Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
A 3 fázisú gépek legtöbbjénél a szekunder csillagkapcsolású.
A csillagpont és valamelyik fázis közé kell bekötni az egyfázisú graetz hidat. Ha ez nem vezet célra,pl. alacsony lesz a tolómű fordulatszáma max. potméter állásnál, akkor két szekunder fázis közé kösd be a hidat, a 3. fázist pedig hagyd figyelmen kívül. Az X2 jelölés a kondi alkalmazási területére vonatkozó jelölés a kondin. Az X2 jelölés zavarszűrő kondenzátort jelöl. ezeket általában hálózati áramkörökben alkalmazzák. A hegesztő áramkörhöz azért kell VDR mert az ív megszakadása pillanatában a hegesztőáramkörrel soros fojtóban tárolt energia a vezetékek kapacitásán keresztül az egyenirányítóra visszahat. Ez szerencsétlen esetben képes a diódákat átütni.
Ez a trafó ki-be kapcsolására alkalmas lehet de a szabályozására nem,- szerintem.
Érdekes amit mondasz, mert jelenleg az áramkört sarokcsiszoló szabályzásához használom, de volt már pálcás hegesztőbe is beépítve(primeroldalon két-fázis 380V-ról szekunderen 160-Ampert adott a trafó) és tökéletesen működött.
Arra lettem volna kíváncsi hogy co hoz is megfelelne e de lehet hogy ki kellene próbálni.
Nincs új a nap alatt. Találkoztam már olyan áramköri megoldással, amire azt mondtam, hogy képtelenség,hogy működjön, mégis működött. A trükkös áramkörökkel az a baj,hogy a trükköt csak az ismeri,aki kitalálta. Ha egy ilyen trükkös elektronika bedobja a törölközőt, akkor a logikán edződött ész megáll.Aztán vagy sikerül a hiba elhárítása rövid időn belül,vagy az összes alkatrész cseréje sem vezet eredményre.
Az általad bemásolt rajz egy szilárdtest relé rajza. Szilárdtest relével is lehet teljesítményt szabályozni,de nem a klasszikusan megszokott fázishasítós elven,vagy a másik lehetőség,hogy az optocsatolókon keresztül csatolod be a már fázisában szabályozott kapcsolójelet. Az ellenparallel kapcsolt tirisztorok vezérlését gyújtóelektródonként szokták optocsatolózni, de ez a megoldás is működőképes, ezt a módszert inkább ohmos terhelések szabályozására szokták alkalmazni.
A kapcsolás a következő oldalon található http://majki.fw.hu/
elektronika PIC oldal Projektek Teljesítményszabályzó ellenpárhuzamos tirisztorokkal Küldök egy doksit, az említett oldalról származik. Valamikor kitudod számolni a co-hoz a menetszámokat?
Szia mpisti!
Összeraktam a "gépet" csak a folytó hiányzik. Tehát akkor I magra tekerjem meg? hány menetet és mekkora keresztmetszet? (trafo 27,5cm2 28menet 1,5x6 zománcozott réz huzal, üresjárati fesz 22-30v elméletileg 40-120A) Válaszodat előre is köszönöm
Szia!
Bocsi a késői válaszért. Igen, tekerd "I"magra, kb 18-20cm2 keresztmetszet, 30-32 menet, és a szekunderrel azonos keresztmetszetű huzal. A legjobb eredményt akkor kapod,ha 2 rétegnél nem tekersz fel többet. A vasmag hosszát ennek megfelelően válaszd meg.
Sziasztok!
Végre találtam egy forumot amiben sok ügyes ember található! Segítségeteket kérném mivel van 1-db Einhell sga 190/3 co hegesztőm! Tudom hogy nem nagy csoda de én kasznis vagyok és nekem tökéletesen megfelel erre a célra! Viszont van 1-db problémám vele! a huzalelőtolója borzasztóan gyengén működik! Mérgembe szétszedtem és megtaláltam ezt a gyenge vackot.Fénykép mellékelve. A kérdésem a következő lenne.Hol tudnák ebbe a gépbe erősebb motort venni? A haver azt tanácsolta alakitsam át 12v ablaktőrlő motorrra.
Bocsi de véletlenül elküldtem a kérdésemet és nem tudtam végig írni és módosítani meg már nem engedi!
Szoval érdekelne az átalakítás is de ehez is kérném a segítségeteket! Minden ötletre vevő vagyok csak megbízható legyen az előtolása!
Üdv!
Egy link http://www.cooptim.hu/hegesztestechnika.php?language=hu Árajánlat a cégtől: köszönettel vettük árajánltkérését. CWF 040 átm. 30x12/átm. 10 0,8-1,0 V görgővel + 24 V, 65 W motor KSV 4030/182, beépített központi csatlakozóval 12.350,- Ft + ÁFA CWF 050 átm. 30x12/átm. 10 0,8-1,0 V görgővel + 24 V, 65 W motor KSV 4030/182, beépített központi csatlakozóval 12.350,- Ft + ÁFA Tartalék görgő átm. 30x12/ átm. 10 1,0-1,2 V 1.380,- Ft + ÁFA tirolit
Még egy pár mondat.
Valószínű külön tápot és fordulatszabályzót kell csinálni az új előtolóhoz. Ebben tud neked segíteni mpisti kérdezd meg őt hogy hogyan lenne a legjobb. tirolit
Sziasztok!
Teszek még fel pár fényképet a vezérlőről is!
Üdv!
lhanzi-t keresd itt a fórumba(a nevére kattintva kiadja az email címét és az adatait, ha be vagy jelentkezve) ő gyárt előtoló elektronikát. Valamelyik hozzászólásában van kép is a dologról. Ha elmondod a problémádat biztos tud megoldást rá. tirolit
Sziasztok! A hírdetésem fent (az aprók között), 1 gar és ablaktörlő motorhoz is csinálok! Kicsit visszább tettem fel képeket egy szép mechanika kialakításról! Számlát tudok adni!
Üdv Leiszt Jani
Sziasztok!
Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, remélem tudtok segíteni, egy elektronikai analfabéta parasztgyereknek! Hobbiként, és egy kis jövedelem kiegészítésként autókat szoktam szerelni, kasznizgatni. ismerősök, haverok olcsóbb kategóriás verdáit. pl lada, sierra stb. Tehát a CO hegesztő, nekem kasznizgatni, nem napi 8-10 órás nagyiparra kell, de viszont kell. Eddig egy"Tesco-s" Einhell sga 150 tipusú kis "borzalommal" ügyködtem, de már nagyon megelégeltem, túl sok a bajom vele. Ahogy fentebb "dromedal" a 190-es einhell-ről írta, no az nálam szintén zenész!! huzalelőtoló az kaka, plussz nézte már egy ismerősöm, aki hegesztő, ő azt mondta egy két dolog még elférne benne, kondi stb. Nem tudom ezt a tipust mennyire ismeritek, mit ajánlotok,mit tegyek. 1. Eladom az einhellt amennyiért lehet, és veszek egy korrektebb masinát. 2. "Feltúrbóztatom" a meglévő masinát. Normális előtoló, euro csatlakozó, mágneskapcsoló stb. Kérdés megéri-e?? A vásárlással az a gondom,hogy nem ismerem ki magam a "gépek rengetegében". Mit ajánlanátok??? Olcsóbb árban néztem egy Formig 175 gépet,80e Ft, de nem tudom milyen. Valamint néztem a weldi minimig160-t ami kicsit drágább, 130e körül van................ Ti mit tanácsolnátok? Előre is kösz a segítséget!!! Laci Ui: Elnézést,hogy így letámadtalak benneteket, de itt "faluhelyen"...... Bármilyen tanácsot szívesen veszek, ha badarságokat "beszélek" nyugodtan lehülyézhettek stb. Nem vagyok sértődős. Kösz a türelmet.
Szia!
Az Einhell-t add el,nem érdemes a "turbósításra" pénzt költeni mert a végén árban ott leszel,mintha WELDI-t vettél volna. Vegyél egy WELDI-t helyette. Igaz hogy kicsit húzós az ára,de az üzembiztosságában a plusz költség megtérül.
Szia!
Köszi a tanácsot, kár hogy nem korábban kértem segítséget, mielőtt ezt a kis masinát megvettem volna. Sok idegességet /no meg egy pár csiszolókorongot/ megspórolhattam volna. Akkor az Einhellt "feldobom" a netre. Szerinted mi volna egy reális ár, amit lehet kapni érte??? Még egyszer köszi a segítséget. Ja még egy kérdés: Ha nem jön össze a Weldi-re a pénz, olcsóbb kategóriában mi jöhet még szóba? Mi az aminél alább ne adjam? Mik azok a fontos kritériumok amiknek ha gépet nézek, feltétlenül meg kell feleljen a masina? Köszi szépen! Üdv: Laci
Sziasztok!
Sajnos még mindíg nem oldódott meg a problémám! Úgyhogy keresek olyan ügyes szerelőt aki segítene nekem megoldani a huzal előtoló elektronikus részét! Üdvözlet
Hali
Ami gyárilag benn volt előtoló az miről volt meghajtva? Külön trafó-vagy a hegesztőáram? Mert akkor venni kell a megfelelő feszültség-hez egy komplett előtoló-t vagy ahogy írtad barkácsolni egyet ablaktörlő motor-ból. Amig ez nincs meg addig nem érdemes nekiállni az elektronikának.... Amit mpisti közzétett kapcsolás-t tökéletesen működik, azt mondták rá hogy sokkal jobb lett mint sok gyári gép!! Ezt nagyon köszönöm neki! Holnap majd töltök fel képeket. üdv.
Szia!
Sajnos az a bajom hogy elektronikábol nagyon gyenge vagyok. Viszont az előtolóját vagy megcsinálom ablaktőrlő motorbol/az van egy pár darabom/vagy veszek egy gyárit.A mostani előt.elk.ami benne van az ablaktőr.m.a magszimális fokozatban tudja csak müködtetni.Szerintem az áramot ahogy én látom a fokozat kapcsolókról kapja. Ha valaki csinálna vagy lenne egy megfelelő előtoló elk.természetesen megvásárolnám és beépíteném ennek a vacaknak a helyére. Töltök fel 2-db képet a belsejéről. Üdv!
Hát ha semennyi-re nem értesz az elektronikához akkor szerintem vidd el valami szerelőhöz!
Mert csak a killódás lenne vele és nem is biztos hogy jó lenne. De ahogy néztem arról a kis trafó-ról van meghajtva az előtoló. Ezért lehet olyan gyenge. Mindent ki kell szórni belóle... üdv.
Helló mindenkinek!
Nekem egy olyan gondom lenne , hogy van egy Einhell SGA 190/3 co2 hegesztőm amiben a huzaltovábbítás valamiért nem működil. Egyszerüen egyik pillantról a másikra megált a hegesztőben hallani , hogy kapcsol a relé illetve ha tolok ki huzalt akkor van áram a hegesztőben. a vezérlő elektronikát elemezve egy irf730 vezérli a motrot ha összeérintem akkor pörög a motor. A feten nem látni , hogy rossz lenne. Valakinek van valami ötlete? ha kell teszek fel képet a panelről.
Szia!
Én ugyanabba a cipőben járok mind te! Alakítsd át! Csakk akkor lesz jó!A gyari előtoló semitsem ér benne. Üdv!
Nekem a vezérlő elektronika a rossz. a motor szerintem elegendő. A hegesztőt talán vagy 10x használtam jelentéktelen mértékü igénybevételnek volt kitéve de így is megadta magát...
Végülis nem nagy dolog csinálni bele egy motor fordulat szabályozót, ha más nincs csinálnom kell egyet... Csak a minimum és a max fordulat miatt jó lenne konkrét kapcsolás mert azt sem tudom mekkora fordulata volt...
Hello!
Úgy néz ki sikerült megoldani a problémát. Méregetés közben észrevettem , hogy a 4069-es IC tápfeszültsége mindössze pár mV. Jobban méregetve észrevettem , hogy a tápja rövidzárban van valamivel , alkatrészeket leválasztgatva meglett a hiba forrása. Egy SMD kondi volt a ludas vagy inkább az alatta lévő ragasztó? Mert az alkatrészt felforrasztva már nem jelzett a multiméter rövidzárt majd visszaforrasztottam és a készülék már hibátlanul üzemel. Lehet valami széria hiba , azért belinkelem a kérdéses alkatrészt megjelölve a fényképet hátha segít valakinek ha hasonló gondja van...
Hello!
Tegnapi napon leteszteltem a gépet rendesen! Hát nem 100-as! Az elektronika hibátlan és szerintem a motor is elégséges a gépben mert az áttétel végett nincs nagy terhelés a motron. Viszont ahogy elemeztem a vezérlést a nyákon lévő kis trafó mindössze csak a relé és a vezérlőáramkör áramellátására van. A huzal toló motor viszont már a hegesztőáramról megy ha jól vettem ki a kapcsolást. Azt a jelenséget , hogy fuldoklik a motor amikor tolni kell a huzalt az okozza , hogy hegesztéskor leesik a feszültség és ezzel megváltozik a motor tápfeszültége és vele együtt a motor fordulata is! Én az előtolót 6 az fokozatot 3 és 4-esen használtam ekkor eléggé fullad és akad a huzal adagolás! De ha felkapcsolok 5 vagy 6-os fokozatra megszűnik a jelenség. Erre a magoldás az lenne , hogy be kell tenni a hegesztőbe egy külön kisebb tápot a motor részére. Még nem néztem , hogy hány A-t vesz fel a kis motor de szerintem max 1-2A lehet. Így majd ennek megfelelően kell méretezni a trafót , tápot. Ezzel kiküszöbölhető a gyenge huzal előtolás! Ha a motor is gyengének tűnik akkor szerintem egy akkus behajtó vagy egy mini kompresszor motorja tökéletes lehet a célra! De ha komolyra akarja építeni az ember akkor szerintem érdemes átépíteni a mechanikát is mert 1db görgő nem valami stabil. Én a gyári leginkább műanyag ahogy nézem és csak a görgő a fém. De szerintem elég csak akkor átépíteni ha a gyári előtoló szétment! De a külön tápot szerintem mindenképp be kell építeni a gépbe mert a gyári állapotába használhatatlan...
Sziasztok!
A következő kérdésem lenne: Ahogy tanácsoltátok, eladtam a kis Einhellt nagy-nehezen, és most néznék másik gépet. Lenne nagyon jutányos áron egy Güde. Tudom nem nagy márka, de mégis megkérdezném mi a véleményetek róla, esetleg tapasztalatok, hibák? A konkrét tipus Güde 192/ 6K MIG/MAG Előre is köszi a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |