Fórum témák
» Több friss téma |
a2 utolso kep a csevetest es kionto szerszamrol a tekercsekhez.Gondolom eleg kepet kuldtem :0
sziasztok
Üdv Les111!
Ennek a szép keréknek mekkora a gyorsjárási tényezője? Előre is köszönöm a választ!
Most tényleg jól jönne pár jó tanács. A mellékelt kép megmutatja, mi a gondom. Erőgép anyagi és domborzati gondok miatt kizárva. Pár variáció megfordult a fejemben, de elvetettem. Érdekelne mások véleménye is.
Darabokban vagy az oszlopot kell megcsinálni ledönthetőre.
De akkor is a talpazatot merevíteni kell mert a felállításnál óriási erők vannak és a csuklóknál el fog deformálódni a csőszerkezet.
Szia István!
Van rá hagyományos eljárás, egy segéd oszlop betétele. Természetesen a súlynak megfelelő oszlop méretek kellenek! Adok rajzot, ebből érthető az egész. A fenti kötélkorongot nálad érdemes 90 fokkal elforgatni. Az oszlopnak elég magasnak kell lenni ahhoz, hogy az emelendő tárgy oldal irányú mozgatásakor a kötél ne ugorjon ki a kötélkorongból. A saját szerkezetemet is így tettem fel a helyére, először a csapágyházat az oszlopra, aztán a kereket a tengelyre. Az emelés közben egy kötéllel lentről lehetett irányítani a mozgó alkatrészeket. A segéd oszlop aztán lejjebb téve maradhat a fő oszlophoz rögzítve
Az állandó mágneses generátor billenő nyomatékának meghatározása érdekel, ha a felhasznált mágnesek adatai ismertek. Van elképzelésem róla, de egy biztos tipp jót tenne, akár maszekben vagy élő szóban is.
Köszönöm, hogy válaszoltál. Kifejteném bővebben a tervem. Mindenképp valamilyen csörlőt kell használjak, hogy a differenciált felvigyem. A földön már össze volt rakva, de fel kell vigyem egy kis próba üzemre. Meglátom, hogyan viselkedik, mit tud meghajtani, melyek a gyenge pontjai stb. stb. Mert lesznek gyenge pontjai. Azzal nincs gond, hogy hogyan mászok fel, csak a differenciált ha feljuttattam valahogy, azt a helyére kell igazítani és négy csavarral rögzíteni. Amikor fenn vagyok, nincs bennem semmi félelem, de amikor végig gondolom, hogy a motoros csörlő húzza felfelé a nehéz tengelyt, elbizonytalanodom. Készítettem valamilyen csörlő alkalmatosságot, de még annak is a használatát végig kell gondolni.
Az oszlop 4 db. 6 cm átmérőjű vascsőből van összehegesztve, plusz a merevítések. Ez meghaladja a 100 kg-t. A differenciál is nyomhat vagy 40 kg-t, ami a tetején lesz. Mindezeket együtt felállítani, tapasztalatok hiányában ???. Készítek pár fényképet arról, amit már összehordtam ebben az ügyben, szeretném, ha véleményeznéd.
Ha nem akarod lebillenteni az oszlopot akkor ugynevezett külső bikás építés kell ezt a távvezeték oszlopoknál alkalmazzák.
A lényeg az oszlopodat vagy 2-3 méterrel meg kell toldani kívölről egy csővel ami kibirja a difi súját . Ennek a tetejére kell rakni a csigát lentre meg a csörlőt és huzhatod is felfelé de ekkor sok kötél kell. Vagy a csörlőt fentre rakod és úgy huzatod felfelé. Az a baj hogy nagyon nagy a súj eléggé be fogja szerintem mozgatni az oszlopot és gáz lesz felcsavarozni. Fentre vigyél még megaddal spanifert a helyére huzatni. A helyedben és leszerelnék róla minden leszedhetőt mert kissebb sújokkal könnyebb bánni a magasban. És a lapátok mekkorák lesznek?
Remélem az oszlopod nagyon stabil!!!
Enyém rendesen beleng,mikor hirtelen irányt változtat a szél! A cucc elég gyorsan követi a szélirányt,és bemozgatja 110-es csövet. (nagy tömeg van fent) Utólag ezt másképp csinálnám... A difi felvitele pedig nem gond,kötél,csiga,és egy segédrúd fent. Ahogy írták. Egy kurbli kell,amivel tekered És nem árt ha valaki segít közben...Én lentről kurbliztatnám fel valakivel,és fönt a helyére illeszteném. Így könnyű fel-le pozicionálni .
Üdvözlet minden szélkerekes kollégának!
Szakmai segítséget kérnék tőletek. Eddig is sokat tanultam a hozzászólásokból, és sokszor ezek alapján haladtam tovább. A mechanikai részekkel kész vagyok, gyönyörűen forog a technika. Két leírás alapján raktam össze a kereket: Hugh Piggott, és Dan Bartmann and Dan Fink művei alapján. Szóval amiben segítséget kérnénk:az álló rész tekercselése. 24V-os 3 fázisú rendszert szeretnék építeni. 300-as acél tárcsán 12-12 db N40 erősségű 46x30x10-es mágnes lenne elhelyezve. Az állórészben 9 tekercset szeretnék, így a 3 fázis megoldva. Kérdés: a tekercselő vezeték átmérője, típusa, tekercsenkénti menetszám. Van erre képlet, vagy táblázat valahol, mert a fenti két leírás eléggé szűkszavú a méretezés terén. Másik kérdésem, hogy már fent az állórésznél egyenirányítsunk, vagy hozzuk le úgy az energiát és a földön oldjuk ezt meg. Hiányos az ismeretem a téren is, hogy a generátortól mekkora keresztmetszetű kábellel lehet(kell) lehozni az áramot, hogy minél kisebb legyen a veszteség? Na jó sok kérdést sikerült összehozni. Segítsen aki tud!
A lényeg mindig a részletekben van elbuj(tat)va. Készítettem egy kart, amire szereltem egy csigát. Felvittem, bedugtam az egyik csőbe de amikor hozzágondoltam a differenciált, már félelmetes volt. A félelem leküzdhető, de az egészet befordítani oldalról középre, a sodrony nehezen engedné. Más lehetőség, a csörlőt felvinni a csiga helyére. Ezt a lehetőséget még nem gondoltam végig. Oda fel vinni kb. 60 voltot, megfordítható polaritással (horog le-fel). A csörlőm sodronya csak 10 m hosszú, és 14 kellene, hogy fel és le érjen. Amikor a differenciál fel jut valahogy, a lapátokat fenn fogom egyenként rögzíteni. Középtől számítva, minden lapát hossza 2,4 m. Kormánylapát nem lesz. Generátort, akkorát teszek rá, amilyet egy lenge szél is bír.
Ennyire stabil a szeled,vagy nem akarsz viharvédelmet?
Amúgy azt a 40-50 kilót feltétlenül elektromos csörlővel akarod felvinni? Simán felmegy kézi erővel is gyorsan.
Olvass kicsit vissza mert nem 40 kilóról van szó
Gondolom mindent összehegesztettél!
Na ezt kellene megoldani hogy ahol lehet csavaros kötéseket alkalmazni . Milyen difi? Lada? Mert ha szétszeded kiveszed a féltengelyt meg a napkereket spórolsz egyből vagy 20 kilót és fent szépen összerakod. Pár erős deszkából fent csinálsz egy szerelőállást és széppen összerakod. Sajnos nincs jobb ötletem csak a szétszedéses felhordás.
Ami megoldható csavarral, azt nem hegesztettem össze. Mindent egyedül kell csináljak. Azért is gondoltam az elektromos csörlőre. A differenciál Moszkvicsból való, azt mondta, akitől kaptam. Már nem szerelem szét, mert a bolygóművet is a helyére tettem, szilikonnal beragasztottam. Olajjal feltöltöttem.
Mindegyikőtök adott egy-két jó ötletet, így most már kirajzolódott előttem a véghezvitel menete. Ha nem fog esni az eső, ma fel is teszem és leírom a kivitelezés menetét. A viharvédelem úgy lesz megoldva, hogy a lapátok végeit egymáshoz fogom kötni és az oszlop árnyékában fognak forogni. Így nem fognak az oszlophoz verődni. Aztán aki bujt bujt, aki nem nem.
Én "rendesen" túlméreteztem a gépem,de láttam már néhány durva széllökést! Teljesen elfektette a rotort!
Mozgott rendesen az oszlop És az én gépem max 50 kiló ...sacc/kb.Én nem mertem a véletlenre bízni,túl sok meló újraépíteni
Ma egy kicsivel többre haladtam, mint a mellékelt kép mutatja. A differenciált majdnem felvittem az oszlop tetejére. Egy-egy láncot kötöttem a két végére és egyszer az egyik végét húztam feljebb egy kicsivel, aztán a másikat. Addig emelgettem, míg nem lehetett tovább. Telepítenem kellett a csörlőt. A csörlő használatánál előálltak a tapasztalatlanságból megjelenő hibák. Az oszlopot csak nem dönti ki a szél, mert három ágban 8 mm-es acéldróttal van kikötve. Nem a legszerencsésebb az a megoldás, hogy kormány lapát nélküli legyen a gép, de már jártam úgy, hogy a kormánylapát letört és az egész megfordult, a szélkerék rögzítő csavaranyája lelazult és kész volt a baj.
Sikerült feltenni a differenciált a helyére. Megúsztam egy karcolással. Soha sem lesz kész, mert mindig babrálni fogom, de termelni csak fog(reménykedem). Ezután a lapátok következnek.
Nem semmi szerkezet lessz. Remélem meghálálja a sok befektetett munkát.
Üdv István!
Írtad: Felvittem, bedugtam az egyik csőbe . Ezek szerint a csőbe befolyhat a víz, és ha jól lebetonoztad, és a körülmények rosszul adódnak össze, a fagy télen szétnyomhatja a csövet. Én egy fáradt olajos rongyot is áthúzgáltam a csövön felállítás előtt.
Gratulálok! (Azért azokat a sodronyokat majd meg kellene feszíteni mielőtt a lapátok felkerülnek.) Ma végre az enyém is fel lett állítva próbaképpen.
Miután feltettem a differenciált a helyére, nem bírtam magammal. Felszereltem három lapátot is. Ahogy végeztem, megjött a szél is. Férfiasan bevallom, messze alulmúlta a legoptimistább elképzeléseimet is. Hibák amiről tudok:
- az oszlop nem függőleges, abból kifolyólag a szerkezetnek van kedvenc pihenőhelye; a szélkerék nincs kicentrálva; a lapátprofil nem ideális. De akkor is. Hat elefántot számoltam meg, míg a szélkerék tett egy egész kört, akkora szélben, hogy a fák teteje hajlott egész jól. Generátor még nincs rajta, üresben forgott. Az oszlop nincs lebetonozva, és nem is lesz, mert többször volt költöztetve. Azt hiszem, hogy itt sincs a legjobb helyen, ahol most van. Egyszerűen, csak felállítottuk, három ágba kikötöttük és áll. Két-három sorozat lapátot szétvet, de még egyszer sem dőlt le. Elképzelésem szerint a következőket kell még megtenni: az oszlopot függőlegesre állítani; még három lapátot felszerelni; a szélkereket kiegyensúlyozni. Amennyiben így sem leszek megelégedve vele, az egészet szétszerelem és más helyre költöztetem. Nagyon jól védett helyen lakunk. A viharok a házunkban még nem tett kárt, akkor sem, amikor egy – két házat tető nélkül hagyott. 50 méterrel, ha feljebb vinném a dombra, már nem lenne úgy védve, de ha használható energiát termelne, nehéz lenne a szállitása.
Milyen szélgenerátort teszel rá? De ami még inkább érdekelne: hogyan?
2kW-os gyári kerül rá, 6 lapáttal (ha végre befejezem a lapátokat) A legfelső csőre lesz ráhúzva a generátor rögzítő része a csúszógyürükkel a belsejében. Ledöntött állapotban szerelem össze és úgy állítom fel. A lapátokat külön tárcsára szerelem és az egészet kiegyensúlyozom mielőtt a generátortengelyre rögzítem.
Helo
Egy vízhúzót szeretnék építeni. Még igen kezdő vagyok. Nem tudnátok esetleg vmi programot, weboldalt, amivel/ahol kiszámolhatnám, hogy milyen magasra kell elhelyezni a forgórészt, ha napi pl 3000 l vízre lenne szükségem. Persze még sok más paraméter befolyásol, tudom. Van-e esetleg valami ilyesféle program, amivel tervezni lehet, illetve teljesítményt számolni? Köszi a segítségeket!
Nagyon jó lett!
Nem baj ha Mesternek szólítlak? Már loptam is ötletet Tőled! Az oszlop felcsörlőzése terén. Csörlőm van,csak sokkal komplikáltabban akartam megoldani! De ennél egyszerűbben és jobban nem lehet!
Pihenő helye mindig is lesz,avval nem tudsz sokat csinálni Napokig játszottam vele én is!
Pedig minden vízben,és függőben van! Lassan vízmértékkel alszom Két helyen állítható a tornyom! Lent tőben minden irányban,és fent a forgó zsámoly minden irányban! Annyira jó a csapágyazása,hogy egy hajszálnyi eltérés is elfordítja az egész gépet. Egy dolgot tehetsz,amit én is csináltam:Az uralkodó széliránynak megfelelően állítod be a gépet.
Egy hónapig böngésztem a netet mindenféle oszlop felemelési módszer, rajz és video után, de nem találtam olyat amit én is meg tudtam volna csinálni úgy hogy biztonságosan és egyedül is mozgathassam. Ezután jött a jól bevált módszer: Aludni rá egyet és megálmodni. Bejött. (kb 20.-ik alvásra )
Most igy néz ki a gépem.
Szerintem fele ekkora lapátokból kellene 9-12db-ot feltenned, mert ez így nem lesz jó. (Persze ez csak az én privát véleményem, nyugodtan meg lehet érte kövezni ha nem lenne igazam....)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |