Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 46
(#) halobarin hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Szerintem az lenne a legjobb ha valakinek van otthon 2 db kútja és pedlófűtés de a radiátor is megetszi, hoyg mi lenne ha a kúti 12 fokos vizet a pedlófűtésben keringetnénk és az hűtené a házat nyáron. És a két kútra viszont azért van szükség mert az egyikbl jönne a hideg víz a másikba pedig viszafojhatna a meleg . Az én meglátásaim szerint ez lenne a legjobb a ház hűtésére
(#) durkonorbi válasza halobarin hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Igen ez többekben fel szokott merülni, a probléma a kondenzáció: a radiátor és a csövezése perceken belül (jó hővezető a fém ugye.. ), a padló később ugyan de szépen lassan, biztosan tocsogna a víztől... padlófűtés rendszerbe amúgy valóban próbálták többen is, de a komfortérzete rossznak mondható, mert lent áll a hideg, már-már fázik a lábad, míg fent (alsó 30cm-től feljebb) izzasztó párás (!!!) meleg lesz, hacsak nem forgatod a levegőt állandóan (normál, esetleg mennyezeti venti) .... de amire tényleg figyelni kell mind a padló, mind a mennyezet/fal csövezéses módszernél, hogy ne legyen a vízhőfok a kondenzációs hőmérséklet alatt, mert ázik minden... és akkor jó esetben csak újra festesz, de rosszabban felázik, penészedik később minden!
A két kút valóban a legjobb, legideálisabb, de jellemzően ritka, ezért próbáljuk megoldani 1 kút + 1 szikkasztó, vagy locsolás, stb. ... de én is erősen gondolkodom egy újabb kút furatásán, mert tényleg az lenne a legjobb...
(#) PioDVD válasza durkonorbi hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Semmi gond.

Ha sokáig meleg van, akkor felmegy 29 fokra a hőmérséklet - persze ebben nem csak a nap van benne, hanem a 4 ember + a háztartási kütyük. 1 nap alatt szinte semmi sem hűl le, az Ytong-nak is van tömege, ami tartja a meleget. Kb. a Phorotherm 44-es falnak felel meg.
(#) fpali53 hozzászólása Szept 29, 2010 /
 
A következő elgondolásomat szeretném, ha tisztelt kollegák megtekintenék, és megírnák az észrevételüket. Van egy aránylag jól szigetelt lakásom pincével, földszinttel, emelettel. A problémám, hogy a lakás, csak akkor felmelegszik fel, amikor az egész család itthon van, egyébként hét közben, amikor csak ketten vagyunk akkor észszerű szellőztetéssel nem melegszik fel a lakás túlzottan, de minimális hűtés nem ártana.
Kút 58m 40mmátmérőjű 13Celsius fokos, igen lágy, mert Tótkomlóson van talán az ország leglágyabb vize. Vízkőlerakódás egyáltalán nincs.
Sz1 1kW-os szivattyú a P1-es nyomáskapcsolóval vezérelve.
A 200l-es bojlert kicsit át kell alakítani, mert az eredetileg tetejébe felvezetett cső helyett egy másikat kell beletenni, úgy 60% magasságig, mert egyúttal a hidrofor szerepét is betölti, de lehet, hogy jobb lesz egy házi vízmű, akkor nem kell a bojlert átalakítani.
Sz2 szivattyú egy keringető szivattyú, amit a Szt szobatermosztát, és a T1 T2 differenciál-hőmérő vezérel, és keringeti a vizet a fan coilban.
Msz mágnesszelepet a T3 termosztát vezérli, ha pl., eléri a vízhőfok a 18Celsius fokot, akkor elindítja a kertlocsolást, amikor visszahül, akkor leállítja azt. Olyan szórófejre gondoltam, ami olyan 10l/perc teljesítményű, mert akkor biztosítja az elegendő hideg vizet.
Elgondolásom alapja, ha otthon van a család, akkor szinte mindig van vízfogyasztás (WC fürdés, mosás), ha meleg van, akkor nem árt a kertnek a locsolás.
Ha valakinek észrevétele van, akkor nyugodtan közölje, mert nem tudom pl., hogy a légtelenítést hogy oldjam meg, valószínű, hogy egy mágnesszelepet is be kell iktatni a fan coilból visszatérő ágba, ami párhuzamosan működne az Sz2-es szivattyúval, a csobogás megszüntetése miatt
(#) zolika60 válasza fpali53 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Nem egyszerűbb, ha a kút vizét közvetlenül keringeted a klímádban? Nem kell nagy szivattyú sem, mert a visszaáramló víz súlya kiegyenlíti az emeléshez szükséges nyomást. Csak a rendszer súrlódását kell legyőznie.
(#) fpali53 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Ez igaz, és teljesen tisztába vagyok vele, de a kúthoz nem férek hozzá, mert igen be van építve, a pincében van a meglévő házi vízművem, és ahhoz akarom adaptálni.
(#) sardna00 hozzászólása Jan 30, 2011 /
 
Sziasztok. Segítségeteket szeretném kérni víz lehűtésével kapcsolatban. Házilag egyszerűen megépíthető dologra lenne szükségem. Panelban lakom, így korlátozottak a lehetőségek. Folyamatosan kellene hűteni a vizet, és 10 fok körül tartani. A szobában autóhűtőrács lenne beépítve. Üdv.
(#) INOX 4 EVER hozzászólása Feb 13, 2011 /
 
Lenne nekem egy kérdésem.
Ebben a topicban olvastam egy módszert,de most nem találom.
Arról van szó,hogy valaki a beltériben a ventilátort úgy szabályozta,hogy fénycsövekhez használatos fojtótekercset kötött sorba vele,ezáltal kisebb fordulatszámon üzemelt,és ha jól emlékszem ennek az volt a célja,hogy csendesebb legyen a venti,így éjszaka nem zavaró.
Nem emlékszem már,hogy ki írta a hozzászólást,de még fénykép is volt hozzá csatolva.
Most végigfutottam,és nem találtam sehol.
A kérdésem valójában az lenne,hogy esetleg keringetőszivattyút is lehet ezzel a módszerrel szabályozni büntetlenül?
Napkollektoros rendszert építek,és tisztában vagyok vele,hogy van erről szóló topic is,de nekem a keringetés sebességét kellene lelassítanom,és itt láttam a hozzászólást,tehát ezért itt tettem fel a kérdésem.
Lehet a keringetőszivattyú motorját is így szabályozni?
A válaszokat előre is köszönöm
(#) szendi001 válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Nos, tegyél a körbe(víz) egy stad szelepet és keringetsd vissza a felesleges vizet. Gondolom magasabb hőmérsékletet akarsz elérni, tehát túl nagy a tömegáram jelenleg.

A szivattyúkat frekvencia váltóval lehet lassabb forgásra bírni, de lehet kapni átkapcsolható szivattyút aminek 3 fokozata van, tekercs bekötés váltással.
(#) fpali53 hozzászólása Jún 26, 2011 / 1
 
Elkészült a kútvizes klímám. Csak egyszerűen egy 3kw-os fan coil lett feltéve. 14,5C víz 20C-ra melegszik fel 250l/óra átáramlásnál. Ez kb 1,5kW hűtőteljesítménynek felel meg. A célomat elértem vele, az emeletet képes volt 25C-ről 22-re csökkenteni. A lapostetőm purhabszigetelésű, jó hőszigetelésű, így elég ez a megoldás nekem, és a célnak megfelel. 0,3kWh az energiafogyasztás óránként, ezt is ilyenkor a napelemek táplálják. A víznek, locsoláshoz külön örül a nejem, mert nem hideg, és így nappal is lehet vele locsolni.
(#) koczka válasza fpali53 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Jól hangzik a dolog, képekkel is illusztrálhatnád
(#) szendi001 válasza fpali53 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Igazi megszállott lehetsz . Gratulálok! Elég a vized, illetve vissza is táplálod?
(#) fpali53 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Nem táplálom vissza, mert amikor meleg van, akkor úgyis kell locsolni a kertben. Bőven elég a víz, mert a 250l óránként nem nagy mennyiség, az 4 liter percenként
(#) Gafly hozzászólása Júl 10, 2011 /
 
A vízporlasztásos hűtéssel kapcsolatban milyenek a tapasztalatok?
(#) czibulak hozzászólása Júl 10, 2011 /
 
van 1 sajatos otletem a témaban. rendelkezem egy peugeot j9es furgon utaster furőjevel(ha jol sejtem)valamint egy regebbi wv passat motorhűtesével.
tehat rendes otthoni klíma elven, belül 20x20asradiator raqjta 1 henger-ventillator(alakja miatt mondom)?kívül pedig egy 45x35-s radiator rajta 1 hagyomanyos ventillator.
amit szeretnek az az hogy és 1eleg eros 12v-os tolto. gondoltam beszerelem a dolgokat a kb 4x2m-es szobamba.ehhez kellene hogy ellassam a traforol a kulso es belso ventit
valamint a keringetot ami kinti egysegbe be van epitve. az ellátás árammal nem okoz gondot a rezcsoveket is be tudom szerezni kedvezmenyesen, kerdes azonban hogy hatekony
lenne-e ha desztilalt vizzel van feltoltve mint a kocsiban?nem kéne sokat hűtsön csak este hogy letezni lehessen a szoba meg amugy is kicsi(durvan 14 kobmeter terfogat).
remélem valaki ert annyiraq hozza mint amaennyire ne nem es megmondja ven-e ertelme megépíteni.
(#) JZoli válasza czibulak hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
A külső egységet hol akarod elhelyezni? Mi hűtené le benne a vizet? Hűtés nélkül hatástalan az egész, felmelegszik a "rendszerben" a vized és már hiába a keringetés nem hűtene semmit, kell valami ami elvonja belőle a hőt!
(#) czibulak válasza JZoli hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
külső egyseg a passatbol a teljes hűtő tehat hűtőracs + jónagy ventillator es akkor a venti hutene a vizet benne. kint lenne az ablak alatt esotol vedetten
(#) kadarist válasza czibulak hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Ha fújod a hűtőre a meleg levegőt, akkor csak melegíted a benne lévő vizet és nem hűtöd.
(#) czibulak válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
a légkondiban mi huti a kozeget? mert szét nem szedtem kulso reszt de ott is a venti meg a hutoborda latszik
(#) kadarist válasza czibulak hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Fogd fel úgy, mint egy hűtőszekrényt. A hűtött tér a szobád, a hűtőgép hátulján lévő kondenzátor (ami meleg) meg a kültéri egység egy klímaberendezésnél. Tehát kompresszoros gázhűtésről van szó.
(#) czibulak válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
pontositok remeltem hogy a levego aramlasa lahuti ugy mint a kocsiban
(#) czibulak válasza JZoli hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
felfogtam mire akarsz kijukadni...
tehat eleg lenne vajon ha a pincebe tennem?
(#) kadarist válasza czibulak hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Ha a víz melegebb, mint a levegő hőmérséklete, akkor hűti, de egy klímaberendezésnél pont a fordítottja igaz, mert ott a hűtőközeget alacsonyabb hőfokra kell hűteni, mint a környezet hőmérséklete. Ezt csak aktív hűtéssel lehet elérni.
(#) czibulak válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
kozben dokumentalodtam klimakrol azt mar naggyabol ertem de ha 1 hidegebb hejre teszem a kulteri egyseget(45x35os huto + nagy ventillator)a belso egyseget pedig melegbe akkor kiegyen liti a kulombseget nem?ezesetben meg mindig jo lenne ejszak mikor kinn mar jo huvos van de benn meg mindig izzadok
napkozben ugyis kinn vagyok.
ha nagyobb tavra szeretnem szerelni egymastol a ket egyseget,tehat kulso resz a haztol 20meterre a pincebe a masik pedig az elso hejsegbe a hazban mijen csovon erdemes vezetni?tudom hogy rezen szoktak, talan tudok is szerezni de addigis... gumicso megteszi vagy tul nagy a veszteseg?

kicsit sokrol almodok ...
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Júl 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Az ilyen vizes-jeges stb. léghűtőkről (aminek nem kell kivezetőcső) mi a véleményetek? Érnek valamit? Érdemes venni/csinálni olyat?
(#) kaqkk válasza czibulak hozzászólására (») Júl 10, 2011 / 1
 
Ha ilyen "vizes" klímát akarsz csinálni jó a gumicső ,
viszont az ötlet nem! A klímák hőcserélője +2-- +5 c fokos
és így tud 12-15c fokos levegőt kifújni ami képes hűteni a szoba levegőjét . Ha te keringeted a vizet két hőcserélő közt mondjuk a belső 34c a külső 30 c szerinted a kifújt levegő hány fokos lesz ? Minimum 33,95 c tehát semmi értelme az egész mókának , inkább nyisd ki az ablakot és csinálj huzatot
(#) zolika60 válasza (») Júl 10, 2011 /
 
No meg az ékezetek? A helyesírást már szóba sem hozom.
(#) czibulak válasza (») Júl 11, 2011 /
 
Megoldható, barátaim, megoldható(csak ne kéne mindíg sietni!).
(#) czibulak válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Akkor lehet hogy hagyom az egészet, csak az bánt hogy ebben a béna házban nem lehet huzatot csinaáni(a megfelelő ablak el van torlaszolva, de nagyon).
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Júl 11, 2011 /
 
Az ilyen vizes-jeges stb. léghűtőkről (aminek nem kell kivezetőcső) mi a véleményetek? Érnek valamit? Érdemes venni/csinálni olyat?
Következő: »»   34 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem