Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   701 / 1320
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Szia!

Bocsánat 16F886-ot akartam írni, 16F886 I /SP a 28 lábú keskeny tok....

Szia
(#) kacsandiz válasza vicsys hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Először is köszi a válaszokat! Utána pedig:

1. hestore.hu-n találtam ilyet: PIC16F877A-I/P Ez nekem jó?

2. Találtam a cikkek között egy JDM nevű égetőt: link
Ez nekem egyszerűbbnek és olcsóbbnak tűnik mint a PICkit2. Egy USB soros port átalakítóval jó lenne ez nekem?
(#) sucuka válasza kacsandiz hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Szia!

Nem tanácsolom megépíteni ezt a JDM-égetőt, a következők miatt: JDM-problémák.

Inkább ugyanezen az oldalon nézd meg a többi égetőáramkört, bár ez problémás, ha nincs LPT port sem a gépeden.
A PICkit2 építéshez is kell valamilyen egyszerű programozó-áramkör, amivel a PICkit2-ben lévő PIC-et felprogramozod, tehát ez amolyan 22-es csapdája.

Az USB-soros illetve, USB-pérhuzamos átalakítókkal is az a baj, hogy az időzítések nem olyanok, mint egy alaplapi portnak. Láttam olyan USB-párhuzamos átalakítót, ami nyomtatón kívül másra sajnos nemigen volt használható.
(#) kacsandiz válasza sucuka hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Látom elég sokan írtak.

PIC:
Többen ajánlották a PIC16F887-t, amit meg is találtam a Chipcad.hu-n, ezzel csak az a gondom, hogy igaz, hogy olcsóbb, de a kiszállítás többe kerül mint maga a PIC. Valami olyat kéne találni amit mondjuk a hestroe.hu-n megtalálok. Tudtok ilyet ajánlani?

Égető:
PICkit2 nekem elég bonyolultnak tűnik, nem hiszem, hogy meg tudnám építeni, főleg, hogy még magát az égetőt is fel kéne programozni. Nincsen valamilyen olcsó, megbízható alternatíva?
(#) sucuka válasza kacsandiz hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

COM-és LPT portok nélkül nincs, sajnos.
De ha nincs pénzed gyári PICkit2-t venni én ajánlok egyet, amihez minden alkatrész beszerezhető, még ha nem is a HEstore-ból, de jobban megéri megépíteni mint megvenni, itt van: Furatszerelt PICkit2
Mellesleg ha valakit megkérsz, aki nem kezdő, akkor szerintem akad, aki szívesen felprogramozza neked a PIC-et az égetőhöz. Megteszem én is szívesen, de én vidéki vagyok (Pesthez képest).
(#) szilva válasza kacsandiz hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Ha budapesti vagy, akkor a Chipcad-nél is lehet személyesen vásárolni, ha küldeted, akkor a HEStore-ból sincs ingyen. PIC-ből kísérletezgetésekhez lehet legalább kettőt venni (akár különböző típusokat), és akkor már a küldés ára is eloszlik.Főleg, ha belefogsz egy PICkit2 építésébe, amibe szintén kell PIC. Két-három PIC árának külnbségéből már kijön a szállítás is.

Sajnos az USB/soros és USB/párhuzamos átalakítók ilyesmire nagyon nem valók, mivel ott az USB-n közlekedő parancsokkal lehet a lábakat billegtetni (ha egyáltalán lehet), az meg többezerszer lassabb, mint a natív soros/párhuzamos portokon ugyanezt egy OUT-tal megcsinálni, így a programozás folyamatában szükséges időzítések teljesen szétcsúsznak. Az óriási szerencse, ha egyáltalán működik valami (ami nem szabványos soros vagy párhuzamos porti kommunikáció) ezeken az átalakítókon keresztül.

(Mindazonáltal egy próbát lehet, hogy megérne a dolog egy FT232-vel. Nekem FT232-vel AVR programozás működött a PonyProg programmal, igaz, hogy egy chippel majdnem negyed óra alatt végzett. PICkit2 felprogramozására, vagy ha csak egy-két PIC-et akar felprogramozni az ember, lehet, hogy használható alternatíva lenne USB-s környezetben. Sajnos FT232 csak felületszereltben létezik...)
(#) kissi válasza kacsandiz hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Szia!

Kezdőként ajánlanám a ChipCad-Kónya féle Downloader programot ( lehet ezzel feltöltött PIC-et is vásárolni, legalábbis régebben lehetett ), ehhez egy rossz egérből kiszuperált soros kábel, egy-egy tranzisztor, LED, dióda, nyomógomb és ellenállások kellenek és működik soros-USB átalakítóval is! Indulásként, kevés befektetéssel szerintem ez egy nagyon jó alternatíva ( ezt persze csak akkor, ha az átalakítód megvan, mert különben nem ez a legolcsóbb!) !

Én ezt korábban sokat használtam PIC16F877-el!

Steve
(#) geri12 hozzászólása Márc 14, 2010 /

Ez új nekem...

A PIC16F887 komplatiblis programilag a 877-el, vagy változtatni kell valamit a típusdefínicion kívül is?
(#) Hp41C válasza geri12 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Szia!

A 16F883 .. 16F887 lábkompatibilis a 16F873 .. 16F877 illetve a 16F873A .. 16F877A típusokkal, több modult tettek bele, és egyes modulok szolgáltatását kibővítették. Van jó néhány apró különbség, össze kell hasonlítani az adatlapokat.

Szia
(#) geri12 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Megnéztem az adatlapokat. Okosabb is lettem. Legközelebb akkor már én sem 877A-t veszek, hanem 887-et.
(#) smrtln hozzászólása Márc 14, 2010 /

Sziasztok!

Van egy 4,433619 MHz-es kristályom és nem tudom, hogy állítsam be a CONFIG-ot a PIC-nek. _HS_OSC-re kell állítani mert 4 MHz felett van. Jól tudom? Vagy _XT_OSC-re?

smrtln
(#) geri12 válasza smrtln hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

4Mhz-ig XT, az felett HS.
(#) smrtln válasza geri12 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

akkor ezek szerint HS-re kell?
(#) geri12 válasza smrtln hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Igen! De működnie kell XT-re állítva is!
(#) smrtln válasza geri12 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

ok köszi
(#) smrtln hozzászólása Márc 14, 2010 /

Sziasztok!

Megpróbáltam a PIC-t programozni de nem tudom mi lehet a gond ezt a hiba üzenetet írja ki (MPLAB/PICKIT 2), valaki tudja hogy mit jelent?

Programming Target (2010.03.14. 14:54:40)
PKWarn0003: Unexpected device ID: Please verify that a PIC16F877 is correctly installed in the application. (Expected ID = 0x9A0, ID Read = 0x0)
Erasing Target
Programming Program Memory (0x0 - 0x116)
Verifying Program Memory (0x0 - 0x116)
PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x0 - Expected Value 0x2801 - Value Read 0x0)
PICkit 2 Ready

smrtln
(#) watt válasza kacsandiz hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

A választott PIC-et PDIP tokozásban csak rendelni lehet(nincs raktáron, mert kifutó elavult típus), valamint 1500Ft körüli az ára.
Ezzel szemben például egy SDIP 18F2550 raktárról 1112Ft(SOIC 1063Ft)! A 18F-eket könnyebb programozni, és rengeteg szempontból jobb választás, pl. többek között egy szilva féle PICKit2-t is lehet építeni az egyikből(ha kettőt veszel).
(#) Hp41C válasza kacsandiz hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Szia!

A ChipCad-nál:
16F877-20 I/P 1310 +Áfa, de
16F877A I/P 1020 +Áfa,
16F887 I/P 450 +Áfa, valamint
18F4520 I/P 860 +Áfa,
18F4550 I/P 920 +Áfa,
18F4620 I/P 1080 +Áfa

Ha több kontrollert veszel, eloszlik a postaköltség...

Szia
(#) Hp41C válasza smrtln hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Szia!
Idézet:
„PKWarn0003: Unexpected device ID: Please verify that a PIC16F877 is correctly installed in the application. (Expected ID = 0x9A0, ID Read = 0x0)”

Ez arról tájékoztat, hogy nem jó a kapcsolat a kontrollerrel, vagy nem a megfelelő kontrollert szeretnéd programozni.
Nézd meg valóban 16F877 típust csatlakoztattál. A 16F877A programozása más, át kell hozzá állítani az eszköz típusát az MpLab-ban...

Szia
(#) smrtln válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Szia!

Már meg oldódott a problémám: kontakt hibás volt a PIC a vezetékekkel.

smrtln
(#) nyemi hozzászólása Márc 15, 2010 /

Sziasztok, megszakítás ügyben kérnék egy kis segítséget. Egy 16f628-ast programozok ahol (csak) TMR0 túlcsordulását megszakításként kezelem (INTCON=A0). Az lenne a kérdésem, hogy a W és a STATUS regiszter értékeit el kell e mentenem egy általános regiszterbe majd a visszatérés (RETFIE) előtt visszahelyezni a helyükre vagy nem kell velük törődni, mert a veremben ezek is eltárolódnak. Amúgy a fő programba használom mind a két regisztert. Válaszotokat előre is köszönöm. Üdv nyemi.
(#) sucuka válasza nyemi hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Szia!

Én is ezzel ügyeskedtem, de bizony el kell menteni!
Van egy plédaprogram amit én írtam 628-ra, és utána "értékelték" a hozzáértőbbek. Itt van: Bővebben: Link
(#) kacsandiz hozzászólása Márc 15, 2010 /

Sikerült beszereznem egy LPT illetve soros porttal ellátott számítógépet.

A kérdésem:

Tudtok ajánlani stabil, megbízható égetőt, illetve programot hozzá? Lehetőleg olyan kellene aminek a tápellátását meg lehet oldani fali 12V-os adapterből.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) nyemi válasza sucuka hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Szóval akkor el kel menteni őket. Köszi a választ.Üdv nyemi.
(#) sucuka válasza kacsandiz hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Itt nézz körül, ezek használhatóak:
watt oldala
Oshonsoft
Ez utóbbihoz égető progi is van, de ez a watt-féle programozókhoz is használható.
(#) peti13 hozzászólása Márc 15, 2010 /

Hali! Adatlapban van egy képlet a PWM periódus idő számításhoz a pic16F877-hez.
PWM period = [(PR2) +1]*4*TOSC*(TMR2 prescale value) . A PR2-őt tudom, a TOSC gondolom valamilyen oszcillációs idő ( ) de a TMR2 prescale value micsoda? Az ok, hogy a TMR2-höz van köze. de a prescale az milyen értéket takar? ( Másik, hogy bekapcsolni a PWM-et ugye így kell:
  1. CLRF      CCP1CON
  2.           BSF       CCP1CON,CCP1M1
  3.           BSF       CCP1CON,CCP1M2
)
Előre is köszönöm ha tudtok segíteni . Üdv!
(#) kissi válasza peti13 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

A TMR2 előosztója a prescaler ! Az adatlap TMR2-es rajzán és a hozzátartozó leírásban is megtalálod. Röviden: ennek a beállításával adható meg, hogy a leosztott órajel ( fosc/4 ) hanyadik periódusa léptesse a TMR2 számlálóját!

Steve
(#) peti13 válasza peti13 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Nha nézzenek oda, már megint előbb írtam ide, mint hogy google-t elővettem volna... Majd csak megtanulom... Ezt találtam... Elnézést a kellemetlenségekért
(#) kissi válasza peti13 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

A PWM bekapcsolása nem jó, nézd meg mit ír a CCP1CON regiszter 0-3 bitjeire!

Steve
(#) peti13 válasza kissi hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

"11xx = PWM mode" Ezt írja. Ebből gondoltam, hogy a CCP1M3 és a CCP1M2 -nek kell egynek lennie, a többinek mindegy, mert x van a helyén...Ezért mindegyiket nullára állítottam csak azt a kettőt nem. Ez nem jó?
Következő: »»   701 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem