Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ma üzemeltem be először.Szépen működik.Köszönet érte!
[OFF]Ekkora érzékenységgel elboldogulhat 1-2 Watt is. Megkérdezhetem a hangsugárzód típusát?
Azt nem tudom, nem beszéltem l48-al.De szerintem nem mostanában fog építkezni belőle.
Nekem csak a 92dB-es hangsugárzó hiányzik hozzá...
Ezért is vágtam bele a 6C33C-be. Ennek a 15W-ja már bőven sok a kevésbé érzékeny hangdobozaimhoz is. (Az Otello Vihar-kórusánál szinte rám szakad az ég.) A G807 6W-ja és eközé álmodnék még valami SE-t , de sok munkámat kell még befejezni addig. Azért két kérdésem hadd legyen: A katalogusadatokból miként lehet kihámozni, hogy egy végcső mekkora meghajtó feszültséget kíván? Egy SM85B légréssel szerelve megbírkózik 8-10W-al?
Nagyszerű! Most lesz alkalmad összehasonlítani a két változatot.
(No ennek az átdobozolásával is lassan haladok... )
A rácselőfeszültség a maximális meghajtó feszültség csúcsértéke... Vagyis például -14V előfeszültség esetén 10Vrms teljesen kivezérli a csövet...
Természetesen mindez csak A1,AB1,B1 osztályú működésre vonatkozik :yes:
Határeset. De inkább nem.
Ennél a kapcsolásnál miért kerül pozitív feszültség a végcső vezérlőrácsára? Itt már a rácson is folyik áram? Ez már nem simán A1 osztályú működés?
Ez a cső a 40-45W anóddisszipációjával és hogy orosz ill. kínai gyártásból is elérhető, érdekes lehetne SE-ben 10W környékén...
Az elektroncső.hu ezt írja:
Idézet: Itt a rajz „Ha körbenézünk a szakirodalomban olyan neveket találunk, mint Shishido vagy Orenokairo akik ezt a problémát az A2 osztálynak nevezett kapcsolás technikával hidalták át. (Köszönöm annak aki felhívta rá, a figyelmem!) Ennek a kapcsolástechnikának az a lényege, hogy a végcsövet, ami jelen esetben a 811, alacsony anódfeszültségen üzemeltetik. Ekkor ugyan a cső munkagörbéjének alsó részében üzemel, ahol rendszerint egy „könyök” alakú szakasz figyelhető meg. Azért, hogy ezen a szakaszon felűlemelkedjen és persze az A osztály beállításainak megfelelő paramétereket kapjuk a csövet pozitív feszültséggel, kell meghajtani. Mint tudjuk a csövek negatív feszültségű meghajtásakor nem szükséges áramot is befektetnünk, így azokat teljesítmény nélkül hajthatjuk. Ez nincs így a pozitív meghajtáskor, ekkor ugyanis már teljesítményre is szükség van.”
Köszönöm! Tehát ez a magyarázat arra, miért használ teljesítménycsövet a meghajtáshoz.
Így már kevésbé vonzó ez a cső... Pedig jól néz ki, és igazi DHT... (Most persze jó lett volna, ha elolvasom amit az elektroncso.hu ír...)
Sziasztok,
EL34-6L6 ezek viszonylag izmos csövek, de vajon a kis PCL86 nem volna elég oda a maga 35mA-ével? Ez nem csak azért volna érdekes mert az előfok és a meghajtó fokozat egyel kevesebb csövet igényelne, hanem mert a PCL jóhangúnak de gyengének van kikiáltva míg az EL34-et hifibe sehol sem javallják!
Az EL34 nekem sem túl szimpatikus, de ez a kapcsolás itt csak mint érdekesség merült fel. (Maga a végcső tetszett meg.)
A PCL/ECL86-tól viszont azért óvakodnék, mert itt a fórumon többen is azt állították, hogy hatalmas a szórás a csövek között...
Akkor mondjuk EL84-et meghajtásnak. Ezzel is egyel beljebb volna az ember, olcsó és jobb a hangja (állítólag) mint a 34-esnek.
Semmilyen tapasztalatom nincs ezzel a 811A-val, de a belső szerkezetét tanulmányozva feltűnik, hogy elég sűrű a rácsa. Ez + feszültségen eléggé "anódszerűen" viselkedhet, ezért már alacsony feszültségeken is jelentős áramok folyhatnak. A kivezérlés folyamán a feszültségek még nagyobb feszültséget is elérnek, ezért a csúcsáram még tovább nő. Ekkor már lehetséges, hogy a PCL árama kevés lenne.
Arányaiban vicces, hogy a 10W-hoz olyan vezérlőcső szükséges, ami maga is képes SE-be 6-8W-re (pl. EL34). Szerk: Ja, és a vezérlőáram "terhelése" is másodfokú karakterisztikát mutat, gondolom, ezért is használnak ilyen nagy teljesítményű hajtást, hogy ez a vezérlőfeszültségben ne érvényesülhessen.
Hát ebben a formában nekem is úgy tűnik...
(Kár érte, pedig ennyiért belekostoltam volna egy DHT-be...)
SM85B elegendő lesz 10W-ra .
Rácselőfeszültség meghatározza a meghajtó fesz. nagyságát , mint ahogy 6C4C szemléletesen megfogalmazta. Az előfesz persze munkapont és a cső bekötésének függvénye . Nagyobb meghajtó feszültség már rácsáram megindulását idézi elő .
Ez 35 éve gyártott matuzsálem HPM60 , javítva még nem volt . Főleg érzékenysége miatt sajnáltam lecserélni .
Igen , 3W már esetleg használható , de 10 W ami már nem okoz igazán hiányérzetet.
Ezek szerint a kimenőhöz már megvan a vasam, csak a cső bukott el ...
Sziasztok.Lehet,hogy unalmas vagyok a sok kérdéssel de másként nem tudok tanulni.Gery 78 kolléga segitségével mostmár be tudom állitani az anódáramokat a jelenlegi beállitásom ecc83 1 mA el84 50 mA mindez 285 hálózati fesznél.Igy egészen szépen szól csak a nagyon mély tartományok torzitanak nem birja leadni.Lehet ezért felelős a kimenőtrafóm még mindig rádiókimenőm van vagy valamit nem jó állitottam be?El 84-es rácsa 220ohmal csatolódik 680 ohm Rc tagon keresztül 285 hálózati feszre ennek az értékét hogyan állapitsam meg és mennyi a kihatása a hangra?A teljesitménnyel meg vagyok elégedve én is a minőségre hajtok.Szóljatok ha valamit nem jó csináltam.
A kimenőd a bűnös, ezeket a kimenőket annak idején nem a mély hangokra tervezték, a beépített hangszóró freki átvitele is elég gyenge volt, jószerével csak a közepet vitte szépen.
Ha minőségre hajtasz, kimenőcsere.
Köszi szépen evvel megnyugtattál,tehát ezek szerint a tőbbi beállitás jó. Most a dobozoláson jár az eszem de ha kész lessz akkor majd gondoskodok eggy jobb kimenőn is addig pedig igy hallgatom.
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne,hogy hálózati trafót hogyan lehetne leárnyékolni, hogy ne szórja meg az erősítő többi részét? Valahol olvastam, hogy talán réz lemez jó lenne erre a célra.Biztos, hogy a hálótrafó szór,de máshova nem lehet tenni.Egy plusz fém házat építenék köréje, csak nem tudom milyen fémből kellene. köszi
Én mágnesesen árnyékolnám 1,5-2 mm-es vaslemezzel...
Vagy esetleg itt jobb ötletekkel is találkozhatsz...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |