Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Remélem elég lesz. Azért nem EL84 SE lett hanem ECL86 SE. Valamivel kevesebbet kajál.
Egyenlőre nem lehet rajta semmit sem hallgatni, mivel még nincs összehuzalozva. Igazából még tervem sincs, miként kellene megoldani, hogy eszétikus, és áttekinthető legyen.
Hali!
Szeretnék építeni egy erősítőt (Mono). Csak szükségem lenne egy kapcsolásra ami ezeket a csöveket tartalmazza: PL84,PCL805,PCF802,PL500. Valamit kíváncsi lennék arra,hogy a GY*** nevű dióda ami egy Orion tv-ben volt mi a neve? A sorkimenős résznél volt.
A PCF802 kivételével bármelyik cső jó végfoknak. A PCL805 az előfokot is tartalmazza. Ha TV-ből bontott kimenőtrafód van, akkor a PCL805-tel jársz a legjobban.
Rendben akkor már csak egy kapcsi rajz kellene.
Itt egy rajz.
Bővebben: Link
Köszi.
Majd írok P.Ü-be is.
Ez nem lesz jó PCL805-höz. A lábkiosztás is egészen más a PCL85-805-nél, mint a 86-osnál.
Befaragtam a kapcsolót, potit, csatlakozókat....pár drótót is bekötöttem az ECL86-oskába. Lassan (nagyon), de készülget, holnap talán mérhető lesz már.
Megy ez, mint az ...
Nekem is most jött meg a sasszim a fényezőtől, meg Fleta mestertől a trafókupak, úgyhogy lehet most már LEGO-zni Bár a kimenőt újra kell tekernem, mert mikor csináltam, elfelejtettem, hogy ultralineár végfokot akarok (ja, gitárcucc lesz ... )
Srácok! Nekem a hálótrafó méretezésével lenne egy kis problémám. Egy djhans-féle ECC85-EL84 SE erősítőt farigcsálok, nagyon-nagyon lassan...
Na most, ha mindent szépen összeadunk, a három cső mintegy 0.13A anódáramot emészt fel. Ekkora áramot, 2.55-ös áramsűrűséggel kb. 0.26-0.28-as CuZ huzal visel el. Ha Graetz-egyenírányítást használok... Viszont nekem csöves egyenirányítás lenne. Igaz-e, hogy kétutas egyenirányításnál elég a fele áramra méretezni? Merthogy egy-egy "út" csak a fele áramot kell kitermelje. Mert ekkor 0.2-es huzal is elég lenne, az 80mA-t simán kibír táblázat szerint. Kétszer ennyi meg bőven elég! Köszi előre is!
Nem elég ! Mind a két "féltekercset" a teljes Imax-ra kell méretezni ! Ez sajna elég sok helyet foglal ...
DE ! A tapasztalat azt mutatja, hogy a táblázatban megadott, saccolt, számolt, tervezett áramsűrűséggel kiszámított huzal értéknél kisebb keresztmetszetű dróttal is szokott melegedés, és különösebb gond nélkül működni a dolog ! Ráadásul az egyencsőhöz megfelelő rézellenállású szekunder tekercs kell, ezért is találni viszonylag nagy teljesítményű ("csöves") hálózati trafókban irreálisan vékonynak tűnő szekunder tekercseket ! De miért is kellene csak a "fele áramot kitermelnie" ? Az áramfelvétel - tekintve, hogy SE-ről van szó - viszonylag állandó - de még, ha nem is lenne az -, a hálózati trafónak folyamatosan kell szolgáltatni az energiát a pufferek számára ! Itt a kétutas középleágazásos trafó esetében, a két - 180 fokkal eltolt fázisú - feszültség esetében hol az egyik diódán keresztül kap pozitív feszültséget a puffer ( "teljes árammal" ), hol a másik tekercs feszültsége nyitja a másik diódát . a periódusidú 100 Hz szóval az egyik félperiódusban az egyik féltekercsnek kell tudnia a teljes áramot leadni, a másik félperiódusban a másiknak
Köszi akkor meg próbálom ezekkel.
Kicsit én is haladtam a dobozzal , sárgaréz lemezt kell még ráragasztani és mehet bele a cucc ..
A PCL805 és a PCL85 az ugyan az?
Ez polgárpukkasztóan gyönyörű, minden elismerésem.
Köszönöm .
Majd meglátjuk , hogy a végén milyen lesz , tudom nem mindenkinél "nyerő" az ilyen kivitelezés .
Nekem nagyon tetszik. Ilyen nagy dobozméretben nem is tűnik olyan magasnak az a 7cm.. Azt hittem, hülyén fog kinézni, de akkor már tudom, hogy nem, hisz ugyan ekkora lesz az én dobozom. Csak nekem egy trafó lesz kint.
Este nem is pontosan mondtam , 75 mm magas a külső mérete . Majdnem pontosan azonos méretekben csináljuk .
Az az 5mm nem oszt, nem szoroz. A lába annyit úgyis emel rajt, akkor meg már 8cm, de szép, az a lényeg. Hát igen, majdnem ugyan akkorák lesznek. NEkem nincs róla ilyen pdf, de elmondtam este Neked, ide is beírom, 40x30x6cm-es lesz nekem belül. A fa vastagsága úgyis jön rá, szerintem nekem is lesz 75mm magas.
Ezt gondold át mégegyszer szerintem. A puffer utáni terhelés megoszlik a puffer előtt. Félperiódust felhasználva külön tekercsekről, ugyanaz az áramsűrűség eltérő pillanatnyi csúcsáramot jelent, mint amikor mindkét félperiódust használjuk ugyanarról a tekercsről. Két egyutas tápegységet párhuzamosan kötve, vagy két telepet párhuzamosan kötve sem kell mindegyiket csúcsra méretezni, mert akkor minek kötnénk párhuzamosan. Két egyutas táp van párhuzamosan kötve a kétutas egyenirányításkor, hiába van fáziseltérés, tehát fele áramú tekercsek is elegendőek (a fáziseltérésnek haszna van a brumm miatt, a fogyasztó a csúcsáramait a pufferből veszi, áramszolgáltatás szempontjából a két szekunder párhuzamos kapcsolásnak tekintendő). -Vagy nem így lenne ?
Nem ugyanaz, de hasonló (bekötése mindenesetre egyforma).
Ja ok.
Akkor tudom használni egy erősítőbe(sztereo legyen)?
Illetve lenne még egy kérdésem.
A közel jövőben hozzá fogok jutni 2db SM74 hipersil maghoz. Ehhez a maghoz a PCL85 Jó?
Köszi , csak azt nem tudjuk , hogy jó lesz-e ?
Tudod az első próba ebben a dobozban a hidalt verzió.. .
SM74-et kár arra elpazarolni. Lehet belőle 4W-os EL84 SE-t vagy 8-10W-os PCL86 PP-t csinálni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |