Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   54 / 164
(#) MadDog hozzászólása Szept 12, 2010 /

Sziasztok!
Olyan gondom lenne, hogy tulajdonomba van egy repülőgép rádióiránytűje, aminek a mutatóit és a számlapját elvileg léptetőmotor mozgatja. "Repülőhöz való, rádió iránytű " topikban tárgyaltuk ezt, és mivel célom lenne ezeknek a léptetőmotoroknak a működtetése, azaz a mutató és a számlap forgatása ide jutottam.
Elvileg 4 kivezetéses a motor ehhez kéne nekem valami érthető magyarázat mit kéne csinálni hogy működjön, és mivel semmit se értek hozzá megköszönném ha "magyarul" írnátok le a megoldást.
Köszi Üdv Ákos
(#) pucuka válasza MadDog hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Ebben a műszerben nem léptető motor van. (válasz a saját topikjában)
(#) bernula hozzászólása Szept 13, 2010 /

Sziasztok!

Van egy léptetőmotor vezérlőm, és van egy frekvencia amin nem működik jól(kb. 160Hz, itt kapcsol tartóági nyomatékra, de ha nem használom a csökkentett motoráramot, akkor is rángat ezen a frekin), PC táp hajtja, és stab kockával megy a logikai rész. Már minden létező megoldást kipróbáltam, ez alatt, és ez felett jó.
Kisérletezések közben (pontosabban tettem több buffert a pc tápra)átütött a stab kocka, és tönkrement a logikai rész. Mi okozhatja ezt a jelenséget? A PC tápnak birnia kell, mert 450w-os, és a motorok csúcsárama max. 16A.
(#) szabee1 válasza bernula hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Szia!

És miért akarod feltétlen azon a 160Hz-en járatni a motort?

Fogadj meg egy jó tanácsot! Lehet leszólnak a többiek, de szerintem ne használj Pc tápot. Én azzal tettem tönkre 4 db TB6560AHQ-t. Most építek egy új tápot, ami nem kapcsoló táp.
(#) gulasoft válasza bernula hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Egy pc tápból 5v és 12V nyerhető ki. A léptetőmotorokat melyikkel hajtod? Egyébként tök mindegy mert az a motor ami 16A-es az nem 12V-on szokott menni hanem inkább 24-en ha nem 36-on.
(#) bernula válasza szabee1 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Nem a 160hz-hez ragaszkodok, hanem egy olyan karakterisztikához, ami kb.1hz-es léptetőfrekitől, 2khz-ig megbizhatóan léptet. Próbáltam hagyományos tápot is, de pontosabban az egy akkutöltő volt pufferelve 20000u-val, aminél hülyeségeket csinált a logikai rész, ami egy stabkockával előállított 5v-ról megy. Igy gyorsan le is vettem róla ezt a tápot.
(#) bernula válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

2A-es a motor és két sorbakötött pc tápról megy(így 24V), kivéve ugye a 160hz-es léptetőfrekit, ahol nemmegy, csak rángat.
(#) szabee1 válasza bernula hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Én mindenképp csinálnék valami normális tápot neki első körben.
Valami ilyesmit...mellékelem. De azt tisztázzuk már, hogy milyen ic-t, vagy mi a bánatot használsz a motor vezérléshez!

tap.jpg

(#) bernula válasza szabee1 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

sla7021-et használok, de mivel ez nem fogad step-dir jeleket, igy egy pic12f508-al csinálok a step-dir jelből az sla7021 számára jelet, a motorpihi funkciót is ez a pic vezérli
(#) Tomi_Bp hozzászólása Szept 24, 2010 /

Sziasztok! Van egy léptetőmotorom, amit eddig egy ULN2003-as segítségével Unipolárisan vezéreltem. Nem volt elég erős és a céljaimnak nem felelt meg, azért azt javasoltátok itt, hogy vezéreljem Bipolárisként. Először elkezdtem óriási és bonyolult tranzisztor rengeteget építeni BD139-BD140-esekből, de közbe jött a nyár és amúgy sem lett volna a legegyszerűbb, mikor rátaláltam a L293DNE-re. A mellékelt kapcsolásokon láthatjátok, hogy hogyan kötöttem be, a mellékelt képen pedig az eredmény egyik részét is. A másik, hogy a ATMEGA88-asom is leégett, nem fut le rajta a program. Ötlet? Tanács? Nincs a L293-nak valami nagy testvére, ami jobban bírja az ampereket? Tegnap csak 3000-3500Ft égett el... (mega88 1289Ft l293 546Ft x4)
(#) Fizikus válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Az L298-as ha jol emlekszem 2A-ig birja. Legtobbszor az L297-el egyutt szoktak hasznalni, de tobb reszletet en sem tudok. Erdeklodve varom a fejlemenyeket.
(#) alteregoopposite válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Próbáld meg az L6203-as IC-vel. Ez 4 amperig vígan bírja, igaz hogy kettő kell belőle egy motorhoz, de ugyanúgy vezérelhető az L297 -el , mint az L298.
Könnyen beszerezhető minden szükséges alkatrésszel :Bővebben: Link
(#) Tomi_Bp válasza alteregoopposite hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Köszi a válaszokat! L298-ast vettem du., majd megpróbálom azzal, aztán kiderül, de mindenképp védődiódázom az áramkört, mert szerintem a motor indukciós feszültsége végezte ki a mega88-at és az L293-asaimat is... Pedig DNE szériásat vettem direkt, amiben elvileg benne van tokozáson belül. A "robbantott ábrán" a háttérben pedig láthatjátok, hogy ott egy halom 1N4007-es pont erre a célra...
(#) Sir-Nyeteg válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Ilyen szendvicsben nekem nem szokott jó kisülni semmi elektronikából.
Pl 3 db ULN-t egymásra téve fogyasztó nélkül is felrobbangattak az IC-im...
Szerintem azok begerjeddtek egymásra...
(#) Tomi_Bp válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

nem nyugtat, de egyedül is felrobbant egy kisebb motort rákötve ... fogyasztó nélkül még nem volt bumm
(#) Tomi_Bp válasza Fizikus hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

valahogy így gondoltam. vélemény? észrevétel? panasz?
(#) Stewe hozzászólása Szept 25, 2010 /

1541 - es lemezegység léptetőmotorjának nyomatékáról tud valaki biztosat? (12V 33ohm )
(#) Tomi_Bp válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

ez valamiért lemaradt.

l298panel.PNG

(#) Stewe válasza Harry hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Én azt is el tudom képzelni, hogy az nem is léptetőmotor, hanem egy háromfázisú állandó mágneses forgórészű szervó. Ilyen kis méretben nem szokványos, de kivitelezhető. Mivel állandó mágneses a forgórész, nagyon kis fordulatszámon is normál nyomatéka van, szlipje pedig semmi.
(#) Stewe válasza Harry hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

A léptetőmotornál a lépés a geometriai kialakításból adódó állandó érték, ha tehát a motor tud lépni (elég a nyomaték) akkor mindig ugyanakkorát lép, tehát nem lesz csúszása, az elmozduláshoz elég számlálni. A többi már méretezés kérdése. Az említett kefe nélküli motorok viszont forgó mágneses teret használnak a mozgatásra, nem olyan szoros a mágneses kapcsolat, következmények nélkül elképzelhető némi lemaradás, ezért kell lesben állni hall IC -vel.
(#) cseffo hozzászólása Szept 25, 2010 /

Hello!
Segitséget szeretnék kérni abban , hogy van egy unipolásris (5vezetékes) léptetö motorom és azt szeretném ,hogy mindkét irányba tudjon forogni.
Elöre is köszi!
(#) Sir-Nyeteg válasza cseffo hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Most csak egy irányba tud?
(#) 187BodyGuard hozzászólása Szept 25, 2010 /

Sziasztok!

Azért nyitottam ezt a témát, mert nem láttam más topicot ahol foglalkoznak úgy léptetőmotor vezérléssel, ahogy nekem kellene. Van egy EPSON nyomtatóm aminek ki lett szedve a belseje. Van rajta egy SLA7022MU típusú Stepper motor vezérlő IC valamint 2db Stepper motor. A tekercselőhöz azt szeretném megoldani, hogy a két motort PIC-es megoldással külön-külön programmal, vagy manuálisan 1-1 gombal lehetne vezérelni hogy, jobbra vagy balra forogjanak. Az igazán nagy kihívás a manuális megoldása, mert PIC-el már utána megtudom oldani hogy az vezérelje. Az a baj hogy nincs kiindulási pontom hogy az IC-n mit hova kell kötni.
Az IC Datasheet-je itt van: SLA7022M

Várom az építő jellegű kommenteket.
(#) cseffo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Nem ,tud mindkét irányba csak a vezérléröl szeretnék kapcsolási rajzot hozzá!
(#) madazg77 válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Szia.

Az adatlapon a 6. oldalon lévő kapcsolást ha megépíted akkor máris használhatod az IC-t. Az Rs ellenállást méretezni kell a motor áramához. Én egy SLA7024M élesztettem fel így. Egy ilyen IC egyszerre csak egy motort tud vezérelni. A panelen egy IC van és két motor. Az IC kapcsolgatva van a motorokra?

Üdv.
(#) Sir-Nyeteg válasza cseffo hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Körbenézel itt a fórumon is és a neten is, és rengeteg lehetőséget találsz!
Unipolárisként és bipolárisként is hajtható.
Olvass vissza egy keveset!
(#) 187BodyGuard válasza madazg77 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Igen, találtam a panelon 4db Tranzisztort, vagy fetet, nem tudom így megállapítani, mert valami ismeretlen csájna tokozású. De azt tudom, hogy egyszerre csak egy motor forgott mindig. Az alapkapcsolással az a bajom van hogy nem tudom hogy azt utána hogyan használjam.
Van olyan hogy InA és InB Ezekre mit kell kapcsolni? Négyszöget? Meg van egy olyan szaggatott vonallal hogy van 2db nyitott kollektoros Inverter, és azoknak a bemenete meg tdA meg tdB.

Előre is köszi a segítséget!
(#) madazg77 válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Az InA-ra és az InB-re kell kötni a PIc-et vagy más logikai meghajtót. A 6. lapon a kapcsolás mellett ott egy táblázat, abban mutatja hogyan kell vezérelni az IC-t. A szaggatott vonallal jelzett rész pedig a motorra jutó tartóáramot lehet csökkenteni, ha jól fordítom. Én nem csináltam meg hozzá azt az áramkört. Keress rá a SLA7024-re abban van bővebben leírás a TdA, TdB-ről.

Üdv.
(#) 187BodyGuard válasza madazg77 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

A bemeneteire is akkor felváltva kell négyszöget kapcsolni?

Tudnál egy pontos ábrát rajzolni hogy hogyan? Arra gondolok hogy a bemeneti jelei mik az IC-nek és ez alapján mik a kimenetiek. Ne haragudj kezdő vagyok ezen a téren, aztán azért kérdezek sokat. A pic felprogramozása nem okozhat nagy gondot szerintem. Van Pickit 3, szóval azzal gyorsan megy.
(#) madazg77 válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

A bemeneti lábakat meghatározott sorrendben kell feszültségre kapcsolni ahhoz, hogy rendesen lépjen a motor. A 6. lapon a táblázat (Excitation signal time chart
2-phase excitation) jól mutatja hogy az egyes lépésekhez melyik lábat kell "H"-ra kapcsolni.

Üdv.
Következő: »»   54 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem