Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 7 szegmenses Led kijelző, BC/DC kapcsolóval, hogyan?
Témaindító: bosch1980, idő: Ápr 6, 2007
Témakörök:
Sziasztok!
![]() Nem mondom, hogy teljesen új vagyok ezen az oldalon, de elég kezdő az biztos. Segítségeteket szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy a múlt évben a Burabun vettem 2 db 7 szegmenses zöld LED-es számkijelzőt, namármost, hogyan tudnék ebből és egy BC/DC kapcsolóból + egy HCF4511BE és egy 35A6D1M = CD4510BE , szóval ezekből egy olyan áramkört építeni. Hogy a kapcsolón lévő számok megjelenjenek a kijelzőn!? Szóval ne nézzetek hülyének, ezeket az alkatrészeket a Lomexben ajánlották, kivéve persze a kijelzőt! Tudna nekem valaki segíteni! Megköszönném! Sok-sok jó fej ember van itt a fórumban, bízok bennetek! Segítségeteket előre is Köszi!! Kellemes Húsvéti Ünnepeket Minden Fórumolvasónak!
Szia, ÜDV az oldalon!
]A keresőm most nagyon kegyes volt, s ezt dobta ki nekem elsőre ![]() Ez egy bináris fel-le számlálló, ami a 4510 "bock input" bemenetére érkező jelet számolja meg, és az eredmény, bináris formában az "output A, B, C, D," kimenetére kötött 4511-es BCD deróder és ledmeghalytó jelenít meg. Ahhoz, h. a számláló csak "DECIMÁLIS" - tizes számrendszerű számszámokkal számoljon az alap "HEXADECIMÁLIS" - 16-os számrendszer helyett, az kell, h. számláló "load inputs A, B, C, D," bemenetére vissza kell vezetni a kimenet megfelelő pontját - pontjait. STB... DE a te esetedben ide kellene kötni a kódkapcsoló megfelelő pontjait. Ez a kapcsolás egy nagyol jó kiindulási alap! DE! Szerintem 4510 el is hagyható a kapcsolásból, ha csak a kódkapcsolót akarod használni, mert csak az indulási értéket tutdod vele beállítani! A továbbiakban ellenőkizned kell, h. a kódkapcsoló nulla állásában a kontaktpontok zártak vagy bontottak. Tételezzük fel, h. zárnak. Ekkor a kódkapcsoló közös pontját GND-re kell kötni és az azonos csatipontokat a 4511 es IC azonos bemeneteire, valamint az "inputs" bemetetei és a +UT közé egy-egy felhúzó ellenállás kell!. Ekkor a kódkapcsolónak "0" kell mutatni. Tovább forgatva a kódkapcsolőt, a rajra megjelenő értéket kell, h. mutassa... Ha a kódkapcsoló nulla állásában a kontakat pontok nyitottak, a közös pontját +UT -re, míg az ellenállásokat GND-re kell "lehúzni". Közös anódos, vagy közös katódos a ledkijelződ? A 4511-es, közös katódos kijelző meghalytására alkalmas. Ekkor csak rá kell biggyeszteni a kijelzőt. Más esetekben még kell néhány tranyó... , de erre sok példa van az ADATLAPBAN. :nezze: Ja!!! A 4511 csak decimális aza 0-9 -ig tud megjeleniteni számlkat. A HEXADECIMÁLIS "A=10, B=11, C=12, D=13, E=14, F15"-töt nem jeleniti meg, ill valamit kiír, de az nem ![]() ![]()
Köszi Jani és neked is Vicsys!
![]() A rajzod vicsys nagyon sokat segített, hogy megértsem miről is van szó! Elég vizuális tipus vagyok! Köszi mindkettőtöknek! ![]() Szóval nem tudom, hogy az én kapcsolóm dip kapcsoló-e vagy mi, de van rajta két kód (131AL S 2 valamint WG 106) A kimenetein pedig nem A, B, C és D van hanem 1 2 4 8 C ! Ezt nem igazán értem mit jelent?! Nem tudom melyiket hová kell kötni! Én eddig azt hittem ez egy BC/DC kapcsoló, de javítsatok ki ha rosszul tudttam! Jani kérdezte, hogy milyen kijelzőm van! Csatolom a kijelzőről a rajzot. Persze a lábai nem ilyen kuszán jönnek, hanem szépen egyforma távolságban! Csak siettem a rajzolással! Jani belinkelt oldalát sajnos nem tudom megnyitni! De a lényeg az, hogy én is jobban megvizsgálom a dolgokat itt a neten, most már igazából tudom hogyan kell elindulni! De azért ha van egy kis időtök megköszöm a további segítségeteket! Köszönöm az eddigi gyors válaszokat! Kelemes Ünnepeket!
A kódkapcsoló kimeneteit ezekszerint nem betűkkel jelölik hanem számmal
![]() Igy egy kicsit módosul a bekötés, mégpedig: A = 1, B = 2, C = 4, D = 8, és a C lesz a közöspont. Ahogy (#76646) vicsys át /+/ rajzolta, úgy a vezérlés jó lesz. :yes: A kijelzővel viszont lesz egy kis gond! Mert, közvetlen a közös anódos kijelzőt a 4511 nem halyta meg. (Anód - pozitív; Katód - negatín és a led világít.) Tehát az IC kimeneti jelét meg kell fordítani azaz negálni vagy invertálni kell. Erre a tranzisztorok nagyon jók, főleg az áruk miatt, de elég terjedelmesek. Vagy nagyon jók és főleg kicsik az DIP tokba itegrált tranyósorok. PL: ULN2003, ULN2024. Ez pont 7 aktív elemet tartalmaz ![]() ![]() Az ULN(-t, és még sok alkatrész) adatlapját megtalálod a http://www.hobbielektronika.hu/katalogus/-ban. Ha mégsem lenne (ami kizárt) a neten is fellelhető... ![]() Nézd át :awink: az adatlapokat. Kicsit utánna ![]() Pesze ha kérdésed van, tedd fel nyugodtan! ![]() ![]()
Sztem egyszerűbb lenne, ha LS247-et használna.
Sziasztok!
Jani! Köszi a válszod! Már füstöl az agyam... ![]() ![]() Sebi! Ha nem kell lecserélnem a jó kis kijelzőmet (szép zöld szegmensei vannak ![]() Pill... ............szünet.......... Fiúk!! No megnéztem az www.alldatasheet.com -on a Sebi féle megoldást (LS247), nagyon elegáns! Pofon egyszerű! Persze van pár dolog amit nem értek, de tényleg jó! Király! Nézzétek meg ti is! Sebi! Ehhez akkor nem kell invertálnom? Jó a közös anódos kijelző is? A bökkenő csak az, ha ezt a megoldást választom akkor is kell vennem új alkatrészt! ![]() ![]() Ez hobbielektronika oldal szuper! Sok a segítség! Köszi neketek!
Sőt, csak a közös anódos jó hozzá! Open kollektoros kimenetei vannak, úgyhogy csal "lefelé" tud húzni. Egyébként a közös anódost használják gyakrabban, ez még a TTL áramkörökből maradt ránk, mivel ott a talaj felé kb.háromszor akkora áramot tudtunk folyatni. (sink current).
Talán 50-60Ft-tal olcsóbb ha IC-t váltasz, mint kijelzőt.
A _LS247 vezérlése szinte teljesen megeggyezik a 4511-gyel. Csak a 4511 közös katódos, míg a _LS247 közös anódos LED-kijelzők meghalytására alkalmas. TEHÁT az 54LS247, vagy a 74LS247-nél semmit nem kell közéépíteni, "csak" a szegnemsek áramkorlározó ellenállásait.
Holtart a te elgondolásod? ![]()
Sziasztok Srácok!
![]() Bocs a késői válaszért! De most már itt vagyok! ![]() Köszönöm a válaszokat! ![]() Szóval voltam a Lomexban és azt mondta a srác a kapcsolómra, hogy kódkapcsoló. De szerintem nem ért hozzá. Inkább leírom: szóval ez egy olyan kapcsoló (hol volt, hol nem volt ![]() A Lomexben vettem egy közös katódos piros kijelzőt, meg vettem egy db 74LS247-et (ezt a másik kijelzőhöz) Mind a kettő fajta megoldást meg akarom építeni. Majd meglátjuk mi lesz belőle! Hogy jön össze! ![]() A kérdésem csak annyi lenne, hogy ezzel a kapcsolóval amiről fent írok. Meg lehet építeni a kapcsolást? Mert ez nem dip kapcsoló arra már rájöttem. De úgyan úgy 5 db kimenete van, mint a dip kapcslónak. Szóval itt tart az elgondolásom, mrg hogy lassan el kéne kezdeni építgetni, mert már kezdem hülyén érezni magam, hogy mennyire körülményes vagyok. ![]() No sziasztok! Remélem jól telt az ünnep Mindannyiatoknak! u.i.: Kicsit még módosítok a hozzászólásomon, mert végigolvastam az eddigi válaszokat! Szóval azért írtam erről a kapcsolóról, mert elolvastam azt a hozzászólást amit Jani belinkelt a kódkapcsolóról amit itt van: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_76701.html#76701 De ez a kapcsló egy kicsit más! Szóval nem tudom. Olyan amilyen a fent leírtakban van! Szerintetek mi ez? Jó lesz ez? Legyetek jók ha tudtok a többi nem számít! ![]()
Egyszerűen méregesd meg dióda állásban egy műszerrel a C (Common,közös) ponthoz képest az 1,2,4,8 pontokat. A diódák beépítése arra utal(hat), hogy (esetleg) dekádkapcsoló rejlik benne, de diódákkal van átkódolva BCD-be (1,2,4,8). Az, hogy nem peremkerekes, hanem nyomógomb léptetésű, az nem számít. Az viszont igen, hogy a diódák milyen irányban vannak, mert ettől függ az áramköri kialakítás. (Ha csak 4 dióda van a kimenetekkel sorosan,az is lehet, hogy valamilyen multiplex-beolvasású rendszerbe való és ezért tették bele, ez esetben el is hagyhatóak)
Szia Sebi!!
![]() Köszi a választ! ![]() Megmértem úgy ahogy mondtad! Arra jöttem rá, hogy ez a közös pont a C a pozitív és a diódák pozitiv oldala vagy anódja a kapcsolóhoz közelebbi részen van a katódja meg a kimenet. Amikor méregettem tovább, arra lettem figyelmes, hogy a közös ponthoz a C-hez rakatam a pozitív mérőcsúcsot (diódavizsgálatnál) és a negatívval mértem az 1,2,4,8-akat és ha kapcsolón 1-es volt beállítva akkor csak az 1-es kimeneten tudtam mérni, a 2-es kimeneten akkor tudtam mérni ha a kapcsoló 2-esre volt beállítva, így tovább a négy-el és a nyolc-al is. De érdekes, ha a kapcsolót 3-as állítottam be akkor tudtam mérni a 1-es és 2-es lábon is! No most megnézem mondjuk a 7-et meg a 9-et! Pill.... A 7-es számnál tudok mérni az 1,2,4-es lábakon. A 9-es számnál tudok mérni a 8-as és 1-es lábon. Egyértelmű! Szerintem ez egy BCD kapcsoló, úgy ahogy azt az öreg rádióamatőr barátom mondta ![]() Hmmm? Feltöltöttem az akut! Csatolom a képeket a kapcsolóról!
Na most: a logikai nulla legyen a C és a számozott láb közötti 0v(vagyis nem tudsz feszt mérni) a logikai 1 pedig az 1v-vagy annál nagyobb fesz..
ha megnézed akkor ha az 1-es re állítod akkor csak az 1.-őn tudsz mérni.. ha 2-es a 2.-on. ha 3-ra akkor az 1. és a 2. -on mérhetsz ha táblázatba foglalod a logikai kimenetekkel együtt akkor valami ilyet kapsz: kapcs állás | 8-es láb | 4-es láb | 2-as láb | 1-es láb | --------------------------------------------------------------------- 1 | 0 0 0 1 2 | 0 0 1 0 3 | 0 0 1 1 4 | 0 1 0 0 5 | 0 1 0 1 6 | 0 1 1 0 7 | 0 1 1 1 8 | 1 0 0 0 9 | 1 0 0 1 0 | 0 0 0 0 kapcsoló állásának számát kihagyva láthatóak a BINÁRIS kódja a számoknak ezt a bináris kimenetet kódolja át a 74LS247 a 7szegmenses kijelzőnek(a, b ,c, d, e, f, g, .) a táblázat majd akkor lesz érdekes, amikor PIC -el akarod megoldani a dolgot. akkor majd ezeket a kimeneteket kell majd adni a megfelelő számhoz.(Fontos hogy ezek LOGIKAI értékek, tehát ha máshol vág a 74LS247 akkor már nem lesz jó az 1 volt) ezek alapján már rájöhetsz, hogy ez egy BCD kapcsoló.
további "érdekesség", hogy a logikai 1 -et képviselő lábak számát összeadod akkor az eredeti decimális számot kapod
![]()
Sziasztok!
![]() Köszönöm az elmés válaszokat Nektek! ![]() Megépítettem a csatolt képen lévő kapcsolást, 4511-es IC-vel és egy piros közös katódós kijelzővel. Mielőtt felélesztem gondoltam megnézem a fórumhozászólásokat. Tökre izgulok, hogy fog-e működni! ![]() Ha nem műxik írok, ha igen akkor is! Szurkoljatok!
Persze én a dip kacsoló helyett a BCD kapcsolót használtam!
Szerintem nem fog működni! Na mindjárt írok!
Nem működik!
![]() Tiszta hülyeségeket mutat a kijelzőn! Szerintetek kéne működnie ennek a kapcsolásnak!? A csatolt fálj! Csak nem dip kapcsolóval, hanem BCD kapcsolóval! És úgy van bekötve, ahogy megbeszéltük! Mi a véleményetek? Miért nem működik? Segítsetek Srácok! Szar a kudarcélmény! Pedig ma ezzel dolgoztam egész nap! Életem legbonyolultabb kapcsolása! De nem működik! ![]()
Mik a hülyeségek amit mutogat? Abból kell kiindulni.
LT (lamp test, szegmensellenőrzés) bemenettel megnézhetnéd, hogy minden szegmens be van-e kötve. Aztán, a kijelző szegmenskiosztása jó-e? BCD kapcsoló 1=A,2=B,3=C,4=D-re megy?
Szia Sebi!
![]() Köszi a hipergyors választ! ![]() Hát végül is csak két hülyeséget ír ki! Csatoltam egy videót és abban láthatod mit csinál! Elég zavaró ![]() Mindent végignéztem úgy ahogy mondtál! Semmi hibát nem találtam! A lamptest bemeneten 5,53 volt-ot mértem a földhöz képest! A tápfeszültség 6 volt. Igazából nem tudom mit kellett volna ezzel a lamptest bemenettel csinálni! ![]() Jó éjszakát neked Sebi és persze mindenki másnak is! ![]() u.i.: Még próbálkozom átforrasztás, meg ilyesmi... u.i.2: Van valakinek valami ötlete!?
Itt tartok! De mindjárt lefekszem! Mondjuk ezt nem lehet itt hagyni!
![]()
úgy láttam senki nem említette meg, csak a teljesség miatt... az 1 2 4 8 jelentését a kettes számrendszerben kell keresni, konkrétan első helyiérték 2 a nulladikon 1... 2 a másodikon 2.... gondolom mindenki tudja és érti, de mégis úgy éreztem ide kell rondítsak...
![]()
most, hogy láttam a vidiót... anyum óráját ilyen kijelzőkből építettem... nagyon ötletes, hogy pirosra van festve, így a multiplexelés okozta "áthallást" elnyomja elég rendesen....
![]() ![]()
Szia!
Én nem igazán értem ezt a kettes számrendszer dolgot amit leírtál! Szívesen olvasnám, hogy miért használnak kettes számrendszert ebben a kapcsolóban! ![]() Persze BCD kapcsoló! Bináris kódokból decimálisat csinál! De hogy hogyan azt nem tudom! Ez a kapcsoló elmés kis szerkezet! ![]() Köszi az építési jókívánságokat! Neked is jó építgetést! ![]()
Ok!
Ez a Very fiú nagyon jól leírta ezt a kapcsolót! ![]() Köszi Very! ![]() Na most már tényleg megyek aludni! ![]()
S, uganez kicsit résztesebben. Valamint az _LS247 kapcsolásával is ki lett egészítve...
![]() ![]()
Ezen a második videón az látszik, hogy az "e" szegmensed nem működik. Ha az LT bemenet aktiválásával sem világít, akkor a kimenet nél kell a hibát keresni ( forrasztás - soros ellenállás - kijelzőláb)
Ha az LT bemenetet használni akarod, akkor nem direktben, hanem egy 10k-s ellenállással kösd a táp +ra. Így, ha egy darab dróttal a -ra érinted, akkor 8-ast kell látnod.
Egy kis vizuális segitség->
![]()
... Azaz ha jó a kijelző és a dekódoló IC, az összes szegmens világítani fog a bemeneti bináris értéktől függetlenül...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |