Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverter készítése

Témaindító: Tomy666, idő: Máj 24, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 60
(#) vilmosd válasza 9666 hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Hali
Ilyen celra altalaban 220/2x9V trafot hasznalunk 12 V tapra. Talalhatsz rossz UPS-ekben. Nem tudom milyen FET-et hasznalsz, de valamilyen logikai bemenetut hasznalj, mert ´pl a IRF540 5volt meghajtasrol nem szeret kinyitni rendesen, emiatt nagy a csatornaellenallas es a FET-en fog eldisszipalodni a teljesitmeny jo resze. Nagyon fontos a FET-ek megfelelo meghajtasa. Az itt belinkelt kapcsolasok csak hasonlitanak az inverterekhez, de nem azok. A FET-eket legalabb 10 V nagysagu jellel kell hajtani kis impedanciarol, mert a G nagy kapacitasu (2-10nF), amit foleg a kikapcsolaskor gyorsan ki kell sutni, maskulonben a kikapcsolas nagyon lassan tortenik, Ez ido alatt megno a disszipacio, valamint egy ideig egyszerre fog vezetni a ket FET.
Remelem ertheto voltam.
Udv Vili
(#) 9666 válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

2x IRF5210-eset és 2x3205-öset használok.
Kösz hogy segítettetek.
(#) 9666 hozzászólása Márc 17, 2010 /

Most már sikerült 220voltot előállítani, de ha ezt terhelem, akkor leesik a fesz, és ezzel még mindig nem tudom mit csináljak.
(#) 9666 válasza 9666 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

ööö izéé.. itt vagytok?
(#) cimopata válasza 9666 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Amiket írtam 4-el feljebb megmérted?

A kapcsolás, most hogyan van összerakva?
Mert előfordulhat, hogy még mindig nem jó.
(#) 9666 válasza cimopata hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Amiket írtál megcsináltam, működött is, de a kettőhúsz leesett kb. 160v-ra, és a 25W izzó elég gyengén világított.
(#) 9666 válasza 9666 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

A feteket közvetlenül rákötöttem a műveletire.

És milyen feszültséget mérsz a műveleti kimenetén?
A tápfesz mennyi pontosan?

Frekit kitöltést esetleg tudsz mérni?
Szkópod van?

A műveleti kimenetén ugyanaz a fesz kb. mint a tápfesz.
(Bár a tápegység nem terhelhető nagyon) A multiméteren van frekimérő, 45Hz-t mértem.

Egy műveleti kimenetén max 50%-os lehet a kitöltés

Tehát ha pl 12V a tápfesz, akkor max 6V-ot mérhetsz a kimeneten.

Azt mondod gyenge a tápod, nem lehet hogy emiatt esik a 230V?

Érdemleges lenne megemlíteni, hogy azóta az egész cuccost rákötöttem a kocsiakkumulátorra, és valami malőr folytán a fetek és a 4047 elmentek tönkre, de azóta már vettem IC-t, úgyhogy a jelenlegi kapcsrajz most ez:Bővebben: Link
az uccsó két 3055-öt nélkül.
Így még nem próbáltam ki trafóval, de működik.

Nos, éppen ezaz.

Az ilyen hibrid készítményen nem vezetnek semmi jóra.

Ha nem 2N3055-t használsz akkor dobáld ki az előtte levő 2 tranyót is, ne maradjon benne 1 sem.
A feteket közvetlen kösd rá a műveleti kimeneteire, esetleg még húzd le a géteket a földre 1-1 1k-s ellenállással.
(#) Iszkakof István hozzászólása Márc 21, 2010 /

Ezelőtt 25 évvel építettem egy hihetetlenül egyszerű invertert. A cinező pisztolyt működtette. Alkatrészek: egy ellenálás, 2 db 2N3055-ös tranzisztor és egy trafó.
Hátránya: üres járatban is nagy fogyasztás, terhelés alatt a frekvencia 50 Hz-ről felment néhány kHz-re. Amennyiben valakit érdekel a kapcsolási rajz, előkotrom.
(#) ShadeW hozzászólása Márc 27, 2010 /

Sziasztok! A segítségetekre lenne szükségem.
Egy olyan SMPS kapcsolás kellene ami rendelkezik egy fix 440v egyen kimenettel max 20mA és egy potival szabályozható 218v-440V kimenete.

Tulajdonképpen egy szabályozható vakutápegységról lenne szó. Tehát 218-440V ra kellene kondikat töltenie (összesen kb 470uF)

Ja az áramforrás egy 12V 5Ah zselés akkumlátor ami akár 50A is képes leadni (max 10mp)
(#) cimopata válasza ShadeW hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Boost konverter/converter kifejezésekre keress a googléban.
(#) ShadeW válasza cimopata hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Úúú bakker tényleg Ez nem jutott eszembe! Már csak azt kell kitalálni hogy hogy szabályozzam. Még művelődnöm kell egy kissé ebben a témában de ez lényegesen egyszerűbbnek tűnik.
(#) SKY válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Szia!
Összeraktam teljesen, de az első próba sikertelen volt, mert túl alacsony a primer tekercs induktivitása (2X) ~3,2menet zárt toroidmagon, 2uH 70KHz. Egyenlőre a tápom ment tönkre, nem ez.
(#) pimi9 válasza SKY hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Toroid magon csak egész számú menet létezik. (Ha ki nem fúrod)
Ahányszor átmegy a közepén annyi menet.
(#) SKY válasza pimi9 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Miért csak toroidon van így? Mi van, ha csak félig éri át a vezeték a vasmagot (az fél menet)?
cimopata! Az kérdés akart lenni, hogy most mi a teendő? Ha a menetszámon nem változtatok, akkor sem lehet akkora frekvenciával meghajtani, hogy elfogadható áram legyen üresjárásban.
(#) cimopata válasza SKY hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Milyen vasat használsz hogy csak 2uH?
Egy átlagos ferritnek 2-5uH/menet
Tehát 3uH*3^2=27uH

Félmenetek inkább kerüld, de a legfontosabb hogy a két primer egyenlő legyen, ilyen fél tekercselésekkel nagyon könnyen el lehet szállni.

Ha 3,2 jön ki számolásra akkor válassz 3-at és 3,2/3 szorosával emeld a frekit (de ez is csak formális dolog , ha van egy kis ráhagyás max indukciószámításnál akkor elmegy ennyi módosítás)

A mag típusa: T300-52D 160Al (gyakorlatilag is ennyi(szekunderből számítva))
Szóval ezt jól elszúrtam, nem vettem figyelembe ezt.
Még valami: 100V-t bírnak max a fetek, mivel lehet biztosan korlátozni, hogy ne menjen e fölé a feszültség? Primerekkel párhuzamosan ellenállás?

DSC00030.JPG

(#) SKY válasza SKY hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Mennyire számít az indukció a magban? Megnövelem a frekvenciát és a primer menetszámot, de így leesik az indukció.
(#) mex válasza SKY hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Ha növeled a menetszámot, akkor a tekercs induktivitása is növekszik. A gerjesztés fog csökkenni.

Ez a mag nem jó teljesítményátvitelre.

Már a nevében a 160AL sejteti hogy alacsony az AL száma, amiből következik, hogy rossz a mágneses vezetőképessége.
Tipikusan fojtóba lett kifejlesztve.
Ezzel ne is próbálkozz tovább.

Idézet:
„Még valami: 100V-t bírnak max a fetek, mivel lehet biztosan korlátozni, hogy ne menjen e fölé a feszültség? Primerekkel párhuzamosan ellenállás?”

Mennyi a bemenőfesz?

Mert pl 12V nál a bemenőfeszültség dupláját + a túllövéseket kell kibírnia a fetnek.

Tehát olyan 2,5-3x-osát.

A 160 az a Al-száma. Biztos nem jó?
Ha ilyen bonyolul megcsinálni egy trafót, akkor csak a 48V a bemenő.

Trafót megcsinálni nem bonyolult, csak jó magot kell beszerezni.

48V hoz én 150V os fetet ajánlok.
(#) marone hozzászólása Ápr 5, 2010 /

Üdv !
Meg szeretném kérdezni, hogy ezek a kapcsolóüzemű tápok a feszültségszabályozás mellett a nagyfrekvenciás szűrést is megoldják ?
A pc táp gondolom meg.
De mondjuk egy multifunkciós készülék tápegysége is ?
Kösz !
(#) SKY válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

A fetek feszültségén már nem lehet változtatni, olyan fetet választottam, ami már 5V-nál nyit, hogy még kisebb legyen a vesztesége.
(#) cimopata válasza SKY hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Idézet:
„olyan fetet választottam, ami már 5V-nál nyit”

Nem ettől függ a veszteség hogy hány foknál nyit!

A csatornaellenállástól a nyitás zárás sebességétől és a párhuzamos dióda trr idejétől.

E feteket amúgy sem 5V-os vezérlőjellel szoktuk hajtani.

marone!

Ez attól függ, vannak igényes és vannak hanyag megoldások is.
(#) Mc__Elek hozzászólása Ápr 5, 2010 /

Lenne valakinek rajza olyan kapcsolásról, ami 2*24 Voltról megy és akár villanymotor is megy róla?
Köszi.
Következő: »»   13 / 60
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem