Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   857 / 3994
(#) B.I válasza DecebaL hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Ez eggyáltalán nem lehetséges. Szerintem keress egy másik trafót.
(#) braviklacy hozzászólása Ápr 30, 2010 /

sziasztok lenne egy olyan kérdésem hogy ha +- -os táp egység kell és PL: +-50 volt akkor a GND-től számitva kell mindkétt ágnak 50V-nak leni e vagyis a + és - közöt 100voltnak?
(#) braviklacy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

köszönöm csak mert nem akarom elrontani a 2 200watos quad 405-ös végfokomat
(#) DecebaL válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Köszi, akkor majd keresek másik trafót
(#) Macsek71 válasza k3nyo hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

samsung vérnyomásmérő "szétszedtem"-jeBővebben: Link
Kapcsolása valószínűleg : mikrovezérlő indít kompresszor, kapcsol szelep ....
(#) jdani hozzászólása Ápr 30, 2010 /

Hali. Régi videójáttékkal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Olyasmi videójáték mint ez.
A berendezéshez van egy fegyver is. Emlékszem hogy voltak olyan játékok hogy lőni kellett a játékban mondjuk madarakat. De ott mi volt a senzor? honnan tudja hogy hova lövök? És még arra is emlékszem, hogy ha totál hozzátettem a TV képernyőjéhez (természetesen csaltam, mert így könnyebb eltalálni) Akkor úgy is ment. Mintha a TV képernyőjében lenne valami érzékelő. Pedig ha jól emlékszem a ketyeréből csak egy Videó és egy Audio kábel ment a TV-be.
(#) gg630504 válasza jdani hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

A szenzor egy fototranziszor.
A számítógép generálja a videojelet a kép- és sorszinkronnal.
Van benne számláló a sor és azon belül a képpontra.
A fototranziszor fénynövekedése átírja ezeket a számlálókat egy regiszerbe.
Abból, hogy mikor észlel fényerőnövekedést a fototranziszor, lehet tudni, hol járt az elektronsugár, csak ezt a regisztert kell kiolvasni a programnak.
(#) vilmosd válasza jdani hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Hali
Ezt nem ismerem, de mi annak idelyen csinaltunk TV focit a AY8500-as jatek procival. Ehhez ha jol emlekszem lehetett szinten pisztolyt csinalni. A cso elejen volt egy kis lencse, a vegere pedig egy fototranyo kerult. Volt meg egy kapcsolo is a ravaszban. Namost a vezerlo tudta hogy mikor nyomtam meg a kapcsolot, tehat tudta hogy a sor eppen hol tart(TV alapok). Ha a celpont eppen ott volt akkor az erzekelo adott egy impulzust a procinak. Innen mar egyszeru a talalat kiertekelese. Ha volt impulzus a ravasz meghuzasanak pillanataban akkor talaltal, ha nem volt akkor hiba. Gondolom a kesobbi jatekokban is hasonloan mukodtek a pisztolyok.
Udv Vili
(#) Tarbur hozzászólása Máj 1, 2010 /

Sziasztok!

Ha akkuról szeretnék meghajtani áramgenerátoron keresztül egy power ledet, akkor megfelelő amperszámú akksi is kell? Mert okés, hogy a feszültség beáll amekkorára kell, de ha pl 700-1000mA-rel szeretném hajtani, de csak 350mAh-s az akku, akkor is leadja a maximális teljesítményt a led?
Az áramgenerátoroknál az áram erőssége is beáll magától? Mondjuk egy 2500mAh-s akkuból csak 700-at "használ" a led, a többivel meg felszorozhatom, hogy annyi ideig fogja bírni? Vagy miután beállt a feszültség ráengedi az összes áramerősséget?
Tehát pontosan be kéne lőni az akku teljesítményét is, különben vagy a túlfesz. vagy a túl nagy áram fogja kivégezni?
(#) gg630504 válasza Tarbur hozzászólására (») Máj 1, 2010 / 1

Kevered az
áramerősséget ( A, mA ) az
akkumulátorban tárolt töltéssel ( C, Ah, mAh ).
A LED-nek kell pl. 700 mA áramerősség.
Az akkuban legyen 350 mAh töltés. Ez azt jelenti, hogy 350 mA áramot ad 1 h, azaz 1 óra ideig. Vagy 175 mA-t 2 óráig. Vagy 700 mA-t 30 percig. ( Elméletleg, mert... )
A 2500 mAh-s akkumulátor 2500/700 = 3,5 óráig tud 700 mA-t adni.
(#) slave557 hozzászólása Máj 1, 2010 /

Üdv!
Van 1db analóg bemeneti csatornám, erre 2 mikrofont akarok kötni, azt lehet sima elosztóval, vagy az hangveszteséggel jár?
(#) Tarbur válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Azt hiszem kapizsgálom.

És akkor a több amper nem teszi tönkre a ledet, hanem csak tovább fog világítani, ha jól értem.
Azt tudom, hogy az egyéb elektromos rendszereknél ez nem téma, mert csak annyit vesz fel amennyi szükséges, de a ledeknél azt hiszem ez nem így van.

Épphogy a több amper ( áramerősség ) teszi tönkre a LED-et. Olvasd át még néhányszor.
Ha nagyobb az akkumulátor kapacitása, akkor ugyanakkora terhelést hosszabb ideig tud működtetni.
Nagyon gyakori pozitív differenciális ellenállású alkatrész, amit csak áramgenerátorosan lehet biztonságosan üzemeltetni. Ilyen a LED, fénycső, stb. Például a fénycső elé is kell fojtótekercs. Az a "baj" ezekkel, hogy ha például melegszik, akkor nő rajta az áram, amitől jobban melegszik, amitől nő rajta az áram... Hacsak nem korlátozza valami...
Az ellenállás, izzó lineáris, ( sőt, az izzó ellenállása a feszültséggel csökken ) ebből a szempontból különleges, és ezért feszültséggenerátorról ( tápegység, akkumulátor ) is közvetlenül üzemeltethető.

"Épphogy a több amper ( áramerősség ) teszi tönkre a LED-et."

Igen, úgy értettem, hogy nem baj, ha nagy az akku, mert nem megy rá nagyobb a kelleténél, ezért nem megy tönkre. Azaz kivesz a LED belőle 700Mah-t és kész.

Ha mégse, akkor veszek majd kisebb akkukat.
(#) cargo hozzászólása Máj 1, 2010 /

sziasztok hogyan lehetne a 240v hálozati feszültségrö egy 120v os idörelét meghajtani

Idézet:
„Igen, úgy értettem, hogy nem baj, ha nagy az akku, mert nem megy rá nagyobb a kelleténél, ezért nem megy tönkre. Azaz kivesz a LED belőle 700Mah-t és kész.”

Még mindig kevered. Kérlek, figyelj a mértékegységekre.
Helyesen:
... belőle 700 mA-t ...
Így igaz.

Gyakorlatilag akármekkora kapacitású ( Ah, mAh ) akkumulátorról üzemeltetheted. Kisebbről rövidebb ideig, nagyobbról hosszabb ideig.

Bocs, pedig én is kényes vagyok a helyesírásra.

Akkor marad a jelenlegi nagy akku.

Köszi szépen!
(#) BZoli94 hozzászólása Máj 1, 2010 /

Sziasztok! Megépítettem az alábbi kapcsolást. Egy stroboszkóp volna. Módosításaim:
- A tápfesz:9V-os elem
- Q1: BC639
- 7db nagyon erős fehér LED, darabonkénti 240ohm-os ellenállással
- C1=20nF

A többi ugyanaz. A vezeték amelyen a jelet viszem árnyékolt, és csipesz van a végén, melyet a gyújtótrafó csíptettem, de meg sem villant. Mi lehet a probléma? Ja és még annyit, hogy az IC 7-es lába testen, a 14-es, pedig 9V-on. Tudnátok segíteni?
(#) BZoli94 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Idézet:
„melyet a gyújtótrafó csíptettem”
Bocs, melyet a gyújtóvezetékre csíptettem!
(#) mex válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Tekerj a kábelre egy darabon alufóliát, és arra csipeszeld a vezetéket.
(#) BZoli94 válasza mex hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Igen, én is a jelre gondolok, csak az a baj, hogy épp nem megy a mocim, felújítás alatt áll, és haver, most nem ér rá... Nézegetem a feszeket, és minden jónak néz ki, meg azt mondták, hogy a táppal sem lesz baj... Csaj a jellel lehet valami, SZERINTEM. Üdv, és kösz! Egyébként a csipeszen mit kellene mérnem, hogyha minden OK, és leveszi a jelet?

A csipeszen szkóppal lehetne egy a szikra időtartamáig tartó tüskét mérni talán. A lényege: a gyújtókábel és a csipesz egy kondenzátort alkot, amit a szikra feszültsége feltölt, és ez az impulzus inditja a strobi villanását. Sok esetben kicsi a felülete a csipesznek, ezért javasoltam az alufóliát, mert igy megnöveled a "kondenzátor" felületét, kapacitását, és biztosabb lesz az inditás.

Köszönöm szíves válaszod, ésszerű. Holnap kipróbálom. Üdv!

Mégvalami: a jelvezeték ne legyen árnyékolt, mert az árnyékolás is kapacitást jelent, ami a jelet leosztja, igy lehet, hogy nem lesz elég a strobi inditásához.

Hát először árnyékolttal fogom kipróbálni, mert az már be van forrasztva, így azzal nem vesztek semmit. De ha leveszem a testről az árnyékot, akkor elvileg már nem is az... Holnap megírom, hogy működik-e... Üdv!
(#) SzalaiGyörgy hozzászólása Máj 1, 2010 /

Elektromos fogyasztás csökkentő 35% megtakarítás
Működhet ez a fizika törvényei szerint?
Tud róla valaki valamit?
(#) kendre256 válasza SzalaiGyörgy hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Kamu.
Egy kondenzátor szokott benne lenni mindössze. A kondenzátor fázisjavításra jó lenne, ha sok induktív fogyasztó (motor) van. A háztartásokban ez nem érdekes, mert a fogyasztásmérő úgyis csak a valós teljesítményt méri, az áramszolgáltató pedig nem írja elő a fázisjavítást (mint a nagyfogyasztóknál).
(#) fantom45 válasza cargo hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Letranszformálod 120V-ra az áramot.
(#) saraha válasza fantom45 hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Idézet:
„Letranszformálod 120V-ra az áramot.”

Az nem fog menni,max. a feszejt.
(#) B.I hozzászólása Máj 2, 2010 /

Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni hogy az autó akumlátorok kénsavval vannak töltve(szerintem igen)? Mi lenne ha helyette valami más savat töltenék bele pl. sósavat?
Következő: »»   857 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem