Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy lcd kijelzésű üzemóramérőt, amelyik megtartja az eltelt mért ídőt. Nem tudom hogy tudna e valaki ebben segíteni vagy hogy hol találok ilyesmiről leírást vagy kapcsolást! Előre is köszönöm mindenkinek. Zoli
Szia !
Lehet kapni készen.Resetelhető,és nem resetelhető tipust is.Szinte minden ipari cég gyárt ilyet. (Omron, Curtis stb.) Kár vele kinlódni. Luki
Ezzel azért vitatkoznék...
Ha nem programozott még mikrovezérlőt, és saját magának akarja kibuzizni, akkor mindenképpen érdemes, mert tanul vele, akkor nem érdemes, hogyha csak a kapcsolás és a kész program kell neki... Ez tanulásnak szerintem nagyon jó kis egyszerű dolog lehet, most kértek meg, hogy csináljak egyet, és lehet, hogy nekiállok... nem tudom még... Végülis csak egy LCD hiányzik hozzá, de nincs kedvem venni egyet... van egy pic-em, az jó is lenne, mert van benne Data EEPROM, és elég lába is van, szóval a kijelzőn kívül minden adott
Hello!
Mivel motorom lett, a téma engem is érdekelne! Avr-t tudok programozni, szóval a mikrovezérlős résszel nem lesz gondom meg a kijelzéssel, inkább csak az analóg részhez kérnék valami segítséget. A botban kapható mérő űgy működik, hogy a gyertyához menő vezetékre kell rátekerni egy vezetéket, és ez mérheti gondolom az impulzusokat... erre van valakinek valami tippje, hogy valami átalakítás után hogyan tudnám ezt egy A/D konverteren érzékelni hogy van-e jel....???
Én nem hiszem, hogy ehhez A/D kellene... Előre szólok, hogy nem értem mit akarsz ezzel, ugyhogy csak tapogatózom...
![]()
Az általad leírtak hogyan kapcsolódnak a topik címéhez?!? :eek2:
Valaki mondja már meg nekem is!
Oké, tényleg...
![]() ![]() ![]()
Idézet: „Egyszerűen mérné, hogy hány órát járt már a motor, ez versenymotoroknál fontos” Na, ilyenről még nem nagyon hallottam, akkor nincs semmi gond, minden maradhat eredetiben...
Ebben az esetben marad amit írtam
![]() De ugye ezek csak impulzusok, szóval ezt nem lehet számolni, más módszerrel kell mérni... pl minden olyan másodpercet számolsz amiben volt gyújtási impulzus... felteszem ez elég részletes...
Az impulzusokat is lehet számolni, csak akkor azt kapod meg, hogy mennyi fordulatot tett a motorod "eddigi élete" alatt (megfelelő osztással)
Neked olyasmi kellene, hogy addig "járjon az óra" amíg van gyújtás-impulzus. Mikor van gyújtás? Jóesetben, ha fesz van a gy.trafón. Indítsd azzal az órát. Bonyolultabb lehetőség: a gy.impulzusokat, egy "rátekert" leválasztóval leveszed, stabilizálod, és amíg van szikra, ez a fesz rendelkezésedre áll az időmérő vezérléséhez... (sz.tem)
Köszönöm a válaszokat. Tehát ha szimplán rátekerek egy vezetéket, akkor az indukcióváltozás miatt feszültségimpulzusok jelennek meg elvileg a tekercsen. Ezt akkor kivitelezhetem úgy, hogy az egyik felét a vezetéknek (tekercsnek) földre kötöm, a másikon pedig mejelenik az impulzus. Mondjuk szkóppal ki is dudom méregetni hogy mi lenne az ideális menetszám, hogy max 5V keletkezzen. De a biztonság kedvéért akkor be rakok egy 5V-os zener diódát.
Ez a gyújtótrafós megoldás valóban egyszerűbb lenne, csak mivel semmi féle elektromos eszköz (lámpa, index) nincs kivezetve a motoron, azt még meg kell találni.
azért gondolkozz el ezen az újabb ötleten, nem hülyeség, hogy az a trafó valahonnan kapja a feszkót, bár mondjuk azt azért hozzá kell tennem, hogy szívből rühellem a motorokat, ugyhogy nagyon nem is tudom, hogy ott hogy megy ez a gyújtás téma, meg hogy melyikben van aksi meg ilyenek. Elvilek ki tudod mérni szkóppal, miért ne tudnád... a zener az fontos...
jolvan mindkenképpen, először lehet hogy szétszedem a dolgokat és megnézem hogy mi hogy van bekötve, aztán ha rájövök hogy is van a gyujtás dolog itt, akkor az jobb megoldás lesz!
Minden esetre köszönöm a válaszokat! ![]() ![]()
Én az egészet úgy oldanám meg, hogy egy olcsó LCD 6-7 digites kijelzésü számláló,Pl: DHC3J (kb 4000ft) -egyébként a Mikrokonrollerekhez kapcsolható Lcd-k is ebben az árban vannak, és ez még a végeredménytől nagyon messze van.
Ezekben általában litium elem van, és a bemenetre adnék valamilyen üzemeléssel kapcsolatos impulzust percenként vagy éppen 6 percenként egy egyszerű áramkörrel. Mert gondolom nem akarja senki valaminek az üzemóráját 10 millióig mérni...(?) és ez tuti nem felejt és a tápellátását is egyszerübb megoldani az impulzusadó elktronikának, illetve a kivitelezése is sokkal egyszerübb lenne... |
Bejelentkezés
Hirdetés |