Fórum témák
» Több friss téma |
Már több mint egy napja ki van húzva a konnektorból.Akkor nem értem a többieknek a hozzászólásait,mert kérdeztem,hogy hány nap alatt sül ki teljesen a tv,és arra sugallottak a többiek,hogy nem lehet napokban meghatározni.De akkor mégiscsak meglehet?Megjegyzem,hogy 380V-os hálózati kábelnek a vastagságára gondoltam,hogy jó e arra,hogy kisüttessem a tv-t.Sajnálom,hogy ennyire hülye vagyok,de ez a fórum azért is van,hogy segítsünk-tanácsokkal ellássuk a másikat,és nem azért,hogy lehülyézzük,(már mint nem szó szerint értem).Nem lehet mindenki szerelő.Nem?
Töltés biztos hogy marad bennük több nap után is, kérdés, hogy mekkora. De ha akad egy multimétered, akkor 1000V-os állásban át lehet nézni néhány kondit. A nagyobb feszültségű kis kapacitású kondik szerintem néhány percen belül elveszítik töltésük nagy részét.
Akkor BQSF miért írta ezt?"a képcső sem tartja olyan sokáig magát feltöltve. húzd ki előző nap a konnektorból és semmi feszültség nem lesz."Pontosan értem azt,hogy semelyik tv nem egyforma,de valóban tudom azt is,hogy marad benne töltés!Nem vok ennyire hülye.Csak nem tudtam pontosan meddig,azért is kezdtem el írni ebbe a fórumba.Úgy szeretném csinálni,hogy a képcsőhöz egyeltalán nem akarok érni,de lehet,hogy le kellene húznom a képcsőről a panelt,hogy a nagy panelt ki tudjam venni a helyéről...De ha marad is töltés a kondiban,és már ott tartok,hogy forrasztópisztollyal meg is tudnám forrasztani,akkor a forrasztópisztoly hegye nem földeli le,és vágja le az automatát?Volt már dolgom kb fél éve pc monitorral,ami képcsöves és skképernyős volt.Hibája ugyanúgy kontakt hiba volt,ugyanezzel a hibaokkal.Ha megütögettem a monitort,akkor bejött a kép.Szétszedtem közvetlen használat után,és már piszkáltam is bele.Gyönyörűen átforrasztottam a hibákat,és tökéletes lett!Ezzel is csak ennyi dolgom lenne.Kérdem én,hogy a pc monitor miért nem rázott meg?Nem akarom hasonlítgatni a pc monitort és a tv-t.Tudom,hogy két külömböző dolog,de az is képcsöves volt meg ez is,akkor?
Figyelj, most itt 20 napig is elbeszélgethetünk arról, hogy 'mi történne ha', de neked kell eldönteni, hogy most hozzákezdesz-e vagy sem, szerelőt hívsz-e vagy sem, azt hiszem el vagy látva tanáccsal is, és figyelmeztetéssel is. Én már rég nekifogtam volna megjavítani.
Már készen van,és jó is lett
Köszönöm a türelmes emberek segítségét!További jó forrasztgatást!
Sajnos még is csak van még egy bibilye.Kb 3x Egymás után átnéztem szép nyugisan a panelt,hogy van-e még rajta valami átforrasztani való,de nem találtam többet,és még mindíg ****akodik.Már csak annyit,hogy meg kell nyomni hátulról az antenna csatlakozónál,és bejön a kép...Gondolom akkor már csak az antenna csatlakozónál,abban a belselyében van a hiba.De nem lehetett szétszedni,mert az oldalán ahol szét lehetett volna szedni,végigvolt forrasztva.Tehát marad valamikorra a tv szerelő,mert azt cserélni kell,és azt egy forrasztópisztollyal nem lehet kiszedni.Egyébként találtam rajta 6db átforrasztani valót összesen.Hűtőbordánál 4-et és az antenna csatlakozónál 2db-ot.Majd lessz vele valami
Moderálva. Legközelebb üthetnél egy szóközt is a pontok után, ha időd engedi. -- kobold
Nekem gyanús maga az antennadugó is. Nézd meg,hogy az árnyékolóharisnyából egy szál nem érintkezik-e időnként a meleg (belső érrel). Még az is lehet,nem a készülékben van a hiba.
Kész,vége megadta magát. Egyszercsak magától kikapcsolt és vége. Nem müxik. Tehát jöhet a tv szerelő.
Hát, inkább bízd rá. De nézd meg, mit javít rajta, nehogy egy elkócserére elkérjen 5 ezer forintot (sajnos előfordul ilyesmi) Amúgy, ha öreg a tv, akkor nagyon nagy bizonyossággal kiszáradt kondik okoznak hibát.
Néhány hozzászólásommal odébb írtam,hogy olyan 6-8 éves lehet a samsung tv. Ez még a homorított képernyős változata,tehát nem mai gyerek.Sajnos ha el akar kérni sok pénzt,hogy megcsinálja a tv-t,akkor úgy is elkéri,mivel úgy csinálják,hogy elviszik szépen és akkor olyan árat mond,meg ilyen-olyan alkatrészcserét-javítást hozzáfűz,amilyet akar. 4-5évvel ezelőtt volt olyanban részem,hogy egy biztosítékcseréért és egy txt beállításért elvitte a tv-nket és 4000rugót kicsengettetett,és megjegyzem,fél évet nem bírt ki a tv,aztán lehetett volna csináltatni újból,így inkább vettünk egy újat.
Ja és van egy siemens tv-m otthon,aminek az lett a baja,hogy ritkán használtam. Ahogy egyre ritkábban használtam,úgy észrevettem,hogy kicsit sárgászöldesen jön be a kép-nem eléggé tisztán,és picit vibrálva. Aztán rá kb 1 hónapra újra be akartam kapcsolni,és se kép-se hang. Az aktuális csatorna szám ledje az világít ugyanúgy,és váltogatni is tudom távirányítóval is.Nos én sorkimenőre gyanakszom. Szerintetek?
Hát ez mondjuk már nagyon off itt. Hogy van-e nagyfesz a képcsövön egyszerűen meg tudod nézni. Közelítsd a kezed a képernyőhöz, ha érzel sztatikusságot, akkor a sorkimenővel nincs probléma (a nagyfesz részével legalábbis). A másik esetleg, hogy van-e fűtése a képcsőnek. Ezt úgy tudod megnézni, hogy kicsit elsötétíted valamivel a képcső hátulját, és megnézed, izzik-e a tekercs benne. Ezeket a hsz-eket már nyugodtan a tv-s topikba lehet helyezni
Üdv,egy 400v os 220µF elko-t szeretnék feltölteni,jelenleg 200v egyenárammal 300v ig megy fel.Suliba viszont 250 es kondit 200V on 800 ra töltötte,nemértem pontosan.Valaki elmagyarázná hogykell egy kondit normálisan feltölteni?
és még 1. van egy 250V 0.68µF es fólia kondim ez,rákötöm 200v ra leveszem egyből 0 a töltése,mért?
Sziasztok
Egy kis segítség kéne nekem.Szeretnék egy olyan áramkört amivel egy egyszerű kapcsolóval nagyfesz-nagy kap. kondikat feltöltök több száz V-ra majd mikor feltöltődtek akkor ezt az energiát rásütni egy fogyasztóra(tekercs).MIlyen trafó kell ha kell,kondi,meg stb!? Remélem tud valaki segíteni! Előre isköszönöm Üdv
Jé, ez majdnem olyan, mint a villanypásztor...
Üdv Inhouse
Sziasztok!
Azt szeretném kiszámolni, hogy mekkora árammal töltöm a kondenzátort. R=50 Ohm; U=18V; C=5000pF; f=500Hz. Aki tudja, legyen szíves ossza meg velem! Köszönöm! (Eddigi számolásaim alapján nanoamperek jöttek ki, ezért gondoltam megkérdezem, hogyan is van ez?)
A kondi töltése kezdetén rövidzárként viselkedik, és a töltőáram nagyságát csupán az 50 ohm ellenállás korlátozza. Ez 18V-nál 360mA jelent. Mivel feszültséggenerátoros a töltés, igy a kondi feszültsége exponenciálisan emelkedik, a töltőáram pedig exponenciálisan csökken a végértékig, ami a kondi szivárgóárama (nA, pA) nagyságrendű. Kisütésnél ugyanez ismétlődik csak fordítva.
Egészen más eredményt kapnánk, ha a töltés áramgenerátoros lenne, ekkor a kondin levő feszültség lineárisan növekszik, az áramgenerátor által megszabott töltőáram következtében.
Ez tökéletes amit leirtál statikus esetre, de szerintem f=500 Hz azt jelenti négyszögjellel van táplálva és nem egyennel...
Köszönöm a gyors válaszod! De valóban négyszögjellel van táplálva. (Lehet, hogy pontosabban kellet volna fogalmaznom.)
Először úgy gondoltam, hogy az időfüggvényből ki tudom számolni. Aztán megtudtam, hogy nem az időfüggvényt kell meghatározni, hanem a függvény alatti területet az áramnál, ami mindig ugyanakkora. Minden egyes impulzusnál 0V-ról feltöltődik 18V-ra. Akkor tudom, hogy mennyi töltés megy át. Ha ezt visszaosztom az idővel, megvan az áram effektív értéke. Na ezeket az infókat szereztem, de még most se tudom, hogyan számoljak. (Amiket számoltam azt a hamwikis képletek alapján.)
Megsaccolni például úgy tudod hogy kiszámolod az RC tag impedanciáját, majd hogy ezen mekkor áram folyik 500 Hz 18 Vpp szinuszos esetben. A nagyságrend jó lesz és ez elég egyszerű.
Tulajdonképpen fel is bonthatod a négyszögjelet szinuszos komponensekre és azokkal külön is számolhatsz. Ez valami elektró házifeladat? Mert már önmagában az hogy mekkora áram folyik sem egyértelmű mert valamilyen háromszög jelalak fog kialakulni, az is érdekes hogy annak az effektiv értéke kell-e, vagy elég a csúcs... Ha elég az érték akkor pedig 5 perc szimulátoron
Üdv!
A kérdés innen indult el.(csatolt kép) Tudom, hogy az R1 és R2 ohmos nagyságrendű, ezért választottam 50 ohmot. Az igbt bemeneti kapacitása 5770pF. A vezérlőjelem négyszögjel. Ha van vezérlés akkor 18V, ha nincs akkor 0V. Ha jól sejtem, akkor ezt az egészet lehetne helyettesíteni egy kapcsolóval, ellenállással és kondival. Ha tudom az áramot, tudom, hogy mekkora teljesítményű ellenállások kellenek, és tudom azt is, hogy a tápegységemben a trafó hány VA-es legyen. Elvileg ezzel kéne elindulnom: E=1/2*C*U^2, aztán ezt visszaosztani az idővel és így megvan, de nem tudom. Azt hiszem erre gondoltál a saccolásnál: I=18V/(50+Xc), így 326uA jött ki.
A kérdésem továbbra is az, hogy mekkora árammal töltöm a kondit, vagy mekkora áramok folynak. (kondi2.img)
Ha a kezdeti csúcsáramra vagy kíváncsi, akkor a kondit vedd rövidzárnak. Ha töltési áram időbeni lefolyására vagy kíváncsi, akkor csinálj egy kísérleti összeállítást, és oszcilloszkóppal vedd fel a gate-áram áramjelét. Mi így szoktuk. Persze ha a kollektoron áram is folyik, pláne induktív terhelésen, és még ki is akarjuk kapcsolni az IGBT-t, akkor a gate-en már egészen érdekes jelek is megfigyelhetők. Akár áram, akár feszültség tekintetében.
Köszönöm a gyors választ!
Én elsősorban azt szeretném tudni, hogy mekkora teljesítményű ellenállást, és milyen trafót válasszak. Akkor szerintem nekem a kezdeti csúcsáram kell, vagyis 18V/50Ohm= 360mA. Így akkor 18V*360mA=6,48W -os ellenállások kellenek. Remélem jól gondolom. (kicsit elkanyarodtam a témától, remélem az nem olyan nagy baj )
Általában az IGBT-k vagy IGBT-modulok adatlapján találsz ajánlott, konkrét gate-ellenállás értéket. Főleg nagyobb teljesítményű IGBT-nél már komoly gate-áramok folyhatnak a nagy kapacitás és kis ellenállás miatt. Azért kell a nagy IGBT-t kis gate-ellenálláson keresztül vezérelni, nagy árammal, mert ahhoz, hogy a be és kikapcsolás folyamata kellően kis idő alatt folyjon le.
Ennek dokumentumnak a 12-ik oldalán van egy táblázat a gate ellenállások kiválasztásához. Itt a csúcsáramok is szerepelnek.
Sziasztok,
megtudnátok mondani, hogy ha van nekem egy 450V 660µF elektrolit kondenzátor (egy vakuban) és ki kellene forrasztanom, de ha maradt benne töltés az elég ütős, hogy kb hány napot várjak, mire magától biztosan kimegy belőle minden töltés es nem fog rázni vagy pukkani ha véletlen (megint) rövidrezárom? Azaz meddig várjak, hogy áramforrás nélkül elveszítse a töltést biztosan? (A vakuban jelenleg vannak ott rákötve trafók, dióda stb, ami biztosan segít a lassú kisülésben, de azért az is érdekelne áramkör nélkül mennyi időt kellene várni maximum, hogy töltését elveszítse.)
Egy izzóval szokás kisütni a kondikat. A csontzárlatot nem szeretik az elkók.
Sziasztok,
Éppen kondenzátorokat vizsgálok, mivel gyanús hogy egyik kondi átereszt egy erősítőben. Úgy tesztelem hogy a kondival sorba kötöttem még egy fél megás ellenállást és egy glim lámpát. Normál esetben a glimnek ki kéne aludnia. Egy 220µF/350V-os kondinak mennyi a feltöltődési ideje, illetve hogy tudom kiszámolni?
Ebben a topicban az előző oldalon sokat van említve az 1 farádos kondenzátor.
A kérdésem az hogy kezdőként én vagyok tévedésben, és az 1F kondenzátor nem is olyan nagy, vagy ez 'mikrofarad'-ként értendő??? A Heestore oldalán nem találtam ekkora méretü kondenzátort. A másik kérdésem az lenne hogy mitől függ az hogy milyen tipusu kondenzátort használjak??? Olvasgattam én, de konkrét választ nem igazán értettem meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |