Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   41 / 153
(#) hatvanasjocó válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Megpróbálom az eredetihez hasonlóvá újrateremteni. A banánhüvelyeket már kicseréltem. Az eredetihez méretben hű dobozt próbálok "újragyártani". Bővebben a képeken.
(#) sz_ferko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

A forgó kondit lehetne valami hasonlóval pótolni. Ez beszerezhető akár bontásból is. Egy tengelytoldó segítségével nagyobb méretű gomb is rászerelhető lenne. Üdv. sz.

varicon.jpg

(#) hatvanasjocó válasza sz_ferko hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Szia! Utángyártott forgatógombot a BURABU-n is árult egy fazon de lehetetlenül drágán 1500,- forintért. Bakelit forgókondim másfajta van, egyelőre azt rakom be......A cél az eredetihez hasonló design.
(#) llaci56 válasza sz_ferko hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Szerintem belefér abba a nagy is, és akkor eredetibb.
(#) llaci56 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Műgyantából bármit ki lehet önteni.
(#) hatvanasjocó válasza llaci56 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Teljesen igazad van. Hasonló bakelitforgókondival pótoltam. Viszont a forgatógomb eredeti kéne a külső miatt, már szól, képek holnap.
(#) hatvanasjocó válasza llaci56 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Kiöntéshez mintának is eredeti kellene.
(#) sz_ferko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

A műgyantás megoldáson én is gondolkodom. Nekem csak egy darab van, sajnos ezért nem tudom felajánlani. Talán mintának jó lenne. Kép a mellékletben. Üdv mindenkinek, szf.

gomb.jpg

(#) llaci56 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Igen, de azt esetleg lehet szerezni kölcsön, talán éppen valami saját készülékről is, amit egyébként nem fosztanál meg a gombjától.
De, ha negyon akarok, akkor készítek mintát fából, vasból, agyagból vagy bármiből, amiből tudok.
(#) hatvanasjocó válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

A BURABU-n kaptam bakelit forgókondenzátort azt tettem bele. A tekercstest 40 mm-es trafópapirból lett tekerve soronként ragasztózva 1.5 mm vastagra. Száradás után elég kemény lett. A 190 uH-s tekercs 0.45-ös duplaselyem szigetelésű huzallal készült, bekötőhuzalok és a csillám kondenzátorok korabeliek (SATOR). Már csak az eredeti forgatógomb hiányzik.
(#) Abukodonozo válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Szép lett, megérte vele foglalkozni! Gratulálok!
(Szerintem ezzel a forgatógombbal is jól néz ki... :hide: )
(#) Gőzgépész hozzászólása Jún 14, 2010 /

Segítséget kérek nálam jártasabbaktól egy régi detektoros rádió gyártójának megállapításában.Szeretném a készüléket reprodukálni, mivel a készülék eredetije a családunk birtokában volt.Ezért jó lenne többet tudni róla.Pl. méretek, esetleg belső felépítés.A kép 1931-32-ben készült.
(#) hatvanasjocó válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Szia! A rádió amit keresel a RIKERT SZUPERSZELEKT készülék 1930-ból.Lásd kép. Méreteket megpróbálok szerezni. A családi képen csak a forgatógomb mérete tér el.

És egy link , itt többet megtudhatsz, ha nem is mindent.Bővebben: Link

Az előlap mérete 220x150x140 mm, a belsőrészről nem találtam képet. Ezt egynémet oldalon találtam de a képek alapján, figyelembe véve a banánhüvelyek 19-20 mm-es szokásos távolságát a legnagyobb méret inkább 250 mm + az oldallapok vastagsága.
(#) llaci56 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Ügyes vagy, hogy megtaláltad!
(#) Gőzgépész válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Elnézést,de csak most kerültem gépközelbe.Köszönöm a gyors választ. Reményen felüli, hogy ilyen gyorsan megtaláltad és valóban erről a készülékről van szó.Most már én is tudok kutatni a megismert adatok alapján, hátha előkerül a kapcsolási rajz.Jó lenne megcsinálni a reprodukciót, minél inkább megközelítve az eredetit. A képen egyébként a feleségem 3 bátyja látható, sajnos már egyik sem él,így az Ők visszaemlékezésére sem támaszkodhatok.
(#) hatvanasjocó válasza llaci56 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Akárhogy is mérek, én 250x175x160 mm méretben építeném meg. A forgatógomb(D 50) és a banánhüvelyek távolsága ezt a méretet adja. Szerintem a forrásom sem szentírás és a szemmérték néha csodákra képes. Most már csak a belső fotó kéne és a kapcs rajz(ami valószínű csak egy leágazásos tekercsen alapul) és "gőzgépész" barátunk is megépítheti az igazán nosztalgikus családi rádióját.
(#) Gőzgépész válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Köszönöm a fáradozásotokat. A méret nagyon valószínű, hogy megfelelő.A belső felépítés is nagyon egyszerű lehetett, ki indulva az egy forgókondenzátorból.Ha megfelelőnek látszó fa anyagot találok, hozzá fogok az építéshez. Ha elkészül beszámolok róla, természetesen fotóval.
(#) llaci56 válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Lehet, hogy van maradék (tölgy) furnérom. (rétegelt lemez) Megnézem majd, mert nem emlékszem rá. Ha esetleg meglelem, küldök szívesen.
(#) hatvanasjocó válasza llaci56 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Tudom, hogy jószívvel segítesz ám ezek a replikák is az eredetinek megfelelő 7-8 mm vastag tömör fából az igaziak, furnirt csak végső esetben, muszájból használnék. Én régi szétverésre itélt konyhaszekrények polcait raktam el ilyen célra.........
(#) llaci56 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Én úgy tudom, hogy létezett már rétegelt lemez abban az időben, így akár korhű is lehet. Persze, ha táblásított anyagból készült, az más. Annak jó a rajztábla is, ha megfelel a fenyő.
(#) hatvanasjocó válasza llaci56 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Szia! Persze , létezett. Ahol élek látszanak, pláne ha gömbölyítettek ott a réteges lemez nem igazán könnyen megmunkálható. A fenyő is jó, a felületét meg a politur vagy a síma lakkal (előzetes lenolajkencés kezelése után) ellenállóvá és keményebbé tudjuk tenni. Az meg hab a tortán ha keményfából tudunk dolgozni.........
(#) Gőzgépész válasza llaci56 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Nagyon rendesek vagytok, hogy segítő szándékkal foglalkoztok a problémáimmal.Llaci56 nak külön köszönöm a felajánlását és a tölgy furnér becses anyag, mert a rétegelt lemezek általában puhafából vannak.Az első rádiómat rétegelt lemezből készítettem,hát mit mondjak :nem az igazi.Minden úgy van ahogy az előttem szóló leírta.Most már könnyen beszélek, mert kapok egy bútorgyártótól gyalult bükk fa deszkát ami ragasztás nélkül kiadja a méreteket.Erre ígéretet 10 perce kaptam.Remélem fogjuk látni.
(#) llaci56 válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Aztán eszembe jutott, hogy van tölgyem és hársam is, (gatterolt deszka - cca 3-4 m3) ebből is tudok adni. Ha nem jönne össze az ígért anyag, akkor szólj! Gyalulok egy darabot neked.
(#) Gőzgépész válasza llaci56 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Nem is tudom mit mondjak.Ez a segítő készség ma már nem általános-sajnos.Örömet okoztál.Köszönöm.
(#) hatvanasjocó válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 17, 2010 /

Én meg küldök öreg papirbakelitot, olyant amilyen a minta készülék előlapja. Írd meg mekkora darabot vágjak le (amelyik méretet csinálod) és leszabom. Pont olyan lesz mint az eredeti........
(#) llaci56 válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Inkább azt mondd, hogy kell-e és melyik, mert akkor kibányászom a rakatból, meggyalulom, felnagyolom lépcsőfoknak, (mert arra van,) és a maradék meg megy neked.
Az sem baj, ha pontos méretet is adsz, hogy tudjam, mennyi lépcsőt kell csinálnom.
Sajnos a vastagságát csak elgyalulni tudom, pedig jobb lenne lapjára vágni. (Nagy szalagfűrésszel esetleg lehetne, de azom nincs, - csak kicsi.)
(#) Gőzgépész válasza llaci56 hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Ísmételten megköszönve a segítségedet a méretek:2 darab 300X200 mm. 2 darab 180X190 mm. és 1 darab 300X190 mm. Ha az anyag megfelelő vastagságú, van lehetőségem szalagfűrésszel elvágatni 2 vékonyabb darabra és utána megmunkálni. Mivel én a fához nem értek, Rád bízom a fa fajta meghatározását.A hárs fát meg se ismerném,nem emlékszem, hogy találkoztam vele.Abból küldjél, amiből Te is megcsinálnád.A méretek nyers méretek.A ki induló méret az előlap ami:250X175 mm. A doboz belül mért mélysége hátra felé 160 mm. Remélem érthető amit írtam.A közölt árát, természetesen fizetem.
(#) llaci56 válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Úgy van gatterolva, hogy az 1" (2,54 mm) -t ki lehessen gyalulni belőle. (tehát cca. 30 mm vastag. ) Ha Te vastagságban ketté tudod vágni, akkor én nem gyalulom meg előre, hanem a kettévágás után kellene. Szerintem a 8-10 mm végső vastagság bőven elég, - de nem ismerem az eredeti vastagságát.
Jó így?
Ha jársz pesten, akkor össze tudunk futni valahol, ha nem, akkor postázom.
A hárs az egy félkemény, hófehér fa, a tölgy pedig tölgy.
Következő: »»   41 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem