Fórum témák
» Több friss téma |
Ha nagyon ki akarod hajtani a TDA-t, akkor inkább csinálj hidat +/- 30V os táppal (+/-40V helyett). Egy ilyen cucc, színtisztán leadja a 120W-ot 8 Ohm -ra, minden gond nélkül. Tehát ha 60-70W -ra van igényed, már akkor is jobban jársz egy híddal. Szebben, dinamikusabban fog szólni a kívánt hangerőn :yes:
Ne haragudj, de teljesen értelmetlen egy erősítőnél %-okról beszélni a hangerővel kapcsolatban. Ez pont olyan, mint amikor a csóka mutatja, hogy milyen "bika" erősítője van, mert mennyire jól szól, és a 10-ig skálázott hangerőpoti meg még csak a 3-ason van. Könnyen lehet, hogy ha "3.5"-re tekeri, már élvezhetetlen lesz, mert torzít, elfogyott alóla a tápfeszültség.
Épp ezért egy erősítőnél wattokról vagy voltokról van értelme nyilatkozni, hogy meddig vezérelhető ki "torzításmentesen". A wattokkal is eléggé óvatosnak kell lenni, mert van néhány trükkös megfogalmazása a dolognak, amikor lehet jó nagyot mondani átlagos dolgokról is (lásd pl. a 300W-os PMPO PC-s hangszórók). Épp ezért leginkább a szinuszos kivezérlés mellett mérhető effektív teljesítményt szoktuk szeretni. Próbáld meg kicsit összeszedni magad, és szabatosan megfogalmazni a kérdésedet, hidd el, több értelmes válasz fog születni rá, mint egy ilyenre.
De nem lehetne megelőzni a torzitást?Nekem kereken 100 Watton kéne a tiszta hangzás.
Minden végfoknál van egy határ, ahol már torzít. Ha tényleg 100W kell, akkor csinálj hidalt kapcsolást. Az nem fog torzítani 100W-on, +/-30V -ról. Persze csak akkor ha a tápegység is jól van méretezve.
Szia!
Ilyenkor néha nemárt megnézni a katalógust. Van benne grafikon a torzításról, nem is nehéz elmenni rajta. Látszik benne, hogy kb. 70W környékén éri el az 1%-ot. Ha ez a teljesítmény neked kevés, vagy másik erősítőt kell építeni, vagy Bassmester javaslata alapján hidalod. Ilyenkor +-30V és 8 ohm-os terhelés kell neki.
hello!
Kicseréltem a TDA7294-es IC-t és tökéletesen működik az erősítő, szóval a hasonló MUTE problémába szenvedő társamnak is tudom ajánlani az IC cserét ![]() ![]() Jövőhéten pénteken kiderül, hogy az enyém is szólni fog e. Akkor lesz meg az uj IC-m.
Hello!
Szereztem egy szünetmentes tápot, a hátuljára ez van írva: 250w (170w). Most akkor ez mekkora teljesítményű 7294est hajtanék vele, feltéve ha van megfelelő sec. kivezetése.
Szia.
A szünet mentes nem arra való hogy erősítő menjen róla áram kimaradás esetén pár percig képes villanyt adni a tiéd kb 10 percig birja,kevés az akku benne az enyém 3000 w-os 40-en egynéhány kiló hozzá csak az akku. sya
Sziasztok!
Csak egy gyors kérdésem lenne: Ha egy erősítő 100W-ot ad le szinuszba 8 Ohm-ra, akkor ugye kiszámítható az ehhez tartozó áram: 3,53 A és a feszültség 28,28 V, eddig világos. Tegyük fel, hogy ekkor 50W a disszipáció, ehhez is 3,53A tartozik ? Köszönöm! ![]()
Gondolom arra vagy kiváncsi, hogy mekkora táp kell neki.
Ha 50W a disszipáció és 100W a kimenő teljesítmény, akkor a tápból 150W-ot vesz fel. Azaz 150W/28,28V=5,3A Ettől még a hangszóró felé 3,53A folyik, a különbözettel fűtöd a szobát... ![]()
Igazából nem a táp nagysága érdekelt, az logikus, hogy ekkor 150W kell, hogy legyen.
150W/3,53A=42,49V, ebből 28,28V hasznosítható, 14,21V hő, és az áram mindenhol 3,53A. Ehhez mit szólsz? ![]() Mert Te állandó feszültséggel számolsz, én állandó árammal. Úgy is mondhatnám, hogy én "soros" kapcsolásként kezelem. Ha 40V-ról megy az erősítő, akkor a maradék 40-28,28=11,72V-ot "figyelmen kívül hagyja" ? (egy egyszerű méréssel ki tudnám deríteni, de azért nem kötöm ki a a tápot)
Kevered a dolgokat, ugyanis a tápfeszültségnél egyenfeszültségről (42V), a kimeneten pedig váltakozófeszültségről (28V effektív) beszélsz. A 28V effektív váltó csúcsértéke ott van a 42V közelében (szinusz esetén, a végtranzisztorokon keletkező minimum feszültségesés a különbség).
Egészen pontosan integrálszámításokkal lehetne kiszámolni, hogy mennyi teljesítmény alakul hővé a végtranzisztorokon. Pongyolán megfogalmazva lehet ezt úgy közelíteni, hogy a kimeneti áram átfolyik az erősítőn, és a tápfeszültséggel számolt teljesítményből ki kell vonni a kimenetre leadott teljesítményt. A fenti számokból kiindulva 28V kimenetnél 3.5A keletkezik 8 ohm-on. Ez a 3.5A a 42V tápfeszültségen 147W, a kimeneti 8 ohmon 98W. Az erősítőn hővé alakul tehát 49W, a hatásfok 66.7%.
:bummafejbe: jogos!
Erről az "apróságról" megfeledkeztem. Akkor tehát igaza van bourbonstreet-nek. Én csak sima egyenfeszültségben gondolkodtam. Köszi az útbaigazítást ![]()
Sziasztok!
Nekem is csak egy gyors kérdésem lenne: 2x90W (4Ohm) hangfalakhoz akarok ilyen IC-kből erősítőt készíteni. 1. Elég ez az IC a hangfalakhoz? (adatlapon láttam hogy 70W a max?) 2. Szerelhetem közös hűtésre mindkét IC-t szigetelés nélkül? (azért kérdem mert egyszer már megjártam: Bővebben: Link) Kösz a választ előre is! ![]()
Az oké, de én kivenném a trafót belőle aztán azzal hajtanám
![]()
Csao.
Teljesítményhiányod nem lesz, sőt, megfelelő táppal bőséggel elég lesz. Bordától mindenképp szigeteld ki az ict, csillám vagy szilikon lapka + szigetelőgyűrű + paszta nem összeg az ic árához képest.
Köszi a gyors választ, még arra lennék kíváncsi, hogy lehet e közös a táp mindkét IC-nek? Szóval összeköthetem egyik IC +át a másik IC +ával, és a -al ugyanígy?
![]()
Ha rendelkezésedre áll megfelelő teljesítményű táp, nyugodtan mehet egy azon tápról a két oldal.
Egyetértünk!
Azért szoktak külön trafót tenni, hogy az áthallás kisebb legyen, ha jól tudom. De segíthetsz ezen, hogy fizikailag a lehető legvastagabb vezetékkel huzalozd a tápot: +/- gnd. Így kicsi lesz az ellenállása, nem "modulálja" meg a tápáram a feszültséget annyira! De egyébként szerintem sem lesz vele gond. Zsolti
Legalábbis olyan vastaggal mint a szekunder tekercsek.
Hali.
Megjött az IC-m végre. Tökéletesen müködik. De hogy ez mennyire szól. Te jó isten. Soha nem gondoltam volna hogy ez ennyire tud szólni. Annyit szeretné még kérdezni, hogy +-35Voltal a 4 Ohm terhelés az nemárt neki??
Hello,
Kérdésem ha a számítógépből sztereó jel jön ki, akkor mit kell mivel összekötnöm hogy monó legyen? (jack csatlakozó)
Szia.
Kevés lesz, a trafód szerintem 2x11 vagy 2x12 voltos és a teljesítménye is kevés,keress nagyobbat. Üdv:sya
A két kimenetet egy-egy soros 100k-al egyesíted. De van még más, jobb megoldás is. Ezáltal az áthallás növekszik természetesen. Ha ez gond, akkor műv. erősítővel kell közösíteni a két csatornát.
Készíts hozzá 2 vagy három tranzisztoros keverőt nem egészséges dolog össze kötni a kimeneteket.
Üdv!
Azon gondolkodtam, érdemes lenne "hidalhatóvá tenni" a párhuzamosított 7293 nyákokat, mert csak 1 sub ládám van, de az még bírná a terhelést. Így 4 IC dolgozna egy oldalra, de ugyanakkor úgy lenne jó, hogy bármikor vissza lehessen kapcsolni sztereó erősítőre. Csak ezzel kapcsolatban kérdeznék néhány dolgot: A nyákokat nem szeretném újra tervezni vagy azokon módosítani, hanem utólagosan építenék egy nyákot, ami megoldaná a szükséges invertálást. Valahogy úgy képzelem el, hogy jönne a jel a meglévő sztereó RCA-n: - Stereo módban simán rámenne a jobb, illetve a bal oldal 1-1 erősítő panelre, mindenféle változtatás nélkül. Vagyis semmi változás nem lenne. - Híd módban, hogy ne kelljen 528 lyukat fúrni, a meglévő, modjuk bal oldalról venném le a jelet, természetesen ekkor mono jelet adok rá, és akcióba lépne a kis bővítő kapcsolás, az egyik panelre invertáltan menne a bemenő jel. Nyilván a hangfal bekötése is változik, azt tudom. Hogy ne kérdezzek egyszerre annyi mindent, először csak az érdekelne, hogy megoldható-e az eredeti erősítőnyák módosítása nélkül a dolog, pusztán utólagos "bővítőnyákkal". Ja igen: Sajnos csak egy paint-ben tákolt kapcsolási rajzom van, az erősítő nyákról, még korábban töltöttem fel: Itt van! Az értelmezésében semmi ördöngösség nincs, az M illetve S a Master és Slave rövidítései, illetve mellette van, hányas láb. A bekarikázott GND-k csillagpontos földelésűek. Ami a képen van, azon nem változtatnék, ha lehetséges... Köszi előre is! ![]() zoka
Üdv! Na, ennek örülök
![]() A következő, amin gondolkodtam, hogy ugye híd üzemmódban a hangfalat nem OUT-GND, hanem OUT-OUT-ra kell kötni. Ugyanakkor nekem mindkét kimeneten figyel egy DC védő/koppanásgátló áramkör. Aminek Itt a kapcsolási rajza. Az erősítő kimenete és a hangfal között egy relé szakíthatja meg a kapcsolatot. Csak most azon gondolkodtam, ha híd kapcsolásra alakítom, akkor úgymond mindkét OUT vezeték + és a -, meg lesz szakítva a relével. Ez nem gond? Így működni fog a védelem ? Vagyis 1 hangfal mindkét "drótján (+/-)" védve lesz ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |