Fórum témák
» Több friss téma |
A PC kb 20m-re van az antennatol jelenleg. A zaj nagyresze a PC-tol jon, de ha megfelelo szogben es a megfelelo helyen van, akkor kevesbe zavar be. Ebbol kovetkeztettem hogy a vevo dobozolasa segiteni fog. A zaj masik forrasa az audio kabel altal osszeszedett, - es a laptop tapvonala altal is sugarzott PC zaj. (ha a tapot kihuzom a laptopbol, vagy rovidre osszecsavarom a vezeteket csokken a zaj). Ezert gondoltam a ferrit gyurus "folytokra". Foldhurok nincs, egyelore.
A 137 MHz zarojelben johet a cim utan, mert enelkul sokan nem fogjak talalni a topicot, akik nem latogatjak napirenden, de aktiv tagok amugy...
Értem! Tekerd a gyűrűre a hangfrekvenciás vezetéket néhány menetben a számítógép mellett. Figyeld meg, hogy változik-e a zavarszint. Sokat segíthet a szimmetrikus (csavart érpár)hangfrekis vonal alkalmazása. Természetesen szimmetrizáló trafót kell használni. A trafós leválasztással egyfajta földfüggetlenséget is beviszel a két készülék közé. Az én vevőmnél is trafós leválasztást és impedanciaillesztést valósítottam meg.
Különben is az egész sáv 1 MHz, 137 - 138 MHz -ig.
A régi topikcím egyébként sem volt jó.
Azert volt helyes a cim mert a vevok atfogtak, (az mas kerdes hogy 14x MHz-nel mar az elofok csillapitasa talan nagyobb), es at is fogjak a cimben megadott savot, Most hogy bejott az uj cim talan zavaro lehet a 14x MHz kifejezes, de a 137 MHz szerintem elferne.
Nézd. A régi topikcím egyébként is úgy volt rossz, ahogy volt. Sem nem 134, se nem 141 MHz, se nem FM.
Egyébként minden stimmel.
De honnan veszed, hogy FSK a moduláció fajtája?
APT
Bocs, végül is igazad van. Azt hittem, hogy Fax, (G3) a digitális átvitel miatt, de egy összetett moduláció, amelynek a végső modulációja frekvenciamoduláció.
beleestem abba a csapdába, hogy a köznyelvben az FM rövidítés az URH műsorszórást (F3E) takarja
De itt egyáltalán nincs digitális átvitel. Ezt már többször tisztáztuk. Itt analóg fax-adásról van szó. Éppen annyira digitális, amennyire egy analóg tévéadás. Még a telemetria átvitele is analóg formában, jelszint-változásokon keresztül történik. Az előző linken pontos magyarázat található a rendszerről. A számítógép a képek megjelenítésére való, hasonlóan, mint egy tévékészülék a tévéadásnál.
Nem. Régen faxgéppel, papírra nyomtatták a faxképeket Radiofax. A hatvanas évektől (a műholdas APT-adások kezdetétől fogva) szinte csak számítógépes képmegjelenítést alkalmaztak. Az analóg képjelet digitalizálták, és így a számítógép már könnyen boldogult vele.
Igen, de a jelszintek nem folyamatosak, hanem 256 szintű amlitudó modulált segédvivő, a TV jelben viszont folyamatosan változik a világosságjel, legalábbis a soridőben, két szinkronjel között.
Persze megint jól el lehet vitatkozni, mi a digitális, mi az analóg, pláne egy összetett modulációt használó rendszerben, de szerintem ha egy az alap információt hordozó jel az átvitel során csak diszkrét (256) értéket vehet fel, az semmiképp nem nevezhető analógnak. A TV vídeójel átvitel során ilyen megkötés nincs.
Mivel számítógép végzi a nagyfelbontású képjelek lebutítását, ezért óhatatlanul is belekerül ilyen lépcsőzés. De maga az átvitel analóg, hisz nem egyeseket meg nullákat küld a műhold különféle kombinációban, hanem egy szépséges képadást, hasonlóan, mint az SSTV-nél.
Sziasztok ! Nem jutok elorebb a PC zajjal kapcsolatosan.
Fem dobozba tettem ideiglenesen a vevot, az audio kabelra ferrit magot, de igy is kemenyen viszi be a zajt az audio kabel. (pl. ha ralepek akkor mar csillapodik a zaj Az audio kabel hossza kb 3.5..4m. A levalaszto trafos megoldast kiprobalnam ha segit.., milyen magra lehet audionak trafot tekerni? Milyen frekvenciaval kell szamolni?
Készíthetsz leválasztó trafót bármilyen ferrit magra, akár toroid, akár fazék, akár X magra, a lényeg, hogy viszonylag nagy Al értékű legyen. Szerintem 1:1 áttételű megfelel, mivel kisimpedanciás meghajtás, és nagyimpedanciás terhelés között dolgozik, a menetszám nem nagyon kritikus, mondjuk 2×50, - 100 menet (saccperkábé) próba cseresznye.
Koszonom.
ui: kozben talaltam egy ferrit magos trafot, egyenaramu ellenallasa: 5 ohm es 60 ohm. A 5 ohm-os felet kotottem be a vegfok kimenetere, a nagyimpedancias oldalat meg a PCre. Megnot a jelszint rendesen. Majd a proba utan kiderul hogy zaj szempontjabol lesz-e kulonbseg.
Probald meg a zsebradio kimeno vagy meghajto trafot, tokeletes a celra.
Az is jó, csak ügyelni kell az áttétel miatt az esetleges túlvezérlésre.
Ugyanez gtk -nak is
Régi tranzisztoros Orion vagy Videoton tévékben találsz a DIN magnócsatlakozó mellett kis ferritmagos trafót. Én ezekkel csináltam meg a szimmetrizálást.
Két trafót használj! Egyet a PC-nél, egyet a rádiónál. Így szimmertikus, földfüggetlen átviteli vonal alakul ki a két készülék között.
Egy trafoval sem kozos az audio GNDje mar a PCvel.
Elég oda egy trafó is a földek szétválasztására. Nem hiszem, hogy néhány méternél hosszabb vezeték kellene, erre megfelel egy egyszerű árnyékolt kábel is. Az antenna meg úgyis messze van a számítógéptől.
Nem közös persze. Igazából a két trafós megoldás nagyobb távolságok áthidalásánál jön jól. Maga az átviteli vonal relatíve nagyimpedanciás, nagyobb feszültségű, földfüggetlen, csavart érpárú lesz, úgy mint a telefonnál. A két trafó az impedanciák visszaalakítása miatt is jó, korrekt illesztést biztosítanak. Az én esetemben kb. 20 métert kellett áthidalni.
Miert nem hasznalsz egy kulso hangkartyat? Igaz USB hosszban van limitalas kb15 meter... viszont a digitalis jel nem szed ossze semmit. Nem tudom van-e IP alapu kangkartya, akkor UTP kabel mene a vevoig, akkor eleg hosszu szakszt is at lehetne hidalni.
Udv Joe
Akkor meg az USB-hangkártya zavarná az érzékeny rádiót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |