Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   33 / 82
(#) tuty hozzászólása Aug 25, 2010 /

Sziasztok

Watt-hoz intéznék egy kérdést a WLPT_mini4 égetőjével kapcsolatban (bocs ha butaságot kérdezek, ha tudnám, hogy butaság nem kérdezném meg).
Tehát, a kapcsolási rajzon a földelések különböző jelekkel vannak jelölve, ez jelent valamit?

a másik kérdés, hogy a pic égetéshez nem használt lábai loghatnak a levegőben?

Előre is nagyon köszönöm a választ! Dezső
(#) watt válasza tuty hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Megnéztem a rajzot, nem látom melyik testpont van eltérően jelezve. Egyébként itt csak egyféle van, tehát ha különbözőt vélnél felfedezni, akkor az ebben az esetben nem számít.
A PIC összes táplábát be kell kötni, kondizni, valamint a szükséges maradék 3-at. A többi lebeghet.
(#) zenetom válasza tuty hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Ezt a földes dolgot én se értem...
És a kapcsirajzon nem lévő lábak pedig lóghatnak a levegőben.
(#) tuty hozzászólása Aug 26, 2010 /

Sziasztok.

lehet ha én néztem tul aprolékozan, de pl. az LPT potrthoz kötött földnél a fekete vonalban van két fehér pötty de a pl. a kondihoz kötött föld csak egy fekete vonal, pötty nélkül. (vagy lehet ha valamit nagyon félreértek?)

...és a bekötéssel kapcsolatban, pl. egy pic16f628-at programoznék, és akkor nem csak annyiból áll, hogy az égetőből kivezetett 5 kábelt hozzácsatlakoztatom a microkontroller 5 neki megfelelő lábához?

kösz a válaszokat. Dezső
(#) watt válasza tuty hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Idézet:
„A PIC összes táplábát be kell kötni, kondizni, valamint a szükséges maradék 3-at. A többi lebeghet.”

Ebből melyik rész nem érthető?

A pöttyök kép átméretezési hibák. A két féle testpontot nem ilyen apró eltéréssel jelölik. Nézz utána az elektronikai rajzjeleknek!
(Kérlek a mondatokat kezd nagybetűvel, ha még akarsz tőlem válaszokat! Köszi!)
(#) tomeszku hozzászólása Szept 14, 2010 /

Hello!

Megépítettem az mellékelt égetőt.
Az lenne a kérdésem h milyen nyák-os trafó való hozzá, mit ajánlanátok?
Köszi
(#) Hp41C válasza tomeszku hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Szia!

Egy 9 -12 V-os dugasztáp kb 100mA terhelhetőséggel.

Mielőtt kipróbálnád, cserérd ki a 7405 -öt 7406 -ra vagy 74LS06 -ra, ami +30V-ig bírja. Ugyanis a 7405 kimenete csak max. 5.5V -ra tervezett, és a IC2A (2) illetve az IC2D (8) kimenete +13V -ig fel van húzva - majdnem biztos tönkretétel.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Érdekes, hogy ez már milyen régóta téma, és ennek ellenére ezek a rajzok nem tűnnek el a netről. Elvileg sem működhet, annak ellenére sem, hogy az adatlap szerint 7V lehet a lábon max.
(#) dinokal válasza watt hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szia! Általában ha valaki egyszerű égetőt keres, órákat, napokat képes a guglin keresni, és ezek a kapcsolások elég gyakoriak. Arra már nem veszik a fáradtságot hogy itt a fórumokon átböngésszék a hozzászólásokat. Ezért van az, hogy sok kezdő még mindég pl. a JDM programozót akarja megépíteni. Szív is vele rendesen.
(#) watt válasza dinokal hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Igen. Szívunk, de sokszor az elvileg jól felépített égetőkkel is, nem egy olyannal, ami eleve gázos.
(#) tomeszku hozzászólása Szept 15, 2010 /

Ha jól veszem ki a szavaitokból akkor ez az égető nem is működne a célnak megfelelően?
(#) Hp41C válasza tomeszku hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szia!

Sok mindentől függ (kivitel, alkatrészek, programozó program,...), de legfőképen az alkalmazni kívánt LPT porttól. Az a 7405 -öt mindenképen cseréled ki 7406 -ra vagy 74LS06 -ra. Azután a számítógépre való csatlakoztatás és pic nélkül mérd meg, jól működik-e az áramköröd....
(#) tomeszku válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

köszi úgy lesz
(#) cNobody válasza tomeszku hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Inkább építenéd meg ezek közük valamelyiket. Ezek nem JDM-ek.

Bővebben: Link

Watt mester, aki tervezte az áramköröket, írt egy szupi programot, amivel szinte biztos az eredmény (vannak kivételek persze).
(#) dinokal válasza tomeszku hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Szia! Hála a tág határok közé eső szabványnak, először a portok kiadott feszültségével kéne tisztában lenned. Másodszor nem mindegy milyen oprendszer alatt, milyen beállításokkal (pl: új nyomtató keresésének letiltása, egyebek) dolgozol. Harmadszor sajnos nem mindegy milyen géppel (proci sebessége, időzítések). Watt mester el tudná mondani, mennyi idejébe került az időzítések megfelelő beállítása. A régebbi programok (pl: oshonsoft, propic, sorolhatnám) általában az új gépeken az időzítés miatt elbuknak.
(#) tomeszku hozzászólása Szept 17, 2010 /

Köszi szépen hogy felhívtátok a figyelmemet a JDM-es égetők hibáira, utánaolvastam és valóban igazatok van. Találtam több pickit2 tervet és valószínű hogy azt fogom mgépíteni. még1x köszi a figyelmeztetést
(#) hadnagyakos hozzászólása Okt 8, 2010 /

Sziasztok!

Ma próbáltam felprogramozni egy 18F2550 típusú PIC-et az Oshonsoft-féle programozóval. Sajnos egyáltalán nem ismeri fel a PIC-et és nem is ír bele semmit. Amikor az EEPROM írására kerülne sor, megáll a program.
Próbáltam Watt programjával és az Oshonsoft-féle programmal is, de ugyan ez a hiba mindkettőnél.
A programozó működik, mert már több 16F szériás PIC-et felprogramoztam vele, de a 18F szériából ez az első.
Mi lehet a probléma?
(#) watt válasza hadnagyakos hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Pontosan kéne tudni, hogyan kötötted be a PIC-et, egyébként szintén csak általánosságban tudunk valamit mondani, miszerint, ha mindent jól kötöttél össze, és korábban és most is 16F-et jól tudtál égetni, akkor a 18F-et is kellene tudnod.
Tehát várjuk a pontos bekötést(rajzot, kondikkal, mindennel), és a feszültség szinteket(Vpp, Vdd a PIC-en mérve.).
(#) hadnagyakos válasza watt hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

A bekötést adapterrel csinálom az ITT található terv alapján.
A feszültségek a PIC lábán mérve:
VDD: 4V
VPP: 13,26V
DATA: 4,68V
CLOCK: 4,68V
(#) potyo válasza hadnagyakos hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

100nF kondenzátor van a táplábak között a PIC-nél? Vdd-nek 4V hogy jön össze, ha az adat és órajel lábakon 4,68V van? Csinálj a Vdd-re legalább 4,5V-ot.
(#) hadnagyakos válasza potyo hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Úgy, hogy régebben csináltam hozzá egy tranzisztoros kiegészítést, ami az USB 5V-ját kapcsolgatta az órajel és adat lábakon, mivel a PIC s behelyezésekor nagyon lerántotta a feszültségeket. (2,25V-ra) Ez nélkül a kiegészítés nélkül sem működik.
(#) watt válasza hadnagyakos hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

A 4V nem jó. Old meg, hogy legkevesebb 4,5V legyen!
Ha a rajz alapján készült az adapter, akkor az nem jó. Tegyél be 10k-s ellenállást a Vpp-Vdd közé, minden foglalatnál. Minden Vdd és a Vss közé tegyél 100nF-okat. Ha egy foglalatnál két Vdd van, akkor kettőt.
Próbáld egy új PIC-el, jónak kell lennie.
(#) hadnagyakos válasza watt hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Sajnos így sem ismeri fel. Most már 4,86V a feszültség. Betettem az ellenállásokat és a kondikat is.
Elképzelhető, hogy gyári hibás a PIC? Ugyan ezzel a foglalattal programoztam már ekkora lábszámú 16F sorozatú PIC-et és az jó volt. Most már végképp tanácstalan vagyok.
(#) watt válasza hadnagyakos hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Valószínű tönkrement a 10k felhúzó hinyától. Nekem is volt egy 18F8520-am, ami régebben meghalt és nem tudtam mitől. Azon sem volt 10k, mert kikapcsoltam az MCLR funkciót, így azt gondoltam mindek. A WLPT_mini kapcsán derült ki, mennyire sérülékeny a Vpp láb, én sem hittem a szememnek, de egy olyan 16F628-at tettem tönkre egy kapcsolással(lekapcsoltam róla a Vpp-t!), amit már régóta nyúztam.
Persze lehet, hogy más történt, ez csak egy tipp, aminek megvan az esélye, de az biztos, hogy a 10k hiánya végzetes lehet.
(#) tivi hozzászólása Okt 23, 2010 /

Sziasztok!

Építettem egy WLPT_mini_v4 égetőt de sajnos nem működik. PIC16F628A-t akartam vele égetni. A táp jó vdd feszültsége 5 V, vpp feszültsége 12 V. Watt saját égetőprogramját használtam, de a többit is ki próbáltam.
Kérlek segítsetek!

Előre is köszönöm!
(#) watt válasza tivi hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

ICSP vezeték milyen hosszú, miből van?
LPT vezeték milyen hosszú, miből van?
Ellenőrizted az áramkört? PGD, PGC vezetékeken a feszültségek hogy változnak?
PIC Vpp-n rajta van az R6?
100n van a PIC táplábán?
Milyen áramkörben van a PIC, van valami a PGD, PGC lábakon?
Kép?
(#) tivi válasza watt hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

ICSP vezeték max 10 cm. LPT vezeték is max 10 cm. Igen már ellenőriztem az áramkört és barátom is átnézte egyszer. PGC-t megmértem az égetőprogramodnak a PGC tesztjével az jó 0 V és 5 V váltakozik. PGD-t azt, hogy mérjem meg?
Igen az R6 ellenállás rajta van. 100n táplábon az minek kell?
(#) watt válasza tivi hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

PGD-t ugyanúgy lehet ellenőrizni.
A 100n hidegítésnek, zavarszűrésnek kell.
(#) tivi válasza watt hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

A 100n-os kondi a Vdd és GND közé kell?
(#) potyo válasza tivi hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Igen, közvetlenül a PIC lábaihoz.
Következő: »»   33 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem