Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
:yes: 23 év.
Felesleges tesztelgetned, több év távlatában is több mint elég a DS32 pontossága egy halandó ember számára.
A kinti-benti hőmérséklet-mérés jó ötlet. És ezzel egy hourofil fórumtársunk igényeinek megfelel...
Na jó.... ezek a fránya sztereotípiák. Bár már magamon is kezdem észrevenni a korai jeleit. Igaz még egy órát sem építettem, de jónéhány már meg van tervezve csak megvalósításra várnak, és sok más is tervbe van véve. nixie, vfd, scope, propeller, wand, word, binar stb, stb mindegyikből szeretnék egyet...
Szimbólumcsövek nélkül nem sokat ér a hőmérséklet kijelzés, ha lesz benne kérem szigorúan opcionálissá tenni.
"konyhaóra" funkciót nem terveztek bele, vagy az majd a női verzióban lesz?
Hát ha ezt a sok órát megépíted, akkor úgy fog kinézni a szobád mint Dr Brown nappalija a Vissza a jövőbe c. filmben.
A csajoknak jó a tekergetős is, úgyis csak elrontanák...
Ha megépítem azt amit a közeljövőben terveztem akkor Mr Brown nappalija is úgy fog kinézni (6 db)
Főz, mos, elviszi a gyereket az iskolába és éjszaka ... mutatja az időt
Viszont néhány glimmel lehetne jelezni, hogy épen mit mutat az óra... Odaírjuk mellé gyöngy betűkkel, hogy Üzemidő, Dátum, Hőmérséklet stb. Ekkor nem kék szimbólumcső.
Konyhaórának ezt építeném meg szívesen, persze nem ezzel a bugyuta jelzéssel a végén. A többi az perfekt!
Hát annak a 6db-nak már egy Dexion-Salgó polcrendszer minimum kijárna... Pláne amekkora csövek lesznek benne.
Kék szimbólumcső? Kék csak numitronban van vagy vfd-ben. Persze lehet gyártani is saját nixiecsöveket, csak egy neontechnikás ismerős kellene... Ha megépítem a z568m-ekből az órát (50mm-es számjegyekkel) , szerinted odamegyek, megnézni, hogy éppen milyen gyöngybetű van a glimm alatt?
Egész vad lenne így! El tudnám képzelni valami sötétebb zöldben is. Az a szín is kellemes a szemnek, akár éjszaka is. A kék sajnos nem.
Esetleg színházi látcsővel meg tudnád nézni, hogy épp melyik felirat mellett világít... Persze a számok szabad szemmel is láthatóak...
Sziasztok!
Van egy kis gondom a Nixie csöveimmel, (talán nem is olyan kicsi), mert ugyanúgy viselkednek mint lui144 csövei. Elindítottam a kapcsolóüzemű tápot, arra van kötve próbára most az egyik Z570M. 22K, 33K, 47K, végigpróbálva. 125V-ot mérek az anódon, 2.5mA-nél. A puffert eközben tudom szabályozni 150-210V- között, így arányosan nő a feszültség is a csövön. Hiába nő az anódáram, csak ”homályos karaktereket lehet megjeleníteni. (A 8-as lenne ”látható” a csatolt képen.) Mi lehet ezzel a gond, (kuka ez a cső is)? Néhány képben a készülő Standard óráról, és a csőről is egy.
Szia!
Ezek megvannak, de ezek nem numerikus csövek. Van ott egy másik NIXIETUBESYMBOLS.LIB, azokat nem találom.
IN-18, Z566M, Z568M, ZM1000, GNP akármi-valamilyen ITT cső hasonló az 573-hoz de ennek csodásak a karakterei finom szövésű a hálója és 2 db tizedespont van benne, 3015F (na jó ez meg minitron).
Az IN-1-et nem számolom mert az bizonyos értelemben zsákutca project és a Z573M-et sem mert az a nővéremnek készült és különben is sokaknak van már ilyen
Jé ez az én órám ! Készül az N+1 változatú szoftver hozzá! Ha megvan majd elküldöm neked, lesz benne legalább 2 effekt Lásd itt. . A képen olyam mintha kevés lenne a csőre jutó áram. Ha kicsi az áram, először megvastagodik a glimmkisülés és elmaszatolódik, majd később kialszik a szám egy része. A katód mérgezés, ami a rossz csöveknél fordul elő, nem így néz ki, ott a katód egyes részei halványabban égnek, de nincs pacásodás. (Ez nem standard óra, hanem a Mule csinálsz belőle trafósat is meg dc-dc konvertereset is egyszerre? )
A tápot megnézve nekem az induktivitás kicsit gyengének tűnik. És az a piros dióda sem tűnik megfelelőnek (a BYV95C az egy üveg tokozású gömbszerű dióda , ez meg inkább valami tv-s cucc lehet) Ha visszalapozol láthatod, hogy én is kínlódtam vele.Ennek valahogy így kéne kinéznie
Kipróbáltam a táppal egy z573m-et (le van kaparva róla a piros borítás), de nem tudtam produkálni még 100k-s előtétellenállással sem a jelenséget. Egy viharvert GNP-7A-val be tudom mutatni. Ha a tápod jó (ahogy nézem a wand-clockodat, ez neked nem jelenthet problémát ) akkor lehet hogy a cső tényleg kukás. (Az első képen az én beültetett panelom van, hátha segít ez is valamit, a doksiban a trafós változat szerepel csak)
Sziasztok!
Egy kísérletet kellene végezni a 74141 -gyel illetve az orosz változatával: Mekkora áram folyik a BCD bemeneten, ha a bemenet magas szinten (a HC595 miatt +5V -on) van és a tápja ki van kapcsolva. A HC595 belső védő diódákat tartalmaz a bemenetein, azon keresztül elég jelentős árammal tudja terhelni a bemenetét, ha nincs tápja...
Szia!
Szerintem még rosszabb a helyzet, a subsztrát felé kinyitnak a parazita félvezető átmenetek, és ha így még tápot is kap véletlenűl, akkor az ilyen régi vágású IC-kben egy parazita tirisztor rövidre zárja a tápot... A HC595 kimenete háromállaptú, nagyimpedanciásra kapcsolva nem folyhat áram a kimeneten keresztűl a 74141 felé. Persze ekkor a program nem tévedhet, hogy milyen sorrendben kapcsolja a tápot és a HC595 kimenetét.
Lehet hogy félreértettem valamit, de megpróbáltam a kísérletet, a tapasztalat: Ha a bemenet +5V-on van nem tudok áramot mérni a körében, ha ilenkor elveszem az IC-tápját akkor sem változik semmi (GND,VCC mindegy). Ha a bemenet 0V-on van kb 1mA folyik a körében, ha elveszem az IC tápját (Vcc) nem folyik áram. Ha az IC GND-jét veszem el akkor 5mA folyik. Lásd a képeket: a kijelzés 3 a dekád ledsoron ha a bemenet fent van Vcc-n és 2 ha a GND-n van.
A képen nem túl jól látszik: ez a k155id1 orosz IC, 20mA eszik ebben az összeállításban. Nem tudom kellett volna rajta lenni nixinek és nagyfesznek is a méréshez?
Szia! Elnézésed kérem, nem standard, hanem a Te hat csöves Mule órádat építem meg elsőnek.
A táppal még nincs gond, megvan a "tiszta" puffer, (10µF/350V), fel tudom emelni 250V-ra is, ha szükséges. Egy próbát azért elvégeztem 20mA-es terhelésen is, a beállított 210V tápfesz 155V-ra esett le. Ekkor a bemenő fesz DC 9.5V-on 270mA áramfelvétellel ment. Átnéztem a nixiket, hét db van elfogadható állapotban a 15-ből(!) A kapcsolási rajzát nem találtam a "Mule" órának, de összeollóztam a NYÁK-ról. 1.5mA-3mA között járattam a jó csöveket, ez csak a fényerőben okoz változást. Még egy kép a már jól működő Nixiről.
Úgy végezd el, hogy a bemenet 5V-on maradjon a táp lekapcsolása után is! Ekkor mekkora áram folyik a bemenet irányába az 5V felöl?
És ha táp levétele után a VCC-t és a GND-t összekötöd?
Üdv! igen ennek még hiányos a doksija, amint írtam is, de a sprintbe igyekeztem a jó értékeket beírni. Akkor eszerint a csövek vacakolnak. Meg kéne próbálni regenerálni őket az itt leírt módszerrel. sok vesztenivaló nincs vele.
A bemeneten rajta volt a táp és természetesen a ledek anódja is fent volt a tápon,mert gnd-t kapcsol az IC. Ha a vcc és gnd-t összekötöm attól függően, hogy a vcc-t vagy a gnd-t szakítom meg 0 illetve 220mA folyik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |