Fórum témák
» Több friss téma |
Ennek az erősítőnek a koncepciója az, hogy a fázisfordító jóval nagyobb százalékban túlvezérlődik, mint a végpentódák(kihajtott állapotban) és innen arra jutottam, hogy elég addig felépíteni, a szimmetrikus jelet aszimetrikussá alakítani, aztán egy végfokozatot meghajtani. A végletekig letekert PPIMV adta az ötletet, ahol "1" esig letekerik a fázisfordító után a hangot és úgy adják a végpentódákra és azt mondják, ez hasonló hang, mintha cranck-elve lenne az erőlködő. Hasonló, nem ugyanaz. De abban az esetben a végfokozat olyan szinten működik a lineáris tartományban, hogy sok torzítást nem ad hozz, inkább semmit. A visszacsatolás is megszűnik, a kimenő sem szaturálódik, szóval semmi nincs a nagy csöves vég mítoszok közül.
A végfok meg vegyes visszacsatolású, áram + fesz. így együtt él a hangszóró az erősítővel, mint amikor te betetted a soros ellenállást. Szóval ha választani kell, akkor az elejét tenném csőre. Ha meg a vége cső? Akkor nehogy már az eleje meg félvezető legyen Igazából a fenti elmélet olyan erősítőkre jó, ahol tipikusan kihajtott állapot elérése a cél, de persze emberi hangerőn. 1-2W os SE már bőven elég egy érzékeny ládán, hogy leüvöltse az ember fejét Ha van anyag ,akkor meg kell építeni. Zsolti
Cs.
Néprádió lesz a kiindulópont, bugi lesz a tortyokgó, meg max valami előfok, CR10 lesz a láda, kíváncsi leszek a végeredményre. Cirka féléves projekt
Jól fog szólni, csak nagyobb tápfeszt adj a boogey-nak, 12-15V körül és akkor ki tudod hajtani rendesen a cuccot. Próbáltam egy két jFet tortyogómat csöves végfokon, egy engl fejet simán lenyom torzításban. Médium gain-on meg tisztán elvérzik. Dehát mindent nem lehet
Zsolti
De hát bugit az ember gyereke nem médiumért csinál. Ez zúzda cucc, nem kérdés, metálra való, abból is halálközeli áll jól neki. Illetve még stoner is vidáman örül neki, csontra tekett génen. pl ő :
Bővebben: Link
Akkor te sem reagálod túl azokat a dolgokat, hogy egy erősítőn legyen tiszta/karcos/nagyon torz vagy csak legyen tiszta..Én sem igazán. Ez a mostani inkább egy torzító, gitár vollal le lehet menni egész tisztába is, de inkább a torzítás- a kihajtott hang elérése a cél Lábkapcsoló meg ilyen marhaságok meg csak bonyolítják a dolgot. Amennyi hangzás, annyi erősítő, egy cuccot szerintem úgyis csak egy valamire lehet kb megcsinálni rendesen. A többi úgysem lesz az igazi, vagy orbitális szerkezet lesz.
Zsolti
Erre csak annyi, hogy sztem a gitáron a volume poti csak "effektezésre " való...
Egyetértés van egs !
Re
Még egy kérdésem lenne, akusztikus szimulátort csináltál már ? Érdemes olyat építeni ?
Igaz en abban tevedek mindeg hogy szolo-gitarozasra gondolok nem ritmusgitarozasra ahol eppen jol jon a "torkon fogott hang". Nekem szolozashoz minden ici pici erzekenysegvesztes a hang halala.Egyenlore meg egyetlenegy cuccon se jatszottam ami ne "zabalna" le a hangot.
Ritmusgitarhoz csak a hangszin a fontos de szolozashioz ez nem eleg tavolrol se. A gitaron erosites nelkul ( csak ugy a"szaraz" deszkaval) nagyon konnyen es jol lehet jatszani,Ugyanezt semilyen erositolancon meg nem ertem el . Igy efektiv muszaly gyakoroljak mindenfele erosito/torzito/hangformalo cuccon legalabb fulhagatoval hogy a jatekdinamikamat a rossz vacak erositett hangokhoz szabalyozzam. Az nem egy megoldas hogy a jatekdinamikaert fel kel tekerjem a torzitot teljessen ,plusz egy kompreszort elebe es egy expansor-t utanna. Vagy egy csoves erositot a legnagyobb erosites./erzekenysegre allitsak . Az idea az lenne hogy az szoljon amit a gitar szol "szarazon" .Legmegkozelitobb erzekenyseg/jatek -dinamikai valaszt ket kompreszor sorbakotesevel ertem el ,csakhat az mar nem gitarhang mert oda a "Twang" . Azt hiszem mar irtam hogy peldaul Jeff Beck nem volt hajlando felvetelt kesziteni egy studioban mig meg nem jott meg a sajat "piszkalt" Marshall-ja amit a legitarsasag rossz cimre szalitott . Egy koncerten ,lemezen, nem csak egyetlenegy jo gitarhang kell hanem majdnem minden szamhoz kell egy kulonleges jo hangzas maskeppen unalmas egyhangu es monoton az egesz zenei anyag. Nem lehet csak egyetlenegy torzitot jo hangal jatszani. Ez a legproblemasabbaz instrumentalis zenenel . Ahol az enekes a fontos ott ritmusgitarozas van egy kis "nyirvogassal" a szam kozepen ami lenyegtelen eppen csak a szam formajat egesziti ki es legtobszor nem is kell csak hat a gitaros unja magat. Ehez kell tobb gitar , minden fo hangzashoz egy gitar .Ezenkivul nagyon jo erositok es egy par efekt hogy a szamonkent valami ujat hozzhassunk. Mindenfele megoldas van jo hang+dinamika eleresehez.ket vagy harom teljes ! erositocsatornat hasznalnak ( erosito+hangszoro) .Egy "clean"csatornat ,egy jelformalocsatornat ami egy muterheleses csoves erosito innen legalabb ketfele lesz szetosztva a jel ket linearis erosito fele egyik a direkt hangot a masik meg az efekt csatorna amin a zengetes,visszhang ,chorus szol .Valamint eme ket erosito kozott a szetosztott jel mas "parhuzamos" efektezest is megoldhat.Igy a fo hang mindeg megvan mindig teljes tomorsegebe ,A kivant aranyt egy par volum pedallal alitja a gitaros .Igy mindeg es minden hang akarmelyik pozicioban optimalis tomoresggel es dinamikaval szol. Erre szuletett az "olcsobb" megoldas a 4 csatornas erositofej, csakhogy ez mar az "ambiental" efekteket nem tudja feldolgozni arra egy kulon erosito kell.
Üdv!
Nézzétek mit találtam még a multkor:Bővebben: Link A képeken lehet látni egy nagy szekrényt. Gondolom a felső rekeszben effektek sokasága, alul pedig a két erősítő (azt mondani se kell: csöves). Nagyon nagy a cucc. Na hát ezért szól olyan jól élőben a Tankcsapda
Elkezdtem építeni a bugit már készen is van a nyák, és az összes ellenállás bevan ültetve. és mind bontott! Kondim nemvolt itthon, megrendeltem ret-től elvileg pénteken megjön a pakk Neki is esek egyből majd. A dobozzal se lesz gond, van itt egy előfoknak szánt alu doboz, de nem azt rakom bele a bugi fontosabb
Még egy kérdés: Ha a Bugi-t egy volt külső DVD-író 12V os 2A-s tápjára kötöm azt akkor szeretni fogja?
Szia! Szerintem azzal a 12V-al nem lesz gond. De a bontott cuccok mellett, azért remélem J201 -es Feteket használsz! /és nem helyettesítőt, mert azokat ebben a cuccban nem lehet mással kiváltani./
Szia! Kössz a választ!
Ja igen a J201-eket is megrendeltem. Olvastam hogy nemnagyon van helyettesítője.
Dzsízösz.
Szerintem kell egy jó seprűnyél meg egy jó erőlködő, ládák sokasága, rendes mikizés és mehet a rokkendró Ac/dc ben Angus sem használ mást csak az sg-t a wirelesst, meg pár marshall plexi/jtm stb fejet, jópár ládikával és atom torzításokra képes. Ez már szerintem sok is egyébként, bár a splawn erősítő odabasz, nem sok ember mondhatja el szerintem kis hazánkban, hogy neki olyanja van Jó móka a jFet, de a cső az igazi ,az már biztos! Zsolti
Ki ki lehet, csak nem lesz akkora torzítás/gain, meg a hangzás sem lesz az igazo. Első fetnek egyébként én j202-t ajánlok, vagy valami gyengébb fetet, érdemes kipróbálni.
Zsolti
"Rack" ,jominosegu csucs cuccok egy nagy ''alvanyba''
pakolva .Mondjuk olyan ossze vissza mint egy processzor csak minden csucsminosegbe.A kapcsolast altalaban egy MIDI ''pedalboard''-on keresztul vezerli a gitaros.A vegerosito is ott szokott lenni a kisebb cuccoknal.Nagyobb felszerelesnel amilyent emlitettem az rlobbi hozzaszolasban , meg kulon egy alvany van az erositoknek.Minden be van kabelezve csak odatoljak a szinpadra hozzacsatoljak a halozati aramra , hozzakotik a hangszorokat es majdnem rogton lehet jatszani .Elore bealitott memoralt hangok mint a kis proceszoroknal is van.stb.. Eddie Van Halen Gear Valamint itt van az evszazad basszusgitarosa John Entwistle ,aki sajnos csak halala utan kapta ezt a kitunteto cmet.Csak a basszusgitarhoz egy egesz uzem volt a hata mogott .Kulonben a Marshall erositokrol csak anyit hogy a ''Who'' egyuttesnek lett megepitve rendelesre az elso harom darab. Nekik volt az elso ''hordozhato'' nagyereju trurne felszerelesuk akkoriban . John Entwistle Egy komplex es valtozatos hangzashoz kell egy komoly cucc amit hogy konnyen lehessen szallitani es gyorsan beszerelni ilyen 'RACK''-ba(alvanyba) elore beszerelnek. Van valahol a netten valami ''guitargeek'' nevu oldal ahol le lehet kerni rengeteg hires gitaros szinpadi vagy studio felszereleset es egy egy ''signal flow'' blok rajzot egy egy egyeni hangzas/koncerthez hasznalt osszekepcsolasorol .Akar pedalok akar ''rack'' -ot hasznal az illeto. Guitargeek Be kell irni az illeto gitaros nevet es ha megvan az adatbazisba kiadja a felszerelest. Ingvie Malmsteen lent irja 28 darab 50W-os Marshall fej 31 marshall 4x12''ladaval a szinpadon .( hogy jarkalhasson ide oda es halja is magat)
Hali!
Még nem készítettem akusztikus szimet, szerintem mindent érdemes építeni, mert mindenből tanul az ember. A boss AC3 pl pont ilyen, megtanulhatja az ember jól, hogy az aktív alul- felül- sáváteresztő szűrők hogy működnek és a keverési arányuk milyen hangot is ad. Mindenképpen érdemes egyet építeni szerintem Zsolti
Én voltam pár csapdán, de nagy koncerten szabad téren kifejezetten fos volt a hangzás. Lábdob-bőgő lenyomott mindent, majdnem okádtam a hangnyomástól. Klubban (régen) élvezhető volt, de akkor még nem voltak ilyen cuccaik.
Sajnos a mai világunk ilyen "gigabassz- hiperloudness"- es, ez kell a népnek...
Én még mindig azt mondom, minél kevesebb beavatkozás van a hangban, annál szebb, jobb a hangzás Zsolti
Én múlt év Decemberben voltam a Főnixben Debrecenben. Ott nagyon jól szólt, bár a Főnix sem az akusztikai adottságairől híres.
Attol is fugg hogy hol alsz egy teren/teremben .Tanulmanyozd a hangositasi problemakat ,meglathatod hogy nem negyon lehet egyenletes hangerovel es hangminosegel besugarozni az egesz halgatosagi teret kulombozo akusztikai problemak osszessege miatt.
Ezert a gitarhangzas amit egy gitaros "elkepzel" azt maximum 1 meterre a sajat erositoje hangszorojatol halja ,es csak o halja .Hogy mi szol a teremben az mar teljessen mas dolog. Tavolsag duplazaskor 6dB-el esik a hangnyomas .Innen lathato hogy a hangszin ( a gitarhang.hangzas) is valtozik .4 meterre a hangszorodtol mar teljessen mas hangszined van , a hangnyomas is szejjelfolyik. Hogy maradjon valami a dologbol kene legalabb 1000 W a gitarnak egy szinpadon . De ez nem biztositja azt hogy a teremben is jo a hangzas .A teremben ugyanaz tortenik .Minden tavolsag duplazas -6dB hangnyomas esest hoz . Igy az a bealitott "loudnes" csak egy bizonyos tavolsagon egy kozepvonalon a PA hangszoroktol hallatszik "normalisan" .A tobbi helyen nem csak hogy nincs meg a hangszin de meg hangero "nulla" es "maximum"-ok is vannak az egyenetlen lesugarzas miatt stb... Tehat attol nagyon sok fugg hogy hol alsz a teremben/teren a PA hangszorokhoz kepest.
Othonra jatszadozni es a PC-vel felveteleket kesziteni amator modon mas dolog . Itt egy link ahol rengeteg utmutatast kehet talalni valamint linkeket tobb hasonlo oldalhoz adatbazishoz .Kapcsolasi rajzok ,PCB leirasok gyujtemenye .
Link Itt talalhato a "Audio Patent Collection" is Bővebben: Link
Na.Megtalaltam a zajcsokkento eljaras patent-jet .
Ugyessen megepitve 50 dB-el leviheti a "singlecoil" hangszedo altal felvett zavaro jeleket annelkul hogy jelentossen megvaltoztatna a hangszint . Noise Cancelation Patent
Énis találtam noise gate kapcsolát és van hozzá nyákterv is. Egy könyvben találtam aminek az a cime hogy Electronic Projects for Musicians.
az alkatrészlista lemaradt
Hali!
Így működik az enyém is, de a szabályozó elektronikám kicsit összetettebb, meg prcecízebb az egyenirányítóm, de ez egy elég egyszerű megoldás. Ha pl a dr boogey -ba akarnátok betenni, akkor ne építsetek extra effektet, mint zajzár, hanem az egészet be a drb-be, úgy, hogy a bemeneti- meg kimeneti buffert lehagyjátok, az LDR-t bekötitek a tone stack elé (optoellenállás egyik lábal source, másik a tone stack) és annyi. C4-et meg lecsökkenteni 22nF-re, R5öt meg 1Megára pl és ráakasztani az első jfet drainjére és van egy beépített zajzár funksön. Csak tipp Zsolti
Sziasztok
Segítségre, azaz véleményre lenne szükségem. Szerintetek melyiket vegyem meg? Bővebben: Link1 vagy ezt Bővebben: Link2
Sziasztok!
Kicsit lemaradtam, kórházban voltam:/ Úgy terveztem befejezem ebben a hónapban az erősítőmet, de nem fog menni Az én elképzelésem az lenne, hogy egy marshall valvestate 8010 előfokát megépítem 2x De úgy, hogy az egyik csak tiszta csatorna, a másik pedig csak torzított csatorna lenne, és ezt a két áramkört kapcsolgatnám a bemeneten.Így lenne 2 csatornám külön hangerővel, hangszínnel. Szerintetek? A Gain-re visszatérve mit szólnátok a "főhangerő"elnevezésre? általában túlvezérléssel oldják meg a torzítást, így lehetne, nameg tiszta csatornán Boost, ami meg ugyan az....na mindegy Szereztem fémet az erősítőnek, abból fogom meghajlítani, kifurkálni stb... Nagyon megtetszett a "Marshallos" egyszerű Rack féle megoldás, 4 csavar és zutty
A Vorsont én elfelejteném. Az SX gitárokat viszont nagyon dicsérik, nyilván ebben az árkategóriában akármekkora szórás is előfordulhat. Tehát ne neten rendeld, hanem egy hozzáértővel menj el a boltba, aki átnézi rendesen.
SX ügyében esetleg tájékozódj itt, ők biztos többet fognak tudni mondani: Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |