Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Tud valaki olyan 555-ös monostabil kapcsolást, ahol a kimeneti jel hossza nem függ a trigger időtartamától? A konkrét probléma: egy gomb megnyomására egy led kb 30-80ms időre villanjon fel, de utána akkor is aludjon el, ha nyomva tartom a gombot. (Nem kell feltétlen 555-el)
Szia!
Egy kondenzátoron keresztül add be a triggerjelet. Akkor nyomva maradhat a gomb.
Hello!
Ha mégsem 555-el szeretnéd megoldani, akkor ajánlom a CD4538-at. Akkor célszerű alkalmazni, ha esetleg két fokozat szükséges, fel és lefutó élre is lehet indítani, Q és Q-negált kimenet is rendelkezésre áll. (FIGURE 4. Non-Retriggerable Monostables Circuitry) üdv! proli007
Kijavítottam a program hibáját.A pont "."billentyűt használd és ne a Numerikus billentyűzeten a DEL-t.
Olvasd el az olvassel nevű fájlt.Ott mindent megtalálsz.
Sziasztok
Nekem olyan kapcsolás kellen, hogy amikor a tápfeszültség megszünik akkor fusson egy beállított ideig (mondjuk egy led világít). 555-re gondoltam az időzités miatt, de meg akadtam. Segítséget előre is köszönöm.
[off]Témakereső: kikapcsolás késleltető.
Adott egy astabil multivibrátor 555-el, 30kHz-re állítva. Ezzel modulálom egy infraled fényét. Érzékeli is a 30kHz szűrős vevő.
Ennek a kimenetét szeretném megszaggatni kb 20-50 Hz közt akármivel. Tehát egy másik ilyen astabil kapcsolással egy tranzisztorral szaggatom a másik 3as lábán kiadott jelét. Eredményképp nem a 30kHz szűrős infravevő érzékeli, hanem az 56kHz szűrős. Hogy mászott fel 30-ról 50kHz-re?
Ha szaggatni akarod az eredeti jelet, akkor a legkönyebben az 555 4-es lábán teheted meg. Ide kötve az első astabil 3-as kivezetését, tranyó nélkül is megy a dolog. A négyszögjelnek elvileg végtelen számú felharmonikustartalma van, és lehet, hogy a szűrőd érzékeny a második felharmonikusra is.
Fura. Néhány Hertz így is esik, de ezt már nem nevezném hibának; csak egy nagyobb ellenállás kell neki.
Ahogy méricskélek, jónak tűnnek a frekvenciák, mégis az 56kHz vevő érzékeli a 21kHz-el modulált 40Hz-t... Azt viszont elképesztő távolságokról... Végülis az 555 jó.
Sziasztok!
555-tel szeretnék egy 12V-os relét kapcsolgatni 14V-ról 500ms időközönként. Lehetséges ez egyáltalán? Olvastam az 555-ről pár adatlapot de nem jöttem rá hogy a kimeneten hány volt mérhető.Esetleg ha valaki tud kapcsolási rajzot is nagyon megköszönném!
Szia!
Ennek a topiknak a legelső oldalán van egy rajz, ami alapján megoldhatod (#21478 számú hsz.). A relé meghajtásához mindenképpen érdemes tranzisztort használni. A kimeneten a tápfeszültséggel megegyező nagyságú feszültség jön ki.
Köszi az infót! Megnéztem,szimulátorba megcsináltam,de nem igazán jött össze amit akartam.Már vagy 10 módon megcsináltam.
Szimmetrikusan akarod kapcsolni, vagy a be-ki kapcsolási idő eltér egymástól?
A legjobb úgy lenne ha szimetrikus lenne.8ms be,8ms ki.Ja és az előbb kimaradt hogy nyomógombbal lesz aktiválva.
Most már nem értelek.... Az első hsz-ben 500ms-ról irtál, ami ugye fél másodperc.
A legutóbbiban viszont 8-8ms a ki-bekapcsolás időtartama. Tisztába vagy vele, hogy ez milyen rövid idő? nyolc ezredmásodperc alatt meg sem mozdul a reléhorgony....
Ja bocsi elírtam. Szóval 800ms időközökre gondoltam. Elmondom mihez kell. Van egy Omron GZR relém ami egy jelet kapcsolgat most egy nyomógombbal.Ha nincs benyomva akkor azegyik helyre küldi,ha benyomom akkor a másikra.Ezt a jelet szeretném szaggatottan vezérelni a két pont között,és 1s alatti idővel.Ezért gondoltam az 555-re.Ha tudsz vmi jobb megoldást az is érdekel.
Akkor az 555 is tudja működtetni. Ha az ellenállás 250k, akkor ~800ms mindkét idő. 220k esetén~710ms.
A relééritkezőkre már úgy kötöd, ahogy jólesik (nekem csak ilyen relém volt a szimulátorba, nem váltóérintkezős. Az inditást egyszerűen a tápfeszültség bekapcsolásával végezd.
Köszönöm a segítséget!!!Amint kész lesz beszámolok róla milyen lett. Szerinted mennyire lehetne lemenni az idővel?
A legrövidebb kapcsolási időt alapjába véve a relé tehetetlensége határozza meg. Talán érdemes lenne a relét kettő tranzisztorral kiváltani, de ehhez ismerni kellene a kapcsolt terhelés mibenlétét.
A nyomógombbal a pozitívot kapcsolom,a negatív állandó lesz rajta,és ha minden jól fog működni akkor egy 3 állású kapcsolót is bekötök elé,hogy tudjam úgy irányítani mint most is.
Közben találtam magyar leírást.Azt írja hogy a meghúzási idő 15ms,ejtés 5ms.Attól még messze vagyunk,de jó tudni
Segitség lenne, ha tudnánk mit is készitesz valójában. Megfelelne egy ceruzavázlat is.
http://www.youtube.com/watch?v=wUZ27kcC2Pc
Na szóval ehez kéne a kapcsolás. Semmi extra nincs benne,most úgy működik hogy van az omron relé 5lábas kétáramkörös.A fordulatszámmérőmről vettem le a jelet amit kapcsolgatok az első trafókhoz vagy a hátsó trafóhoz. Ha nincs benyomva a gomb akkor megy a motor, ha benyomom behúz a relé,a motornál nincs gyújtás,a másik trafónál van.Na most azt gondoltam lehetne ilyen rövid ideig is ammenyire beállítom és nem kell nyomkodni a gombot,az 555 elintézi.Viszont amint írtam beakarok kötni a nyomógomb és a kapcsolás közé egy háromállású kapcsolót is,és akkor tudom úgy használni is hogy az 555 ki van iktatva. |
Bejelentkezés
Hirdetés |