Fórum témák
» Több friss téma |
Hagyom kicsit bekapcsolva hátha megszokja az új szíjat. Bár lehet semmi értelme.A régivel néha jó volt.De csak néha.
Az normális, hogy a bal oldali orsót még kézzel sem tudom megmozdítani?
Szia! Az a 2 mm nem számít semmit, többet is nyúlhat annál egy régi szíj. Akkor a szíjad most már jó, mégis lassú a deck. Nekem két tippem van: először, írtad hogy a motor tengelyét egyszer már olajoztad, esetleg ellenőrizd, hogy az nem szorul vagy lötyög-e. Másodszor: lehet, hogy hangtengely kenésre van szükség. Ez is okozhat egyenletes belassulást, ill. a régi szíjjal folyamatosan változott a sebesség. Vedd le a szíjat, és próbáld megforgatni a hangtengelyt. Ha szorul, akkor ki kell venni a lendkereket, meg kell tisztítani, és utána újra finoman bezsírozni, erről ebben a topikban néhány oldallal előbb úgy emlékszem, volt szó, hogyan, mivel.
Az orsóval kapcsolatban: ha a gyorstekercselés mindkét irányban, valamint a lejátszás is jó, akkor nincs probléma. Sok mechanika, ha nincs üzemmódban, lefékezi az orsókat, hogy ne pörögjön túl a szalag pl. gyorstekercselés hirtelen leállításánál.
Elcsesztem valmiért meállt valami füstszag kiséretébe az a motor ami a hangtengelyt hajtotta.Ilyen idióta is csak én lehetek.A motor magába működik ugyhogy biztos nagy a baj.Ezt nem értem hagyom is inkább ha lenne valami szervíz inkább bevinném.de nem hiszem,hogy javítják még ezeket.
Szerintem ne add fel, mert nem a te hibád! Viszont a problémát nem értem pontosan, először azt írod, hogy megállt a motor, majd azt, hogy külön működik. Ha jól értem az írásod, akkor a motor a rossz, mert terhelés nélkül, ,,külön" működik, de a magnóban nem. Lehet pl. menetzárlatos, a stabilizátor áramkör is leéghetett, vagy akár a forgórész megszorult - mindenesetre nem tud elég teljesítményt leadni, ezért a magnóban, ahol nem csak üresen jár, nem tudja kifejteni a húzóerőt a szalagra, és megáll. Tápfeszültség, fordulatszám alapján még talán lehet keresni hozzá új motort. Ezzel kapcsolatban annyit tennék hozzá, hogy ha lehet, Sankyo típust vegyél, nekem az vált be tökéletesen (a Matsushita gyártmányok nem mind stabilak). Én az Akai deckemhez 12V-os, 2400 RPM Sankyo motort vettem kb. 1500 Ft-ért, ami szerintem nem egy nagyon nagy ár, és bevált, hibátlanul működik. Csak a forgásirányra figyelj (CW vagy CCW jelölés van a motoron)
úgy néztem meg,hogy kivettem a magnóból és rátettem egy trafóra ott megy de a magnóba megsem nyekken! Nem gondoltam,hogy még lehet ilyen alkatrészeket kapni.Szerinted ha áramköri hiba van rá esély,hogy még lehet alkatrészeket venni hozzá?
Mégis én csesztem el. Leszakadt a vezetéke a motornak és én fordítva kötöttem be. És a magnó oldalához mikor hozzáért gondolom lezárlatolt.
Valószínű, hogy egy mechanikusan is elkopott motornak nem érdemes javítani az elektronikáját. Ill. úgy tudod eldönteni, hogy most akkor jó-e vagy sem maga a motor, hogy leforrasztod a szabályzó áramkörről és elemről adsz a kivezetéseire feszültséget. Ha így működik a magnóban (természetesen elektronika nélkül nem lesz jó a sebessége, de a lényeg az, hogy működik-e vagy nem), akkor a motor még jó, és akkor meg lehet próbálkozni az elektronika javításával. Elkókat mindenképp cserélném a vezérlő elektronikában. Ha mechanikailag nem jó, akkor itt érdemes körülnézni.
A motor magában elemről jó. A motorba menő vezetéken 3 V-ot mértem, gondolom inkább 12-nek kellene lenni, mert a motor 12 V-os. Egyenlőre befejezem a szerelgetést.
Nagyon köszönöm a segítséget és a linket!!
Szóval ha lekötöd a panelről és elemről járatod, akkor hajtja a magnót is? Így már sokkal előrébb vagyunk, mert akkor a motor jó. A 3V nagyon kevés, 9,5V még belefér a feszültségesésbe, de ennyi... Akkor a fő panelen van a hiba, azért volt a füstszag is. Valami leégett, de ehhez már kapcsolási rajz kellene. Ez még mindig a jobbik eset, mert elektronikai alkatrészt könnyebb beszerezni, mint motort vagy mechanikai elemet. Azért mérd meg, mennyi áramot vesz fel a motor az elemről, nehogy mégis zárlat legyen, az is tud másban kárt okozni. Tehát a komplett motorig valószínűleg jó, és ott ment tönkre valami, ahol a magnó lejátszás állásban bekapcsolja a motort. Mert ugye ha már kétmotoros, akkor a hangtengely motor minek forogjon tekercseléskor is
![]()
Nekem Sony TC-K690 típusú készülékem van, három motoros, tehát valószínű ugyan az a mechanika mint a 470-esben. Ezek a Sony-k ha a power gombot bekapcsolod a capstan motor azonnal indul és folyamatosan forog kikapcsolásig, természetesen forgatva a hangtengelyeket is!
Sajnos már Sankyo motort nem lehet kapni, csak Mabuchi motor beszerezhető. Eredetileg Matsushita motor van benne, balos forgásirányú, tehát CCW típusú.
Hello! Nekem egy TC-k370-es Sonym volt, igaz csak 2 motoros, de a mechanikában meg van a helye a 3. motornak, meg a második lendkeréknek (mert ez a mechanika van szinte az összes sonyban, kivétel az ES szériák, meg a többi magas pályaszámú gépek) és annak is elkezdett egy idö után sikitani a motorja. Hiába fujtam be kenösprayekkel, a nyikorgást megszüntette, de utána elkezdett veszettül nyávogni a magno, amit csak a motorcsere szüntetett meg (szijak+görgök is lettek cserélve, de nem sokat segitettek) teljesen. Amugy ez egyfajta beépített élettartama a sony deckeknek, de viszont sokkal gyorsabban működnek (gyorsabban mozog a fejszerelvény) mint a hasonló felpítésű, pl. Pioneer vagy Aiwa deckek... Szoval szerintem lassan amugyis csereérett lett volna a motorod...
Szia! Az én TC-K690 motorja is elkezdet picit nyikorogni, de szilikonzsírral megkentem mind a motor, mind a hangtengelyek csapágyait, azóta működik normálisan. Sajnos az olajok hamar elillannak ezekből a csúszócsapágyakból, ezért csak ideiglenesen alkalmazható, ezért inkább ajánlom a szilikonzsírt.
Bármennyire is szeretem ezt a magnót lehet,hogy olcsóbb lenne egy másikat venni a vatrán már 3000ft körül lehet kapni ilyeneket. Ennél meg motorcsere,lehet,hogy görgő és fogalmam sincs,hogy elszállt-e a vezérlés.Sony párti vagyok de szerintetek a Pioneer vagy az aiwa tartósabb?Pioneer-ból ct506-osom volt a discó jol bírta leszámítva,hogy bekelett reszelni a gombjait mert a lejátszás mindig felpatant utánna semmi gond.Aiwa-ból meg csak az f220-asat ismerem közelől az elpusztíthatatlan.
Azt hogyan tudom kideríteni,hogy kinyírtam-e a motorvezérlő ic-t?Ba62119b típusú.
Megnéztem mennyibe kerülne az ic 6-700ft a Hqvideo oldalán 300ft ,de kiszállítással már kétezer környéke. Ha meg más is kiment benne az már sok anyagilag. Háromezer körül már a vaterán kapok Sony deck-et. Gondolkodok még a javításon .
Ha nincs meg a motor tápkábelén a 12V, akkor az IC rossz szerintem. De biztosan megmondani csak akkor lehetne, ha lenne egy kapcsolási rajz (esetleg szervizkönyv), amin fel vannak tüntetve az IC lábain a feszültségek, és azokat kellene ellenőrizni. Esetleg ha a motorvezérlésben vannak még különálló tranzisztorok, azokat is érdemes kimérni.
Lehet, hogy motort is kéne cserélni. Szerintem minimum 1500 körül lenne javítani, ha az enyém lenne, ennyiért még megcsinálnám, de ha neked nem éri meg, akkor másikat is vehetsz. Ha netán ugyanolyan típust szerzel, akkor azt is megcsinálhatod, hogy a kettőből összeraksz egyet, ami hibátlan.
Azt mondta nekem most egy szerelő ,hogy kb 5-6 ezerért csinálná meg 1500-ért nem gondolkodnék még a 3ezren sem .Mert szeretem nagyon ezt a magnót
Nem vagyok biztos benne ,hogy én megtudom csinálni
Ha minden igaz fél óra mulva meglesz a szervízkönyv .Ha nem áll le a torrent addig
megvan a szerviz könyv még nem vitt előre ,de megvan
A szervíz könyv szerint a motor közvetlenül ebbe az ic-be csatlakozik.Ezt meg veszem ha beindul akkor ráköltöm a pénzt a motorra és szerintem egy új gumigörgőre.a görgőt,hogy tudom kiszedni?
Ha drága az IC, akkor előbb mérd le a lábain a feszültségeket (ha vannak a szervizkönyben feltüntetve). Motort még talán tudsz szerezni. Azt viszont nem igazán értem, hogy miért kellene a görgőjét is kicserélni. Lassulást az nemigen okozhat, ha a szalagot nem gyűri, és nem ingadozik a hangerő, akkor azt nyugodtan benne hagyhatod. Én találkoztam már olyan magnóval, aminek a görgője 20 év után is 5 perc alatt rendbehozható volt alkoholos tisztítással. Ha jól tudom, a tisztítás óta hibátlanul működik.
Ezek szerint te valami különleges darabot kaptál belőle, mert ettől hulladékabb Deck-el még nem találkoztam.
Annyira utáltam már a végén, hogy baltával vertem szét. De itt egy link is róla : Link
Én igen cs-f21-es akai-val az hulladékabb.az f220-as aiwa-nak az volt az előnye,hogy elpusztíthatatlan volt(diszkós deck)Nem precíz nem nagy tudású.Csak bírta.
Akkor a görgő marad! Megrendeltem az ic-t(600ft).a kimenetén 3v van 12 helyett.A kapcsolási rajzon nincs érték.Próbáltam belinkelni neked de túl nagy nem engedi az oldal. Az ic-nek van kb 8 lába.Tudnál segíteni abba,hogy hogyan is fogjak a kiforrasztásához mert félek kiégetem a nyákot mert ez megsem mozdul.Mindent kiszoktam szedni de ez most nem megy.Tudom,hogy hülye kérdés de válalom hogy égek csak sikerüljön.
Nana...Ne szidjuk az F220-at...
![]() Én rengeteget javítottam belőle. A mechanikát egy idő után már sötétben is összeraktam volna, pedig aki ismeri az tudja, hogy nem kis teljesítmény.. ![]() A SONY Dolby-val szerelt erősítője /sajnos kiadták HITACHI áramkörrel is/ verhetetlen volt abban az időben.... Én egy másik topic-ban írtam le, hogy miként raktuk bele egy orsós magnóba. Rámértünk és döbbenet volt az eredmény. Ütött jó néhány orsóst, AKAI-kat legalább is biztos. Sajnos gyenge pontja lett a műanyag fogas kerekes szervós mechanika. Ami egy idő után néhány fogát elhagyva hagyta cserben a szerencsétlen usert. Na meg valljuk be, a kivezérlés jelzője is érdekesre sikeredett. De sajnos az utána következő egy két modell pl: 450-es pultos elektronikailag már nyomába sem ért.
Szia szabjan. ...az a fránya mechanika az szivatott engem is. Ugyanis gondolt egyet és a fejszán kikapcsoláskor nem ment vissza alaphelyzetbe, szalagvégen sem. Gondoltam nem nagy ügy, szétszedős, megjavitós aztán tovább használós. Szétszedtem vagy tizszer, de nem jöttem rá a hiba okára. Most húsz év után is ökölbe szorul a gyomrom, ha eszembe jut a kudarc. Ennek ellenére még most sem mondtam le arról, hogy elkezdem a hibakeresését, mert még meg van ez a dög a pince mélyén. Természetesen gondosan becsomagolva. Nem volna ellenemre, ha volna ötleted, vagy valaki másnak a hiba keresés vagy a javitással kapcsolatban Köszike, üdv. sityu ui. F 220-ról van szó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |