Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házi feladat elmélet - tételek
Lapozás: OK   5 / 39
(#) pet válasza Directors hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Nos én itt még nem tartok, de Bővebben: Link

Amúgy megtudtam a megoldását az én problémámnak - a rajz ellenére Q és Qnegáltat vissza lehetett vezetni a kombinációs hálózat bemeneteként...
(#) Directors válasza pet hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Köszi a segítséget.
(#) El_Pinyo válasza Directors hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Szia!
A jelátalakítók hibáit kétféle csoportba lehet sorolni. Az egyik a statikus karakterisztika hibái, a másik a dinamikus viselkedés jellemzői.
A statikus hibák felsorolásszerűen: hiszterézishiba, belső súrlódási hiba, ismétlődési hiba, linearitási hibák (elméleti egyeneshez mért; végpontokra vonatkoztatott; független linearitási hiba; alakhiba; felbontóképesség; küszöbérték).
A dinamikus viselkedés az idő, valamint a frekvenciatartományban is értelmezett. Pl. időtartományban: beállási idő, félértékidő, időállandó, túllövés.
A frekvenciatartományban értelmezett a jelátalakító frekvenciamenete.
Remélem hasznos volt ez a rövid összefoglaló!
Üdv.
(#) szbalint25 hozzászólása Máj 8, 2010 /

Sziasztok!

Multkor kaptunk suliba egy olyan feladatot, hogy PIC-cel, az mondjuk lehet 16F84-es vagy 16F628-as, ami LCD kijelzőre kiírja a nevet és az adott dátumot, ja és a PIC 4 bites komunikációval beszélgethet az LCD-vel.
Ha tudtok segítsetek légyszi mert szorors a határidő.

Köszi szépen mindenkinek!

az LCD linkje
(#) nagy_david1 hozzászólása Máj 9, 2010 /

Üdv!
Éppen érettségi előtt állok és itthon oldogatom a tavalyi érettségi tételeket (Romániában élek). Egy tucat tétel megoldása után két egyszerű feladat kifogott rajtam. Megkérek valakit, hogy segítsen a megoldásukban. Nem annyira típusfeladatok és amitől itthon szabadidőmben sokat "cínezek" attól még soha nem volt szükségem ilyen képletekre. Mellékelem a két feladatot és előre is köszönöm.

feladatok.doc

(#) pet válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

1)
ró1 = fajlagos ellenállás
ró2 = sűrűség

V=m/ró2=0,000046

A=V/l
R=ró1*l/A
=> R=ró1*l/(V/l) => l=gyök(R*V/ró1) = 164,4m => b.

Javítsatok ha valami nem jó...
(#) nagy_david1 válasza pet hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Köszi szépen a megoldást. Átírom lapra és kibogozom, hogy legyen érthető számomra is :yes: Esetleg a 2-es feladatra nincs ötleted? Nagyon sokat probáltam felírni az ellenállást, de eddig nem sikerült behoznom "kg"-ot és "s"-ot. Gondolom valahol a töltéseket is be kell hozni mert másképp nem nagyon látom, hogy lehetne behozni a "s"-ot. A "kg"-ra meg végképp semmi ötletem.
(#) szbalint25 hozzászólása Máj 9, 2010 /

Sziasztok!

Multkor kaptunk suliba egy olyan feladatot, hogy PIC-cel, az mondjuk lehet 16F84-es vagy 16F628-as, ami LCD kijelzőre kiírja a nevet és az adott dátumot, ja és a PIC 4 bites komunikációval beszélgethet az LCD-vel.
Ha tudtok segítsetek légyszi mert szorors a határidő.

Köszi szépen mindenkinek!

az LCD linkje
(#) KTobi válasza szbalint25 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Egyszer már itt a hozzászólásod. Nem kell ismételni.
(#) pet válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

A másik nem megy hipphopp
A töltés az "As" de szerintem nem kell hozzá. A feszültség "J/C" (=J/As) és ebből lehet kg-ot is szerezni.

üdv.
(#) Bell válasza szbalint25 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Google a Te barátod, beírod, hogy "pic lcd asm"
Bővebben: Link
(#) szbalint25 válasza KTobi hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Nemtudtam, hogy itt van......
(#) szbalint25 válasza Bell hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Koszi széépen
(#) Ferenc1989 hozzászólása Máj 19, 2010 /

Helló!

Kaptam egy feladatot:

Egy 16-bites adatbusszal rendelkező rendszer számára tervezzen meg egy 8 KB-os
statikus RAM memóriablokkot, amely az A1000 (hexa) címtől kezdődjön.

Az lenne a kérdésem, hogy van-e ilyen feladathoz valamilyen program ahova beütöm az adatokat és megoldja?
Vagy valamilyen írás ami alapján meg tudom csinálni?

Előre is köszönöm.
(#) Jaanii hozzászólása Máj 31, 2010 /

Sziasztok! nekem olyan kérésem lenne, hogy ha valaki tudna segíteni és elküldené az 1155-06/2 Rendszertervezés, adatbázis-kezelés, internet, programozási
ismeretek kidolgozott szóbeli tételeit nagyon meg köszönném.
(#) korte hozzászólása Aug 26, 2010 /

Feladatom:

kb 15 cm atmeroju dobra, feltekerni huzalt, amin 60kg log.

1440-es fordulatu 3 fazisu motor 1/10-es attetellel feltudom vajon emelni?

Hogyan lehet(ha lehet?) kW-ot Nm-re vallltani?

Koszi
(#) voodoo válasza korte hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Igen. Kicsit bonyolut. Szóval először is:
Teljesítmény? W vagyis: Munka/idő >>> W=J/s
Meg kell tudni a munka hogy kapható meg? J vagyis Erő*út >>> J=N*m (Nm)
Ez után meg kell tudni mi is az az erő? Az erő: tömeg*gyorsulás >>> 1N=kg*m/s2
Mi a gyorsulás? >>>m/s2 <<<

A többit gondolom Te is tudod (m=méter) (s=másodperc/idő)
Ezt kell megfejtened előbb tisztába lenni mi mit jelent és ha oké, akkor a végén
megkapod hogy mennyi munkád lett mennyi idő alatt (osztva 1000-rel=kW)
Ha valamit nem írtam jól akkor jönnek a szakik és majd helyesbítenek

Nagyjából ennyi.
(#) KTobi válasza voodoo hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Ne maradjon ki az áttétel sem a dologból.
(#) borvendeg hozzászólása Szept 17, 2010 /

Hello!
Nem akartam úly témát nyitni. Képben mellékelem a feladatot. Az vele a problémám hogy nem tudok vele elindulni. A térerősséget nem tudom kiszámolni. Ha az meglenne akkor már csak U=E*l*cosalfa képlettel ki tudnám számolni az egyes pontok közti potenciálkülönbséget.

ui.:Most vettem észre hogy a Q1-es töltésnél rossz irányba mutatnak a térerősség vektorok a tölltés felé kellene.

PICT0046.JPG

(#) Gál Norbert hozzászólása Szept 30, 2010 /

a kovetkező ábrán kéne kiszámolni az eredő ellenálást és az áramerősséget és az egyes feszültségeket, a tanár kikötése hogy csak ezeket a képleteket hazsnáljuk U1=U*R1/(R1+R2).... és ugyanez az áramerőségre is.
Elis tudná valaki magyarázni?

villany.jpg

(#) kukac_24 válasza Gál Norbert hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Hi,
Először a jobb alsó 2 ellenállást vond össze, rajzold fel újra és számozd meg őket, úgy könnyebb eligazodni (pl R1, R2 ...)
(#) pet hozzászólása Okt 8, 2010 /

Sziasztok!

Tranzisztoros alapkapcsolásokkal kapcsolatba kaptunk feladatokat és a legtöbbet meg is tudtam csinálni és értem is de ezt a típusút nem. Ha jól emlékszem valamilyen egyenletrendszerekkel kellett felírni de ennél többet nem tudok. Megköszönném ha valaki felvilágosítana e kapcsán.

Köszönöm.

IMAG0574.jpg

(#) El_Pinyo válasza pet hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Szia!

A csatolt képen találod a számítás módját.
Munkaponti feladatok megoldásánál az áramkört DC szempontok szerint vizsgáljuk. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy az összes kondenzátort szakadással helyettesítjük. Ezt mutatja az első ábra. Ezt az ábrát a jobb átláthatóság kedvéért újrarajzoltam. Kirchhoff huroktörvénye alapján felírhatjuk a feszültségekre adódó összefüggést. Ez az alapegyenlet, amelyet meg kell oldani. Tudjuk azt is, hogy a tranzisztor bázisába folyó áram bétáad része az emitteráramnak. Így a bázisáramot ki tudjuk fejezni az emitter árammal. Az egyenletet megoldva kapjuk a munkaponti emitter áram értékét. A bázisáram és emitteráram közötti összefüggés alapján már a bázisáramot is meg tudjuk határozni. A tranzisztor alapösszefüggései alapján a kollektor áram az emitteráram alfa-szorosa. A = B/1+B összefüggéssel már számítható is a kollektor áram. A munkaponti áramok és az ellenállások ismeretében már számíthatóak a munkaponti feszültségek. A tranzisztor kollektor-emitter feszültsége úgy határozható meg, hogy az emitter és kollektor ellenállásokon eső feszültségeket kivonjuk a telep feszültségből, a maradék feszültség a tranzisztoron esik.
Remélem így már jobban érthető a feladat.

Munkapont.jpg

(#) pet válasza El_Pinyo hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Kezdem megérteni de ha jól tudom B(közös emitteres DCáramerősítési tényező) = Ic / Ib és nem Ie / Ib. Vagy tévedek?
A megoldásodat értem és megpróbálom megcsinálni ugyan így bár nincs megadva Uce0...
Köszi a segítséget.
üdv.
(#) El_Pinyo válasza pet hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Igazad van, lehagytam az IB = IE/(B+1) kifejezésből a +1-t , figyelmetlen voltam, elnézést érte. Ez azért van, mert a bázisellenállás 1/(B+1) súlyozó tényezővel transzformálódik az emitter- körbe.
Egyébként a közelítő számításoknál ezt nem is nagyon veszik figyelembe, úgy tekintik, hogy a bázisellenálláson nem esik feszültség, a kicsiny bázisáram miatt. De a korrektebb számításoknál figyelembe kell venni a bázisáram hatását is.
Tehát az egyenlet rendezése és IB = IE/(B+1) helyettesítés után:
R_{B}*I_{E}/(B+1) + R_{E}*I_{E}=U_{t}-U_{BE0} egyenlet adódik. Ezt megoldva megvan az IE, majd számolható az IB és IC is.
Az IB = IE/(B+1) létjogosultsága:
I_{E}*A = I_{C}, és B = I_{C}/I_{B} alapján
I_{E}*B/(B+1)=I_{C}
I_{E}/(B+1)=I_{C}/B=I_{B}
Remélem érthető nagyjából az okfejtés.

Szerk: Tudom, hogy nincs megadva UCE0, ezért is szerepel az egyenletben UBE0.
(#) pet válasza El_Pinyo hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Tökéletesen megértettem, még egyszer köszönöm. Az egyenleteid alapján kiszámolt megoldás a képen látható "piszkozaton". Lehet kicsit túl sok adatot számoltam ki
Van pár ilyen típusú gyakorló feladat, ha valami nem sikerül írok

üdv.

IMAG0577.jpg

(#) Gery78 válasza pet hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Az UCE0-t könnyen kiszámíthatod az IC, vagy az IE ismeretében. Ha tudod az IC-t akkor az átmegy az Rc, és az Re ellenálláson is. A kollektoráram ezeken az ellenállásokon feszültséget ejt, és az Ut-(Urc+Ure)=UCE0 képlet alapján könnyen kiszámolhatod az UCE0 értékét. Egyébként a gyakorlati számításoknál tényleg az Ie~Ic közelítést szokták alkalmazni, mert IB kb. két nagyságrenddel kisebb mint IC. De a korrekt számításoknál tényleg figyelembe kell venni IB értékét ha ez a feladat, ahogy Andris is mondja.
(#) pet válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Valóban nehezen olvasható de ott van az utolsó előtti sorban Uce0.

Igaz hogy mindig kicsi Ib de akkor is ott van.
A FETes kapcsolások. Na ott nincsen Ig
(#) Dark Archon hozzászólása Okt 25, 2010 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni ENNEK a feladatnak a megoldásában. Elég lenne az is, hogyan lehet az áramgenerátoros részt kiváltani, átrajzolás után már menne.

Előre is köszi!
(#) pet válasza Dark Archon hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Szia!

Felrajzolsz 4 különböző kapcsolást.

Az elsőnél mondjuk a 2V-os generátort hagyod meg a többi generátor helyett rövidzárt vagy szakadást rajzolsz attól függően hogy feszültséget vagy áramot generál. Kiszámolod feszültségosztással hogy mekkora és milyen irányú feszültség jut a 45ohmos ellenállásra.

Felrajzolod ugyan így a többinél is.
Az áramgenerátornál ugyan ez csak nem feszültséget hanem áramot osztasz. Megkapod mekkora áram lesz a keresett ellenállás ágában és kijön belőle egy feszültség

A végén pedig csak előjelesen összeadod a kapott értékeket.

Ha jött ki eredmény szólj.
Remélem segítettem
üdv.
Következő: »»   5 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem