Fórum témák
» Több friss téma |
Mert érdekel hogy működik. Kínlódni nem szeretnék. Ha pedig árulom én sem adhatom bruttóban olcsóbban a gyári árnál a megvett mppt-t.... Én csak egy saját ügyes kis töltésvezérlőt szeretnék. Ennyi.
:yes:YES :yes:
és mibe fáj 1 ilyen kütyü
A neten megtalálod az árat a gyártó honlapján. Nem olcsó.
Azt gondoltam tudsz valami olcsó forrást(korábban valami ilyesmit irtál )Na mind 1 akkor valamit össze kellene hozni. .Szóval akkor valami eszközt kell késziten,megpróbálom össszegezni:
1. Figyelni kell a napelem kapocs feszültségét(pl:mikrovezérlővel) 2. Kell 1 olyan DC/DC konverter aminek a bemenete széles fesz tartományba müködik és lehet szabályozni a kimeneti feszét (hogy optimalizálni lehessen a napelem kapocsfeszét a terhelés függvényében) 3. Figyelni kell a töltöáramot és a aksi kapocsfeszét,hogy ne töltsük tul az aksikat(pl mikrovezérlővel) az 1 és 3 pont az menni fog ,a 2 pontban leirt az nekem necces(esetleg valakinek van 5lete)
2.est re leírtam a megoldást az előző oldalon, googléban találsz is 1-2 alap dolgot róla.
Az 1-es hez még hozzájön az árammérés is.
Igaz csak elfelejtettem leirni(ez már a korral jár):nemtudom:
Valamelyik topik társ korábban emlitette hogy ezen témát boncolgatták a napelem témakörben ugy hogy most akkor átrágom azen topikon magam :wow3:
Sziasztok!
Lehet kicsit hülye kérdés jön. Van az LM2574-es DC-DC konverter. A neve mellett megtalálható a 3.3 és az 5.0. Azt, hogy hány V-ot fog kiadni magából, azt gyárilag oldják meg benne, vagy nekem kell külön? Az adatlapját már néztem, de a gyatra angol tudásomnak hála ezt nem bírtam kiszűrni. A válaszokat köszönöm! Üdv
Szia!
Ez gyárilag meg van oldva bennük, értéke pedig megegyezik a típusszám után, általad is írtakkal, pl. 3.3 az 3,3 V-os kimenetű. * Csak megjegyezném extraként, kapható olyan példány azt hiszem, amelynek a végére azt írják, hogy -ADJ ez viszont azt jelenti, hogy külső elemekkel beállítható a pontos kimeneti feszültségértéke.
Értem, köszönöm!
Annyit még szeretnék kérdezni ezzel kapcsolatban, hogy mindkét típushoz 330uH-s induktivitást használjak? Viszont a dióda, amit ajánlanak hozzá, nem tudom helyközelben beszerezni. Esetleg tudsz ajánlani egy gyakoribb példányt hozzá? Üdv
A 330 uH gyári ajánlás, szóval mindkét típushoz használható. De ha a boltban csak 220 uH-set kapsz, vagy 470 uH-set, azzal sem fog borulni a terv. De a legjobban talán a gyári ajánlás szerint jársz.
A diódának ők pont a legáltalánosabbat adták meg, 1N5819 nagyon gyakran alkalmazzák. Viszont, ha a közeledben nem szerezhető be, nincs mit tenni, választani kell másikat. Néhány fontosabb dolog: - típusa mindenképpen Schottky legyen - 1 A-es terhelhetősége legyen - kb. 30-40 V-ot elviselni képes példány legyen - lehetőleg ne Taiwan-i gyártmányú legyen Kb. ennyit kell tudni a dologról, ilyen paraméterűekből bármilyen típusszámú jó lesz az 1N5819 helyett.
Hopp, bocsánat, elnéztem a diódát
1N5819-et tudok beszerezni. Más kérdésem nem lenne az IC-kkel kapcsolatban, köszönöm szépen a segítséged! Üdv
Egy ellenütemű kapcsolóüzemű alakítóban gondolkozok. A mellékelt rajz nagyvonalakban az elképzelést mutatja. A bemeneti oldalon nem igazán stabil feszültség van és ezt szeretném egy picit felfelé tornászni és stabilan tartani. A két FET-et PWM jellel kapcsolagtnám de nem tudom, melyik jelalak lenne a jobb, ebben kérem a segítséget, hogy eldönthessem. Meg egyáltalán, hogy életképes lehet-e az ötlet vagy hagyjam. Szóval az egyik jelalak szimmetrikus lenne, tehát a B működtetés az A két impulzusának felénél történne.
A másiknál meg az van, hogy ha A impulzus lefut, akkor B egyből bekapcsol ( rövid holtidővel a kettő között ). Melyik lehet a jobb megoldás? Van értelme foglalkozni ezzel a kérdéssel? Mert az is lehet, hogy teljesen mindegy. Nekem a második megoldás a szimpatikusabb, mert egyszerűbb megoldani.
Az első megoldás a jó. pl egy TL494 meg is oldja a feladatot.
Sajnos elég telhetetlen vagyok és ennyivel nem érem be. A miért is érdekel. Mindkét módszer tehermentesíti az egyenáramtól a trafó "vasát". Miért lehet mégis jobb az első fajta jelalak? Nagyobb teljesítmény vehető ki a rendszerből? Jobb hatásfok? Stabilabb fesz? Kevésbé okoz zavart a környzetben?
A 494-nek mindjárt nézem az adatlapját...
No csak beírtam a google-be hogy tl494 examples és meg is adta az elsőre, amire gondoltam.
12V -ró +/- 20V fesz előállítása
hát a link nemigen jön be...
Most jutottam el odáig hogy elkezdtem összerakni.
Hála TBencének, frankó panelom lett, és a primeroldalt összekalapáltam. kb 13,5V (+-0,2V)-ot adtam neki, árammérővel 4,5mA-t mértem, de a szekunder oldalon semmi nincs. A multimétereim ugyan csak 20/200KHz-ig mérnek, de egyik sem volt hajlandó 0,00 / 00,0-án kívül mást mutatni. Szóval kicsit tanácstalan vagyok most, nem tudom, lehet a FET-ek rosszak, hiszen bontott cumók. Dióda-szakadás vizsgálattal nem ad rövidzárt ki. Ha más nincs, hétfőn veszek a 'bótba' valami ócó FETet
A próba sikeres volt, bár a trafó elkészítésénél vétettem. Az 5:10-es áttétel helyett én 4:5-ös áttételt csináltam, így 7,8V bemenő fesznél már csak 8,8 V jött ki. Kisebb kimenő feszre beállítva viszont nagyon stabilan tartja az értéket.
Alapban egy 150 ohm terhelést pakoltam a kimenetre és pluszba ráddobok még 15 ohm -ot. A multimeteren csak a századoknál ugrik egy-egy értéket, amikor ráteszem illetve leveszem a 15 ohm -ot. Érdemes kipróbálni és használni is a kapcsolást. Nekem így az első próba után nagyon meggyőzőnek látszik.
Helló srácok!
Kellene nekem egy DC-DC konverter 12~14VDC-ről (autó) 18VDC 3.2A. Van valakinek jó ötlete rá? Köszi!
nem laptophoz kell
de szerinted egy laptop töltőt alakítsak át?
Egy ilyesmire gondolok. Mellette van többféle is
erre nem gondoltam, köszi a tippet megpróbálom!
Sziasztok!
Problémázok egy dc-dc konverterrel Bővebben: Link. Üresjáratban minden ok, de kis terhelésnél is iszonyat melegszik az irf-730as (byv95c helyett sf28at raktam).
Próbálj feljebb menni a frekvenciával, (valószínű betelit a 100uH), tegyél a 2.2nF helyett 1nF értéket.
Mit jelent a kis terhelés? Hány mA?
1mA en is hamar felizzik, próbáltam lecserelni a 2,2n-t, de semmi változás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |