Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR égetők

Témaindító: eastar, idő: Aug 21, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 56
(#) skari73 válasza puli122 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Hello,

Hát ez nem hangzik túl jól.
Ha jól gondolom 4,8Mhz -re
aztán kivettem a pipát DIV8 mellől, és vége lett.
De igazából a programozót sem látja a Dude,
elöször ezen kéne javítani. Furcsa, hogy nem lehet kisebb órajellel programozni. Mert hogy nagyobbal nem lehet az rendben van.
Köszi:skari73
(#) blackjani hozzászólása Ápr 16, 2010 /

Sziasztok!
Találtam egy AVR programozó rajzot nyáktervvel együtt.

Nagyon jónak találom csak az a problémám, hogy a benne lévő IC lábai másként vannak bekötve, mint azon a rajzon amit pár oldallal előrébb ajánlottak.
Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek működne-e ez a kapcsolás és megbízható-e?
Vagy inkább maradjak ennél.Edison 14.pdf
(#) edison14 válasza blackjani hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Szia !

Az enyém nagyon jól működik. Nekem is az van és nagyon jól működik csak arra vigyázz hogy a fuse biteket jól állítsd be és hogy legyen egy stabil tápegységed amiről táplálod az áramkört. A másik rajz is majdnem ugyan ez csak ott védőellenállások vannak a párhuzamos port és a leválasztó IC között. Még nem próbáltam és nem is fogom mert már azóta van USB-s programozóm, de szerintem te döntesz. A betterprogosat ajánlom hogy építsd meg mert mennie kell és szerintem sokkal stabilabb mint az enyém. Miután megépítetted remélem írsz egy kis mondókát ide a fórumba a tapasztalatokról esetleg az összerakás közbeni hibákról.

Jó építést.
(#) blackjani válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Még csak kerülgetem a témát és tanulok a hozzászólásokból. Több helyen is olvastam a fuse bitekről, azt is, hogy egyes programok fordítva kezelik a beállításokat. Ezért valószínű, hogy olyan kapcsolást kellene csinálnom, hogyha véletlenül elállítok valami akkor azt vissza is tudjam állítani. Lehet, hogy a soros portos programozót kellene megcsinálni amiben van kristály is. Például ezt.
(#) (Felhasználó 4577) válasza blackjani hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Működik a kapcsolás. De ha komolyabban akarsz foglalkozni az AVR-ekkel, akkor vegyél egy gyárit, egyik házilag összetákolt se fog annyit tudni, mint egy gyári, és nem is lesz olyan megbízható.
(#) Joker22 hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Helló! Én megépítettem a Topi féle AVR Dopert csak nem tudom hogy AT89C2051 tudom e vele programozni? (mivel nem találtam az adatlapban MOSI MISO SCK lábakat) vagy van e egy soros vagy párhuzamos portu egyszerű áramkör mert az interneten keresgéltem de nem találtam semmi konkrétat
(ez?) Válaszotokat előre is köszönöm, pláne hogy sürgős lenne
(#) SZAsza21 hozzászólása Máj 6, 2010 /

Sziasztok! Megszeretném építeni a Topi féle usb-s égetőt viszont anyi kérdésem lenne , hogy atmega8-16pc helyett használhatok-e atmaga8-16pu-t.Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) edison14 válasza SZAsza21 hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Szia!

Igen használhatsz. Ha jól tudom a PC és PU csak tokozásbeli különbség.
(#) san398 válasza Joker22 hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Sajnos nem lehet programozni az AVR Doper-el az AT89Cx051-es procikat. Én ezt építettem meg hozzá:
Bővebben: Link Remekül teszi a dolgát! A programozáshoz az IC-Prog-ot használtam. Csatoltam a Sprint Layout-os nyák rajzot. Remélem még nem késő és hasznát veszed.
(#) Joker22 válasza san398 hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Már megoldottam máshogy de azért köszönöm!!!
(#) SZAsza21 hozzászólása Máj 7, 2010 /

Sziasztok! Anyi kérdésem lenne , hogy a topi féle avr programozóba használhatok-e MC74HC126AN helyett CD74HC126-ot segítségeteket előre is köszönöm!
(#) echo11 válasza edison14 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Helló mindenkinek! Azt szeretném kérdezni, hogy az első hozzászólásban lévő USB-s égető végül is miért nem működik? (bocsi ha már leírtátok de nem tudom ebből a kavalkádból kinézni, hogy mi a válasz)
(#) edison14 válasza echo11 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Helló !

Nem tudom hogy melyik égetőre és melyik hozzászólásra gondolsz esetleg egy linket tudnál feltenni? Úgy talán többet segíthetek.
(#) (Felhasználó 4577) válasza edison14 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Idézet:
„Azt szeretném kérdezni, hogy az első hozzászólásban lévő USB-s égető végül is miért nem működik?”

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_556142.html?highligh...556142
(#) echo11 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

igen, köszönöm erre gondoltam... bocsi ha nem voltam elég egyértelmű
(#) SZAsza21 hozzászólása Máj 22, 2010 /

Sziasztok! Megépítettem a Topi féle avr dopert , de mikor avr studioban programoznék mindig az alábbi hibával nem enged! Mi lehet a probléma oka , mert én már nem tudom! Segítségeteket előre is köszönöm!

Hiba.JPG

(#) Sir-Nyeteg válasza SZAsza21 hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Lehet pár dolog a bibi forrása:
1a: rossz Procit kötöttél rá
1b: rossz procit választottál ki a listából
2: túl nagy a programozó, azaz az ISP sebességed, csökkentsd.
3: rosszul kötötted be a procit
4: a proci körülötti elemek bezavarnak, pl led, LCD, Poti szélső állásban, stb.
5: nem belső kvarcos a procid beállítása, így nem kap órajelet
6: nem kap tápot a proci
... És amiket még kifelejtettem.
Amiket tudsz ellenőrizd!
Esetleg AVR-es topikokban keresgélj, sokaknak nem működött elsőre, így sokan feltették már ezt a kérdést.
(#) SZAsza21 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Szia Köszönöm a segítségedet mindent végig néztem , de végül lecseréltem a firmwaret másikra amit az egyik avr-es forumon találtam , azzel tökéletesen müködik.
Viszont attiny13-at progiztam és véletlenül a fusebiteknél kipipáltam az RSTDISBL pontot majd progizás után nem tudtam semivel sem vissza olvasni lehet , hogy kinyirtam?kis segítség kellene előre is köszönöm
(#) denon888 válasza SZAsza21 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Nos igen. Ezt lezártad, már nem tudsz belépni a programozásba.
Ezt megpróbálhatod, működik.:Bővebben: Link
(#) forcat válasza SZAsza21 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Szia!

Esetleg be tudnád linkelni azt a firmwaret?
Még jól jöhet a későbbiekben másoknak (nekem) is
(#) SZAsza21 válasza forcat hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Szia!
Persze feltudom linkelni ,de igazából itt találtam én is a HE egyik avr-es forumán a "Topi-féle AVR programozó Linux alatt " cimű topikban , de feltöltöm!
(#) forcat válasza SZAsza21 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Köszi!

Így lehet hogy más is könnyebben rátalál!
(#) zombee hozzászólása Máj 29, 2010 /

Sziasztok!

ATTiny25-nél futottam bele, de azóta más kontrollereknél is tapasztaltam a hibát(ATTiny2313, ATMega48).
AVR Doper-el akarom programozni, de ha 1MHz-re van állítva az órajele(8MHz RC + CKDIV8) akkor hibázik. Program egyáltalán nem megy fel, sokszor a "signeture" bájtok is hibásan jönnek át.
10MHz-es kvarccal, vagy 6.4 belső RC tökéletes, CKDIV8 ide vagy oda.
Azaz 800kHz-en is jó volt.
Az AVR Doper ISP frekvenciára is érzéketlen(56-450kHz), illetve a "slow sck" is hatástalan.

Érdekes módon ATMega16 és ATMega8 nem csinál ilyet, csak a CKDIV8 nevű FUSE bittel rendelkezők...
Oké egy dolog hogy kiveszem a pipát, de akkoris idegesít hogy 1MHz-en nem képes rendesen menni...
(#) zombee hozzászólása Jún 3, 2010 /

hahó! valaki?
(#) (Felhasználó 4577) válasza zombee hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Lehet, hogy nem kell ugyan azt a kérdést háromszor feltenni annak ellenére, hogy senki se válaszolt rá.

Szerintem a programozód a hibás, esetleg hosszú programozó kábel, de valószínűbb, hogy maga a programozó. A gond az ISP frekvenciával lesz, arrafelé keresd a hibát.
(#) zombee válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Üdv.

Tudom hogy idegesítő, de ennyi idő után jogosnak érzem hogy többször és máshol is felteszem a kérdést. Ha nem válaszol senki 2 hét után, arra következtetek hogy senki nem olvassa a topikot, vagy senki nem építette meg a kapcsolást.

Egyébként többet is elkészítettem, legalább 20-szor átnéztem a kapcsolást. A programozó kábele 15 centis, az USB 1.33m árnyékolt.

A sajátomhoz csak a kapuk sorrendjét cseréltem fel, és 74LS126-ot használtam mert nem volt HC. Emiatt a meghajtó 10k ellenállásait 1k-ra cseréltem. A lelki béke érdekében HC-vel is próbáltam, az se volt jó.

A hiba csak a CKDIV8 FUSE bittel rendelkező kontrollereknél jön elő és ott is csak 8MHz körüli alapórajel(kvarc vagy RC), illetve bejelölt CKDIV8 mellett.
Ez abban nyilvánul meg, hogy visszaolvasáskor 0xFF vagy 0x00 jön vissza a kívánt érték helyett. A 0xFF a leggyakoribb.

Az ISP frekvencia beállítására pedig teljesen érzéketlen, egyébként a programozás sebsségére sincs hatással.
(#) (Felhasználó 4577) válasza zombee hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Idézet:
„Tudom hogy idegesítő, de ennyi idő után jogosnak érzem hogy többször és máshol is felteszem a kérdést. Ha nem válaszol senki 2 hét után, arra következtetek hogy senki nem olvassa a topikot, vagy senki nem építette meg a kapcsolást.”

A témát biztosan olvassák, valószínűbb az, hogy senkinek nincs ideje, vagy olyan tipikus probléma, aminek már szakálla van, vagy esetleg magadtól is rájöhetsz.

Idézet:
„Egyébként többet is elkészítettem, legalább 20-szor átnéztem a kapcsolást.”

Nem volt jó ötlet egy nem működő áramkörből többet készíteni. A hardver része nem túl bonyolult, a gyári programozókat kivéve, inkább a szoftver részen van mit átnézni.

Idézet:
„Az ISP frekvencia beállítására pedig teljesen érzéketlen, egyébként a programozás sebsségére sincs hatással.”

Mint írtam, a probléma a programozóddal van.

Ha nem zavar az, hogy USB-RS232 átalakító van benne és nem kezeli az AVR Studio, akkor építsd meg szilva AVR égetőjét, vagy az USBASP-t, vagy vegyél egy gyárit.
(#) edison14 válasza zombee hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Helló zombee!

Ha meg szeretnéd építeni az USB ASP-t amihez van saját egyoldalas nyáktervem valamint a legújabb szoftverem és ha meg szeretnéd építeni tudok segíteni
mert én már megépítettem olyan fél éve és azóta használom és szépen működik. Nagyon tudom ajánlani.
Ha segítség kell akkor írj priváton vagy vegyél fel msn-re és segítek.

Minden jót.
(#) zombee válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Köszönöm a választ.

Az eddig összeböngészett dolgokból azt a következtetést vontam le, hogy a problémám egy AVR-Doper bug.

A Doper előtt az usbtinyisp-vel kísérleteztem, amit erős idegzetűeknek sem ajánlok mert nagyon botrányos egy szerkezet...

Az AVR Studio-ból való elérhetőség nálam fontos dolog, bár erről még le tudok mondani ha van olyan program amivel hamar el tudom indítani a programozást.
A másik alapkövetelmény az olcsóság, ami az FTDI csip miatt elég nehezen kivitelezhető.

Kb. 1 éve készítettem el az első Doper-es darabot, az obdev.at mintája alapján, közbe megtaláltam a HE-n lévőt is, az alapján is megépítettem, de a hiba mindkettőnél előállt.
Egyébként autószervizes ismerősöm kért meg hogy készítsek el nekik pár darabot, és nem tudják kifizetni az FTDI-vel járó többlet költséget.
Az első darabot kb. fél éve adtam neki, napi szinten használják indításblokkoló és riasztó programozásához.
Nekik nem jelent problémát, mert az 1MHz oda már kevés...

Ezek után komolyan elgondolkodom az USBASP változatról is, lehet hogy épp az lesz majd a menő, és az új AVR Studio verziók majd támogatni fogják...

Egyébként nem akarom szilva mestert kritizálni, sem megsérteni, mert tisztelem a munkáját. De ezt most muszáj megírnom:
- a tyúk-tojás problémát nagyon nyakatekert, már-már AVR-eket becsmérlő módon oldotta meg(RS-232+sok alkatrész), főleg akkor szisszentem fel mikor felemlegette hogy majd PIC-ből épít rá programozót. holott egy nyomtatókábel és forrasztópáka elegendő hozzá...
- a másik a cikk elnevezése: "első avr programozóm". Neki lehet hogy az első AVR, ha eddig PIC-ezett. De az átlagember azt gondolhatná, hogy könnyen kivitelezhető cuccot fog látni(mint pl. az AVR Doper), miközben az ott éktelenkedő FTDI miatt nemcsak ügyes maratásra hanem forrasztási ismeretekre és jó pákára(minimum Weller TCP) is szükség lenne...
(#) zombee hozzászólása Jún 3, 2010 /

Elnézést, valahol máshol olvashattam azt a részt, hogy valaki megépített egy ilyet és PIC-el oldotta meg a programozó AVR felprogramozását.
Ezt a bakit nem szilva követte el...
Következő: »»   4 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem