Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Sziasztok!
Olyan gondom lenne, hogy tulajdonomba van egy repülőgép rádióiránytűje, aminek a mutatóit és a számlapját elvileg léptetőmotor mozgatja. "Repülőhöz való, rádió iránytű " topikban tárgyaltuk ezt, és mivel célom lenne ezeknek a léptetőmotoroknak a működtetése, azaz a mutató és a számlap forgatása ide jutottam. Elvileg 4 kivezetéses a motor ehhez kéne nekem valami érthető magyarázat mit kéne csinálni hogy működjön, és mivel semmit se értek hozzá megköszönném ha "magyarul" írnátok le a megoldást. Köszi Üdv Ákos
Ebben a műszerben nem léptető motor van. (válasz a saját topikjában)
Sziasztok!
Van egy léptetőmotor vezérlőm, és van egy frekvencia amin nem működik jól(kb. 160Hz, itt kapcsol tartóági nyomatékra, de ha nem használom a csökkentett motoráramot, akkor is rángat ezen a frekin), PC táp hajtja, és stab kockával megy a logikai rész. Már minden létező megoldást kipróbáltam, ez alatt, és ez felett jó. Kisérletezések közben (pontosabban tettem több buffert a pc tápra)átütött a stab kocka, és tönkrement a logikai rész. Mi okozhatja ezt a jelenséget? A PC tápnak birnia kell, mert 450w-os, és a motorok csúcsárama max. 16A.
Szia!
És miért akarod feltétlen azon a 160Hz-en járatni a motort? Fogadj meg egy jó tanácsot! Lehet leszólnak a többiek, de szerintem ne használj Pc tápot. Én azzal tettem tönkre 4 db TB6560AHQ-t. Most építek egy új tápot, ami nem kapcsoló táp.
Egy pc tápból 5v és 12V nyerhető ki. A léptetőmotorokat melyikkel hajtod? Egyébként tök mindegy mert az a motor ami 16A-es az nem 12V-on szokott menni hanem inkább 24-en ha nem 36-on.
Nem a 160hz-hez ragaszkodok, hanem egy olyan karakterisztikához, ami kb.1hz-es léptetőfrekitől, 2khz-ig megbizhatóan léptet. Próbáltam hagyományos tápot is, de pontosabban az egy akkutöltő volt pufferelve 20000u-val, aminél hülyeségeket csinált a logikai rész, ami egy stabkockával előállított 5v-ról megy. Igy gyorsan le is vettem róla ezt a tápot.
2A-es a motor és két sorbakötött pc tápról megy(így 24V), kivéve ugye a 160hz-es léptetőfrekit, ahol nemmegy, csak rángat.
Én mindenképp csinálnék valami normális tápot neki első körben.
Valami ilyesmit...mellékelem. De azt tisztázzuk már, hogy milyen ic-t, vagy mi a bánatot használsz a motor vezérléshez!
sla7021-et használok, de mivel ez nem fogad step-dir jeleket, igy egy pic12f508-al csinálok a step-dir jelből az sla7021 számára jelet, a motorpihi funkciót is ez a pic vezérli
Sziasztok! Van egy léptetőmotorom, amit eddig egy ULN2003-as segítségével Unipolárisan vezéreltem. Nem volt elég erős és a céljaimnak nem felelt meg, azért azt javasoltátok itt, hogy vezéreljem Bipolárisként. Először elkezdtem óriási és bonyolult tranzisztor rengeteget építeni BD139-BD140-esekből, de közbe jött a nyár és amúgy sem lett volna a legegyszerűbb, mikor rátaláltam a L293DNE-re. A mellékelt kapcsolásokon láthatjátok, hogy hogyan kötöttem be, a mellékelt képen pedig az eredmény egyik részét is. A másik, hogy a ATMEGA88-asom is leégett, nem fut le rajta a program. Ötlet? Tanács? Nincs a L293-nak valami nagy testvére, ami jobban bírja az ampereket? Tegnap csak 3000-3500Ft égett el... (mega88 1289Ft l293 546Ft x4)
Próbáld meg az L6203-as IC-vel. Ez 4 amperig vígan bírja, igaz hogy kettő kell belőle egy motorhoz, de ugyanúgy vezérelhető az L297 -el , mint az L298.
Könnyen beszerezhető minden szükséges alkatrésszel :Bővebben: Link
Köszi a válaszokat! L298-ast vettem du., majd megpróbálom azzal, aztán kiderül, de mindenképp védődiódázom az áramkört, mert szerintem a motor indukciós feszültsége végezte ki a mega88-at és az L293-asaimat is... Pedig DNE szériásat vettem direkt, amiben elvileg benne van tokozáson belül. A "robbantott ábrán"
![]() ![]() ![]()
Ilyen szendvicsben nekem nem szokott jó kisülni semmi elektronikából.
Pl 3 db ULN-t egymásra téve fogyasztó nélkül is felrobbangattak az IC-im... ![]() Szerintem azok begerjeddtek egymásra...
![]() ![]() ![]()
valahogy így gondoltam. vélemény? észrevétel? panasz?
1541 - es lemezegység léptetőmotorjának nyomatékáról tud valaki biztosat? (12V 33ohm )
ez valamiért lemaradt.
Én azt is el tudom képzelni, hogy az nem is léptetőmotor, hanem egy háromfázisú állandó mágneses forgórészű szervó. Ilyen kis méretben nem szokványos, de kivitelezhető. Mivel állandó mágneses a forgórész, nagyon kis fordulatszámon is normál nyomatéka van, szlipje pedig semmi.
A léptetőmotornál a lépés a geometriai kialakításból adódó állandó érték, ha tehát a motor tud lépni (elég a nyomaték) akkor mindig ugyanakkorát lép, tehát nem lesz csúszása, az elmozduláshoz elég számlálni. A többi már méretezés kérdése. Az említett kefe nélküli motorok viszont forgó mágneses teret használnak a mozgatásra, nem olyan szoros a mágneses kapcsolat, következmények nélkül elképzelhető némi lemaradás, ezért kell lesben állni hall IC -vel.
![]()
Hello!
Segitséget szeretnék kérni abban , hogy van egy unipolásris (5vezetékes) léptetö motorom és azt szeretném ,hogy mindkét irányba tudjon forogni. Elöre is köszi!
Most csak egy irányba tud?
Sziasztok!
Azért nyitottam ezt a témát, mert nem láttam más topicot ahol foglalkoznak úgy léptetőmotor vezérléssel, ahogy nekem kellene. Van egy EPSON nyomtatóm aminek ki lett szedve a belseje. Van rajta egy SLA7022MU típusú Stepper motor vezérlő IC valamint 2db Stepper motor. A tekercselőhöz azt szeretném megoldani, hogy a két motort PIC-es megoldással külön-külön programmal, vagy manuálisan 1-1 gombal lehetne vezérelni hogy, jobbra vagy balra forogjanak. Az igazán nagy kihívás a manuális megoldása, mert PIC-el már utána megtudom oldani hogy az vezérelje. Az a baj hogy nincs kiindulási pontom hogy az IC-n mit hova kell kötni. Az IC Datasheet-je itt van: SLA7022M Várom az építő jellegű kommenteket. ![]()
Nem ,tud mindkét irányba csak a vezérléröl szeretnék kapcsolási rajzot hozzá!
Szia.
Az adatlapon a 6. oldalon lévő kapcsolást ha megépíted akkor máris használhatod az IC-t. Az Rs ellenállást méretezni kell a motor áramához. Én egy SLA7024M élesztettem fel így. Egy ilyen IC egyszerre csak egy motort tud vezérelni. A panelen egy IC van és két motor. Az IC kapcsolgatva van a motorokra? Üdv.
Körbenézel itt a fórumon is és a neten is, és rengeteg lehetőséget találsz!
![]() Unipolárisként és bipolárisként is hajtható. Olvass vissza egy keveset!
Igen, találtam a panelon 4db Tranzisztort, vagy fetet, nem tudom így megállapítani, mert valami ismeretlen csájna tokozású.
![]() Van olyan hogy InA és InB Ezekre mit kell kapcsolni? Négyszöget? Meg van egy olyan szaggatott vonallal hogy van 2db nyitott kollektoros Inverter, és azoknak a bemenete meg tdA meg tdB. ![]() Előre is köszi a segítséget! ![]()
Az InA-ra és az InB-re kell kötni a PIc-et vagy más logikai meghajtót. A 6. lapon a kapcsolás mellett ott egy táblázat, abban mutatja hogyan kell vezérelni az IC-t. A szaggatott vonallal jelzett rész pedig a motorra jutó tartóáramot lehet csökkenteni, ha jól fordítom. Én nem csináltam meg hozzá azt az áramkört. Keress rá a SLA7024-re abban van bővebben leírás a TdA, TdB-ről.
Üdv.
A bemeneteire is akkor felváltva kell négyszöget kapcsolni?
Tudnál egy pontos ábrát rajzolni hogy hogyan? Arra gondolok hogy a bemeneti jelei mik az IC-nek és ez alapján mik a kimenetiek. Ne haragudj kezdő vagyok ezen a téren, aztán azért kérdezek sokat. A pic felprogramozása nem okozhat nagy gondot szerintem. Van Pickit 3, szóval azzal gyorsan megy. ![]()
A bemeneti lábakat meghatározott sorrendben kell feszültségre kapcsolni ahhoz, hogy rendesen lépjen a motor. A 6. lapon a táblázat (Excitation signal time chart
2-phase excitation) jól mutatja hogy az egyes lépésekhez melyik lábat kell "H"-ra kapcsolni. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |