Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Hali
Hát én megépítettem , működik is csak nem teljesen ugy ahogyan kene , De ha teljesen jo lesz , majd kuldok kepet . Másik , megakartam csinalni ugy , hogy a BC141et lecserelem BD242C re , és azt hűtöbordára teszem , de valamiért már a multimétertől is világit az áramkorlát , meghát nem mukodik rajta semmi... Lehet hogy elnéztem a lábkiosztást a 242 nek , vagy a242t nem lehet oda rakni ?
Színkód szerint akarod az ellenállásokat ellenőrizni? :eek2: Szerintem nem jó ötlet, ugyanis, én már találkoztam színkódhibás ellenállással. Jobb lenne, ha egy ohm mérővel mindet átmérnéd.
Tegyél bele NPN-t, mert a BC141 NPN volt. Te meg betettél egy PNP-t
Beforrasztva nem biztos, hogy azt méred, ami rá van írva; azt előtte kellett volna.
Idézet: „én már találkoztam színkódhibás ellenállással” Persze létezik ilyen: kb.1 millióból 1 db
a BC141 az NPN a BC 242C az meg PNP.
Ha jól kötöd be, szerintem jó. a BD242C lábkiosztása: ha magad elé veszed, akkor a bal oldali láb a Bázis, középen Collector, és jobb oldalt Emitter. Szerintem nem ugyanúgy kell bekötni mint a BC141-et, hanem a C és E-t felcserélni, nem? Ha hülyeséget írtam, akkor javítsatok.
Na jó, de nem fogom az összes ellenállást kiforrasztani, és még egyszer kikeresni az R1, R2 stb. alapján az értéket, és kimérni... Azért egyszerűbb lenne, ha valakinek a panelja alapján nézném át, ha változás van, akkor úgyis kiforrasztom és megnézem multiméterrel.
qvasz2: Már egyszer megcsináltam a kimérést, csak azért akarom le ellenőrizni, mert lehet hogy rossz helyre tettem valamelyik ellenállást és azért nem működik.
Ahh na ez már nem igaz hogy nézhettem el ... Nemtudom , valahonnan az volt bennem hogy pnp , na mind1 , Kösz
Tudnal nekem segiteni abban is , hogy miért forrósodik nagyon a bc141 ha az van benne ? 12V 200mA terhelésnél is 1 perc alatt forro. Még nincs rajta hűtőborda , de anelkul se kellene neki ennyire futeni . De a feszültséget rendesen lehet állitani 33V ig .
Szerintem NPN helyére csak átalakitás útján lehet PNP-t rakni mivel a PNP negatív feszültség hatására nyit ki, ott pedig poztív van(de lehet hogy énis tévedek)
Elég csak az egyik lábukat kiforrasztani.
Úgy emlékszem írták már, hogy kicsi oda ez a tranyó, azért melegszik.
én 2db 2n3055 tipusú tranyóval csinálném és 1A-ről minimum 2A-re alakítanám át. (ha jól olvastam R8 értékével állítható).
Miért nem nézed össze az eredeti doksival?
Kösz, hogy ezt beraktad, de ennél csak azt tudom meg, hogy melyik ellenállás milyen értékű, itt akkor színkód programba be kell írnom ki kell keresnem, vagy kiforrasztani egy lábat méregetni... és 25 lábat nem kis idő kiforrasztani, kihajlítani... Ezért egyszerűbb lenne, ha valaki dobna egy képet azon csak megnézném a színeket és kész. Meg hogy a Q1 és a Q3 as tranzisztort most hogy kell betenni? úgy tettem, mint ahogy a beültetésben van, de Edison14 azt írta, hogy fordítva kell, mert rossz lábkiosztást csatolt az Eagle... De sehogy sem jó.
Hello!
Nem lenne egyszerűbb.. Az ellenállások alapszíne, sokszor erősen befolyásolja, hogy milyen színárnyalatot kap a "kódszín". Így nem mindegy, hogy milyen gyártmányt használsz. A fényképezőgép is színtorzítást okoz, ebből is lehetnek félreértések. Nem lenne esetleg egyszerűbb esetleg megtanulni azt a néhány szín kódját? A tranzisztort úgy kell betenni, hogy az elvi rajznak megfelelő helyre menjen a bázisa-kollektora-emitter. Ezt úgy ellenőrizheted, ha a nyákon megnézed (megméred) hogy a tranyó lábak ténylegesen hová csatlakoznak. Aztán a tranzisztor adatlapján, megnézed melyik láb hova van kivezetve a tokon. Ezt egyeztetve, kiderül, ha valami nem jól áll. Egy probléma megoldását, soha nem a lustaság oldaláról kell megfogni, mert az nem vezet előre, nem növeli ismereteidet. Ha a válaszadók is így gondolkodnának, szóba sem állnának veled. Szívesen csak annak segítenek, ha maga is fektet energiát a saját gondjának megoldására.. üdv! proli007
Szia Storm
Szerintem működőképes ez a megoldásis de én inkább pártolom a *lebegős* verzióban alkalmazott 723-as kapcsolásokat. Egy ilyen verziót már én is felraktam ide.
Az a baj, hogy nem lehet levinni 0V-ig és arámkorlát sincs benne, ezért gondoltam, hogy megépítem a csatolt kapcsolást Viszont próbanyákra nem nagyon lehet összerakni NYÁK-ot meg nem tudok csinálni, szóval valószinű hogy mégis marad az alap kapcsolás
Áram korlátja van a kapcsolásodnak( IC 2,3 láb) és azthiszem azért van az egynirányítás negativja lejebb víne hogy lehessen nullára levinni a kimenő feszt.
SZóval akkor leírnád, hogy mit lehetne átalakítani hogy 0V-ig lehessen levinni és naggyából állítható lehessen az áramkárlát?
köszi
Szia, nem kell ezen átalakítani semmit sem, ez így ahogy van levihető 0-v ra, és az kimenő áramot is lehet szabályozni, erre való az 1K pot, a 10K pedig a kimenő fesz. Viszont arra figyelj, hogy ha áramkört készítesz, akkor nem elég összekötni a megfelelő lábakat , az egy dolg, de a nagy dzsungel közepette simán kialakulhat gerjedés bagy bármi más, ami gyönyörű zavart okozhat a labitáp kimenetén, inkább szorítkozz bevállt megoldáshoz, vagy gyártass egy nyákot hozzá, ma már elég megfizethető.
Üdv. D.
Egyszerűbb lenne keresni egy olyat, ami alapból tud ilyet.Egyébként nem tudom, minek az az 1volt, elég, ha 2voltig lemegy úgyse negyon van olyan készülék, ami ilyen alacsony tápfeszen megy.A lednek meg ígyis úgyis kell egy előtét ellenállat.
Vagy ha arra sajnálja a lét, lehet kapni raszteres nyákot, a legjobb, amiben hosszában van a réz és nem hármasával, meg egyesével.
Az alapkapcsolást hogy káne módisítani, hogy 0V-ig le lehessen vinni a feszültséget?
Olvasok igen de nem vihető le 0V-ra nekem csak 3,5V-ig megy le:S
Lehet, hogy félreérthető voltam, én ezt értem alapkapcsolás alatt:
A csatolt kapcsoláson nincs segédtáp, eztért kérdeztem, hogy mit kéne átalakítani
Igen, jól mondod, de most nézem, hogy már másik kapcsolásnál vagyunk, most akkor melyik kell neki? Hogy is van ez?
Igen elnézésdt h kavarodást csináltam, mert most nekem a szabályzott táp van megépítve és nem pedig a labortáp, ezért kérdeztem, hogy mit lehetne vele csinálni, de akkor valószinű megépítem a labortápot és akkor minden célra megfelelő lesz
Szerintem első körbe határozzuk már meg mely kapcsolásról van szó, és alapjaiban véve mit akarsz. Addig csak lövöldözünk vaktában nem?
Üdv. D. Szerk: Olvasd azért el amit fentebb írtam.
Lényegében nekem az áramkorlát nem fontos. Az lenne a lényeg, hogy 0V-tól lehessen szabályozni a kimenő feszt.
Szerintetek mi lenne a megoldás?
Figyelj oda hogy a trimpoti milyen pozícióban van! Szerintem csavardle a fesz potit nullára és akkor csavargasd a trimmert es ha akkor sem lehet beállítani akkor tényleg hibát kell keresni.Különben van egy kis hátránya ennek a kapcsolásnak mivel a feszültséget nem a kimenő csatlakozón figyeli igy csal egy kicsit !
|
Bejelentkezés
Hirdetés |