Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia! Próbáltam mindenféle izzóval, és tényleg jó módszer. Most azt találtam ki, és már csináltam is, hogy betettem egy 10W 1ohm-os ellenállást, a graetz + pontjára. (Tehetném az aksi elé is közvetlen.) A lényeg, hogy így az aksit pont 1A-rel tölti. És még ha valamit rákapcsolok az aksira párhuzamosan, akkor lejjebb megy a töltési áram. Pl. egy 12V 5Wis izzó kb. 0,42A-os. Tehát, ha kivonom az 1A-ből a 0,42-t akkor 0,58A-ral tölt. Túl sokat belenyúlni nem tudok, mivel a NYÁK már kész van kb, egy hete, és persze már össze is raktam. Amit tudok variálni, az az hogy az aksi elé illetve a graetz + pontjára (közvetlen) mit teszek, máshova már cuccot nem tudok tenni, mert nem szeretném előröl kezdeni az építését. (Egyébkéntis jó így, hogy ha az ellenállás fixen van, mert úgyis úgy terveztem, hogy 10A-es aksi fölé nem töltök ezzel majd, csak kisebbeket.) Szerinted mit kapcsoljak vele párhuzamosan ami kevés helyet foglal, vagy szerinted ne így csináljam? Az izzós is tetszik, de percízre szeretném ellenállásokkal, hogy egy kapcsolóval tudjam állítani, és nem az izzó cseréjével, de amúgy így is használható. Ez az első komolyabb projektem.)
Hello!
Elnézést. Nagy szórakozottságomban a képet elfelejtettem mellékelni s ráadásul töröltem is. De még egyszerűbben feltenném ismét. Szóval: 1) emiter követő kapcsolás 2) bázis-ra 5V megy 3) collekorra több mint 5 (vegyunk 12V-ot). Na mármost ha még a tranzisztor teljesen ki is nyit akkor az emiteren nekem 5V fog megjelenni, de a tranziztor el kell fűtse a 12-5=7V-ot. Nem számoltam most a tranzisztorokon eső feszültséggel az egyszerűség kedvéjért. És ha egy BC-vel szándékozok vezérelni akkor az aligha képes elfűteni ezt a többletet még kis áramnál is. Valahol tévednék? Most rakom fel újból a multisim-et, ha meg lesz és nem érthető hamar rajzolok abban egyet. Az a baj még a profi szimulátorokkal is, hogy elég sok lehetetlen hiba dolog jelentkezik. Ezért is kérdezek itt, mert ott sokszor nagy ökörségek jöttek ki, de most nem ez a lényeg. Köszönöm.
Hello!
Őszintén szólva, még most sem tudom elképzelni mit akarsz. "És ha egy BC-vel szándékozok vezérelni " ez meg teljesen össze zavarta az elejét. De nem tudom mi itt a gond. A tranzisztort a kollektor-emitter feszültség és a kollektor áram szorzata fűti. Ha ez több a maximális disszipációnál, akkor nem jó. Ha alatta van, akkor megfelelő. Egyéb esetek nincsenek.. A szimulátorokkal semmi probléma. Csak meg kell tanulni, valamit leszimulálni (a valóságnak megfelelő "helyettesítő áramkört" készíteni, üzemi paraméterekkel mérni és értelmezni a kapott eredményt.) De a szimulátor nem gondolkodik helyetted (mint ahogy a számítógép sem) csak gyorsabban és kitartóbban számol mint Te. Gondolkodni Neked kell! üdv! proli007
Üdv!
Mágneszárakról érdeklődnék. Milyen hatással vannak az őket vezérlő elektronikára, AC/DC mind1? Az impulzus üzemű mit takar? egy impulzussal nyitható, és bizonyos ideig enged csak? Ugyanis van vele egy kisebb gondom. Egy PIC vezérelt beléptető rendszert építettem, ezt ha kérés van rá felteszem ki mit építettebe, de nem is ez a lényeg. A rendszer tökéletesen megy. 12VDC mágneszárat huz be relével. Szereztem egy zárat amire kopottan csak az van ráirva hogy 9-12Vac.. kipróbáltam megy DC-vel is. 450mA-es áramfelvétele van, de valamiért bezavar a rendszernek. nyitom úgy 5 ször, és egyszer csak elmegy a szöveg az LCD kijelzőn. Vannak védődiódák, a tápegysége bírja az áramot, messze van a zár a rendszertől.. Valami mégis bezavar. Mit kell még tudnom róluk, mi lehet a gond? Előre is kösz! üdv: Dávid
Hali
Tegyel a tekercs csatlakozasi pontjahoz a panelen egy 24 voltos VDR-t es egy soros RC tagot(47n+4.7 Ohm). Ez segithet. Udv Vili
Hello, az impulzus üzem annyit takar, hogy impulzusra nyit, és addig nyitva marad, amig az ajtón be nem jönnek s ujra be nem csukják az ajtót.
Igazából, ez egy vizsgamunka, eddig nagyon szép, a NYÁK kész, az egész be van kötve, hozzá adni nemtudok
![]()
Adok neki egy impulzust, és nyitva marad amíg be nem lökik az ajtót? Akár 5 másodpercig is? Úgy tudom ezeknek kisebb az áramfelvétele is igaz?
Azert egy VDR nem nagy darab. Akar a csokiba is bekotheted a vezetekkel egyutt. Kiprobalhatnad csak ugy beforraszva a panel also felere forrasztva is. Amugy a magnes nelkul jol mukodik minden? Ha esetleg a kapcsrajzot lathatnank lehet hogy tobbet tudnank segiteni.
Udv Vili
Sziasztok! Van egy tápegységem amibe van egy Onkyo trafó (NPT-954 G) a lényeg és egyben a kérdésem is az volna hogy egy ilyen trafónak mennyi kb az üzemi hőfoka mert elég melegnek tűnik. Előre is köszi szépen a válaszotokat.
Igen, mágneszár nélkül, minden tökéletes. Azzal is megy, de az 5. próbálkozáskor jön be mondjuk a probléma.. Tehát nem egyszerre..
Teszek fel egy kapcs rajzot.
Közben megoldódott. A mágneszárra elfelejtettem diodát kötni.. Így most megy, hiba nélkül!
Azért kösz! üdv: Dávid
Sziasztok! Azt szeretném ismét kérdezni, hogy ha a BC109C-m bázisára 6,9V megy, akkor az normális, ha a C-t nem zárja az E-l??? (Néztem katalógust, de nem vágom)
![]()
Ha az emitterére legalább 6,2 volt megy, akkor igen.
Igen, örök időkig is nyitva maradhat...néhol, menő módon memóriásnak is hivják ezt a mechanizmust. Az áramfelvétellel szerintem nincs kapcsolatban ez a szolgáltatás...
Szia! Itt a kapcsolás, a T2ről van szó, szerintem különösebb magyarázat nem kell hozzá... Gyakorlatilag a komparátor vezérli a tranyót, és a tirisztort húzná le testre, de nem teszi, pedig:
Collektor: 13,75V Bázis: 7,15V Emitter: 0V Üdv
Sziasztok! Valaki segítsen már nekem ,hogy egy trafón ami 2x36V és 2x20V os hogy tudom megmérni hogy a 2x20V on hány amper van. Nagyon szépen köszönöm.
Ha a T2 bázisát letesteled, akkor lezár a tirisztor? A komparátornak billennie kell ahhoz, hogy a T2-t lezárja, amin keresztül a tirisztor-gate gyakorlatilag letestelődik, és így nem kerülhet vezetésbe.
A T2 bázison 0V körül kell lenni a lezáráshoz.
Sziasztok mégegyszer! Pontosítani szeretnék egy kicsit. Vagyis pontosabban ezzel a műszerel szeretném megmérni ,hogy hány ampert adhat a trafóm 2x20Volton. Köszönöm szépen!
opsz a képet nemcsatoltam
![]()
Szia!
Mekkora a trafó? Nincs rajta felirat a teljesítményéről? A trafó teljesítményét műterheléses vizsgálattal lehet meghatározni a legkönnyebben.
Szia kadarist! Nincs rajta semmi csak annyi hogy egy onkyo (NPT-954 G, 2300195, 13 KD) trafó. Esetleg a méreteit tudnám még lemérni.
Ha a T2 bázisát összekötöm az emitterrel, azaz ha testre kötöm, akkor, egy kicsit lejjebb megy a tirisztor kimeneti feszültsége, és az áramerőssége is csökken 1kicsit. Természetesen ezt, akkor nézem ha valamelyik LED világít. (Pl. most a LED3 világít, azaz a komparátor dolgozik, és a bázisra ilyenkor kb. 7V jut, de a Tirisztor G-ját nem köti testre, de akkor sem, ha a bázis testen van, csak egy kicsit lejjebb esik a G-n mérhető fesz. )
Idézet: „A T2 bázison 0V körül kell lenni a lezáráshoz.” Rosszul tudom, hogy akkor kéne, hogy összekapcsolja a C-t az E-vel, ha a B-n xV feszültség van? Vagy félreértettelek?
Eszedbe ne jusson, hogy a műszert A mérő állásban rákötöd a trafó kivezetéseire!
Szia Imi65! Nekem nem jut eszembe semmi és nem is akarok kisérletezni azért tettem fel a kérdést hogy hátha kapok egy konkrét választ hogy hogyan lehet megoldani.
De ha a T2 kollektor-emitterét kötöd össze, akkor kikapcsol a tirisztor, igaz? Ha a bázison feszültség van, akkor kapcsol ki a tirisztor.
Persze, ha a kollektort és az emittert összekötöm, akkor kikapcsol a tirisztor, de magától is le kéne, hogy kapcsolja, mivel a bázison mért fesz. kb 7V. Nem értem, hogy miért nem köti össze, ha a bázison van fesz.?!
Túl érzékeny a tirisztorod. Növeld a R2 értékét mondjuk 680 ohm-ra, hogy kisebb gate-árama legyen.
BZoli94 kérésének megfelelően a helytelen válasza törölve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |