Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
ebben a hozzászólásban találsz egy ábrát. Ha jól látom egy dupla magos hipersziled van. Mérd meg az ottani méreteket. Abból nagy valószínűséggel egész pontosan be lehet azonosítani a vasmagodat.
A "D" méret nem biztos hogy mérhető. Ezért mérd meg kívül mekkora a vastest szélessége, és azt szorozd kettővel.
Előre ugrottál. Viccesen fog hangzani, de azért igaz ->
A helyes sorrend: 1. megméred amit mondtam; 2. megmondod nekem; 3. én megmondom mit tud a vasmag (valószínűleg, mert vannak egyedi kialakítások); 4. örülünk a sikernek, és ha elégedett vagy az adatokkal akkor lehet megkököszönni. Bocsi a buta kérdésért de a vastest az hol is található? Melyik részét kell mérnem?
Ne tréfálj velem! Az ábrán van 4 méret, amiket A-B-C-D betűkkel jelöltem. Ezeket mérd meg.
De így ,hogy össze van rakva a trafó így a D-t nem tudom megmérni.
Pontosan ezért írtam ezt:
Idézet: ebben a hozzászólásban„A "D" méret nem biztos hogy mérhető. Ezért mérd meg kívül mekkora a vastest szélessége, és azt szorozd kettővel.” (Úgy látom téged egyáltalán nem érdekel a trafód, csak társaságot keresel a csevegéshez. De erre én nem vagyok alkalmas)
A válasz nagyon egyszerű. PL.: egy 230/12-es trafónál mind az ohm-ikus, mind az induktív ellenállása jócskán eltér a két oldalnál. Viszont egy 230/230, azaz 1:1 áttételnél szinte azonos mind a két oldal, hisz csak a veszteség kompenzálási 10-15%-ot tér el.
Elbeszélsz a téma mellett. Egész másról volt szó.
Látom elvesztetted a fonalat. Mások értik mit mondok. Menjünk vissza ide:
Idézet: „[quote]Egy esetben lehet szinte azonos az izzó fénye (leszámítva, ha a trafó teljesítménye okozza), hogy ha az egy 230V/230V-os leválasztó trafó. Bár ennek kicsi az esélye.” Segíts nekem ezt értelmezni, mert önmagában ez oltári nagy butaság.[/quote] A kérdező azt állítja, hogy a próbák során mind a két oldalnál azonos a fényerő. Erre én írtam a fenti egyik lehetséges variációt. Ette Te írod, hogy "ez oltári nagy butaság." Mármint mi? Többieknek: Finom voltam?
Üdv!
Milyen árban adják az EI 106b típusú trafólemezeket? Kösz előre is!
Ezt talaltam:
http://www.sauter-shop.de/assets/s2dmain.html?http://www.sauter-sho...x.html EI 106/050-es 250db trafolemez, 5,9kg, 24,5Euro Magyarhonban hol van valami bolt, ahol lehet kapni trafolemezt, es meg weboldal is akad esetleg hozza?
Rendben, értelek, igazad van. Akkor valóban közel azonos lesz az izzó fénye (azonos, de nem valószínű, hogy teljes fény, habár a trafóméretet továbbra sem tudni)
a trafólemezt kilóra adják a tipusa az mindegy csak EI legyen,kb:900ft/kg + csévetest+kengyelek
Tipus alapján rálehet keresni,a vasmag a lényeg menyi cm2?
Én pl. egy 120 watt-os trafót szeretnék építeni, ahhoz kb. 16 cm2 kell ha jól tudom, de javítsatok ki ha tévedek.
És azt tudja valaki hol kapható, vagy lehet-e rendelni itt magyarországon?
Illetve a vaskeresztmetszet az a hasznos vaskeresztmetszetre értendő? Tehát, az az oszlop amelyiken a tekercs van.
Köszi!
Minőségtől függően 8-12 cm2 vaskeresztmetszet elegendő a 120 W-hoz.
És igen! Az az oszlop, amin a tekercs van.
ha nem tévedek az EI-75 az 75 VA-es
Ilyen méretű vasat nem találtam sehol, de nagyon hasonlót igen. A megadott "C" méret nem stimmel, de lehet, hogy csak a rögzítő szerelvények miatt. Illetve a "D" is biceg, de az csak egy egészen kicsit.
Ezért csináltam egy új rajzot, amin a "fél-vas" méreteit skáláztam be. Ez alapján Az SM85b típusú vasmag méretei mm-ben: A=85,6; B=43,2; C=14,1-1; F=45,5-1. Ahol -1 van a méret után, az a tűrést jelenti, tehát a megadott szám vagy attól maximum 1mm-el kisebb. Ha ezek stimmelnek, akkor ez valószínűleg egy SM85b típus, aminek néhány adata: -névleges teljesítménye 160 VA. -primer menetszám 2,25 menet/V -szekunder menetszám 2,44 menet/V -javasolt szekunder áramsűrűség 3,76A/mm2 Ha a mostani rajz szerinti B méreted esetleg egy kicsivel nagyobb, az nem sokat számít, mert nagyjából a keresztmetszet a lényeg, és az rendben van.
Hát ez nem sok.Nagyobbra számítottam de ez van.Akkor közlöm a sráccal,hogy mit is tud a trafó.Nagyon szépen köszönöm a segítségedet.
Szia!
Azt nem is kérdeztem,hogy ez a trafó most egészében ad le 150VA?Csak mert van rajta 2×52V és 2×17V és a 17V huzal láthatóan vastagabb.
A vasmag 160VA. Elvileg ez a célszerű maximum, amit a szekundereken összesen ki lehet venni.
Jó reggelt.
Remélem olvassa ezt valaki, aki tud majd válaszolni a kérdésemre. Melyik az előnyösebb, vagy jobb, ha a primer és a szekunder tekercseket egymásra tekerem, vagy ha egymásmellé elválasztva? Sürgős lenne. Köszönöm a választ.
Sziasztok!
Adott egy trafó amelyik +-40V ad le.Én a két végére kötöttem így 80V ad le.Rákötöttem 4db 60W 230V izzót és lemértem a feszt így 77V-ra csökkent.Ez már jelentős feszültségesés?Ha nem akkor meddig csökkenhet le a fesz ha teljesen leterhelem amit még bír? Ha nem jelentős a feszültségesés akkor ez minimum 240VA megvan a trafó ugye? |
Bejelentkezés
Hirdetés |