Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Kellene egy kis segítség!! Építettem egy olyat hogy van a toroidom +-25V 320VA-s a toroid után van egy egyenirányító ami áll 2db 4700µF kondiból és egy egyenirányító hídból és az után szerettem volna csinálni egy kapcsolást 7812 és 7912 vel hogy legyen +-12V-om. A probléma az lenne hogy a nyáktesztelő progi jónak találja a kapcsolást de gyakorlatilag meg nem jó mert +12V az jó de a -12 helyett -25V jön ki! Ha valaki tud akkor kérlek segítsen! A segítségeket előre is köszi és mellékeltem pár képet!
GND és +12V között van 12V-od
és GND és -12V között is van 12V-od +12V és -12V között 24V (+-1) ha csak simán 12 V kell, akkor csak 1 stab kell!!!!!!!! Idézet: „az jó de a -12 helyett -25V jön ki!” tegyélrá a gnd és a -12V-ra egy 270 ohm 0.6W os ellenállás és beáll a fesz, terhelni kell, hogy beálljon a feszültség. üdv
Szemmel láthatóan elkötötted a negatív stabkocát!
A felirat jó, mégis a kimenetére adod a betápot. Valszeg belehalt az IC.
Egyet nem értek? Miért kell 1A-es stabkocka elé ekkora böszme nagy táp? Nem pazarlás egy kicsit?
Minden bizonnyal nem a stabilizátorok fogják a trafó fő terhelését adni,hanem pl egy végfok,csak lehet hogy a szabályozó fokozatoknak kell a stab +-12V.
Nekem bűzlik a nyákrajz.Ha a jobb oldali csatlakozót használod bemenetként,akkor mindkét IC kimenetére adsz tápot,ahogy Sebi írta. Ha a bal oldali csatit használod bemenetként,(szerintem így kötötted)akkor meg azt nem értem,miért van a kimeneten egy-egy 470 mikrós kondi,mikor az csak a stabilitást rontja.Egyébként így még meg kellene lenni a 12 voltnak a kimeneten. IC cserével próbálkoztál?
Szerintem jo a kapcsolas. Legalabbis nem latok hibat benne. Esetleg a rajz melle lerajzolhatnad a bekotest is. De gondolom amit a kollega mondott, hogy terhelni kell nem egy rossz 5let szerintem.
Lehet csak ilyenje volt a fiokban Csak ugy megemlitem, ha csak pozitiv feszultseg all rendelkezesre (hogy korrekt legyek asszimetrikus tap) akkor egy CUK kapcsollas konnyen lehet negativ tapfeszt eloallitani. Vegulis ide konkretan ez nem kapcsolodik. Idézet: „-12V-ra egy 270 ohm 0.6W os ellenállás és beáll a fesz, terhelni kell, hogy beálljon a feszültség. ” A stabkockának pont az a lényege, hogy üresjárásban sem engedi megszaladni a feszültséget. Inkább a kondi okozhat problémát... megszalad és amikor elveszed a tápot (kikapcsolsz) a kondi a stabkockán keresztül sül ki, ami olyan mintha fordítva kötnéd be a stabot! Egyszerűen kivégzi az IC-t. Nem véletlenül szokás betenni egy diódát betenni a bemenet és a kimenet közé... kikapcsoláskor azon sül ki a kondi. Másfelől ekkora kondenzátor normál üzemben is rontja a paramétereket. Nagy kondi a stab elé kell... utána MAX.:10uF. Végül remélem, hogy egy ilyen böszme trafónál használsz biztiket a stabkockák előtt! Egy bekapcsolási tranziens is simán átüti ekkora áramerősségnél (egy pillanatra a nagy kondik is rövidzárként működnek). A bekötésével egyébként nincs semmi gond, csak kisebb kimeneti puffer kondi kell (1-10uF), és egy záróirányba kötött legalább 1A-es dióda a kimenet és bemenet közé! A stab IC-t már kivégezted... csere!
A negatív feszültségű stabilizátorokat kell terhelni.... Ott terhelés nélkül abszolútértékben nagyobb feszültség jön ki....
Kapocsfeszültség?!
Komoly... Terhelés nélkül abszolútértékben többet ad ki magából mint megterhelve....( tehát negatívabb a feszültség terheletlenül)
Az adatlapjában is benne van hogy minimum 5mA-ral kell terhelni
De azért azt ne vegyük komolyan, hogy a terhelt és terheletlen állapot közötti 13V-nyi különbség egészséges
1-2V-nyi eltérés még lehetséges szerintem, de afölött már nem egészséges az áramkör! Kanhangya! Szerintem nézd meg a pontos típust és gyártót!!! És a gyári, pontos adatlap alapján kösd be a negatív stabot! Engem már egyszer szivatott meg egy "különleges" negatív stabilizátor! A bemenet általános helyén volt a GND...még szerencse, hogy bekapcsolás előtt volt eszem megnézni a hivatalos, GYÁRI adatlapot!
Most lekötöttem a digit szkópomról a tápot, megmértem terhelés nélkül a 7905-öt: -19V-os betáp mellett, a kimenetén -10.5V mérhető.....
A 7912-ről nem tudok nyilatkozni.... olyanom most nincs kéznél. De 25V-os toroidról jár a cucc, az -35V egyen, abból elképzelhető szerintem a -25V-os üresjárás... De ha Kanhangya visszanézne és kipróbálna 1-2 dolgot akkor minden tisztázódna....
én továbbra is ezt fenntartom, semmit nem kötött el
terhelni kell mese nincs! :yes: Idézet: „+-25V 320VA-s” MELLESLEG, ezt a 320VA-t nem egy 6 AMPER-es greatz-el kellene csinálni!!! Idézet: „1-2V-nyi eltérés még lehetséges szerintem, de afölött már nem egészséges az áramkör!” Norberto, próbáld ki
Nem néztem meg terhelve, de rákampóztam a tápra Motorola, ST, Fairchild, NSC, Hitachi, meg még vmi másikat egymás után.(ezek voltak a fiókban) A kimenőfesz 0,3...0,7V-tal magasabb a ráírt értéknél.
Adatlapban nem láttam utalást az előterhelésre....
Az a stab már az első bekapcsoláskor át lett ütve...
ott a végén az a 470µF-os kondi. Mekkora áram is folyik a bekapcsolás pillanatában? Nincs semmi ami megfogja ezt az áramot, ez a böszme trafó meg tolja neki rendesen! Aztán nézzük a kikapcsolást... trafó lekapcs. Mit is csinál ilyenkor egy kondenzátor? Ki akar sülni ezért a stabkocka kimenetén hajt be áramot, mert épp ott tudja ezt megtenni (így akár fordítva is beköthetné). Előbbire a megoldás a kisebb kondenzátor (1µF bőven elég!!!) alkalmazása, utóbbira egy bemenet és kimenet közé kötött záróirányú dióda, ami elvezeti a kondi áramát (csak hogy ne a stabkockán süljön kifele, ezt régebben még ismerték az emberek... ). Arról már nem is beszélek, hogy mi történik, ha (1A esetén, a kondin még ennél nagyobb áram is folyik egy pillanatra) 13W-ot akar eldisszipálni hűtőborda nélkül...
És olyankor mi van, ha terhelve mégis megvan az a mínusz 5V stabilan? szabi83 legalábbis ezt mesélte nekem...vagy akkor csak félig ütött át?
Tudtommal nem Szabi nyitotta ezt a topikot, és nem is neki van gondja a tápegységével...
Azt, hogy konkrétan mi a baja úgyis a kérdező fogja eldönteni, nem pedig mi... vagy épp Ő sem megj.: nem -5V, hanem -12V tessékmár figyelni
khm. Akkor bekapcsolódnék. A nyákot én terveztem pontos típusszám és adatlap szerint. A stabilizálás egy szűrő áramörnek kell(tl072). Ezenfelül 2(vagy 3?) erősítő is megy a toroidról. Tehát ezért ilyen b@xott nagy!már bocs... Sztem az áramkörnek semmi baja. Isa szerint is semmi baja. MasterFoxx szerint is semmi baja. Kanhangya próbáld már ki!!
Csatoltam.
Egyvalamit nem említett még senki: a gerjedést. Márpedig egy ilyen stabkocka elég csúnyán be tud gerjedni. Ennek megszüntetésére kerámiakondenzátorokat kell tenni a bemenet-föld és kimenet-föld közé, minél közelebb a szabályzó lábaihoz. 100nF kerámia kell, az elkó nem megfelelő erre a feladatra.
Az áramkör amúgy jól van bekötve, de a védődiódák hiányoznak róla a kimeneten záróirányban, és a ki-bemenet közül is. Azzal egy ilyen szabályzót nem lehet tönkretenni, hogy a kimeneti kondenzátor nagy, a trafó meg tolja az áramot. Azzal sem, hogy 13W-ot disszipál (főleg rövid ideig) hűtőborda nélkül. Ezek ha jól vannak bekötve, akkor gyakorlatilag tönkretehetetlenek.
azoknak volt igaza akik azt mondták hoyg terheés kell neki köszönöm mintenkinek a segyítseget!
Mondtuk mi
Hello! lenne egy kérdésem, hogyan tudnák 5Vból 12V ot csinálni egyszerüen? 7805 tranyóbol lehetne?
Üdv!
A 7805 az nem egy tranzisztor, de ez most mellékes. A 7805 az egy stabilizátor, aminek a kimenetén stabil 5V keletkezik! Az én ötletem 5V-ból 12V-ot csinálni DC-DC konverterrel lehetne, de másképpen is lehet.
Aha kösz. rosszul irtam, nade nekem komolyan kellene az a 12V. 6Vból ,nem 5.azt is elnéztem bocs. Nade ha tudod hogy hogyan lehetne legegyszerübben az szuper lenne
előre is kösz. kérlek ird le mert kellene nekem. tehát 6Vból 12Vot csinálni legegyszeübben. kösz
Sziasztok !
Segítségetek kellene hogy hol találom meg a 7912-es IC-nek a bekötési rajzát vagyis a lábkiosztását? Előre is köszönöm !
7912-es IC-ta találtam itthon 2 darabot az tudom hogy kettős fesz stabilizálásra jó a 7812" az meg +12V stab feszt. ad. Rendszámtábla világításomat szeretném elkészíteni úgy hogy 2*2 db 50 000 mcd -s fehér 5mm -es LED-et építek 2 külön nyákra. Elkészítettem már az alapot a v0.1-est , csak ez nem lesz hosszú élettartamú.
Azért gondoltam arra hogy egy frankóbb kapcsolást megvalósítanék aki esetleg tudna segíteni annak örülnék. Tudomásom szerint még kellene elé és mögé 100nF-os kondi meg egy 10 nF -os szűrőnek. Most egyenlőre csak egy 1 k-s előtétellenállással használom. Szeretném megcsinálni a v0.2-es verziót ami már ezzel a feszstab ICvel történne. Kellemes hétvégét kívánok mindekinek !
Köszi szépen!
Erről csak - feszültséget tudok levenni ? Vagy fordítva bekötöm a LED-et és annyi az egész |
Bejelentkezés
Hirdetés |