Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Az első égetőm az ezen az oldalon leírt égető volt: http://wattmep.tvn.hu/pic_prog/PIC_pro_net_v03.html Elsőre bonyolultnak tűnhet a felső része miatt, de ez előállítja magának a 13V-ot, nem kell külső táp neki. Ha külső táppal építed, akkor majdnem ugyanaz a felépítése, mint a külső tápos JDM-nak, leszámítva a 74LS06 vagy 74LS07-es chipet (mindkettővel használható, a hozzá írt programokban invertálhatók a jelek).
A második égetőm pedig egy USB-s ICD2. Ha érdekel, megtalálod itt az oldalon is a kapcsolások között, vagy a http://potyo.extra.hu címen
Köszi az infót.
Ha nem működik a JDM,akkor megépítem ezek közül valamelyiket. üdv.
Egyenlőre nem lesz szükség más égetőre,mert ez megy,elsőre működött.
Most már kicsit programozni kellene megtanulnom.
Sziasztok! Nagy kérdéssel fordulok felétek
Mégpedig, nem tud-e valaki olyan forráskódot vagy leírás amin elidulhatnék mert szeretnél memóriakártyából szöveges .txt-t kiolvastatni, majd ezt lcd-re kiírni. Ha Valakinek van jó ötletet az legyenszíves ossza meg velem! Köszi
HI
Van egy pic-es orám de én meg látni is csak képen látam pic-et de szeretném megépiteni.kellene egy univerzális égetö. Köccy
Először el kell dönteni, hogy milyen fajta memória kártyáról, azon milyen fájlrendszerrel (gondolom fat16), milyen nyelven, milyen PIC-el akarod megvalósítani (gondolom 18f széria)... SD/MMC -re tudok minta forráskódot adni, de csak a kapcsolat/írás/olvasás szintjéig... a filerendszert már neked kell kitalálnod. a FAT16 az szabadon hozzáférhető (de csak akkor használhatod ha maradsz 8+3 filenévnél , az extended már fizetős).
Maga az írás/olvasás annyira nem bonyolult, inkább a filerendszer megvalósításával lesznek gondok.
ajánlom a pickit2-őt. ChipCadnél beszerezhető 8880 Ft-ért jelenleg, ez USBs, firmware frissíthető, így mindig támogatja az újabbakat is, van rajta egy 6 tűs ICSP csatlakozó, ezzel az áramkörben tudod felprogizni a PIC-eket, ezen kívül teszteléshez tud biztosíteni 2.5V -tól 5V-ig tápfeszültséget + tudsz vele debuggolni 16f917-et is. Elég kicsi, kompakt, nekem bejött.
http://online.chipcad.hu/www/arak.aspx?group=030113 http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nod...023805 sztem kezdőknek jobban megéri mint megépíteni 3 programozókészüléket (ami ráadásul soros portot használ), és abból az első kettő nem működik. Ráadásul ez igényes kivitelezés.
Az előbb nem sikerült a linkelés.
Erről van szó: http://users.atw.hu/deguss/index.php?option=kapcs&kapcs=9 Sok sikert!
EZ PONT NEM AZ AZ ÉGETŐ, AMI BIZTOSAN MŰKÖDIK.
Azért mert neked elindult, és kis méretű programoknál még működik is, még nem megbízható. Nemrég volt itt róla szó, hogy 3k feletti programot már nem tudodd beégetni hibamentesen, pedig a kicsiket be tudta égetni.
Ha csak egyetlen alkalomra kellene az égető, akkor nembiztos, hogy megéri építeni. Inkább keress egy ismerőst a környéken, aki beégeti neked.
Ha viszont akarsz picekkel foglalkozni, akkor érdemes komolyabb égetőt építeni/vásárolni. Vásárlás esetén pickit2 vagy icd2 az, amit megéri megvenni, még ha drágának is tűnik, ezek azok, amikhez gyári támogatás van. Ha építeni akarsz, akkor mindent megtalálsz ICD2 építéséhez az oldalamon: http://potyo.extra.hu
A srác azt írta,hogy "még csak látni is csak képen láttam PIC-et".Ebből én arra következtetek,hogy a srác kezdő.(akárcsak én).
Ezért ajánlottam ezt,szerintem kezdésnek jó. Egyébként égettem vele 4kB-os programot már.
Ezért ajánlottam neki a Pickit2-et... Ha nagyon kezdő, akkor egy bizonytalan működésű kapcsolás esetleges működésképtelensége és a belefektetett sok munka (elvégre kezdő) egy életre elveheti a kedvét az egésztől...
Pickit2-nek van olyan változata, amihez mellékelnek egy demo nyákot is példaprogramokkal, cd-vel mindennel... (tudom sokkal drágább, mintha maga készítené el, de kezdetnek ez sztem sokkal jobb mint két dologgal vesződni egyszerre (sw & hw))...
Én meg azt modnom, hogy ha valaki nem tud összerakni egy TTL IC-vel felépülő áramkört(maga az égető, *a kezdők kedvéért), akkor ne akarjon PIC-ekkel foglalkozni. A PIC nem PC, hogy írok rá egy programot és kész! A PIC maga a "TTL" áramkör!
"A PIC nem PC, hogy írok rá egy programot és kész! A PIC maga a "TTL" áramkör!"
Ez úgy ahogyan van hülyeség, már bocsánat. Az összes mikrovezérlő már jóval több, mint egy szimpla TTL áramkör. Ha valaha tanultál volna mikrovezérlő programozást (de ezek szerint szerintem még digitális technikát sem), akkor tudhatnád, hogy létezik olyan fogalom, hogy hw és sw különválasztás, és hidd el nekem, nem csak a hw tervezésben vannak kihívások. Ezek már mini számítógépek.
Ne haragudjatok, hogy beleszolok a vita kezdetébe, de szerintem watt csak annyit akart mondani, hogy aki nem tud egy egyszerű égetőt összerakni az ne is áljon neki piccet programozni, mert úgy se fog neki menni.
"A PIC nem PC, hogy írok rá egy programot és kész! A PIC maga a "TTL" áramkör!" Ezt meg szerintem arra értette, hogy a PC az készen van arra "könnyű" programot irni. Csak megirja az ember és máris futathatja. Azért ez pic esetében máshogy van. Oda kell elösszőr is egy jól megtervezett, átgondolt hardware és csak utána kezdődhet a progarm irás. Egy hibás vagy rosszúl megtervezett hardware miatt egy jó sw is rossz lehet. De PC esetében csak "jó" hardware és "majdnem jó" software van.
Azért ez elég meredek beszólás volt. Nézz szét egy kicsit a terminal fórumon, és nézd meg watt oldalát is (http://wattmep.tvn.hu), hogy tájékozódj egy kicsit a munkásságáról.
A számítógép is logikai áramkör (jó, itt bele lehet kötni, hogy manapság nem TTL technológiával készülnek, de az alapelv ugyanaz). A PIC is azt csinálja, hogy a kvarcfrekivel növeli egy számláló értékét, azzal megcímzi a programmemóriát, az ott levő utasítást ráengedi egy logikai hálózatra (RISC processzor), ami ha kell, megcímzi az adatmemóriát, onnan kiolvassa az adatot (vagy beírja az eredményt), összead valamit valamivel, stb. De az egész csupán egy bonyolult logikai áramkör.
jo, bocsi mindenkitol...
wattol foleg. csak pont egy olyan oldal utan leptem at ide, ahol nagyon nagy es nagyon sok marhasagokat irtak... :-/ Idézet: „jo, bocsi mindenkitol... wattol foleg.” Még szerencse, hogy nem jártam erre, mert jól elharaptam volna a torkod! Próbáltam jól idézőjelek közé tenni azt a "TTL"-t, ami alatt inkább a logikai vénát akartam kiemelni és egyben jelezni, hogy nem szó szerint értem a dolgot. A többit potyo már kifejtette. Lényeg, hogy most már mindenki érti mit akartam mondani!
Sziasztok! Nagyon nem értek a pichez sem a programozáshoz de azt szeretném kérni valakitöl hogy mutassa meg hogy ebben a progiban hol lehet átirni a lábkiosztásokat. Konkrétan hogy a RA3 láb helyett az RA4 legyen a led. A válaszokat elöre is köszönöm. Zsiráfka
Keresd meg a #define kezdetű sorok közül a LED-et tartalmazót, és az mellett írd át PORTA,3-at PORTA, 4-re.
Ennyi az egész? És a többi lábat is igy kell?
ezt az .asm-et ha jegyztömbel szerkeztem akkor hogy kell beégetni ? Át kell nevezni?
Idézet: „Ennyi az egész? És a többi lábat is igy kell?” Igen. :yes: Igen. :yes: Idézet: „ezt az .asm-et ha jegyztömbel szerkeztem akkor hogy kell beégetni ? Át kell nevezni?” Használd az ICprog nevű programocskát a beégetéshez. (Vagy más, hasonló funkciójút.) Az MPLAB-ot meg a szerkesztéséhez, és a teszteléséhez (mmint a programnak).
Üdv!
Előtte le kell fordítani egy ASM fordítóval pl. az Mpasm-el (MPLAB tartozék). Ez generál egy HEX filet ami tartalmazza a gépi kódot. Ezt tudod beégetni a PIC-be egy égető és egy éégetőszoftver segítségével.
Köszönöm szépen a válaszokat még egy lenne a hex-böl mivel tudok csinálni asm-et?
Probálom átforditani de mindig ezt irja
tedd a fileokat olyan mappába, hogy az elérési út+filenév ne haladja meg a 66-68 karaktert... meg szóköz sem ajánlott benne stb... ha mplab-al fordítanád projectként, akkor ezt ki is írná.
csinálj egy ilyen mappát pl, hogy c:\picprogik\ és ezen belül feljesztgess... Idézet: „még egy lenne a hex-böl mivel tudok csinálni asm-et?” Ha van asm fájlod, akkor nem kell hex-ből visszafordítanod. Ha csak hex-ed van, akkor nagyon nehezen olvasható fordítást tud csinálni az MPLAB úgy, hogy a programmemória ablakba a hexadecimális nézetbe jobb egérgombbal felnyíló menüben kiválasztod a hex álomány betöltését. ezután a szimbolikus nézetre váltva láthatod a fordítást. Előtte érdemes a megfelelő PIC típust kiválasztani(főleg ha tudod mire íródott az hex), mert csak akkor lesz jó a lista. De mint említettem nem lesz jól olvasható, mert a címkék helyett címeket(számokat) fogsz látni, valamint nem lesznek megjegyzések, ezenkívül nem lesz olvasható a konfiguráció sem, azt a hex-ből kell kihámozni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |