Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   36 / 247
(#) gomboc01 válasza peterpan hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Köszi mindenkinek!
(#) Vacok hozzászólása Júl 27, 2010 /

Sziasztok!
Van egy orosz C1-65A típusú oszcilloszkópom, ami egy kicsit elromlott.
Teljesen lecsavart fényerőnél is látszik az alapvonal, néztem a potit, az jó, kísérletileg kicseréltem egy másikra, azzal is ugyanígy viselkedett. Emellett 6V váltónál szépen kirajzolja a szinuszjelet, de szépen lassan elkezd csökkenni az amplitúdója a szkóp szerint. Meg rákötöttem egy olyan háromszög generátort, ami +12V-ról üzemel, és a jel -1V-ig ment le, máshol mérve -2, -3V-os is volt a jel. Lehetséges ilyen, vagy ez a szkóp hibája? A kalibráló négyszögjel szépen és hibátlanul megjelenik a képernyőn.
Valaki tudnak nekem adni egy kapcsolási rajzot? Meg segítséget szeretnék kérni a javításhoz.
Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

Szia!
A DC-AC kapcsoló minkét szélső állásában jelentkezik ez a vándorlás? Ha túl nagy egyenfeszültségen ül a váltakozó komponens, akkor AC-állásban kell egy kis idő, amíg a bemeneti csatolókondenzátor feltöltődik, és beáll a jel képe.
Rajz: Get Manual

DC-AC.JPG

(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

Hmmm... Lehet ez lesz a probléma, mert AC állásban van, azt, hogy a másik állásban is ezt csinálja-e, csak holnap tudom megnézni. De még mindig marad a fényerő gond, azt már nem biztos, hogy ilyen egyszerűen meg lehet oldani.
Köszi a kapcsolást!
(#) psoft-hkristof hozzászólása Aug 3, 2010 /

Üdv!
Szert tettem egy EMG 1567 típusú oszcilloszkópra. Gyárilag hiányzott belőle a +100V-ot előállító szabályzó referenciafeszültsége , a pótlása után viszont kicsit pontatlan lett a függőleges erősítő és az időalap. Sajnos sehol sem találom a teljes gépkönyvet, pedig abban biztosan le van írva a kalibrálás mikéntje. Van még másik problémája is: a CH1-re küldött négyszögjelből csupán tüskék látszódnak, olyan, mintha egy differenciálón keresztül jönne a jel, de nem a bemeneti osztóban van a hiba. És végül az utolsó hiba: bekapcsolás után nehezen indul az utángyorsító nagyfeszütségét előállító generátor. Tippem sincs, hogy mi lehet a gond, ugyanis pár perc melegedés után rendesen beáll.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) zoly15 hozzászólása Aug 4, 2010 /

Hali mindenkinek! A hét elején vásároltam egy EMG 1568/A oszcilloszkópot. Akkor nagyon jónak tűnt! Működik rajta minden, csak vannak hibái. Pl a Chop állásban mind a 2 csatorna képe jel nélkül olyan mintha négyszög jelet kötöttem volna rá. Valamint van hogy bekapcsolom és nem tudok fény erősséget állítani. Valamint a sugár bal oldali végén egy sokkal erősebb fényű pötty van. Az majdnem az összes kezelőszervet már befújtam kontakt hiba ellen. Mi okozhatja a hibát? Gondolok itt kiszáradó kondikra is. Kicserélném a táp elkókat (1000µF 40V) de csak 2200µF-os van itthon. Tudom pufferből sosem árt, de ez egy műszer. Kicserélhetem nagyobb kapacitásúra? Valamint a CH2 csatorna képe ugrál fel és lefelé olyan 2mm-t. Ez a gép már kb 10 éve nem üzemelt. Mikor megvettem a hálózati trafó elég langyos volt. Feltételezem a kondik használatlansága miatt. De semmi baj nem történt (biztosítékok nem olvadtak ki). Előre is köszönöm a választ!
(#) Norberto válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Azt a kontakthiba elleni befújást rosszul tetted.

Alkoholos tisztítópálcával célszerű csak az ilyesmi műszerek kapcsolóit kezelni.
(#) zoly15 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Alkoholos tisztítópálca? Erről még nem halottam. De az ki van zárva itt sajna. Akkor szó szerint az egész gépet szét kéne szedni. Szétszedni még oké, no de összerakni... Egyébként az alkohollal sem értem volna sokat. A kapcsolók érintkezői sárgarézből vannak. Azok pedig 10 év alatt sajnos elég sokat oxidálódtak.. A kondi cseréről mi a véleményed?
(#) kadarist válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Szia!
0,1 ms/osztás felett érdemes ALTERNATE (váltakozva) üzemmódot használni, mert CHOP (szaggatva) üzemmódban zavaróan látható válik az átkapcsolás, különösen, ha a vizsgált jel s a szaggatójel frekvenciája közel esik egymáshoz.
(#) zoly15 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Köszönöm!

Alkoholos tisztítópálca = bármilyen pálca (pl. fültisztító vagy ahhoz hasonló fapálcikára készített kivitel), amelyet alkoholba bemártogatsz tisztítás közben.
(#) pucuka válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Egyik sem hiba, az egyikre kadarist megadta a választ, a baloldali pötty meg megszűnik, ha mérőjelet kapcsolsz a szkópra, és az indítást, triggerelést jól állítod be.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Igen, AUTO-állásban sokat időz bal szélső helyzetben az elektronsugár.

Sejtettem hogy valami hasonló lehet!
(#) zoly15 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

kadarist, pucuka:
Köszönöm! Tehát akkor ezek nem hibák. Akkor már csak az a hiba, hogy a CH2-es csatorna jel nélkül ugrál, valamint olyan mintha valami zavar jelet érzékelne. Ha az elektronsugarat mozgatom az ernyőn (fel és lefelé) akkor a képcső alsó felében nem annyira mozog mint a felső részében. Tehát, a képcső felső részében jobban zavaros a jel. Továbbá az a hiba hogy néha indításnál max fényerőn működik a gép. Hiába letekerem a fényerőt nem sokat szól bele a fényerőbe. Máskor tökéletes. Valószínűleg megfuthat a táp?

Nem, nem. Ebben a szerkezetben a tranzisztorok foglalatban vannak. Ezeknek a magyarosan ezüstözött érintkezőik idővel kontakthibásak lesznek, ebből erednek ezek a problémák. Ha rendszeresen használod, egyre kevésbé lesz zavaró. Ezért még nem kell szétszedni, elég akkor, majd ha tényleg meghibásodik. A potikat is elég ha egy kicsit átmozgatod időnként, nem kell kenni semmivel, legalább megtanulod pontosan beállítani, az erősítést, a balanszot, a fókuszt, az asztigmatizmust, fényerőt. Végül is majd 40 éves szkópok ezek, és ahhoz képest, (meg az árához) elég jók.
(#) zoly15 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

A tranzisztorok foglalatban? Szóval másnak is szokott nagy fényerővel indulni a szkópja? Ezt még megértem. De a CH2 "torzítását" is ez okozza? Végül is nem használok jóformán csak 1 csatornát, de ha esetleg 2 kéne, eléggé megtévesztő az hogy ott ugrál össze vissza, meg torzít.

Bizony. Foglalatban vannak a tranzisztorok.

DSCF9927.jpg

Ha már nagyon zavaró, akkor kikapcsolt állapotban ujjbeggyel finoman átmozgatod a tranzisztorokat.

Ha jól értem azokra a piros műanyagokról beszélünk. Én azt hitem hogy az távtartó Csak tudnám mi értelme van annak hogy foglalatban van...
(#) SzervízMacska válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Lehet, hogy akkoriban még többet ért egy tranya...
(#) Libus válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

A táp panelen a nagy fekvő kondik között van 2 pici trimmer poti, az egyikkel (P55) tudod állítani a képcső előfeszítését, azaz a kioltó áramkör munkapontját. Ezzel lehet eltüntetni a világító pontot, aminek nem lenne szabad ott lennie, ha nincs eltérítés. Ha nem tudod eltüntetni, akkor lehet, hogy a kioltó áramkör a hibás, viszonylag egyszerű ellenőrizni a tranyókat, hiszen foglalatban vannak. Szintén ennek a panelnek a sarkán : Blanking ampl, azt hiszem ez van oda irva...
(#) zoly15 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Nem lehetetlen. De gondolhattak volna az utókorra is

A csövek megbizhatóságából indultak ki, azokat gyakran cserélgették, gondolták a tranyókat is kell majd
(#) kadarist válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Manapság az IC-ket miért helyezik foglaltba? Gondolom a könnyebb cserélhetőség miatt. Régen sem volt ez másképpen
(#) zoly15 válasza Libus hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Bocsi ha hülyén fogalmazok, de nem vagyok jártas a szkópok javításában. A működését is még csak-csak értem. Mit jelent az hogy nincs eltérítés? Azt hogy nincs ráadva bemenő jel?
(#) zoly15 válasza Libus hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Áhá! Köszönöm!

Az EMG szkópok gyártásánál hihetetlen gyakran változtak a beszerzett félvezetőkészletek paraméterei. Ezért vannak foglalatban. A bemérésnél szanaszét-csereberélték őket, s erre a műveletre felkészülve, előre így foglalatosra tervezték a félvezetőket.

Nincs vonal, mert Norm állásban van a fűrészgenerátor indítása, azaz nincs bemenő jel, nincs trigger, nincs vonal
Tedd auto állásba és akkor lesz vonalad mindíg, de az nem normális, ha fényes ponttal kezdődik. Hmm?

Köszönöm! Így már értem! Még fiatal vagyok ahhoz, hogy ilyenekről tudjak
Következő: »»   36 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem