Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CB rádió
Vagy mindjárt kettőt veszel, és beszélgethetsz magaddal. De mindenképpen gondoskodj megfelelő antenná(k)ról
ha veszek egy újat akkor már nem egy 300ft-os cuccot fogok venni a lomispiacon.... hanem egy normálisat
Akkor marad ez az ellenállással összekötés..... Mennyire van értelme egy CEPTes rádiót venni?
Sziasztok!
Érdekelne Stalker XX rádio megvételre! Ha valamelyikőtök rendelkezik vele és el is adná, kérem írjon a katygabor@gmail.com-ra emilt. Előre is köszi!
Igen, vegyél egy rendeset, ez meg jó lesz tanulni, játszani. Mindenesetre szerelkezz fel antennákkal, SWR mérővel, 50 ohm -os /5 W műterheléssel, minimum.
Elvileg csak CEPT -eset vehetsz, de azzal itthon nem sokra mész.
Én is valahogy így terveztem, először veszek egy értelmes rádiót meg egy antennát aztán próba cseresznye
![]() Még egy kérdés ha veszek egy ceptes rádiót és hozzá mondjuk egy cb erősítőt az működhet?(gondolom hogy nem legális, de megéri?
Az "erősítőre" nem igazán van szükség, nem is segít.
Segítségre lenne szükségem!
Van egy President Grant rádióm egy kb 40 cm-es mágestalpas antennával. Akitől kaptam azt mondta hogy össze vannak hangolva. Pár hete halgatózom vele. Pénteken próbáltam kifelé adni vele sikertelenül. Külső mikrofont csatlakoztatva PA-ban is csak sistergés jön ki belőle. Az antena kábelt átnézve a csatlakozónál nem érintkezett rendesen így javítotam, de nem javult meg. Lehet hogy elszált a végfok? Üdv: Csaba
A mágnestalpas antenna eleve nem a legjobb antenna, és ha csak 40 cm hosszú a sugárzója, még a hatásossága is gyenge. Remélem egy jó nagy (min. kb. 1×1 m fellületű) vaslemez közepére tetted, ha nem, akkor a Grant végfok bán(hat)ta. Az antennacsatlakozó(k) hibája, akár zárlat akár szakadás, a végfok tönkremenetelét okozza. A műszer adáskor a kimenőteljesítményt méri, (vételkor a vevő bemeneti jelének nagyságát), ha végkitérésbe megy akkor antennahiba, ha meg sem mozdul, vagy csak nagyon kicsit akkor nincs teljesítmény.
PA kapcsoló, ha még eredeti, és nincs átalakítva, akkor csak a mikrofont kapcsolja a külső hangszóróra, mint egy megafont.
A rádió még gyári állapotú, nem volt buherálva. Négy autón felváltva és otthon használtam a rádiót, az adást Pénteken próbáltan először.
Az SWT egy ismerősöm mindenhol bemérte, alkoholos filcel van jelölve mindenhol az antenna helye. Venni tudok a rádióval még ezzel a kis pálcával is elhallok kb 15 km. Beszéltem ma egy szerelővel kb 10.000 Ft mondot a javításra ha ki kell cserélni a végfokokat. Végfok csere után újra kell hangolni a rádiót? Néztem új antennákat. A Sunker 80cm-es ostorral menyire lehet jó 3000 Ft ért? Hoszú antennát nem akarok feltenni mert a Mazda Pikup on nagyon feltünő. Üdv: Csaba
"PA kapcsoló, ha még eredeti, és nincs átalakítva, akkor csak a mikrofont kapcsolja a külső hangszóróra, mint egy megafont."
Akkor lehet hogy itt veszik el a jel és a végfokig el sem jut?
Minden, akár adóban, akár vevőben cserélt alkatrész, és javítás után hangolni kell. A végfok csere nem olcsó játék.
Az antennát le lehet hangolni végső soron 20 cm sugárzóra is, de minél nagyobb az eltérés a negyedhullámú antennától, annál roszabb lesz a hatásfoka. Legalább 1.70 m -es antenna kellene (Dagger), vagy egy DV27 tekercsantenna, kb. 2 m.
Az adóhoz nem, (nem is kapcsol adásra), evvel a funkcióval, a mikrofonnal, adás gombot nyomva, és egy a motortérben elhelyezett hangszóróra lehet "kikiabálni"
Van egy régi Dagger DX 2000 antennán kb 160 cm ostorral, de nincs hozzá antenna talp, így nem tudom kipróbálni.
Sziasztok!
Használta-e valaki az Eleflow cég CB-20W /2sc1969/ tranzisztorát?Kellemes Ł5.65 az ára,plusz Ł2.35 a posta. Üdv Laci
Urak!
Az anntenánál mit jelent az hogy egy ill. két szekciós?
Tegnap belenéztem a rádióba.
A "TR 35" jelzésű 2sb525c tranzisztor kinyilott. Valaki tudja mivel lehet helyetesíteni a boltos nem tudott segíteni.
http://www.datasheetarchive.com/pdf-datasheets/Databooks-5/Document...2.html
http://www.datasheetarchive.com/pdf-datasheets/Databooks-1/100-75.html A BD140-et nyugodtan használhatod. Üdv Laci
Köszönöm a segítségeteket!
Ma megpróbálok szerezni valamelyiket. Üdv: Csaba
sziasztok meg uj vagyok ebben a temaban egy hawerom canadaban dolgozik es kaptam tole ajandekba egy KENWOOD TS850 es CB et kicsit feltuningolva es hozza egy sirio 5000 es turbo line antennat 500 watt om van ado vevobe olvastam az alabbiakkban h illegealis , ezen van egy csomo csatorna felvilagositanatok , h mijen csatornak illegalisak es melyik frekvenciak
![]()
Egyszerű.
Csak a rádióengedélyedben szereplő frekvenciák legálisak neked. Ha nincs rádióengedélyed, akkor minden frekvencia illegális, illetve a rádióállomás üzemben tartása szabálysértés. Mivel a készülék nem felel meg a CEPT PR27-nek, ezért az arra vonatkozó típusengedély sem jogosít üzemben tartásra.
Sziasztok
Van egy pár DNT HF12-5 típusú CB rádióm,de beteg mind a kettő .Erről kéne nekem kapcsolási rajz .Segítséget előre is köszönöm .
Sziasztok!
Kezdő CB-s vagyok,de több évig PMReztem. Ma találtam itthon egy Stalker IX-et. Szeretném kipróbálni,rákötöttem egy adaptert,de az csak 9 voltot tud.Nincs antennám sem.De egy fórumon olvastam hogy venni egy nem pont CB antennával is lehet,persze nem olyan hatásfokkal,de ilyenkor adni tilos. Videómegosztókon láttam hogy alap helyzetben a rádió zúg akkor is ha nincs vétel.Nos az enyém csendben van. Ennek lehet oka az hogy csak 9 voltot kap 12 helyett??
Szia!
Egy 12V-os rádiót 12V-ról kell táplálni. A 9volt nagyon kevés.
Tudom!
De csak ezzel tudom kipróbálni. Lehetséges hogy ez a probléma forrása??? Rádugtam egy füllhalgatót és ugy sem zúg FMben sem. Szóval a hangszóró elvileg nem hibás.
Először is próbálj meg 12 V -ot adni neki, mert az egyes fokozatoknak külön belső stabilizátorokról kapják a tápfeszültséget, és ha azok nem kapnak rendes tápot, a kimenetükön nincs semmi feszültség, így a bemenőfokozat, sőt a hangfrekvenciás előerősítő sem kap tápot, úgyhogy jogos a csend.
Antenna, vagy műterhelés nélkül véletlenül se kapcsolj adásba, mert a javítás drága lesz
Köszi a tanácsot!
![]() Antenna nélkül foghatok adást?? Mivel tudom helyettesíteni annyi időre az antennát hogy kipróbálhassam??Mármint a vételt!
Antenna nélkül nem fogsz semmit sem. Egy pár méteres vezeték jó lesz vevőantennának.
És azal kb milyen távolságból tud vételt venni??
Esetleg tudnátok pár olyan csatornát mondani ahol biztosan fogok adást? |
Bejelentkezés
Hirdetés |