Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   65 / 965
(#) pucuka válasza plepi hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Ha jól érzékelem, a radiátor össze van kötve a nullával, de a védőfölddel nem. Elég veszélyes állapot, a szomszédokra nézve is.
És megint felmerül a felelősség kérdése is, én személy szerint villanyszerelőt hívnék.
ha már helyesírás: nincs semmi kivetnivaló a kiseljesítményű, alacsonyfeszültségű, stb. hálózatban, írásmódban, de a j és ly összekeverésében igen
(#) plepi válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Nem vitatkozok de van kivetni való ugyan is külön írjuk nem egybe na de mindegy.
(#) gg630504 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
A villanyszerelő milyen műszerrel, milyen eljárással fogja ellenőrizni a védővezető megfelelőségét?
(#) llaci56 válasza plepi hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Ne is vitatkozz, mert lehet egybe és lehet külön írni! Más az értelme.

Pl:
1. Lopok egy kis teljesítményt.
2. Bekapcsolok egy kisteljesítményű fogyasztót.
(#) llaci56 válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Ellenállást mér a 0 és a védővezető között.
(#) plepi válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Nem én kezdtem,te csak a te írásmódodat nézd ne a másikét kritizáld! Témát részemről lezártam. Van egy nagyon jó közmondás más szemében a szálkát is meglátja de a magáéban a gerendát nem...
(#) llaci56 válasza plepi hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Nem kerestem én a hibát nálad sem, de ez kiszúrta a szemem.
Nagyobb baj, hogy nem látod a nagyfeszültség veszélyeit, és még kérdőre is vonsz, amiért mást figyelmeztettem rá.
(Helyesírásban vitatkozhatunk privátban, de hidd el, nagy a fölényem!)
(#) plepi válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Nagyon magabiztos vagy,de ez az öndicséret ez mindenek felett áll.Lehet hogy te is azok közé tartozol akik az íróasztal mögül írják a szabványokat közben meg fingjuk sincs az egészről. És lehet hogy ezért vagy jó helyesírásból mert egész életedben csak írtál.
(#) ManiaN hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
Kicsit pontosítanék.

1. Családi ház.
2. Nem tudom mi hogy van kötve a radiátorral, de gondolom az a sok rézcső leviszi a földbe az áramot, a fűtésre rá van kötve ha jól tudom a víz is, hogy ha a rendszerben kevés a víz akkor csak rá kell nyitni amig feltölti. Gondolom innen jön neki a földpotenciál.

Tegnap sikerült kicsit megrázatnom magam de kutya bajom

Rákötöttem a 24v os izzót a földelés és a radiátor közé és meg se nyikkant. Szóval nem tudom mi pakolja rá a feszt a földkábelre de nincs (még) kakaó rajta.
(#) plepi válasza ManiaN hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Csinálni kell EPH csomópontot ha nincs,meg le kell ellenőrizni mindent ami a védővezetővel kapcsolatos pl nincs e megszakadva földszonda stb,az is lehet hogy valami készülék okozza ezt a jelenséget.
(#) plepi válasza ManiaN hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
(#) llaci56 válasza plepi hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Milyen készülék tudna egy hibátlan földelésen a 0 –hoz képest csak pár voltos feszültséget is létrehozni? (Itt pedig 60 V –ot mér!) Ennyire félrevezető megállapításokat NEM kéne itt tenni!
(#) plepi válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Megkérhetlek valamire? Szakadjál már le rólam jó.
(#) potyo válasza ManiaN hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Számítógép, erősítő, mosógép, ilyesmi földelést igénylő fogyasztó van? Húzd ki egyesével és mérd, hogy mikor tűnik el a feszültség a földelés és a nulla között. Így meglesz, hogy mitől ered a földelésen a feszültség, de ettől a földelés továbbra is hibás (a készülék meg nem), ki kell javítani.
(#) llaci56 válasza plepi hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Nem személyeskedésre gondoltam, hanem arra, hogy elárulod, hogy milyen hibás készülék okozhatja a 0 vezető hibáját. Erre kellene válaszolnod, személyeskedés nélkül!
(#) llaci56 válasza potyo hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Potyo! Elég, ha hosszabban egymás mellett fut a leszakadt föld és a fázis, (vezetők) nem kell ahhoz készülék. Terhelés nélküli műszerrel ilyet nem is szabad mérni.
(#) potyo válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Igaz, ez nem jutott eszembe...
(#) ManiaN válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Énis erre gondoltam, hogy maga a földelés szakadhatott el, és ugye váltakozóáram megy a fázison, lehet, hogy az indukál feszültséget a szakadt földkábelre.
(#) Dudus válasza ManiaN hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
A szakadt védővezetős részen lévő kapcsolóüzemű eszközök bemeneti zavarszűrőjének kapacitív osztója miatt szokott a védővezető és a kapcsolódó burkolatok feszültség alá kerülni.
(#) ego2 hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
Családi háznál jártam már úgy, hogy egy mobil telefon töltő okozott olyan problémát, hogy minden fém tárgy csipkedett. Egyébként a töltő üzemszerűen működött, csak ahogy be lett dugva minden rázott. Egy kis időbe beletelt mire lokalizáltuk a hibás készüléket főként úgy, hogy nem szerepelt az első számú hibáztatható berendezések listáján.
(#) potyo válasza ego2 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Ne erről azért mesélj többet, mert amiket én eddig láttam töltőket, azoknak semmi közük sem volt a földeléshez, így aztán nem világos, hogy jutott a földelésre annyi áram, hogy csipkedjen...
(#) plepi válasza ego2 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
llaci56 remélem majd el olvassa,és rájön hogy vannak ilyen fura dolgok
(#) plepi válasza potyo hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Lehet el lett kötve valami
(#) Feri hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
Elnézést kérek a hozzáértőktől, de olvasom a hozzászólásokat és egyfolytában "földelésről" beszélnek.
Én laikus Érintésvédelmi felülvizsgáló vagyok és én úgy tudom. A védőföldelés mint önálló érintésvédelmi mód kivételes esetek kivételével nem alkalmazható. Főképp lakóházak és kommunális épületek esetén. Ellenben minden épület villamos csatlakozási pontjánál az épületbe csatlakozó PEN vezetőt megfelelő módon földelni kell ( PEN csomópont) Ezt a pontot össze kell kötni az EPH csomópontal. Az egyszer szétválasztott N-PE vezetékeket újból a hálózat más részein közösíteni szigorúan TILOS! A védőföldelésre azért van szükség, mert egy esetleges nulla szakadás esetén a bekapcsolt egyébként hibátlan készülékek testjére is fázis feszültség kerül. Érintésvédelmi méréseket csak erre a célra készített speciális terheléses elven mérő műszerekkel szabad végezni.
(#) pucuka válasza potyo hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
A telefon töltőkben is többnyire kapcsoló üzemű táp van, de valóban, kettős szigetelésű érintésvédelemmel van ellátva, és a telefonon sem szokás kívül fém díszítéseket alkalmazni, márcsak a beépített antenna miatt sem.
(#) Dudus válasza Feri hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Ez kb. olyan (rossz) szóhasználatnak tűnik, mint a fékolaj<->fékfolyadék. Remélem, csak a kifejezés rossz és a tartalom, amit gondolnak/tudna róla, helyes.

A baj az, hogy egy szakmai fórumon illene pontos kifejezéseket használni.
(#) gg630504 válasza Feri hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Idézet:
„Érintésvédelmi méréseket csak erre a célra készített speciális terheléses elven mérő műszerekkel szabad végezni.”

Erről írnál bővebben?
(#) hegman válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Ezt arra értette, hogy minden érintésvédelmi mérőműszer mérési elve:
Kis időre egy viszonylag negyobb terhelést kapcsol az adott hálózatra. Ennek hatására létrejövő feszültségesés és a terheletlen feszültség különbségéből számolt feszültség különbség és a terhelő ellenállásból számítható az adott hálózat hurok ellenállása.
(#) llaci56 válasza ego2 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Idézet:
„egy mobil telefon töltő okozott olyan problémát, hogy minden fém tárgy csipkedett.”


Így terjednek a rémhírek. Nagyon szeretném, ha ide (de máshova se!) nem irkálna senki hülyeségeket hallomáson és tévhiteken alapuló történetekből.

Ha egy fogyasztót, - legyen az éppen telefontöltő, - a fázis és nulla közé bekapcsolsz, (magyarul: bedugod a konnektorba,) ezzel nem tudsz előidézni olyan jelenséget, hogy egyéb fémtárgyak rázzanak, ha csak nem vezetsz ki egy harmadik szálat belőle, és kötöd oda valamilyen fémtárgyhoz. (A fogyasztó esetleg önmaga rázhat, ha hibás.)

Akik találkoztak már úgy mondd "érdekes" jelenségekkel, azok is higgyék el, nincsenek csodák, csak rossz érintkezések és hibás vagy szakadt kötések.
(#) ego2 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Most itt nem kívántam okfejteni, csak pár sorban azt elemezni, hogy vannak érdekességek. A hiba több tényezőből tevődött össze. Földelő szonda nem volt az épületnek kiépítve. FI relé nem volt, MMFAL vezetékes szerelés össze vissza keverve a nulla és a föld a belső hálózaton több helyen. Az oldalfali csatlakozónál a méretlen fővezeték nulla kötése, mely még tartósodronyos volt el volt oxidálódva. Az épület csodával határos módon üzemszerűen működött, de a problémás töltő bedugásakor jelentkeztek a fent leírt jelenségek. Lehet benne kételkedni, de vannak sokszor megmagyarázhatatlannak tűnő érdekességek. Egy másik érdekesség, melyet egy másik fórumon feltettem kérdésként a villanyszerelő kollégáknak, de érdemleges választ senki sem tudott adni, hogy volt egy olyan esetem, amikor új családi háznál az egyik lámpatest felkapcsolásakor lement a FI relé. Lebontottuk a lámpát, vezeték sérülés nem volt, a három vezeték felcserélés nélkül helyesen bekötve és a lámpában normál 60 W-os izzó volt. Lámpa visszaszerel, felkapcsol, FI levált. Izzó csere és minden működik. Eredeti izzó visszarakás után a FI ismét leváltott. A hibás izzó áttettük egy olyan épületbe, ahol nem volt FI relé beépítve és ott működött. Na ez is számomra megmagyarázhatatlan, de megtörtént dolog.
Következő: »»   65 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem