Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Kellene egy kis segítség!! ![]() A probléma az lenne hogy a nyáktesztelő progi jónak találja a kapcsolást de gyakorlatilag meg nem jó mert +12V az jó de a -12 helyett -25V jön ki! Ha valaki tud akkor kérlek segítsen! A segítségeket előre is köszi és mellékeltem pár képet!
GND és +12V között van 12V-od
és GND és -12V között is van 12V-od +12V és -12V között 24V (+-1) ha csak simán 12 V kell, akkor csak 1 stab kell!!!!!!!! Idézet: „az jó de a -12 helyett -25V jön ki!” tegyélrá a gnd és a -12V-ra egy 270 ohm 0.6W os ellenállás és beáll a fesz, terhelni kell, hogy beálljon a feszültség. üdv
Szemmel láthatóan elkötötted a negatív stabkocát!
A felirat jó, mégis a kimenetére adod a betápot. Valszeg belehalt az IC.
Egyet nem értek? Miért kell 1A-es stabkocka elé ekkora böszme nagy táp? Nem pazarlás egy kicsit?
Minden bizonnyal nem a stabilizátorok fogják a trafó fő terhelését adni,hanem pl egy végfok,csak lehet hogy a szabályozó fokozatoknak kell a stab +-12V.
Nekem bűzlik a nyákrajz.Ha a jobb oldali csatlakozót használod bemenetként,akkor mindkét IC kimenetére adsz tápot,ahogy Sebi írta. Ha a bal oldali csatit használod bemenetként,(szerintem így kötötted)akkor meg azt nem értem,miért van a kimeneten egy-egy 470 mikrós kondi,mikor az csak a stabilitást rontja.Egyébként így még meg kellene lenni a 12 voltnak a kimeneten. IC cserével próbálkoztál?
Szerintem jo a kapcsolas. Legalabbis nem latok hibat benne. Esetleg a rajz melle lerajzolhatnad a bekotest is. De gondolom amit a kollega mondott, hogy terhelni kell nem egy rossz 5let szerintem.
Lehet csak ilyenje volt a fiokban ![]() Csak ugy megemlitem, ha csak pozitiv feszultseg all rendelkezesre (hogy korrekt legyek asszimetrikus tap) akkor egy CUK kapcsollas konnyen lehet negativ tapfeszt eloallitani. Vegulis ide konkretan ez nem kapcsolodik. Idézet: „-12V-ra egy 270 ohm 0.6W os ellenállás és beáll a fesz, terhelni kell, hogy beálljon a feszültség. ” A stabkockának pont az a lényege, hogy üresjárásban sem engedi megszaladni a feszültséget. Inkább a kondi okozhat problémát... megszalad és amikor elveszed a tápot (kikapcsolsz) a kondi a stabkockán keresztül sül ki, ami olyan mintha fordítva kötnéd be a stabot! Egyszerűen kivégzi az IC-t. Nem véletlenül szokás betenni egy diódát betenni a bemenet és a kimenet közé... kikapcsoláskor azon sül ki a kondi. Másfelől ekkora kondenzátor normál üzemben is rontja a paramétereket. Nagy kondi a stab elé kell... utána MAX.:10uF. Végül remélem, hogy egy ilyen böszme trafónál használsz biztiket a stabkockák előtt! Egy bekapcsolási tranziens is simán átüti ekkora áramerősségnél (egy pillanatra a nagy kondik is rövidzárként működnek). A bekötésével egyébként nincs semmi gond, csak kisebb kimeneti puffer kondi kell (1-10uF), és egy záróirányba kötött legalább 1A-es dióda a kimenet és bemenet közé! A stab IC-t már kivégezted... csere!
A negatív feszültségű stabilizátorokat kell terhelni.... Ott terhelés nélkül abszolútértékben nagyobb feszültség jön ki....
Kapocsfeszültség?!
Komoly... Terhelés nélkül abszolútértékben többet ad ki magából mint megterhelve....( tehát negatívabb a feszültség terheletlenül)
Az adatlapjában is benne van hogy minimum 5mA-ral kell terhelni
De azért azt ne vegyük komolyan, hogy a terhelt és terheletlen állapot közötti 13V-nyi különbség egészséges
![]() 1-2V-nyi eltérés még lehetséges szerintem, de afölött már nem egészséges az áramkör! Kanhangya! Szerintem nézd meg a pontos típust és gyártót!!! És a gyári, pontos adatlap alapján kösd be a negatív stabot! Engem már egyszer szivatott meg egy "különleges" negatív stabilizátor! A bemenet általános helyén volt a GND...még szerencse, hogy bekapcsolás előtt volt eszem megnézni a hivatalos, GYÁRI adatlapot!
Most lekötöttem a digit szkópomról a tápot, megmértem terhelés nélkül a 7905-öt: -19V-os betáp mellett, a kimenetén -10.5V mérhető.....
![]() A 7912-ről nem tudok nyilatkozni.... olyanom most nincs kéznél. De 25V-os toroidról jár a cucc, az -35V egyen, abból elképzelhető szerintem a -25V-os üresjárás... De ha Kanhangya visszanézne és kipróbálna 1-2 dolgot akkor minden tisztázódna.... ![]()
én továbbra is ezt fenntartom, semmit nem kötött el
![]() terhelni kell mese nincs! :yes: Idézet: „+-25V 320VA-s” MELLESLEG, ezt a 320VA-t nem egy 6 AMPER-es greatz-el kellene csinálni!!! Idézet: „1-2V-nyi eltérés még lehetséges szerintem, de afölött már nem egészséges az áramkör!” Norberto, próbáld ki ![]()
Nem néztem meg terhelve, de rákampóztam a tápra Motorola, ST, Fairchild, NSC, Hitachi, meg még vmi másikat egymás után.(ezek voltak a fiókban) A kimenőfesz 0,3...0,7V-tal magasabb a ráírt értéknél.
Adatlapban nem láttam utalást az előterhelésre....
Az a stab már az első bekapcsoláskor át lett ütve...
ott a végén az a 470µF-os kondi. Mekkora áram is folyik a bekapcsolás pillanatában? Nincs semmi ami megfogja ezt az áramot, ez a böszme trafó meg tolja neki rendesen! Aztán nézzük a kikapcsolást... trafó lekapcs. Mit is csinál ilyenkor egy kondenzátor? Ki akar sülni ezért a stabkocka kimenetén hajt be áramot, mert épp ott tudja ezt megtenni (így akár fordítva is beköthetné). Előbbire a megoldás a kisebb kondenzátor (1µF bőven elég!!!) alkalmazása, utóbbira egy bemenet és kimenet közé kötött záróirányú dióda, ami elvezeti a kondi áramát (csak hogy ne a stabkockán süljön kifele, ezt régebben még ismerték az emberek... ![]() Arról már nem is beszélek, hogy mi történik, ha (1A esetén, a kondin még ennél nagyobb áram is folyik egy pillanatra) 13W-ot akar eldisszipálni hűtőborda nélkül...
És olyankor mi van, ha terhelve mégis megvan az a mínusz 5V stabilan? szabi83 legalábbis ezt mesélte nekem...vagy akkor csak félig ütött át?
![]()
Tudtommal nem Szabi nyitotta ezt a topikot, és nem is neki van gondja a tápegységével...
Azt, hogy konkrétan mi a baja úgyis a kérdező fogja eldönteni, nem pedig mi... vagy épp Ő sem ![]() megj.: nem -5V, hanem -12V tessékmár figyelni ![]()
khm. Akkor bekapcsolódnék. A nyákot én terveztem pontos típusszám és adatlap szerint. A stabilizálás egy szűrő áramörnek kell(tl072). Ezenfelül 2(vagy 3?) erősítő is megy a toroidról. Tehát ezért ilyen b@xott nagy!már bocs... Sztem az áramkörnek semmi baja. Isa szerint is semmi baja. MasterFoxx szerint is semmi baja. Kanhangya próbáld már ki!!
![]() Csatoltam. ![]()
Egyvalamit nem említett még senki: a gerjedést. Márpedig egy ilyen stabkocka elég csúnyán be tud gerjedni. Ennek megszüntetésére kerámiakondenzátorokat kell tenni a bemenet-föld és kimenet-föld közé, minél közelebb a szabályzó lábaihoz. 100nF kerámia kell, az elkó nem megfelelő erre a feladatra.
Az áramkör amúgy jól van bekötve, de a védődiódák hiányoznak róla a kimeneten záróirányban, és a ki-bemenet közül is. Azzal egy ilyen szabályzót nem lehet tönkretenni, hogy a kimeneti kondenzátor nagy, a trafó meg tolja az áramot. Azzal sem, hogy 13W-ot disszipál (főleg rövid ideig) hűtőborda nélkül. Ezek ha jól vannak bekötve, akkor gyakorlatilag tönkretehetetlenek.
azoknak volt igaza akik azt mondták hoyg terheés kell neki
![]() ![]()
Mondtuk mi
![]() ![]() ![]()
Hello! lenne egy kérdésem, hogyan tudnák 5Vból 12V ot csinálni egyszerüen? 7805 tranyóbol lehetne?
Üdv!
A 7805 az nem egy tranzisztor, de ez most mellékes. A 7805 az egy stabilizátor, aminek a kimenetén stabil 5V keletkezik! Az én ötletem 5V-ból 12V-ot csinálni DC-DC konverterrel lehetne, de másképpen is lehet.
Aha kösz. rosszul irtam, nade nekem komolyan kellene az a 12V. 6Vból ,nem 5.azt is elnéztem
![]() előre is kösz. kérlek ird le mert kellene nekem. tehát 6Vból 12Vot csinálni legegyszeübben. kösz
Sziasztok !
Segítségetek kellene hogy hol találom meg a 7912-es IC-nek a bekötési rajzát vagyis a lábkiosztását? Előre is köszönöm !
7912-es IC-ta találtam itthon 2 darabot az tudom hogy kettős fesz stabilizálásra jó a 7812" az meg +12V stab feszt. ad. Rendszámtábla világításomat szeretném elkészíteni úgy hogy 2*2 db 50 000 mcd -s fehér 5mm -es LED-et építek 2 külön nyákra. Elkészítettem már az alapot a v0.1-est
![]() Azért gondoltam arra hogy egy frankóbb kapcsolást megvalósítanék aki esetleg tudna segíteni annak örülnék. Tudomásom szerint még kellene elé és mögé 100nF-os kondi meg egy 10 nF -os szűrőnek. Most egyenlőre csak egy 1 k-s előtétellenállással használom. Szeretném megcsinálni a v0.2-es verziót ami már ezzel a feszstab ICvel történne. Kellemes hétvégét kívánok mindekinek !
Köszi szépen!
Erről csak - feszültséget tudok levenni ? Vagy fordítva bekötöm a LED-et és annyi az egész ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |