Fórum témák
» Több friss téma |
Ha nagyon ki akarod hajtani a TDA-t, akkor inkább csinálj hidat +/- 30V os táppal (+/-40V helyett). Egy ilyen cucc, színtisztán leadja a 120W-ot 8 Ohm -ra, minden gond nélkül. Tehát ha 60-70W -ra van igényed, már akkor is jobban jársz egy híddal. Szebben, dinamikusabban fog szólni a kívánt hangerőn :yes:
Ne haragudj, de teljesen értelmetlen egy erősítőnél %-okról beszélni a hangerővel kapcsolatban. Ez pont olyan, mint amikor a csóka mutatja, hogy milyen "bika" erősítője van, mert mennyire jól szól, és a 10-ig skálázott hangerőpoti meg még csak a 3-ason van. Könnyen lehet, hogy ha "3.5"-re tekeri, már élvezhetetlen lesz, mert torzít, elfogyott alóla a tápfeszültség.
Épp ezért egy erősítőnél wattokról vagy voltokról van értelme nyilatkozni, hogy meddig vezérelhető ki "torzításmentesen". A wattokkal is eléggé óvatosnak kell lenni, mert van néhány trükkös megfogalmazása a dolognak, amikor lehet jó nagyot mondani átlagos dolgokról is (lásd pl. a 300W-os PMPO PC-s hangszórók). Épp ezért leginkább a szinuszos kivezérlés mellett mérhető effektív teljesítményt szoktuk szeretni. Próbáld meg kicsit összeszedni magad, és szabatosan megfogalmazni a kérdésedet, hidd el, több értelmes válasz fog születni rá, mint egy ilyenre.
De nem lehetne megelőzni a torzitást?Nekem kereken 100 Watton kéne a tiszta hangzás.
Minden végfoknál van egy határ, ahol már torzít. Ha tényleg 100W kell, akkor csinálj hidalt kapcsolást. Az nem fog torzítani 100W-on, +/-30V -ról. Persze csak akkor ha a tápegység is jól van méretezve.
Szia!
Ilyenkor néha nemárt megnézni a katalógust. Van benne grafikon a torzításról, nem is nehéz elmenni rajta. Látszik benne, hogy kb. 70W környékén éri el az 1%-ot. Ha ez a teljesítmény neked kevés, vagy másik erősítőt kell építeni, vagy Bassmester javaslata alapján hidalod. Ilyenkor +-30V és 8 ohm-os terhelés kell neki.
hello!
Kicseréltem a TDA7294-es IC-t és tökéletesen működik az erősítő, szóval a hasonló MUTE problémába szenvedő társamnak is tudom ajánlani az IC cserét Jövőhéten pénteken kiderül, hogy az enyém is szólni fog e. Akkor lesz meg az uj IC-m.
Hello!
Szereztem egy szünetmentes tápot, a hátuljára ez van írva: 250w (170w). Most akkor ez mekkora teljesítményű 7294est hajtanék vele, feltéve ha van megfelelő sec. kivezetése.
Szia.
A szünet mentes nem arra való hogy erősítő menjen róla áram kimaradás esetén pár percig képes villanyt adni a tiéd kb 10 percig birja,kevés az akku benne az enyém 3000 w-os 40-en egynéhány kiló hozzá csak az akku. sya
Sziasztok!
Csak egy gyors kérdésem lenne: Ha egy erősítő 100W-ot ad le szinuszba 8 Ohm-ra, akkor ugye kiszámítható az ehhez tartozó áram: 3,53 A és a feszültség 28,28 V, eddig világos. Tegyük fel, hogy ekkor 50W a disszipáció, ehhez is 3,53A tartozik ? Köszönöm!
Gondolom arra vagy kiváncsi, hogy mekkora táp kell neki.
Ha 50W a disszipáció és 100W a kimenő teljesítmény, akkor a tápból 150W-ot vesz fel. Azaz 150W/28,28V=5,3A Ettől még a hangszóró felé 3,53A folyik, a különbözettel fűtöd a szobát...
Igazából nem a táp nagysága érdekelt, az logikus, hogy ekkor 150W kell, hogy legyen.
150W/3,53A=42,49V, ebből 28,28V hasznosítható, 14,21V hő, és az áram mindenhol 3,53A. Ehhez mit szólsz? Mert Te állandó feszültséggel számolsz, én állandó árammal. Úgy is mondhatnám, hogy én "soros" kapcsolásként kezelem. Ha 40V-ról megy az erősítő, akkor a maradék 40-28,28=11,72V-ot "figyelmen kívül hagyja" ? (egy egyszerű méréssel ki tudnám deríteni, de azért nem kötöm ki a a tápot)
Kevered a dolgokat, ugyanis a tápfeszültségnél egyenfeszültségről (42V), a kimeneten pedig váltakozófeszültségről (28V effektív) beszélsz. A 28V effektív váltó csúcsértéke ott van a 42V közelében (szinusz esetén, a végtranzisztorokon keletkező minimum feszültségesés a különbség).
Egészen pontosan integrálszámításokkal lehetne kiszámolni, hogy mennyi teljesítmény alakul hővé a végtranzisztorokon. Pongyolán megfogalmazva lehet ezt úgy közelíteni, hogy a kimeneti áram átfolyik az erősítőn, és a tápfeszültséggel számolt teljesítményből ki kell vonni a kimenetre leadott teljesítményt. A fenti számokból kiindulva 28V kimenetnél 3.5A keletkezik 8 ohm-on. Ez a 3.5A a 42V tápfeszültségen 147W, a kimeneti 8 ohmon 98W. Az erősítőn hővé alakul tehát 49W, a hatásfok 66.7%.
:bummafejbe: jogos!
Erről az "apróságról" megfeledkeztem. Akkor tehát igaza van bourbonstreet-nek. Én csak sima egyenfeszültségben gondolkodtam. Köszi az útbaigazítást
Sziasztok!
Nekem is csak egy gyors kérdésem lenne: 2x90W (4Ohm) hangfalakhoz akarok ilyen IC-kből erősítőt készíteni. 1. Elég ez az IC a hangfalakhoz? (adatlapon láttam hogy 70W a max?) 2. Szerelhetem közös hűtésre mindkét IC-t szigetelés nélkül? (azért kérdem mert egyszer már megjártam: Bővebben: Link) Kösz a választ előre is!
Az oké, de én kivenném a trafót belőle aztán azzal hajtanám
Csao.
Teljesítményhiányod nem lesz, sőt, megfelelő táppal bőséggel elég lesz. Bordától mindenképp szigeteld ki az ict, csillám vagy szilikon lapka + szigetelőgyűrű + paszta nem összeg az ic árához képest.
Köszi a gyors választ, még arra lennék kíváncsi, hogy lehet e közös a táp mindkét IC-nek? Szóval összeköthetem egyik IC +át a másik IC +ával, és a -al ugyanígy?
Ha rendelkezésedre áll megfelelő teljesítményű táp, nyugodtan mehet egy azon tápról a két oldal.
Egyetértünk!
Azért szoktak külön trafót tenni, hogy az áthallás kisebb legyen, ha jól tudom. De segíthetsz ezen, hogy fizikailag a lehető legvastagabb vezetékkel huzalozd a tápot: +/- gnd. Így kicsi lesz az ellenállása, nem "modulálja" meg a tápáram a feszültséget annyira! De egyébként szerintem sem lesz vele gond. Zsolti
Legalábbis olyan vastaggal mint a szekunder tekercsek.
Hali.
Megjött az IC-m végre. Tökéletesen müködik. De hogy ez mennyire szól. Te jó isten. Soha nem gondoltam volna hogy ez ennyire tud szólni. Annyit szeretné még kérdezni, hogy +-35Voltal a 4 Ohm terhelés az nemárt neki??
Hello,
Kérdésem ha a számítógépből sztereó jel jön ki, akkor mit kell mivel összekötnöm hogy monó legyen? (jack csatlakozó)
Szia.
Kevés lesz, a trafód szerintem 2x11 vagy 2x12 voltos és a teljesítménye is kevés,keress nagyobbat. Üdv:sya
A két kimenetet egy-egy soros 100k-al egyesíted. De van még más, jobb megoldás is. Ezáltal az áthallás növekszik természetesen. Ha ez gond, akkor műv. erősítővel kell közösíteni a két csatornát.
Készíts hozzá 2 vagy három tranzisztoros keverőt nem egészséges dolog össze kötni a kimeneteket.
Üdv!
Azon gondolkodtam, érdemes lenne "hidalhatóvá tenni" a párhuzamosított 7293 nyákokat, mert csak 1 sub ládám van, de az még bírná a terhelést. Így 4 IC dolgozna egy oldalra, de ugyanakkor úgy lenne jó, hogy bármikor vissza lehessen kapcsolni sztereó erősítőre. Csak ezzel kapcsolatban kérdeznék néhány dolgot: A nyákokat nem szeretném újra tervezni vagy azokon módosítani, hanem utólagosan építenék egy nyákot, ami megoldaná a szükséges invertálást. Valahogy úgy képzelem el, hogy jönne a jel a meglévő sztereó RCA-n: - Stereo módban simán rámenne a jobb, illetve a bal oldal 1-1 erősítő panelre, mindenféle változtatás nélkül. Vagyis semmi változás nem lenne. - Híd módban, hogy ne kelljen 528 lyukat fúrni, a meglévő, modjuk bal oldalról venném le a jelet, természetesen ekkor mono jelet adok rá, és akcióba lépne a kis bővítő kapcsolás, az egyik panelre invertáltan menne a bemenő jel. Nyilván a hangfal bekötése is változik, azt tudom. Hogy ne kérdezzek egyszerre annyi mindent, először csak az érdekelne, hogy megoldható-e az eredeti erősítőnyák módosítása nélkül a dolog, pusztán utólagos "bővítőnyákkal". Ja igen: Sajnos csak egy paint-ben tákolt kapcsolási rajzom van, az erősítő nyákról, még korábban töltöttem fel: Itt van! Az értelmezésében semmi ördöngösség nincs, az M illetve S a Master és Slave rövidítései, illetve mellette van, hányas láb. A bekarikázott GND-k csillagpontos földelésűek. Ami a képen van, azon nem változtatnék, ha lehetséges... Köszi előre is! zoka
Üdv! Na, ennek örülök
A következő, amin gondolkodtam, hogy ugye híd üzemmódban a hangfalat nem OUT-GND, hanem OUT-OUT-ra kell kötni. Ugyanakkor nekem mindkét kimeneten figyel egy DC védő/koppanásgátló áramkör. Aminek Itt a kapcsolási rajza. Az erősítő kimenete és a hangfal között egy relé szakíthatja meg a kapcsolatot. Csak most azon gondolkodtam, ha híd kapcsolásra alakítom, akkor úgymond mindkét OUT vezeték + és a -, meg lesz szakítva a relével. Ez nem gond? Így működni fog a védelem ? Vagyis 1 hangfal mindkét "drótján (+/-)" védve lesz ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |