Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 132
(#) frissadam válasza cimopata hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Mert érdekel hogy működik. Kínlódni nem szeretnék. Ha pedig árulom én sem adhatom bruttóban olcsóbban a gyári árnál a megvett mppt-t.... Én csak egy saját ügyes kis töltésvezérlőt szeretnék. Ennyi.
(#) zoox válasza frissadam hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

:yes:YES :yes:
és mibe fáj 1 ilyen kütyü
(#) frissadam válasza zoox hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

A neten megtalálod az árat a gyártó honlapján. Nem olcsó.
(#) zoox válasza frissadam hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Azt gondoltam tudsz valami olcsó forrást(korábban valami ilyesmit irtál )Na mind 1 akkor valamit össze kellene hozni. .Szóval akkor valami eszközt kell késziten,megpróbálom össszegezni:
1. Figyelni kell a napelem kapocs feszültségét(pl:mikrovezérlővel)
2. Kell 1 olyan DC/DC konverter aminek a bemenete széles fesz tartományba müködik és lehet szabályozni a kimeneti feszét (hogy optimalizálni lehessen a napelem kapocsfeszét a terhelés függvényében)
3. Figyelni kell a töltöáramot és a aksi kapocsfeszét,hogy ne töltsük tul az aksikat(pl mikrovezérlővel)
az 1 és 3 pont az menni fog ,a 2 pontban leirt az nekem necces(esetleg valakinek van 5lete)
(#) cimopata válasza zoox hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

2.est re leírtam a megoldást az előző oldalon, googléban találsz is 1-2 alap dolgot róla.

Az 1-es hez még hozzájön az árammérés is.
(#) zoox válasza cimopata hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Igaz csak elfelejtettem leirni(ez már a korral jár):nemtudom:
Valamelyik topik társ korábban emlitette hogy ezen témát boncolgatták a napelem témakörben ugy hogy most akkor átrágom azen topikon magam :wow3:
(#) vtnagy hozzászólása Máj 17, 2010 /

Sziasztok!
Lehet kicsit hülye kérdés jön.
Van az LM2574-es DC-DC konverter. A neve mellett megtalálható a 3.3 és az 5.0. Azt, hogy hány V-ot fog kiadni magából, azt gyárilag oldják meg benne, vagy nekem kell külön?
Az adatlapját már néztem, de a gyatra angol tudásomnak hála ezt nem bírtam kiszűrni.

A válaszokat köszönöm!

Üdv
(#) Norberto válasza vtnagy hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Szia!

Ez gyárilag meg van oldva bennük, értéke pedig megegyezik a típusszám után, általad is írtakkal, pl. 3.3 az 3,3 V-os kimenetű.

* Csak megjegyezném extraként, kapható olyan példány azt hiszem, amelynek a végére azt írják, hogy -ADJ ez viszont azt jelenti, hogy külső elemekkel beállítható a pontos kimeneti feszültségértéke.
(#) vtnagy válasza Norberto hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Értem, köszönöm!

Annyit még szeretnék kérdezni ezzel kapcsolatban, hogy mindkét típushoz 330uH-s induktivitást használjak?
Viszont a dióda, amit ajánlanak hozzá, nem tudom helyközelben beszerezni. Esetleg tudsz ajánlani egy gyakoribb példányt hozzá?

Üdv

A 330 uH gyári ajánlás, szóval mindkét típushoz használható. De ha a boltban csak 220 uH-set kapsz, vagy 470 uH-set, azzal sem fog borulni a terv. De a legjobban talán a gyári ajánlás szerint jársz.

A diódának ők pont a legáltalánosabbat adták meg, 1N5819 nagyon gyakran alkalmazzák. Viszont, ha a közeledben nem szerezhető be, nincs mit tenni, választani kell másikat.

Néhány fontosabb dolog:
- típusa mindenképpen Schottky legyen
- 1 A-es terhelhetősége legyen
- kb. 30-40 V-ot elviselni képes példány legyen
- lehetőleg ne Taiwan-i gyártmányú legyen

Kb. ennyit kell tudni a dologról, ilyen paraméterűekből bármilyen típusszámú jó lesz az 1N5819 helyett.
(#) vtnagy válasza Norberto hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Hopp, bocsánat, elnéztem a diódát
1N5819-et tudok beszerezni.

Más kérdésem nem lenne az IC-kkel kapcsolatban, köszönöm szépen a segítséged!

Üdv

Nagyon szívesen.
(#) Ideiglenes hozzászólása Máj 18, 2010 /

Egy ellenütemű kapcsolóüzemű alakítóban gondolkozok. A mellékelt rajz nagyvonalakban az elképzelést mutatja. A bemeneti oldalon nem igazán stabil feszültség van és ezt szeretném egy picit felfelé tornászni és stabilan tartani. A két FET-et PWM jellel kapcsolagtnám de nem tudom, melyik jelalak lenne a jobb, ebben kérem a segítséget, hogy eldönthessem. Meg egyáltalán, hogy életképes lehet-e az ötlet vagy hagyjam. Szóval az egyik jelalak szimmetrikus lenne, tehát a B működtetés az A két impulzusának felénél történne.
A másiknál meg az van, hogy ha A impulzus lefut, akkor B egyből bekapcsol ( rövid holtidővel a kettő között ).
Melyik lehet a jobb megoldás? Van értelme foglalkozni ezzel a kérdéssel? Mert az is lehet, hogy teljesen mindegy. Nekem a második megoldás a szimpatikusabb, mert egyszerűbb megoldani.

rajz1.png

(#) cimopata válasza Ideiglenes hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Az első megoldás a jó. pl egy TL494 meg is oldja a feladatot.
(#) Ideiglenes válasza cimopata hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Sajnos elég telhetetlen vagyok és ennyivel nem érem be. A miért is érdekel. Mindkét módszer tehermentesíti az egyenáramtól a trafó "vasát". Miért lehet mégis jobb az első fajta jelalak? Nagyobb teljesítmény vehető ki a rendszerből? Jobb hatásfok? Stabilabb fesz? Kevésbé okoz zavart a környzetben?
A 494-nek mindjárt nézem az adatlapját...
(#) Ideiglenes hozzászólása Máj 18, 2010 /

No csak beírtam a google-be hogy tl494 examples és meg is adta az elsőre, amire gondoltam.
12V -ró +/- 20V fesz előállítása
(#) foxi63 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

hát a link nemigen jön be...
(#) Ideiglenes válasza foxi63 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Akkor itt a kép. Nálam megy a link.

Eredetileg meg itt a kapcsolás leírása is.

12TO20V2.GIF

(#) BEMcorp válasza kadarist hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Most jutottam el odáig hogy elkezdtem összerakni.
Hála TBencének, frankó panelom lett, és a primeroldalt összekalapáltam.
kb 13,5V (+-0,2V)-ot adtam neki, árammérővel 4,5mA-t mértem, de a szekunder oldalon semmi nincs. A multimétereim ugyan csak 20/200KHz-ig mérnek, de egyik sem volt hajlandó 0,00 / 00,0-án kívül mást mutatni.
Szóval kicsit tanácstalan vagyok most, nem tudom, lehet a FET-ek rosszak, hiszen bontott cumók. Dióda-szakadás vizsgálattal nem ad rövidzárt ki.
Ha más nincs, hétfőn veszek a 'bótba' valami ócó FETet
(#) Ideiglenes válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

A próba sikeres volt, bár a trafó elkészítésénél vétettem. Az 5:10-es áttétel helyett én 4:5-ös áttételt csináltam, így 7,8V bemenő fesznél már csak 8,8 V jött ki. Kisebb kimenő feszre beállítva viszont nagyon stabilan tartja az értéket.
Alapban egy 150 ohm terhelést pakoltam a kimenetre és pluszba ráddobok még 15 ohm -ot. A multimeteren csak a századoknál ugrik egy-egy értéket, amikor ráteszem illetve leveszem a 15 ohm -ot.
Érdemes kipróbálni és használni is a kapcsolást. Nekem így az első próba után nagyon meggyőzőnek látszik.
(#) pthibi hozzászólása Jún 26, 2010 /

Helló srácok!
Kellene nekem egy DC-DC konverter 12~14VDC-ről (autó)
18VDC 3.2A. Van valakinek jó ötlete rá?

Köszi!
(#) pthibi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

nem laptophoz kell
de szerinted egy laptop töltőt alakítsak át?
(#) pthibi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

van ilyened készen?
(#) pucuka válasza pthibi hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Egy ilyesmire gondolok. Mellette van többféle is
(#) kadarist válasza pthibi hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

De ez sem egy rossz ketyere.
(#) pthibi válasza kadarist hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

erre nem gondoltam, köszi a tippet megpróbálom!
(#) bbazs hozzászólása Jún 27, 2010 /

Sziasztok!
Problémázok egy dc-dc konverterrel Bővebben: Link.
Üresjáratban minden ok, de kis terhelésnél is iszonyat melegszik az irf-730as (byv95c helyett sf28at raktam).
(#) mex válasza bbazs hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Próbálj feljebb menni a frekvenciával, (valószínű betelit a 100uH), tegyél a 2.2nF helyett 1nF értéket.
(#) Ideiglenes válasza bbazs hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Mit jelent a kis terhelés? Hány mA?
(#) bbazs válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

1mA en is hamar felizzik, próbáltam lecserelni a 2,2n-t, de semmi változás.
Következő: »»   24 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem