Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   63 / 254
(#) vicsys válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Szerintem felesleges küzdeni a DS32-vel.
A szoftver (a DCF jel) simán tudja módosítani az RTC-t. Ha nem így lenne, tök fölösleges lenne az RTC vagy DCF vevő. Az ébresztést támogatom, jó ötlet. A távirányítás nekem feleslegesnek tűnik, mert:
- a pontos időhöz nem kell.
- az ébresztés is általában azonos időpont, nem nagyon változik (nem mindennap). Ha mégis, az a 2 méteres séta a szobában, nem egy nagy akadály.
Ami viszont jó lenne, ha volna egy bemenet amire mini PIR szenzort lehetne kötni. Egy kimenet pedig tudná tiltani a kapcsitápot. Amire figyelni kell, hogy a vagyonvédelmi PIR-ek mozgásra bontanak.
(#) sooty hozzászólása Szept 8, 2010 /

Üdv! Mennyire bonyolult az ilyen effektek elkészítése nixis órához? Esetleg van valakinek kész rutinja megtekintés és tanulás végett erre?

Nixie1.wmv

(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

A pörgés effekt nem egy nagy durranás. Érték váltáskor kell egy számlálást csinálni 0-tól 9-ig. A két érték közötti át fader-elés már keményebb dió. Hisz' ilyenkor, pwm-mel kell a régi számjegyet levenni, az újat meg felemelni.
(#) MrBrown hozzászólása Szept 8, 2010 /

Sziasztok,
Tudna valaki segíteni abban, hogy hogyan tudnám módosítani a vicsys féle dcf óra nixie-fényerő-szabályzó részét úgy, hogy az csak erős szürkületben / sötétben kapcsoljon be?
Egyfajta éjszakai fénynek szeretném használni a most készülő Z566M-es órát és nem szeretném ki-be kapcsolgatni.
köszi.
(#) MrBrown hozzászólása Szept 8, 2010 /

Néhány kép hogy hogy is fog kinézni (a középső lyukban természetesen egy glimm lesz).
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Az LDR-rel sorbakötsz egy 1~4k7 trimmert és tesztelgeted. Persze egy szürkületkapcsoló és egy vezérlő tranya korrektebb lenne.
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Beteszek én oda egy szürkületkapcsolót is szívesen ha találok hozzá kapcsolást!
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

, igen pont az alkonykapcsolós topikot nézegettem mikor jött a hozzászólásod.
(#) patexati válasza vicsys hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Nem akarok nagyon beleszólni de javasolnék egy dolgot.. Aki nem akar bele RTC-t vagy esetleg még többet akar (soros adatátvitel) akkor a nyákterveket meg lehetne úgy oldani,hogy apró kis kártya bővítő lehetőségek legyenek bent melyben a személyre szabott kivitelű óra lehetne elkészítve kinek kinek igénye szerint! Én ezt a propeller bázisnál és a Wand óránál akarom beletervezni majd egy SMD kivitelű vezérlőbe így lehetne bele tenni soros kábel kártyát Bluetooth kártyát (ezen dolgozom de nincs elég idő rá most) és Hp41C javaslatára ez a kártyacsatlakozó port lehetne egy debuggoló is.. ilyen modul rendszerű felépítés sokkal szabadabb teret ad az egyéni igényeknek,továbbfejlesztésnek,stb.. Amúgy tervezi valaki már a nyáko(ka)t?
(#) vicsys válasza patexati hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Igen az ötlet jó. Bár egy kicsit már túl is van bonyizva. :gumicsirke:

Találtam valami ígéreteset, oké ezt megépítem természetesen kihagyom a LED-et a kapcsolásból, beteszek nagyobb (1Kohm) munkaellenállást a második tranyó kollektora és a tápfesz közé hogy kissebb legyen az áram, de hogy fogja ez ki-be kapcsolgatni a kapcsolóüzeműt?

alkony 4.gif

(#) patexati válasza vicsys hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Ha van egy alaplap szerű vezérlő mire meg lennének tervezve a bontható kötésű bővítő helyek szerintem optimális lenne csak a terveket most az elején úgy kéne igazítani.. nem lenne vele több munka,jobban áttekinthető lenne,lehetne az alapkapcsolást is üzemeltetni ki csak azt akarja .. Persze ezeknek a szoftveres támogatását is külön kellene akkor szedni de ez nem az én asztalom..
(#) Hp41C válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Sziasztok!

Pic kérdése
- Egy 64 lábú tok megoldaná az összes funkciót egy 6 csöves párhuzamosan vezérelt órában: 16F946, 18F6310, 18F6410 stb. (Kb. 1000 ft+Áfa). A döntésnél figyelembe kell venni a tokozását: a lábai fél mm-re vannak egymástól... A panel terve elég bonyolult lesz, vasalásos módszer kivitelezési határán, sok - sok átvezető furattal tarkított kétoldalas panel... Mélyvíz
- Szerintem egy 28 vagy 40 lábú tokkal és némi kiegészítéssel a teljes feladat megvalósítható. Ha az óra paneljára és programjába beletervezzük a szolgáltatásokat, működni fog az "extrák" kihagyásával is. A panel sokkal egyszerűbb lehet, talán néhány átkötéssel rendelkező egyoldalason is megoldható.

A pc-s kapcsolat nem azt jelenti, hogy a működés minden pillanatban kell, hanem azt, hogy nem kellene a rengeteg beállítást kényelmetlenül (a korlátozott kijelzési lehetőségek miatt), gombokkal vezérelt menürendszerrel kezelni, hanem a PC-n futó programmal, jobban áttekinthető módon lehet elvégezni. A beállítás után az óra önmagában jár, ébreszt, kapcsol, stb... Csak egy DB9 csatlakozó van az oldalán.
(#) MrBrown válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

...jó, a második BC182 helyére beteszek BC301-et az ugyanúgy N-es és bír 0,5A-t és a kollektora és a + közé teszem a kapcsitáp táplálását (az egész táp csak kb 230mA-t vesz fel), de mit csinálok az emmiternél lévő 82ohm-al ahova az első tranyó emittere megy?
Jól elvagyok itt magamban

Hoppá a 301 nem tud csak 150mA-t
(#) Gery78 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

De Barna! Az úgy nem lesz ám jó! Miért nem teszel egy relét a második tranyó kollektorkörébe és azzal kapcsolod a kapcsolóüzeműt? Vagy ha nem akarsz zörgőt a cuccba akkor egy áteresztő tranyót kapcsolj a + ágba és azzal kapcsold a kapcsolóüzemű tápot.
(#) kisgeri válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Idézet:
„- A párhuzamos meghajtást szerintem se vessük el, nekem még van egy garnitúra 74141-em, de lehet kapni az orosz változatát is, valószínűleg abból is fogok majd venni (kb. 3 ilyen órát szeretnék építeni).”

Az orosz változat is nagyon jó, nekem ez az óra ilyenekkel készül most. Valahol külföldi oldalon -bár forrást most nem tudok megnevezni- olvastam, hogy elvileg jobb a feszültségtűrése a többinél. Lehet még TI gyártmányút is kapni, bár nem tudom meddig. És ha minden igaz, valószínű be tudok szerezni kb. 100db magyar gyártmányú 74141-et is. Békebeli MEV...
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Megpróbálkoztam egy fade feffektel, elsőre ennyi sikerült: (megjegyzi az időpontot majd kis késleltetéssel írja ki fele időben elosztva)
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Most nyírtam ki egyet, amíg a fade-del próbálkoztam. Eredeti texas volt tettem helyette egy ruszkit, az legalább elérhető. :yes:
(#) MrBrown válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Igen-igen a relére én is gondoltam (és végső soron ez is marad) de az olyan hangos meg nagy meg a közelben nincs is választék csak 12V-osból, majd holnap meglátom mi a legkissebb méretű amit kapok egy áramkörösben. Végülis az a 9V valójában 11V, arról meg már vígan eljár a 12V-os relé is.
Ez az áteresztő tranyó (is) még magas nekem.
(#) Gery78 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Sziasztok!

Szerintem a 64 lábú tok használata nagyon necces lenne, mert 0,5mm lábtávolságú chip felforrasztásához már speciális Weller pákahegy szükséges. Ez olyan formájú mint egy pici kanál. Nagyon nehéz jól felforrasztani, mert az ón könnyen bekerül a lábak közé és csak kiforrasztó litze huzallal távolítható el. Én amondó vagyok, hogy inkább használjunk egy 28, vagy 40 lábú tokot, és tervezzük rá bővítőket is amit javasoltál, olyan moduláris rendszerűre hogy tényleg az extrák nélkül is menjen, de a lehetőség adott legyen. Csak írd meg légyszi, hogy milyen bővítőket kellene még rátennünk a nyáktervre, hogy a teljes feladat megvalósulhasson.

Nagyon jó volna, ha a PC-ről futó progival be lehetne állítani az órát. Tényleg nehéz volna az óra kijelzőjét használni erre a célra, ha sok beállítást kell megcsinálni. Persze azért az órán levő gombokat, és a beállítást azért ne vessük el, ha csak mondjuk a holnapi ébresztést szeretném beállítani.
(#) MolnarG hozzászólása Szept 9, 2010 /

Én is a furatszerelt pic-re szavazok plusz portbővítés. Én nem szívesen terveznék alaplapszerű, kártya perifériás nyákot. Sokkal egyszerűbb ha minden egy normális nyákon van és ha valami nem kell rá akkor egyszerűen nem kell beültetni és kész.

Hp41C: Ha mondod mit módosítsak, akkor csinálom a kapcsolási-rajzot.
(#) CIROKL hozzászólása Szept 9, 2010 /

Ma délután beinditottam a Z568M óriás csöves egy kijelzős nixie órát , viszont némi kis gond akadt a szerkezettel !
Hp41C javaslatára a tranzisztorok bázis ellenállása az 3,3k -ra változott és továbbá az anód ellenállás is 220k -ról 10k-ra .
A jelenjég a képeken jól látható az óra az menne is rendben csak a számok egy picit össze mosódnak , a szünetben meg amikor nem kéne semminek látszódnia akkor is minden szegmens olyan picit izzik .
Lehet növelnem kéne a bázis ellenállásokat , de mennyire
meg aztán nincs is amit esetleg bele tegyek !
Kapcsolás
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Sziasztok!
Szép lassan, fokozatosan összegyűlnek a főbb alkatrészek. Már megvannak a meghajtó SN74141-ek is, éppen annyi, ahány Nixie csövem lett. Még a kisebb méretű glimmek beszerzése miatt kell egy cseppet "gyötörni" a barátaimat, majd MPSA42, ill. MPSA92 tranzisztorokat rendelni. A PIC-ről e pillanatban még nem tudom milyen típusú kerül majd alkalmazásra, mert én is a projektben szereplőt építeném meg, ha benne lesznek a megfelelő modulok.

74141.jpg

(#) Hp41C válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Szia!

Nem az anódellenállásokra mondtem, hogy csökkentsd le, hanem az MPSA bázis ellenállására. Ezt meg is tetted. Próbáld meg az MPSA bázisát lehúzni a földre 10k-val. Mérd meg egy nem vezérelt MPSA bázisán a feszültséget a földhöz képest.
(#) sooty válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Okkulva a példádon inkább beletervezek egy k155id1-et, nem fogok a tranyókkal bajlódni az egycsövű IN-18 órámban (Látom szuperál a dc-dc átalakító) Itt nem olyan kapcsolást kell alkalmazni, mint amit vicsys az overkill órában a glimmlámpa villogtatásához (abban 33k van a bázison és 10k a föld felé) ? Van egy másik helyettesítő kapcsolás is, abban mind a kettő 10k Bővebben: Link
(#) CIROKL válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Anód ellenállás itt csak 1 van az MPSA bázisán lévő ellenállások azok módosultak ! Megprobálom 10 K -val a GND -re
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Az anódellenállást én írtam hogy 10 kOhm körül legyen az értéke ha az anódfesz nem több mint 200V, mivel ennek a nixie-nek 5-6 mA az anódárama (25 mA a csúcsárama)
Tényleg, CIROKL, mekkora az anódfeszültség?
(#) CIROKL válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Bázisra 10 k nem hozott eredményt sőtt rosszabb lett , az anód fesz az 150volt
Az MPSA -bázisain 550mV van
(#) sooty válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Az eredeti kapcsolásban is 33k-van vicsys is ilyet használt, lehet hogy nem véletlen? Kevés lesz a 3,3k...a bázison
Következő: »»   63 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem