Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   252 / 507
(#) Les111 válasza Les111 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

a2 utolso kep a csevetest es kionto szerszamrol a tekercsekhez.Gondolom eleg kepet kuldtem :0
sziasztok
(#) sziriusz válasza Les111 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Üdv Les111!
Ennek a szép keréknek mekkora a gyorsjárási tényezője? Előre is köszönöm a választ!
(#) Iszkakof István hozzászólása Szept 13, 2010 /

Most tényleg jól jönne pár jó tanács. A mellékelt kép megmutatja, mi a gondom. Erőgép anyagi és domborzati gondok miatt kizárva. Pár variáció megfordult a fejemben, de elvetettem. Érdekelne mások véleménye is.

Gond.JPG

(#) dobo válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Darabokban vagy az oszlopot kell megcsinálni ledönthetőre.
De akkor is a talpazatot merevíteni kell mert a felállításnál óriási erők vannak és a csuklóknál el fog deformálódni a csőszerkezet.
(#) sziriusz válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Szia István!
Van rá hagyományos eljárás, egy segéd oszlop betétele. Természetesen a súlynak megfelelő oszlop méretek kellenek! Adok rajzot, ebből érthető az egész. A fenti kötélkorongot nálad érdemes 90 fokkal elforgatni. Az oszlopnak elég magasnak kell lenni ahhoz, hogy az emelendő tárgy oldal irányú mozgatásakor a kötél ne ugorjon ki a kötélkorongból.
A saját szerkezetemet is így tettem fel a helyére, először a csapágyházat az oszlopra, aztán a kereket a tengelyre. Az emelés közben egy kötéllel lentről lehetett irányítani a mozgó alkatrészeket. A segéd oszlop aztán lejjebb téve maradhat a fő oszlophoz rögzítve
(#) sziriusz hozzászólása Szept 13, 2010 /

Az állandó mágneses generátor billenő nyomatékának meghatározása érdekel, ha a felhasznált mágnesek adatai ismertek. Van elképzelésem róla, de egy biztos tipp jót tenne, akár maszekben vagy élő szóban is.
(#) Iszkakof István válasza dobo hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Köszönöm, hogy válaszoltál. Kifejteném bővebben a tervem. Mindenképp valamilyen csörlőt kell használjak, hogy a differenciált felvigyem. A földön már össze volt rakva, de fel kell vigyem egy kis próba üzemre. Meglátom, hogyan viselkedik, mit tud meghajtani, melyek a gyenge pontjai stb. stb. Mert lesznek gyenge pontjai. Azzal nincs gond, hogy hogyan mászok fel, csak a differenciált ha feljuttattam valahogy, azt a helyére kell igazítani és négy csavarral rögzíteni. Amikor fenn vagyok, nincs bennem semmi félelem, de amikor végig gondolom, hogy a motoros csörlő húzza felfelé a nehéz tengelyt, elbizonytalanodom. Készítettem valamilyen csörlő alkalmatosságot, de még annak is a használatát végig kell gondolni.
Az oszlop 4 db. 6 cm átmérőjű vascsőből van összehegesztve, plusz a merevítések. Ez meghaladja a 100 kg-t. A differenciál is nyomhat vagy 40 kg-t, ami a tetején lesz. Mindezeket együtt felállítani, tapasztalatok hiányában ???. Készítek pár fényképet arról, amit már összehordtam ebben az ügyben, szeretném, ha véleményeznéd.
(#) dobo válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Ha nem akarod lebillenteni az oszlopot akkor ugynevezett külső bikás építés kell ezt a távvezeték oszlopoknál alkalmazzák.
A lényeg az oszlopodat vagy 2-3 méterrel meg kell toldani kívölről egy csővel ami kibirja a difi súját .
Ennek a tetejére kell rakni a csigát lentre meg a csörlőt és huzhatod is felfelé de ekkor sok kötél kell.
Vagy a csörlőt fentre rakod és úgy huzatod felfelé.
Az a baj hogy nagyon nagy a súj eléggé be fogja szerintem mozgatni az oszlopot és gáz lesz felcsavarozni.
Fentre vigyél még megaddal spanifert a helyére huzatni.
A helyedben és leszerelnék róla minden leszedhetőt mert kissebb sújokkal könnyebb bánni a magasban.

És a lapátok mekkorák lesznek?
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Remélem az oszlopod nagyon stabil!!!
Enyém rendesen beleng,mikor hirtelen irányt változtat a szél!
A cucc elég gyorsan követi a szélirányt,és bemozgatja 110-es csövet. (nagy tömeg van fent) Utólag ezt másképp csinálnám...

A difi felvitele pedig nem gond,kötél,csiga,és egy segédrúd fent. Ahogy írták. Egy kurbli kell,amivel tekered
És nem árt ha valaki segít közben...Én lentről kurbliztatnám fel valakivel,és fönt a helyére illeszteném.
Így könnyű fel-le pozicionálni .
(#) LAci71 hozzászólása Szept 14, 2010 /

Üdvözlet minden szélkerekes kollégának!

Szakmai segítséget kérnék tőletek. Eddig is sokat tanultam a hozzászólásokból, és sokszor ezek alapján haladtam tovább. A mechanikai részekkel kész vagyok, gyönyörűen forog a technika. Két leírás alapján raktam össze a kereket: Hugh Piggott, és Dan Bartmann and Dan Fink művei alapján.
Szóval amiben segítséget kérnénk:az álló rész tekercselése.
24V-os 3 fázisú rendszert szeretnék építeni. 300-as acél tárcsán 12-12 db N40 erősségű 46x30x10-es mágnes lenne elhelyezve. Az állórészben 9 tekercset szeretnék, így a 3 fázis megoldva. Kérdés: a tekercselő vezeték átmérője, típusa, tekercsenkénti menetszám. Van erre képlet, vagy táblázat valahol, mert a fenti két leírás eléggé szűkszavú a méretezés terén.
Másik kérdésem, hogy már fent az állórésznél egyenirányítsunk, vagy hozzuk le úgy az energiát és a földön oldjuk ezt meg. Hiányos az ismeretem a téren is, hogy a generátortól mekkora keresztmetszetű kábellel lehet(kell) lehozni az áramot, hogy minél kisebb legyen a veszteség? Na jó sok kérdést sikerült összehozni. Segítsen aki tud!
(#) Iszkakof István válasza dobo hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

A lényeg mindig a részletekben van elbuj(tat)va. Készítettem egy kart, amire szereltem egy csigát. Felvittem, bedugtam az egyik csőbe de amikor hozzágondoltam a differenciált, már félelmetes volt. A félelem leküzdhető, de az egészet befordítani oldalról középre, a sodrony nehezen engedné. Más lehetőség, a csörlőt felvinni a csiga helyére. Ezt a lehetőséget még nem gondoltam végig. Oda fel vinni kb. 60 voltot, megfordítható polaritással (horog le-fel). A csörlőm sodronya csak 10 m hosszú, és 14 kellene, hogy fel és le érjen. Amikor a differenciál fel jut valahogy, a lapátokat fenn fogom egyenként rögzíteni. Középtől számítva, minden lapát hossza 2,4 m. Kormánylapát nem lesz. Generátort, akkorát teszek rá, amilyet egy lenge szél is bír.
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Ennyire stabil a szeled,vagy nem akarsz viharvédelmet?
Amúgy azt a 40-50 kilót feltétlenül elektromos csörlővel akarod felvinni? Simán felmegy kézi erővel is gyorsan.
(#) dobo válasza Barret hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Olvass kicsit vissza mert nem 40 kilóról van szó
(#) dobo válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Gondolom mindent összehegesztettél!
Na ezt kellene megoldani hogy ahol lehet csavaros kötéseket alkalmazni .
Milyen difi? Lada?
Mert ha szétszeded kiveszed a féltengelyt meg a napkereket spórolsz egyből vagy 20 kilót és fent szépen összerakod.
Pár erős deszkából fent csinálsz egy szerelőállást és széppen összerakod.
Sajnos nincs jobb ötletem csak a szétszedéses felhordás.
(#) Iszkakof István válasza dobo hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Ami megoldható csavarral, azt nem hegesztettem össze. Mindent egyedül kell csináljak. Azért is gondoltam az elektromos csörlőre. A differenciál Moszkvicsból való, azt mondta, akitől kaptam. Már nem szerelem szét, mert a bolygóművet is a helyére tettem, szilikonnal beragasztottam. Olajjal feltöltöttem.
Mindegyikőtök adott egy-két jó ötletet, így most már kirajzolódott előttem a véghezvitel menete. Ha nem fog esni az eső, ma fel is teszem és leírom a kivitelezés menetét.
A viharvédelem úgy lesz megoldva, hogy a lapátok végeit egymáshoz fogom kötni és az oszlop árnyékában fognak forogni. Így nem fognak az oszlophoz verődni. Aztán aki bujt bujt, aki nem nem.
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Én "rendesen" túlméreteztem a gépem,de láttam már néhány durva széllökést! Teljesen elfektette a rotort!
Mozgott rendesen az oszlop És az én gépem max 50 kiló ...sacc/kb.Én nem mertem a véletlenre bízni,túl sok meló újraépíteni
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Ma egy kicsivel többre haladtam, mint a mellékelt kép mutatja. A differenciált majdnem felvittem az oszlop tetejére. Egy-egy láncot kötöttem a két végére és egyszer az egyik végét húztam feljebb egy kicsivel, aztán a másikat. Addig emelgettem, míg nem lehetett tovább. Telepítenem kellett a csörlőt. A csörlő használatánál előálltak a tapasztalatlanságból megjelenő hibák. Az oszlopot csak nem dönti ki a szél, mert három ágban 8 mm-es acéldróttal van kikötve. Nem a legszerencsésebb az a megoldás, hogy kormány lapát nélküli legyen a gép, de már jártam úgy, hogy a kormánylapát letört és az egész megfordult, a szélkerék rögzítő csavaranyája lelazult és kész volt a baj.
(#) Iszkakof István válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Sikerült feltenni a differenciált a helyére. Megúsztam egy karcolással. Soha sem lesz kész, mert mindig babrálni fogom, de termelni csak fog(reménykedem). Ezután a lapátok következnek.
(#) zolika60 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Nem semmi szerkezet lessz. Remélem meghálálja a sok befektetett munkát.
(#) sziriusz válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Üdv István!
Írtad: Felvittem, bedugtam az egyik csőbe . Ezek szerint a csőbe befolyhat a víz, és ha jól lebetonoztad, és a körülmények rosszul adódnak össze, a fagy télen szétnyomhatja a csövet. Én egy fáradt olajos rongyot is áthúzgáltam a csövön felállítás előtt.
(#) pudding1 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Gratulálok! (Azért azokat a sodronyokat majd meg kellene feszíteni mielőtt a lapátok felkerülnek.) Ma végre az enyém is fel lett állítva próbaképpen.
(#) Iszkakof István válasza sziriusz hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Miután feltettem a differenciált a helyére, nem bírtam magammal. Felszereltem három lapátot is. Ahogy végeztem, megjött a szél is. Férfiasan bevallom, messze alulmúlta a legoptimistább elképzeléseimet is. Hibák amiről tudok:
- az oszlop nem függőleges, abból kifolyólag a szerkezetnek van kedvenc pihenőhelye;
a szélkerék nincs kicentrálva;
a lapátprofil nem ideális.
De akkor is. Hat elefántot számoltam meg, míg a szélkerék tett egy egész kört, akkora szélben, hogy a fák teteje hajlott egész jól. Generátor még nincs rajta, üresben forgott. Az oszlop nincs lebetonozva, és nem is lesz, mert többször volt költöztetve. Azt hiszem, hogy itt sincs a legjobb helyen, ahol most van. Egyszerűen, csak felállítottuk, három ágba kikötöttük és áll. Két-három sorozat lapátot szétvet, de még egyszer sem dőlt le. Elképzelésem szerint a következőket kell még megtenni:
az oszlopot függőlegesre állítani;
még három lapátot felszerelni;
a szélkereket kiegyensúlyozni.
Amennyiben így sem leszek megelégedve vele, az egészet szétszerelem és más helyre költöztetem. Nagyon jól védett helyen lakunk. A viharok a házunkban még nem tett kárt, akkor sem, amikor egy – két házat tető nélkül hagyott. 50 méterrel, ha feljebb vinném a dombra, már nem lenne úgy védve, de ha használható energiát termelne, nehéz lenne a szállitása.
(#) Iszkakof István válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Milyen szélgenerátort teszel rá? De ami még inkább érdekelne: hogyan?
(#) pudding1 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

2kW-os gyári kerül rá, 6 lapáttal (ha végre befejezem a lapátokat) A legfelső csőre lesz ráhúzva a generátor rögzítő része a csúszógyürükkel a belsejében. Ledöntött állapotban szerelem össze és úgy állítom fel. A lapátokat külön tárcsára szerelem és az egészet kiegyensúlyozom mielőtt a generátortengelyre rögzítem.
(#) levikolyok hozzászólása Szept 16, 2010 /

Helo
Egy vízhúzót szeretnék építeni. Még igen kezdő vagyok.
Nem tudnátok esetleg vmi programot, weboldalt, amivel/ahol kiszámolhatnám, hogy milyen magasra kell elhelyezni a forgórészt, ha napi pl 3000 l vízre lenne szükségem. Persze még sok más paraméter befolyásol, tudom.
Van-e esetleg valami ilyesféle program, amivel tervezni lehet, illetve teljesítményt számolni?
Köszi a segítségeket!
(#) Barret válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Nagyon jó lett!
Nem baj ha Mesternek szólítlak? Már loptam is ötletet Tőled! Az oszlop felcsörlőzése terén.
Csörlőm van,csak sokkal komplikáltabban akartam megoldani! De ennél egyszerűbben és jobban nem lehet!
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Pihenő helye mindig is lesz,avval nem tudsz sokat csinálni Napokig játszottam vele én is!
Pedig minden vízben,és függőben van!
Lassan vízmértékkel alszom Két helyen állítható a tornyom!
Lent tőben minden irányban,és fent a forgó zsámoly minden irányban!
Annyira jó a csapágyazása,hogy egy hajszálnyi eltérés is elfordítja az egész gépet.
Egy dolgot tehetsz,amit én is csináltam:Az uralkodó széliránynak megfelelően állítod be a gépet.
(#) pudding1 válasza Barret hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Egy hónapig böngésztem a netet mindenféle oszlop felemelési módszer, rajz és video után, de nem találtam olyat amit én is meg tudtam volna csinálni úgy hogy biztonságosan és egyedül is mozgathassam. Ezután jött a jól bevált módszer: Aludni rá egyet és megálmodni. Bejött. (kb 20.-ik alvásra )
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Most igy néz ki a gépem.
(#) pudding1 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Szerintem fele ekkora lapátokból kellene 9-12db-ot feltenned, mert ez így nem lesz jó. (Persze ez csak az én privát véleményem, nyugodtan meg lehet érte kövezni ha nem lenne igazam....)
Következő: »»   252 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem