Fórum témák
» Több friss téma |
Tehát minél nagyobb annál jobb!
Ebben a sávban már nem egészen. Itt már a hullámhossznak megfelelő antennát kellene használni, csak a gond az, hogy ez a méret kb 2.5 méter. Azért az is fontos, hogy illeszkedjen az adóhoz, tehát rövidebb antennát is lehet használni, csak rendesen le kell hangolni. (pl hosszabbító tekerccsel) Így ugyan kissebb lesz a hatásfoka, de közelsem annyira, mintha egyáltalán nem lenne hangolva, csak úgy valami drót oda van tűzve antenna gyanánt.
Tehát kell a nyáklap és az a antenna közé valamiféle tekercs.Ez csak a kocsira vagy a távirányítóra is kell?Ha ez segít valamit,a kocsi 27MHz-n üzemel.
Azt kitaláltam, hogy 27 MHz en üzemel, mert annak a hullámhossza 11 m, és ahhoz a λ/4 -es antenna hossza, figyelembevéve a rövidülési tényezőt, kb. 2.5 m.
Mivel más hosszúságú sugárzó van a járművön, és a távirányítón, valamint az ellensúlyok is más méretűek, az optimális esethez is más értékű elemek tartoznak. Ezeket a gyári kivitelnél már optimalizálták, ezeket kell (ha lehet) visszaállítani. Egyébként a helyzetet csak rontani lehet. Ha hatótáv csökkenést tapasztalsz, akkor az származhat akár a távirányító, akár a vevő elhangolódásából is. Ennek behangolása egy kicsit körülményes, de nem túl bonyolult. Először az adót kell kihangolni, hogy a hatótáv a legnagyobb legyen, azután a vevőt is össze kell hangolni az adóval a legnagyobb hatótávra. Ezután jöhet az antennák jusztírozása, szintén az adóval kezdve. Ha lenne műszered, (frekvenciamérő, RF szintmérő) könnyebb lenne.
Bocs hogy nem válaszotam, nem igazán volt időm utána pedig elfelejtettem. Na most ugy áll a dolog hogy el viszem 1 szervízbe, eléggé kezdő vagyok a témában szóval nem akarom igazán mégjobban elállítani. Szét van szedve teljesen motorig csak persze a közelben lévő bolt megszűnt. Nem tudnátok mondani valami boltot ami Veszprém közelében található? tudok pestieket de azok eléggé messze vannak, mindegy mondjuk ha héten nem jön össze semmi akkor elviszem oda.
Heló!
Végre össze tudtam rakni az autót,és tök jól teljesít.Raktam fel róla két képet.Miest lesz valami rc-vel kapcsolatos kérdésem azonnal írok. üdv. Peti
Hello!
segítségre lenne szükségem, van 1 autóm (40 MHz ) kis teljesítményű motorral, az helyett kéne üzemelnem 2 nagyobb teljesítményűt. ha kicserélem a végtranzisztorokat FET-ekre és a motorokat sorba vagy párhuzamosan kössem (esetleg valami előtét)??
Szeva!
Először is tisztázzuk Hány voltrol megy a kocsi, Hány voltos motor van benne,Mekkora áramot birnak a benne lévő tranzisztorok? Ezután meg kellene nézni a nagyobb teljesítményű motorokat is hogy azok mekkora áramot vesznek fel és hány voltot lehet nekik maximálisan adni. A tranzisztorok cseréje az valószinű de a motoroktol függ. Hogy sorba vagy párhuzamba (vagy máshogy)kösd őket az pedig attol függ hogy hány voltosak a motorjaid.
Hello!
Köszi, hogy segítessz. az egész 6V -ról megy a motorok is (a kisebb és nagyobb teljesítményű is) az áramfelvételüket nem tudom (nincs multiméterem :no: ) és a tranzisztorokat nem ismertem fel a (értékeket sem)
Heló
Futuba AM41 Mhz távirányítókhoz ért valaki? Lenne egy kis problémám vele. Nem tudom meghatározni hogy az adó ad e jelet vagy sem. Váltakozó feszültség mérővel egyik pontja antennán másik a kezembe és feszültséget mutat akkor elvileg müködik nem igaz?
Rakd közel egy FM zsebrádió mellé és működtesd. Valamilyen zajt vagy zörejt kellene hallanod a rádióból, ha jó az adó.
Tehát rakd közel a rádióhoz. Ez a lényeg
Lényegébe Hifi mellé rajtam az antennájához de ki-bekapcsolásra semmit nem reagált az FM-sávon.
Tehát akkor müködik hogyha a rádió mellé rakom és mondjuk a potik mozgatásával zörejt vagy ki bekapcsolással hallok valamit bármelyik hullámhosszon akkor müködik???
Nah most akkor újra próbálom telefon van rádió ahoz teszem közel és a keresésre megyek akkor valami?
A rádiót hangold (ha lehet olyat), és figyeld, hogy változik-e valami a távirányító karjainak a mozgatására. Persze ha "túl jó" a rádiód, akkor ezt a 40MHz-es adást lehet, hogy egyáltalán nem veszi.
Nekem is van otthon többféle távirányítóm, én is teszteltem már így adót (csak kíváncsiságból). A 35 MHzes távirányító esetén egyszerű a dolog, mert a harmadik felharmónikus az FM műsorszóró sávba esik, 105 MHz környékére. Így az FM rádiót ide hangolva valóban határozottal hallható a zaj, zavar ha egész közel viszed. Viszont más frekin szinte észre sem venni az adó hatását (persze ez függ a vevő szelektivitásától, az adó kimeneti szűrésétől, stb...).
Ellnben a 41 MHz-es frekvenciának egyik felharmónikusa sem esik ebbe a sávba, így azt nem fogod megtalálni, nem fogod hallani sehol sem. Legalábbis elég valószínű.
3 Rádió Fm sávjain próbáltam de semmi.
Viszont a hifin van 8- 18 Mhz-ig sáv valami SW annak közelébe semmi de mikor hozzáintetem a távirányi antennáját a hifijéhez akkor teljesen megváltozott a hang zörgött minden de mozdítottam a potikat de az ég világon semmit nem reagált rá
Viszont az nem tudom hogy van egy BATT. jelzés 2 leddel egy piros és egy zöld.
Gondolom aku szint. Ha pirosat világit akkor müködik??
Általában a zöld jelzi, hogy jó az akku, a piros, hogy merülőfélben van.
Igen de akkor nem kapcsol le ha pirosat világit?
Tűpontos 12V adok neki , de védelem gyanánt egy dióda van benne ami gondolom kicsit leszívja a feszt így pirosat világit.Akkor ez nem befolyásolja a működést?
Szerintem nem kapcsol le, csak jelzi, hogy lassan megérett az elem/aksi a cserére. Nekem nem pont ilyen táv van, azon a piros led villog, ha merülőfélben van az aksi. A zöld pedig akkor világít, amikor minden rendben van.
Sziasztok.
Igaz ez nem autó hanem helikopter de sikeresen ellőttem benne egy tranzisztort vagy FET-et vagy MOSFET-et. Ez SMD és csak annyi van ráírva, hogy KIY. Ha valaki tudna nekem ebben segíteni, hogy mi a rendes típusa vagy mi a helyettesítője vagy valami kis infót mondana megköszönném. A válaszokat előre is köszönöm.
mi lenne ha kisebb fogaskerekeket használnál?
Három év alatt, csak kieszelt valamit.
Helló!
Én egy RC autót szeretnék egy kicsit gyorsabbá alakítani(nagyobb motor plusz kakaó) segítene valaki hogy csináljam?előre kösz
Ott a válasz a kérdésedben. Igaz zárójelben. Tulajdonképp mi a gondod ezzel?
Üdv mindenkinek!
A minap szereztem egy rc autót, aminek az elektromos részére van szükségem. A kérdésem a következő lenne,a kocsi akksija 6v-os lenne (sajna nem volt vele) de nagyobbra kb. 9.6 ra gondoltam,elbírná ezt a kocsi elektronikája? Vagy kisebb akksit rakjak bele mondjuk 7.2 vagy 8.4v-osat? |
Bejelentkezés
Hirdetés |