Fórum témák
» Több friss téma |
Amikor jeleztem a stabilitási gondokat,én is próbálkoztam hasonló árnyékoló lemez beépítésével,némileg csökkent is a zavar,ha akkor normálisan oldom meg a földelés kialakítását is (hallgatok vicsys kollégára),lehet,hogy maradhatott volna az eredeti megoldásom.Most már nem bánom,hogy másik dobozba raktam.Ez az árnyékoló lemezes megoldás kiváló.
Van két, halványlila, sanda gyanúm.
Az egyik, amire lhanzi kolléga útján derült fény, hogy az általam készített paneleken esetleg maradhattak olyan, szemmel nem látható "zárlatok", melyek a helyes működést megakadályozták. Ezt viszonylag könnyen ki lehet szűrni, csipogós multival. A másik, ami "kicsit" nehezebb ügy, hogy nálunk az egész házban sehol nincsen kialakítva a védőföldelés. (Hogy száradna le a keze a villanyszerelőnek, aki a vezetékezést csinálta!) Nomármost ha nincs földelés, nincs földpotenciál sem, mi - félek - bekavarhat a PIC működésébe, és ha ez a gond forrása, akkor nem tudom, hogy működésre tudom-e bírni az eszközt!
Jól elkészített nyák nagyon fontos hozzá , ez tuti .
Védőföldelés hiánya szerintem nem lehet probléma , én bekapcsolt monitor mellett (15cm ) pontosan tudok vele mérni , még bedobozolva sincs .
Biztos vagyok benne , hogy Neked is jól működött volna , így összeszerelve is .
Nyákterven a GND telefólia , ez is sokat javíthat az árnyékolás kialakításában . Most a bemeneten (üresen) 30cm árnyékolt kábellel is 0 Hz , stabilan , hálózatról táplálva .
Az élesztéssel kapcsolatban én először az 5V tápot raktam össze és ellenőriztem,majd beépítettem minden alkatrészt.Ezután az icéket még nem raktam be és a kijelzőt sem kötöttem be,de adtam tápot az egésznek és megnéztem,hogy a BF240 collektorán a bemenet érintésével (kézzel) vagy jelet adva van e normális TTL (H-L) szint változás,ha van akkor az erősítő rész jó.Ezután a 74HC132 is a helyére került,a bemenetet érintve több kimeneten is mérhető a TTL szint változás,ha az ic jó.Aztán minden a helyére és működött is a kapcsolás.Nekem egyetlen gondom a stabilitással volt,de már ez is megoldódott,hála a fórumtársaknak.
Én is végigmértem , de nem részletekben , csak PIC nélkül ellenőriztem a fokozatokat .
Hi-hi,mintha csak a saját panelomat látnám Tőled 1-2 apróság kivételével.
Igen , csak a kijelző csatiját tettem középre , mert csak így volt passzítható a panel pontosan a kijelzőre . Ezért a trimmereket is kicsit tolni kellett és telefólia lett kialakítva .
A nyáktervet feltehetnéd, a köz javára! Amúgy nagyon édi a drága! Gratulálok, szép munka!
Köszönöm , ha ezt nekem címezted .
Szia! Igen neked, és mi is köszönjük! Bár én nekem már két verzióban megvan, de sose lehet tudni!
Leiszt Jani
Sziasztok !
Valaki , akinek van mukodokepes Sprint Layout, ki tudna exportalni pl. PDF-be meretaranyosan az alabbit? (en telepitettem de a demoban nem lehet nyomtatni sem exportalni) Koszi. Bővebben: Link
Így jó lesz?
Nagyszeru ! Koszonom !
Kozben megtalaltam a Sprint Layout 5.0 Viewer-t. es Nyomtattam PDF-be. De a multkori DipTrace-es PDF-be valo nyomtatasom valamiert nem lett meretaranyos, es emiatt gondolom hogy talan ez sem az. Nem tudom mi lehet az oka.
lhanzi Uramnak üzenném,elkészült a funkciógenerátor és új arcot kapott a frekimérő is.A képek magukért beszélnek,hogy ne legyen teljesen off.Nem profi kivitel,de jól és stabilan működik a generátor,szkóppal még majd be kell lőni,ha egyszer hozzá férek.Most vagy én vagyok béna,vagy a rajz hibás,mert az eredeti rajz alapján nem rezonált,nem volt jel képzés,még 2 új IC-vel sem.A kondenzátorok (360pF,33n) közös pontját átkötöttem az 1 inverter kimenetéről a 2 inverter kimenetére és máris működött minden.
Még néhány kép és a generátor rajza.
Tyűha! Ez biza murva jól néz ki! Gratula! :kalap:
Tényleg szépen mutat.
Ha megengedsz egy apró észrevételt. Én nem használnék krimpelős BNC -t mérővezetéknek, előbb utóbb megtörik a koax, és kínlódhatsz. Jobb a tömszelencés.
Uraim,vicsys és pucuka, köszönöm az elismerést,nekem sokat ér Tőletek hallani!
Ki fogom cserélni a bnc-t,de most csak ilyen volt itthon,köszönöm.
Üdvözöllek! Gratulálok a generátorhoz! Nagyon frankó lett! És látom a feliratozás is megoldódott! A rajzról annyit, hogy az eredeti biztosan működik, mert én 5-6 darabot csináltam belőle! Örülök, hogy egy új és remélem hasznos műszerhez adtam ötletet neked! Remélem más is kedvet kap és megépíti! A kijelző helyett jobb lenne egy kék - szerintem szebb és jobban látható lenne- mivel annak van háttérvilágítása is! Baráti üdvözlettel Lhanzi
János,köszönöm az ötletet a nógatást a rajzot a véleményt és mindent!
Valóban szebb lenne egy kék háttér világításos kijelző,de had mondjam el,hogy mindkét műszer a pic kivételével,teljes mértékben bontott alkatrészekből van a dobozok és vezetékek is az utolsó csavarig a szó szoros értelmében. Amit vettem az a feliratozáshoz használt öntapadós lap és átlátszó öntapadós tapéta,összese vagy 200 forint.
Remélem semmi bántot nem írtam! Nagyon tetszik! És annak külön örülök, hogy én mutattam be a He-n.
Dehogy írtál bántót,én nagyon nagyra értékelem a véleményedet mert nem kertelsz és az igazat mondod! Ez még akkor is fennáll,ha esetleg negatív a kritikád,abból viszont tanulok s így az is pozitív érték a számomra!
Sziasztok!
A Vicsys féle frekvencia mérőm dobozolását javítgatom. Raktam a táp rész, és az áramkör közé egy ALU lemezt. És megszűnt a zavar, amit eddig összeszedett. (200Hz körüli értéket írt ki) Most az a problémám, hogy ha rárakok egy mérőkábelt a bemenetére, akkor elkezd mindenféle pár KHz-es nagyságrendű értékeket ki írni. De ha megfogom a dobozt, akkor megszűnik, beáll 0Hz-re. Mit kellene tennem, hogy ez megszűnjön?
Fémdobozban van?Akkor az egy pont földelést alakítsd ki,rögtön a táp testpontjához kösd hozzá a dobozt és azt az "árnyékoló" lemezt is.Képet láthatnánk?
Jelenleg úgy van megoldva, hogy egy vastag fém dobozba van beépítve, ami a BNC csatlakozón keresztül kapcsolódik a negatív tápfeszültséghez. A lemez egy csavarral van felfogatva a dobozhoz, szóval az is azonos potenciálon van, a dobozzal. Képet csak holnap tudok készíteni róla.
Ne a BNC -n keresztül kapjon testet a doboz hanem egy teljesen külön vezetéken,közvetlen a táp testpontjától.Ennek a testelő vezetéknek nem kell elmenni a BNC csatlakozóig,máshova kösd,hogy most azonos potenciálon van az egy dolog,nem egyenlő az árnyékolással,a magam kárán én már megtanultam,hála Vicsys és lhanzi fórumtársaknak.Ettől függetlenül kell a BNC-től a két vezetéket elvezetni a panelhoz,ami célszerűen árnyékolt legyen,valami jó koax.
A BNC szigetelt típus legyen!
Most végigolvasva zavaros az egész amit leírtál! A BNC a benenetnek kellene, hogy legyen. Erre egy szkópkábelt érdemes csatlakoztatni. Ha fémdobozod van akkor ezt illik (BNC-t) kiszigetelni. Jó minőségű koaxal a panelhoz kötni. A táp csatlakoztatására valami adapter csatlakozót érdemes használni. Esetleg jack, tuchel vagy más audió cstlakozót!
Ezért érdemes elolvasni a topicot:
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |