feszültséget. Viszont enélkül a módosítás nélkül is, a rajzon közölt megoldással a 3.3V-os programozás működött a PICkit2 kezelőprogramból.
Igazatok van, ha ma kezdenék hozzá a klón építésének, nem hagynám ki belőle. Akkor még nem volt ilyen komoly szempont az alacsonyabb tápfeszültség, mára valóban megnőtt a jelentőssége. Akkoriban én fontosabbnak tartottam a kevés alkatrészt és minél egyszerűbb kivitelt.
El is kezdtem már áttervezni a klónt, csak soha nem jutok el a prototípusig...
Szia!
A furatszerelt klónra azért terveztem rá a Programmer-To-Go funkciókhoz tartozó memóriákat, mert a dobozban elfért, a nyárkterv meg nem kerül semmibe. Az alkatrészeket nem kell beültetni azonnal - elég akkor, ha a funkcióra szükség van. Ha nincs helye a nyákon, készíthetünk egy másik példányt (dupla költség) ... A memória kapacitásának növeléséhez a gyári pickitről le kell operálni a két SO8 tokos memóriát, a helyükre másik típust kell beültetni (garancia elvesztése)... Ha valaki nagyobb kontrollerekkel foglalkozik és a Programmer-To-Go funkciót is használni szeretné, a klónba egyből a nagyobb kapacitású memóriát ültetheti be. A furatszerelt verzióban 4 memória felhasználásával 512k kapacitás is elérhető. Ezeken a költségeken nem érdemes spórolni... Szia
Nagyon köszönöm a segítséget. Nem tudtam, hogy vannak olyan pic-ek, amiknek csak 3,3V kell, esetleg tud vki linkelni olyan programozót, amin szabályozható a tápfeszültség?
Én ezt az eeprom dolgot teljesen feleslegesnek tartom. Soha nem volt rá szükség. Egy laptop mindig akad, ha olyan melóval kell foglakozni, ami ilyen telepi téma. Az autómban is így programozom a kütyüket... Na mindegy, csak gondoltam elmondom.
![]()
El kell olvasni a topicot, és minden kérdésre választ találsz. Egyébként nézz fel az oldalamra is, ha nem félsz az SMD-től(habár szerintem sokkal könnyebb mint a furatszerelt, de ezt is csak magamban mondom...), valamint itt a hobbin is van egy cikk...
De ami ide van feltéve (ami ha jól tudom a te munkád) azzal nem lehet eeprom-ot programozni. Aki ezt használja az nem tudja, hogy ezzel lehet-e eeprom-ot programozni?
Szia!
Soros (I2C, SPI, MicroWire) felületű EEPromokat minden PicKit2 (klón) tud programozni, de amelyik csak 5V tápot tud előállítani, az csak az 5V-os memóriákat tudja kezelni. Azokkal, amelyek a tápfeszültséget 2.5V- 5V között tudják állítani, minden ebbe a tápfeszültség tartományban kezelhető példányt lehet programozni. A nagyobb kapacitású eepromok is 3.3V tápfeszültséget igényelnek. Más SPI felületű eszközöket is lehet programozni a PicKit2-vel (pl. Atmel processzorok... A forrása letölthető, módosítható egyébb áramkörökhöz is... A felületszerelt típusokat a kész áramkörben kell felprogramozni, ahol már közös lehet a tápja valami más alacsony tápfeszültségű eszközzel is... PicKit2 User's Guide a lap alján levő hivatkozásról letölthető. Szia |
Bejelentkezés
Hirdetés |