Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Problémás a kapcsolásod. Vonali szintre nem csinálunk indulóáramos rácselőfeszt, csak csatolókondival lehet az elejére hangerő potit kötni, mert különben a poti megakadályozza a rácselőfesz kialakulását (kell a 10 Mohm rácslevezető, mert ezen alakul ki a rácselőfesz, a rajta meginduló rácsáram (indulóáram) hatására, és az így kialakuló rácselőfesz kevés egy mai vonali szintű bemenőjelhez (értelemszerűen itt nem teszi a rácslevezető testre a rácsot, azért ilyen nagy értékű, hanem éppen ellenkezőleg, a rajta folyó picike áram hatására alakul ki a negatív rácselőfesz). Egy kimenőről akkor is lehet visszacsatolni, ha nincs erre külön tekercs (primerről is, szekunderről is). Alakítsd át a "cuccot" automatikus rácselőfeszesre, és akkor a szekunderről tudsz visszacsatolni az első trióda megosztott katódellenállásra (megosztás nélkül is lehet, de akkor könnyebben összeszedi a brummot).
Ez a kapcsolás pl. jó. A bemeneti csatoló elmaradhat, a pentóda rácsára valószínűleg elég 1 Kohm soros ellenállás is, a pentóda segédrácsa mehet 100-220 ohmmal a 3,3 K másik felére is, ha túl nagy lenne az anódáram (ha még így is, akkor a 3,3 K helyett 10 K mehet, valamint a katódellenállás lehet 180 ohm (vagy 220 ohm is, ha nagy az anódfesz). A trióda anódellenállása lehet 100-150 Kohm is, katódellenállása 1,5-2,2 K is (ami kéznél van). A hurok visszacsatolást majd szkóppal szépen be lehet lőni négyszögjellel a kimenőtrafóhoz (indulásnak maradj a megadott értékek közelében, ha nincs szkóp, füllel is megoldható, csak keservesebb).
Csatolókondi van a trióda rácsán, (47n) a poti nem "húzza fel" a negatív rácselőfeszültséget. A kapcsolás valamelyik csöves rádió végfokozata. A Szimfónia de Luxeomat alakítottam át így, mert nem tudtam vcs tekercses kimenőt szerezni.
Szerintem 2. Az ECL86 SE nem olyan kicsi. Én azt tekintem Piccolonak amiben csak 2db E/PCL86 van és nagyon kicsi a doboza.
Le lettek festve a trafók. Lesz majd egy trafó takaró négyzetrácsos perforált lemezből ami a 3 trafót fogja takarni de be lehet majd látni.
A szín megválasztásától kezdve, a kapcsolón át egészen a csatlakozóig nagyon el lett találva ez a készülék.
Végre megkaptam következő erősítőm csőkészletét.
Az egyenirányítók 5Ц3S, meghajtók: 6H9C, míg a végcsövek 6H5C típusúak. A kérdésem, hogy mekkora anódfeszültséget, ill. nyugalmi áramot érdemes beállítani a 6H5C-nek? Az adatlapján szereplő 90V-ot kevésnek gondolom, inkább 200V környékére szándékszom beállítani. Szerintetek jó lesz? Nem a kihozható maximális teljesítmény az elsődleges szempont, hanem az elérhető legjobb hangminőség. Szerintetek SE-ben, vagy PP-ben "szól" jobban ez a cső?
Valaki tudna segíteni? #781367
Köszi Zolikám! Valószínű, hogy majd ez is eladó lesz ha elkészül a Piccolo 2.
Ezt csináld meg, jó gitárerősítő, érdemes az előfokot is, de ha Marshallod jó akkor az is jó. De Kocos szavaival élve, itt nem szivesen látják a gitárerősítős témát. :hide: :nemtudom:
Lehet rosszul keresem de hol van az OTL -es topik ?
Gondolom olyan szóba sem jöhet, hogy az asszonynak azt mondod: ez van és kész!
Koszi h legalább te segítettél , de már tegnap kinéztem magamnak egy másikat. és akkor ez lesz teljesen . Jah amúgy ha az első csovet ECC82-esre cserélem akkor nemfog annyira torzítani, ugye?
Van itt számodra egy torzítós, ez is Marshal a 18Watt com oldalról, de oda csak úgy tudsz belépni, ha regisztrálsz. Az ecc82-es előfokcső gitárhoz nem jó.
ECC83 helyett 6n2p is megteszi, hasonlóak a paraméterei, de a 82-es már nem jó.
Ez így szerintem nem igaz, mert én építettem 82-sel előfokot, és klasszúl működött, végig kitekerve 1 csöves real mctube II féle kapcsolásban épphogy trotyogott, mindent összevetve szerintem egy jó kis kezdő clean kapcsolás így.
Az ECC 83 -at kifejezetten kisjelű, hangfrekvenciás fokozatokhoz tervezték. Kicsi a zaja, nagy az erősítése, viszonylag érzéketlen a mikrofóniára. Az ECC 82 -t általános célokra tervezték, leginkább impulzustechnikai felhasználásokra, multivibrátorokhoz, így más területre nem igazán jó. De a nagy kivezérelhetősége, viszonylag kis belsőellenállása miatt, meghajtófokozatokba elmegy.
Bár szerintem torzítóba tökmindegy.
Senki sem épített még erősítőt 6H5C (6N5Sz, 6080) csővel?
De, az oroszok , meg a japánok vagy kínaiak.
Helosztok.
Kaptam egy EAG av760c erősítőt. A hangszórókimeneten 5,6 ohm ot mérek. Lehet, hogy át van tekerve a kimenő?
Egy kis hazai... Ellenütemű katódkövető, meghajtást építeni hozzá nem kis feladat, de sokáig hallgattam egy ilyen erősítőt :yes: 170V anódfeszültséggel, és csőfelenként 65mA anódárammal működtek a végcsövek. A meghajtás 2db E88CC-vel, Willyamson kapcsolásban dolgozott, 400V tápfeszültséggel
Köszönöm a rajzot! Érdekes egy kapcsolás, lehet, hogy ez lesz megépítve.
Az csak a tekercs ellenállása amit mérsz. Szerintem 100V os kimenete van még.
Helo.
Van 2 bekötetlen tekercs, aminek 80ohm az ellenállása. Át lehetne váltani 100V osról 4ohm os hangszóróra?
Szia!
6H5C, 6H13C, 6AS7G, 6080... ugyanaz! Én SE-t építettem vele "A KÖR" néven megtalálod az e---cső.hu-n. 150V-ról megy, és SRPP hajtja 6H8C-vel. Így tud 800 ohm/8 ohm-os trafóval 5W-ot, torzításhatáron 7W-ot úgy , hogy a két csőfél párhuzamba van kötve. A párhuzamos katódáram 80 mA körül van, vittem fel 100-ra, de semmivel sem volt jobb. Max teljesítmény 250V-ról 600 ohm-os kimenőn érhető el vele SE-ben. 1 csővel PP-ben 18-20W, 2 csővel párhuzamban PP-ben 40W-os erősítő építhető. nekem most 4-4 db 6H13C fog PPP-ben dolgozni , csövenként lepárhuzamosítva, és 80W-ot várok el tőle! De a te csőkészleteddel az SE-t ajánlanám mindenképp!
Szia majd kűldjél fótót kiváncsivá tettél
|
Bejelentkezés
Hirdetés |