Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fűtés vezérlés
Sziasztok ! szerintetek ez a kütyü alkalmas arra, hogy két különböző kollektor rendszert figyel és statisztikát készít, mikor melyik a jobb ? http://www.vaillant.hu/upload/docs/838238_02.pdf
vagy tudtok jobbat ? Üdv. Jani
Sziasztok!
Volna egy komplikált feladat, amit meg kellene oldanom. S ebben kérném a segítségeteket. Tehát, Lakásban kellene megoldani úgy a fűtést, hogy van a kazán (Westen 24Fi -ha jól emlékszem). -Erről megy padlófűtés, amiben egy szivattyú keringteti a vízet. -A melegvízet is ez tárolja, de ez most nem is lényeg. -Illetve van még a radiátoros kör, ami közvetlenül megy. (Gondolom magában a kazánban van a szivattyú). Termofejek szabályozzák. Most beépítettek egy vízteres kandallót, ami össze van kötve a kazánnal, a körben egy szivattyú dolgozik. A motorokat cső ill. fali termosztát vezérli. A kérésük az volna, hogy ha a kandallóban a víz 30fokot eléri, akkor kapcsolja be a kandalló köri szivattyút, s állítsa le a kazánt. Viszont nincsnen puffer tartály. S hogyan lenne a legcélszerűbb ezt kivitelezni vezérlés szinten. Köszönöm
Üdv!
Át kellene gondolni, a kazán bemenetére betolni a kandaló vizét, ha elég meleg (csőtermosztát). A kazán, ha ezt kevésnek tartja ráfűt, egyébként meg nem kapcsol be. Kérdés, hogy a kazán szivattyúját mi vezérli.
Ez így van kivitelezve, hogy a kazán vize hőcserélőn keresztül megy a kazán bemeneti vizére. A kazán szivattyúját -véleményem szerint- a radiátoron lévő termo fejek szabályozzák.
Üdv mindenkinek!
Nem éppen vezérlési problémám van, de fűtéssel kapcsolatos és nem akartam új topikot nyitni. Van egy hat méter magas esőcsatorna a ház - sajnos - árnyékos oldalán. Amikor olvadni kezd a hó a tetőn a napos oldalon 0 fok felett, az árnyékoson 0 fok alatt van a hőmérséklet. A csatorna befagy a víz meg a csatorna eresztékein kívülre folyik és ott fagy rá. Olyan mint egy fagyott vízesés. A kérdés lehetne-e egy kb. hat méter hosszú kábelt a csatornába engedve kb. 5-10 fokra felmelegíteni. Ez valószínűleg elegendő lenne arra, hogy mellette a víz lefolyhasson. Vezérlés nem kell mert elég ha a jelenség kialakulásakor áram alá helyezem.
Szia!
Nézd meg ezt az oldalt biztos segít.
Ami Neked kell az a fűtőkábel. Egy forrás:Bővebben: Link
Köszönöm a a segítségeteket, azt hiszem valóban ilyen megoldásokat kerestem.
Sziasztok !
Gázkazánnal fűtök van padlófűtés és radiátor is tehát két keringető szivattyúm van az egyiket vezérli a kazán az bele van építve a kazánba ,a másik viszont nincs rákötve sehova .A fűtésszezonkor bedugom a hálózatra és a szezon végéig megy nincs ami lekapcsolja ez rengeteg energiát fogyaszt . Ami kellene nekem az egy vezérlés ami ha eléri a termosztátnak megadott hőfokot vagy ha nincs szükség a keringetésre akkor kikapcsolja a szivattyút ,vagy szabályozza a sebességét.Érdekelne a gyári és a házgyári megoldás is.
Sziasztok!
Elkészültem az idei kazán/fűtés vezérlésemmel. Ez a harmadik a sorban, egyben a legkomplexebb is. Amit tud: Automatikus kazán választás villany/vegyes, golyóscsap vezérléssel együtt. Saját szobatermosztát, rajta a kazánok állapota, hőmérséklete. Hangos vészjelzés vegyeskazán túlmelegedéskor. Villogó jelzés ha elfelejtenénk tüzelőanyagot rátenni. Beállítható szivattyú bekapcsolási/kikapcsolási hőmérsékletek. Automatikus/kézi villanykazán teljesítmény szabályozás. RS485 kommunikáció a kazánházban lévő egység és a szobatermosztát között stb stb.
Szia Ferkógyerek.
Nemsemmi cuccot csináltál egy frankó dobozban a gyári rendszereket is verné . Mivel látom ,hogy nagyon érted a dolgodat ezért kérném a segítségedet a fentebb általam említett témában. Természetesen csak ha van rá időd. Üdv: potyka
Küldtem pü-t
Szia!
A golyóscsapok vezérlésének megoldása érdekelne, ha el tudod mondani. Köszönöm Szia st
Szia!
Nagyon egyszerű, csak egy autó ablaktörlő motor kell hozzá és 2db reed kontaktus. A motor.jpg képen látható a reedek nyákja a motor házára csavarozva, rajta 90°-ban elhelyezve a két relé. 2db reed mágnes van a zöld forgó nyákhoz rögzítve, így érzékelhető a motor tengelyének 90°-os elfordulása. A motor tengelyének végéről le kell szedni az anyát (csak a tesztek alatt rögzítette a mágnesek tartó nyákját). A golyóscsapról le kell szerelni a forgató kart. A forgatókar helyére pedig golyóscsaptól függően vagy belemegy közvetlenül a motor tengelyén lévő 6-os menet, vagy közcsavart kell hozzá készíteni. Eddig három helyen telepítettem ilyen motort és mindhárom helyen különböző volt a csap menete, illetve volt ahol csavar ment bele volt ahol anya ment rá. A motor mechanikai felfogatását pedig csőbilinccsel magához a fűtéscsőhöz szoktam rögzíteni, hogy ne a csap viselje a motor súlyát, illetve hogy ne a motor forogjon és a csap álljon A motor feszültségét le szoktam csökkenteni attól függően hogy minnyire jár könnyen a csap, hogy a motor lendülete ne vigye túl a pozíción a csapot.
Köszönöm, a kép alapján én is ilyesmire gondoltam... Kipróbálom, hogy az én 1 zollos csapjaim megoldhatóak-e így-elég nehezen járnak.
Köszi mégegyszer, próbálkozom....
Sziasztok,tanácsot,segítséget szeretnék kérni.
Adott egy FÉG C24-es cirkó gundfros szivattyúval. Azt szeretném megtudni hogy melyik a főfázis tekercse,és melyika segédfázis tekercs Mért értékek:21,86 OHM és 121,1 OHM Előre is köszönöm a segítséget
Szia, általában a kisebbik ellenállású a főtekercs, a nagyobbik a segédfázisé!
Eddig vegyestüzeléssel fűtötttem-fűtök,
A cirkót be akartam inditani,se kép se hang,a szivattyúra rámértem áramot kap,de semmi. Kiszedtem a szivattyút,van benne egy nyolckapcsos csatlakozó 7-8 a fázis és a nulla, a kondenzátor pedig a 4-8 ponton van a 4-5-ös pontok között az ellenállás érték 121,1 OHM a 8-2-es pontok között pedig 21,86 OHM
Ha sokáig használaton kívül volt a szivattyú lehet hogy csak egyszerűen beállt, ha van lehetőség rá, forgasd meg a tengelyét, vagy szedd szét, és úgy ellenőrizd, hogy könnyedén forog-e!
A grundfos szivattyúkon van a tengely végénél egy nagy fényes csavar, amit kitekerve láthatóvá válik a tengely vége. Itt azt is ellenőrizheted, egy csavarhúzóval, hogy könnyen forog-e.
Köszi a választ mindenkinek.
A szivattyú a "gyári" bekötés alapján nem forog. Szétszedtem,megmértem a tekercseket, átkötöttem,ahogy szerintem ésszerű,működik üresen,és visszaszerelve is forog,csak szerintem nem csinál akkora nyomást hogy a gázégő begyújtson. A nyomóágat szétszedve szabadba nyomva a vizet begyújt a gázégő,de gondolom itt rásegít a rendszernyomás is. ezért kérdeztem hogy melyik tekercs a fő és a segéd tekercs.
Nos,megoldódott a problémám!
Ki kellett cserélnem a szivattyú segédfázis kondenzátorát,és lássatok csodát megy a szivattyú mint az óra
Sziasztok!
Grundfos UPS 25-50 keringető szivattyú van beépítve fűtési a rendszerembe. Egy automata biztosítékkal ellátott konnektorba volt bedugva, amit a termosztát helyezett áram alá amikor kellett. Nyárra a termosztát ki volt kapcsolva, a szivattyú viszont bedugva maradt, a biztosíték is benyomva. Augusztusban lementem a pincébe és látom, hogy kormos a sarok. A szivattyú kábele hiányzott, elégett. Elégett továbbá a kacsolóház és a benne levő kondenzátor. Ezeket eltávolítottam, és maradt egy csatlakozóm, amire rá tudnám dugni az új kapcsolóházat a kondival. Megérdeklődtem 5000 ft-ból megállna ez a két alkatrész. Az a kérdés hogy édemes-e megkockáztatnom a cserét? Mennyi rá az esély, hogy ezeket kicserélve sem fog működni? Károsodhatott valami a belső szerkezetben? Vagy esetleg történhetett ott a zárlat és azért gyulladt ki? Ha valaki ismeri ezeknek a szivattyúknak a felépítését és műkédését, kérem írjon pár sort, véleményt.
Helló mindenkinek,egy kis segítséget kérnék tőlletek. Csináltam egy cinezőt,ami nagyon sok mindenből állítottam össze,csak egy kis problémám van,a fűtőberendezést úgy szerettem volna megoldanihogy szabályozható legyen a hőmérséklet.minden tökéletesen működik,csak az áramszabályozó nem szabályozza az áramot. az lenne a kérésem,hogy aki tudna nekem egy sémát küldeni,hogy hogy csináljak egy áram szabályozót ami AC25V - ot csökkenteni fog KB 12 voltig,az mindegy,hogy AC,vagy DC,mert a cinező mindkét áramról működik. Segítségeteket elóre is köszönöm nagyon szépen.
Tisztelt elektronikát kedvelő társaim!
Építettem egy fűtésvezérlő elektronikát. Tulajdonságai: 1. A5-ös méretű egyoldalas NYÁK-lemez 2. hagyományos elemekből állnak az alkatrészek 3. precíz NYÁK-terv, azonban van rajta egy pár darab átkötés 4. 220V a panelen, ezért fokozott figyelmet igényel a bekötés! 5. galvanikus leválasztású digitális be- és kimenetek, utóbbi "0"-átmenetű kapcsolással 6. PIC-es mikrovezérlővel van megépítve 7. hőkülönbségekre induló vezérlés a tartályok közt 8. alkalmas gázkazán, vegyeskazán, napkollektor, elektromos fűtőpatron bekapcsolására 9. a kevert körök külső hőmérsékletre vagy fix előremenő hőmérsékletre beállíthatók 10. medence vagy plusz használati-melegvíz tartály fűtése 11 cirkulációs szivattyú indítása 11. RS232-port későbbi használatra Pillanatnyilag ezek a tulajdonságok jutottak az eszembe, ha van rá komolyabb érdeklődés, megírom cikkben, amennyiben lehetséges. Üdvözettel: Kakuk András A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
Tudom, régen volt, de:
Kandallóba merülőhüvellyel(és bele a mérőszonda)külön elektronikus termosztáttal szabad a kandallókört bekapcsolni és a gázkazán termosztátvezetékét megszakítani a kétmorzés relével. 30 fok bekapcsolási hőmérsékletnek kevés, páralecsapódás lesz a kandalló belső falán, ami a füstgázzal savas kémhatást ad és a kandalló belsejét szétmarja idővel lassan. A kátrányképződés elindul a kéményben is. Ez keresztmetszet-csökkenéssel és hőátadás romlásával jár. A minimum bekapcsolási hőnek 50-60 fok között kell lennie!!!!! Nyitott (nyomás nélküli) rendszerrel kell a kandallót működtetni, mert ha felforr - pl.: beáll a szivattyú vagy nincs hőigény - , ne robbanjon fel a nyomástól, legyen hova távoznia a gőznek... Hőcserélő is kell, mert a kandalló nem bírja a gázkazán oldali nyomást. Visszahűtő megrepesztheti a belső falat szerintem, de nincs tapasztalatom a visszahűtőkkel kapcsolatban. Egyébként nagy fűtőteljesítményre ne számíts a hő 60%-a elöl az üvegen keresztül fog távozni. És legalább egy fűtéskör szivattyúját be kell kapcsolni a kandallóüzem alatt.... A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
A cikk jó lenne. Szerintem sokakat érdekel. Írtam ezt már az eltűnt topicba is.
Na igen.... moderálták a témát..... minek új topik, ha itt van ez....
Hát igen, a cikk engem is érdekelne. Valami nagyon hasonlót keresek vagy pont ijet, ugyan is átépítem a fűtést a lakásban.
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne és a segítségeteket szeretném kérni. Az a problémám hogy a szobánkban sosem jó a hőmérséklet egyszer túl meleg van egy szer túl hideg és a pára sem a legmegfelelőbb ezt már próbálom korrigálni ultrahangos párásító készülékkel,közben persze a konvektort a feleségem fel le kapcsolgatja a meleg miatt. Mert nem nagyon lehet állítani a fokot ezen a régi konvektoron vagy őr láng vagy full fűtés. :/ Plusz a fogyasztás sem a legjobb így. Ezért arra gondoltam hogy vennék egy fali melegítőt egy normálisat és egy szobai termosztátot és akkor is jó a fok ha nem vagyunk otthon a családdal. És ebben annyi lenne a kérdésem hogy milyen termosztátot vegyek és hozzá milyen melegítőt 1000/2000 Wattos kiadásban van jelen a faliban. Ha persze ez lehetséges,mert nem vagyok képben az elektronikában. És a bekötése. Előre is nagyon köszönöm a válaszokat. Üdvözlettel Jakab Mihály |
Bejelentkezés
Hirdetés |