Fórum témák
» Több friss téma |
Berakhatod bármelyiket,csak a feszültség tűrése,eredetivel egyezzen.
Szia!
Én egy kérdéssel szertnék hozzád fordulni. Nekem a használati útmutatója nincs meg. Ebben tudsz e segíteni?
Üdv!
Ha vágok a mikró hátulján egy 5*10mm-es rést, azon áthatol-e a mikrohullám, vagy nem? ( A mikrómon a sütőtér /nem a külső burkolat / falán levő szellőzőrácsok lyukai kb 3 mm-esek. Gondolom a kritikus lyukkeresztmetszet efölött lehet egy kevéssé) Illetve: Lehet-e a mikrohullámokat irányítani olyan módon, hogy a magnetronra teszek pl. egy 5*20 cm-es fémcsövet? (A válaszokat, ha egy mód van rá, szakmai szempontból kérném, illetve kérem feloldozásomat, ha (szigorúan szamkai szempontból) nagy hülyeséget kérdeztem /egyébként a tekercset már kipróbáltam, s lám, élek /)
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Samsung MB245 típusú mikrohullámú sütő javításához, pontosabban egy profi és olcsó szerelőt keresek Budapesten. A digitális panel nem reagál semmire sem, a világítás viszont működik. Előre is köszönöm a segítséget. Üdv. Zsolt
megkérdezhetem, hogy ez most mi?
Azt látom hogy a képen egy mikró van, azon kívül mi a célja? Ha ilyen mikród van és nem működik akkor írd le légyszíves...
pü. ment.
Egyébként én ránéznék arra a vezérlőpanelra, lehet hogy csak kiégett egy biztosíték. Tegnap fejeztem be egy vezérlőhibás mikró javítását, azon a fokozatkapcsoló szakadt ki... Ha teljesen tönkrement a vezérlő(ami szerintem ritka), megoldható egy új vezérlő megépítése, az eredeti ár töredékéért.
Simpi kollégának van egy ilyen mikrója és az krepált be pontosabban a a vezérlése és azért tettem fel ide aképet ,hogy be tudja azonosítani,ennyi.
Sziasztok!
Próbáltam visszaolvasni, de hasonló problémáról nem találtam semmit. Grilles mikrosütőm van. Már nem mai csirke, eddig nem volt vele gond. Kb. 2 hete elég hosszan használtuk a grill részét - kb. 1 órát. Azóta is működik rendesen, csak éppen fordítva: a porcelánt és a műanyagot felmelegíti - szinte forróra, viszont az étel hideg marad még folyadék esetén is. Csupán több perces használatnál kezd melegedni, bár lehet akkor már inkább az edény hőjétől. Természetesen a grill nincs bekapcsolva és nem is látható, hogy bemelegedne. Akkor mitől keletkezik a hőhatás és mit lehet kezdeni vele? Belsején semmilyen sérülés nem látható, eddig szétszedni nem próbáltam. Ha valaki tud, segítsen! köszi: kukucka
pedig úgy néz ki hogy a grill része megy.
a mikrohullámok belülről melegítenek, azok is csak a vízrészecskéket. a grill kívülről, mindent melegít...
Ha a grill működik, akkor nem kellene vörösnek lennie? Meg ugyan nem tapogattam, de teljesen fekete volt a cső miközben a mikró működött
És mielőtt elindítottam meggyőződtem róla, hogy ténylegesen a mikrót indítom be. Idézet: „...teljesen fekete volt a cső miközben a mikró működött...” Biztosan jól láttad?Ellenőrizd le,hogy nem-e forró a fűtőszál használat után,mert ez valóban a grill-re utaló jel,ugyanis a mikróhullám semilyen hatással nincs sem a műanyagra sem a porcelánra,néha előfordul,hogy hosszabb üzemeltetés után a grill-t vezérlő relé beragad,így az is folyamatosan melegíteni fog... Üdv!
Hétvégén volt lehetőségem próbálgatni.
Első lépésként teljesen áramtalanítottam kb. másfél órára. Hátha újraindításnál helyrerázódik. Sajna úgy tűnik, hogy nem változott semmi. A grillcső teljesen fekete volt miközben csak mikróra volt bekapcsolva. A végeredmény sajnos még mindig az, hogy az edény forró, a benne lévő folyékony anyag pedig csak langyos. Megtapogatva a csövet nem fémhideg ugyan, de éppen csak langyos. Ha a grill-t vezérlő relé van valóban beragadva, azt én tudom állítani? És ha igen, hogyan fogjak hozzá?
Szia!
Milyen vezérlésű a mikró?: , analóg vagy digitális? Lehet hogy a vezérlő résszel lessz a probléma, ha digitális. -Egyébkénta vannak mikrók, amik először a tányért melegítik fel s nem a kaját, ez különösen igaz porcelán edények és húsok esetében. -Ha tudsz készits képet a belsejéről. (persze mindezt szigorúan kikapcsolt állapotban!)
Szia!
A mikró digitális vezérlésű és eddig csak a folyadékot melegítette - már vagy 6 éves - a tányért, ill. a műanyagot nem. Leginkább melegítésre használtuk, talán most fordult elő először, hogy a grill működött hosszabb ideig. Úgy tűnik ez nem tetszett neki Fotót estére tudok készíteni. Majd felrakom.
Nem,ezekszerint mégsem a relé a probléma forrása,viszont most jön az a rész amikor mérni kell és leellenőrizgetni dolgokat,nemakarok indiszkrét lenni,de nem tudom kegyed mennyire jártas az ilyen dolgokban...
Üdv!
Mérésekben nem vagyok jártas. Abba a férjem tud besegíteni. Egyébként a műszaki, számtech dolgok hozzám tartoznak. Tehát ketten biztosan megoldjuk a problémát
Tegnap este ismét próbálkoztam és véletlenül a grillcső oldalához értem hozzá, ami most kifejezetten meleg volt, bár ez a színén nem látszott. Tehát valószínűleg mégis a grill a ludas, csak nem láthatóan, vagyis teljesen melegszik fel.
Szia,
1. a mikró csak bizonyos, fémtartalmú mázzal készült cserép v. porcelán edényeket melegít fel (pl. népművészeti tányér, bögre), mert a máz fémtartalma elnyeli a mikrohullámú sugárzást, a szigetelőanyagok (dielekrikumok) pedig nem. (Egyik legjobb szigetelő a porcelán és az üveg, több száz kV-os távvezetékeknél csak ez használatos.) 2. véleményem szerint valahogy sorbakapcsolódhatott a (beragadt reléjű) grill a nagyfesztrafóval, ami a magnetront táplálja. Így érthető a grill csökkentett teljesítményú, de állandó üzeme, és a trafó primerjére jutó, jóval kisebb feszültség (ami miatt a nem elégséges nagyfesz nem tudja begyújtani a mikrohullámú csövet, vagyis a magnetront), így mikrohullám nuku, a primeren átfolyó pár száz mA (trafó üresjárási árama) folyik át a grillen is, ami ezért épphogy langyos csak.
Szia!
Nagyon köszönöm a kimerítő válaszodat. Légyszíves tanácsot is adjál hozzá, hogy mi a teendő ilyenkor. Ha lehet, akkor szeretném én javítani. Ehhez tudnál segítséget adni?
Üzem közbe trafó primer feszültség mérése.
Ha kevesebb mint 230V de több mint 30V akkor az előző hozzászólásnál lehet a gond. Csak fokozott óvatossággal szabad nyúlkálni, a trafó másik oldala 4000V is lehet! És áram alatt semmit(!!!) nem szabad megfogni, a magnetront és a trafót különösképpen nem!
...bár nehezen elképzelhető a sorbakapscolódás, egy grilles cucc rajzát nézegetve. A relé (esetlegesen) beégett kontaktusai nagy átmeneti ellenállása nem enged teljes áramot a grillre, viszont akkor a relé
bizonyosan füstkarikákat, bűzt és forróságot termelne, hamaros haláláig. Természetesen a mikrórész ezzel együtt hibás v. nem kap áramot, esetleg a trafó menetzárlatos lehet (épp annyira, hogy a biztit ne vágja ki; tapasztalatilag a 10A-es biztik 12-13-at bírnak folyamatosan), így további teljesítrményt szíva el a grilltől, főleg, ha a kettő közötti vezetékek/kötések meglazultak, félig elégtek (a hosszú grillezéstől?) stb. Most több nem jut eszembe. (közben olvastalak most megyek haza a munkából, de estére talán kigondolom, hogyan javíthatnád meg ÉLETVESZÉLYtelenül, bár inkább a férjedre kéne bízni.
Kedves Fórumozók!
Van egy SHARP, két magnetronos, inverteres mikróm. A szabályozott magnetron nem megy, így konstansan 500W jön ki. A magnetron, biztosítékok, diódák, kondenzátorok úgy tűnik rendben vannak. Van benne egy QM50HJ-H jelű teljesítménytranzisztor, pontosabban Darlington, a képét mellékeltem. A CE között a dióda mérhető, a BE között 333Ohm-ot mérek el-vissza. Ez normális? A segítségeket előre is köszönöm!
Magamnak vezénylek, magam hajtom végre... Trafóproblémám van... Lehet újratekercselni?
Inverteres/2magnetronos? Finom falatnak tűnik!
A BE ellenállás lehet beépített, mint pl. televíziók sorkimenőtranzisztorain szokott lenni.
kukucka: az utolsó fél mondatot nem sértésnek, inkább aggódásnak szántam, lévén a MH sütő javítása még a megfelelő szakmai ismeretek birtokában is életveszélyes, veszélyesebb egy TV táp/soreltérítő/soxorozóénál is, mivel a MH nemcsak nagyfesz (élettani hatásait lásd valahol a fórum 15...17.old. körül). Minden tevékenység előtt hál.dugót kihúzni, utána vissza.
Namármost: leszedett burkolatnál húzd le a grillre menő egyik sarut (ha kvarc, a sütőtér két oldalán átellenben, ha fűtőszálas, egymás mellett), lógjon a levegőben, és kapcs mikrózásra, pohár vízzel. A bontott mikró ELŐTT állj, mikor bekapcsolod, fél percre. Ha melegít rendesen, csak grill relét kell megnézni, büdös, olvadt etc, csere,(Olyan kb.24vDC,10-16A, 1munkaérintkező) és forrasztások, saruk, hozzávezetések. Ezt egyébként vsz. mindenképpen meg kell tenni.Ha nincs grillrelé, akkor a telj-fokozatkapcsoló végzi, ami gagyi dolog, sérülékenyebb, silányabb érintkezőkkel, amik összeolvadáskor esetleg ezt a "sorbakapcsolást" is elvégezhetik a trafóval. Akkor psze ennek teljes cseréje, nem biztos a könnyű beszerezhetőség (vannak ilyen reléim, teljkapcs psze vsz.nincs). Ha MH nincs, olvass vissza a fórumban, mindent elmondtak ennek javításáról, nem akarom terhelni a fórumot. Na és: ezen részek kábelei, kötései átnézése (barnuló vezeték, laza csavar/saru, saru és vezeték átmenete). Ezek, vmint szig.mérés a testhez, grill, kapcs, trafó primer, (DC mérés, mert zavarszűrők +téveszthetnek) 20Mohm a min.DC-ben.(kivéve, ha nincs párszáz kohm R a zaviszüriben). Egyelőre ennyi, reflektálj.
Nagyon jó gép, marha nagy (~40L), már a második. Egyszerűen nem bírtuk megszokni a kisebbet. Az ebay-en vettem kb. négy éve, használtan, valami 40EUR-ért. A trafója menetzárlatos, úgy nézem meg lehet tekercselni, de még nem csináltam ilyet... A Darlington szerintem is jó lehet. Köszönöm!
Sokan írnak menetzárlatot, miközben a katódfűtést mérik. Ott tényleg nem mérhetnek mást, mert az mindössze 2-5 menet!!!
A primer és szekunder tekercseket mérd ki. Vedd ki a trafót, a primerre köss 230V-ot, majd mérd meg az áramát. Üresjárásban max 2-3 A - t vehet fel, ha több akkor zárlatos. (ügyelj a szekunderre, 4000V, hozzá ne érj, és a trafóhoz sem!) Valamikor kb. 1 éve láttam olyat, ahol a trafó helyén egy kapcsolóüzemű táp volt, picike ferrit trafóval. Az egész mikró tömege 2 kiló sem lehetett. Megjegyzendő, hogy egy "hagyományos" mikró trafója 3 kiló is lehet! Gondolom ilyen jónagy trafód van, és annak a primerjét kapcsolgatják a tranzisztorok. Nem vagyok meggyőződve a megoldás hatékonyságán, mert szerintem egy magnetron csak az üzemi teljesítményén képes hatékonyan működni, amihez állandó üzemi feszültség tartozik. Legfeljebb a klasszikus kikapcsol/bekapcsol módszerrel változtatható a teljesítmény. Ha ilyen, akkor a váltóáramot triakkal szokás kapcsolgatni, tranzisztorokkal újraszaggatni - szerintem - nem valami szerencsés. Győzzetek meg ha tévedek!
Nem, látható égésnyomok vannak. Különös, de elég "szigeteletlen" egy szerkezet. Holnap csinálok képet róla. Meredeken más, mint a másik (szabályozatlan) magnetron trafója, kicsit elképedtem, amikor megláttam. Eddig még nem láttam inverteres mikró belsejét (másét se sokat), elsőre azt hittem, egy trafóról megy a két magnetron.
Hát ja, úgy vettem meg, hogy nem is tudtam, mi az "inverteres" mikró , nem értettem, hogy miért nem hallom kapcsolgatni! Holnap megtekerem, aztán jöhet a próba. Köszönöm a tanácsokat, vigyázni fogok! |
Bejelentkezés
Hirdetés |